Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. AB = 13cm i sa projekcijskom ravni zaklapa ugao od:
1) 45 stepeni
2) 60 stepeni
3) 30 stepeni
Tacka A lezi u projekcijskoj ravni. Izracunaj A1B1.
2. Tacka Q se nalazi na strani Pi 2 diedra ciji je ugao:
1) 60 stepeni
2) 30 stepeni
3) 45 stepeni
a) Izracunaj rastojanje tacke Q od druge strane diedra ako je njeno rastojanje od ivice diedra 18cm.
b) Izracunaj rastojanje tacke Q od ivice diedra ako je njeno rastojanje od Pi 1 6cm.

Ako moze za oba zadatka objasnjenje i crtez. Hvala

Gledaj, lose si verovatno nacrtao. Nacrtaj ravan (u obliku paralelograma, i preporucuje se da njen ugao bude trazeni ugao u zadatku, u ovom slucaju 45 stepeni) . Onda nacrtas duz AB , gde je tacka A na zamisljenoj liniji ravni, i ta duz gradi ugao od 45 stepeni sa zamisljenom linijom ravni. E onda projektujes A i B na ravan. Spojis A1 i B1 . Sada je |A1B1|^2= (|AB|^2) / 2.

i eto ti resenja ;) moze sad meni neko oko zadatka da pomogne xDD

Hmm, mislim da nije tako, mi u zadacima ravan ne predstavljamo kao paralelogram, vec pravama...

:dash:

419px-Line_plane.svg.png

Jel znas ti sta je ravan a sta prava?

f(x)=ax[sup]2[/sup]+bx+c
f(x)-f(x-1)=ax[sup]2[/sup]+bx+c-a(x-1)[sup]2[/sup]-b(x-1)-c=ax[sup]2[/sup]+bx+c-a(x[sup]2[/sup]-2x+1)-bx+b-c=ax[sup]2[/sup]+bx+c-ax[sup]2[/sup]+2ax-a-bx+b-c=x[sup]2[/sup](a-a)+x(b+2a-b)+c-a+b-c=2ax+b-a
Kako 2ax+b-a=x, odatle sledi da je 2a=1 i b-a=0, odnosno a=1/2, b=1/2 (sve što stoji uz x treba da bude 2a, kako ovde imamo samo x, tj 1*x, to je 2a=1; a kako nema slobodnog člana, to onda b-a mora da bude 0)
f(1)=1/2 *1+1/2 *1+c=1/2+1/2+c=1+c
1+c=2, c=1

f(x)=ax[sup]2[/sup]+bx+c
f(x)-f(x-1)=ax[sup]2[/sup]+bx+c-a(x-1)[sup]2[/sup]-b(x-1)-c=ax[sup]2[/sup]+bx+c-a(x[sup]2[/sup]-2x+1)-bx+b-c=ax[sup]2[/sup]+bx+c-ax[sup]2[/sup]+2ax-a-bx+b-c=x[sup]2[/sup](a-a)+x(b+2a-b)+c-a+b-c=2ax+b-a
Kako 2ax+b-a=x, odatle sledi da je 2a=1 i b-a=0, odnosno a=1/2, b=1/2 (sve što stoji uz x treba da bude 2a, kako ovde imamo samo x, tj 1*x, to je 2a=1; a kako nema slobodnog člana, to onda b-a mora da bude 0)
f(1)=1/2 *1+1/2 *1+c=1/2+1/2+c=1+c
1+c=2, c=1
brate hvala puno, samo, mozes li jos da mi objasnis, ovaj deo: Kako 2ax+b-a=x, odatle sledi da je 2a=1 i b-a=0 ?

Evo recimo ovako, imaš dva izraza:
(2a-b)x[sup]2[/sup]+(b-3c)x+4a-2b+c
Ax[sup]2[/sup]+Bx+C

Ova dva izraza će biti jednaka samo ako važi da su koeficijenti uz x[sup]2[/sup] jednaki, tj ako je 2a-b=A; ako su koeficijenti uz x jednaki u oba izraza, tj da je b-3c=B; i ako su im slobodni koeficijenti jednaki, tj 4a-2b+c=C.... Znači sve što stoji uz promenljivu jednog stepena u prvom izrazu mora biti jednako koeficijentu koji stoji pored promenljive istog stepena u drugom izrazu. Isto važi i za slobodne članove...

Poslednja izmena:
Evo recimo ovako, imaš dva izraza:
(2a-b)x[sup]2[/sup]+(b-3c)x+4a-2b+c
Ax[sup]2[/sup]+Bx+C

Ova dva izraza će biti jednaka samo ako važi da su koeficijenti uz x[sup]2[/sup] jednaki, tj ako je 2a-b=A; ako su koeficijenti uz x jednaki u oba izraza, tj da je b-3c=B; i ako su im slobodni koeficijenti jednaki, tj 4a-2b+c=C.... Znači sve što stoji uz promenljivu jednog stepena u prvom izrazu mora biti jednako koeficijentu koji stoji pored promenljive istog stepena u drugom izrazu. Isto važi i za slobodne članove...

Aham... okej, to mi je jasno, ali kako si to primenio u gore navedenom zadatku?

Ako neko moze da mi OBJASNI postupak radjenja ovakvih zadataka bio bih mu veoma zahvalan:

1. Radeci dnevno po 6 casova 40 radnika zavrsi neki posao za 20 dana i za to prime ukupno 192 000 dinara. Koliko dana treba da radi 50 radnika ako rade po 8 casova dnevno, da bi primili ukupno 160 000 dinara?
2. 65 radnika iskopa neki kanal za 23 dana. Posle 15 dana 13 radnika napusti posao. Koliko dana treba onima koji su ostali da zavrse ostatak posla?

Jel moze neko da mi napise formulu zavisonsti brzine od puta u ravnomernom promenjivom pravolinijskom kretanju ? Tj. ceo postupak izvodjenja te formule

Ovako pocinje V[SUP]2[/SUP] = (Vo + a x t)[SUP]2[/SUP] i na kraju se dobije da je V[SUP]2[/SUP] = Vo [SUP]2[/SUP] + 2 a s

Početna brzina je v[SUB]0[/SUB], krajnja v. Neka je a ubrzanje, s pređeni put, a t vremenski interval za koje je ova promena ostvarena.

Odmah možemo da postavimo formulu a = (v - v[SUB]0[/SUB]) / t (definicija ubrzanja kao promena brzine u jedinici vremena). Znači, važi da je t = (v - v[SUB]0[/SUB]) / a.

Srednja brzina pri ravnomernom ubrzanom kretanju je v[SUB]sr[/SUB] = (v + v[SUB]0[/SUB]) / 2. Po definiciji srednje brzine važi i v[SUB]sr[/SUB] = s / t. Sledi zaključak da je (v + v[SUB]0[/SUB]) / 2 = s / t, tj. da je t = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]).

Dakle, iz t = (v - v[SUB]0[/SUB]) / a i t = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]) sledi (v - v[SUB]0[/SUB]) / a = 2s / (v + v[SUB]0[/SUB]). Kada izmnožimo brojilac prvog razlomka sa imeniocem drugog dolazimo do (v - v[SUB]0[/SUB])(v + v[SUB]0[/SUB]) = 2as. Leva strana jednakosti je razlika kvadrata, pa se dobija da je v[SUP]2[/SUP] - v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] = 2as. Kada se v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] prebaci na drugu stranu, dobija se v[SUP]2[/SUP] = v[SUB]0[/SUB][SUP]2[/SUP] + 2as, do čega je i trebalo da se dođe.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back