GreyLord
Aktivan član
- Poruka
- 1.508
Problem...! =) Znam da radim jednacine sa apsolutnim vrednostima ali kako se radi kada je a.vrednost u a.vrednosti? evo primer iz Veneove zbirke: ||x-6|-8|=10 Kako se ovo radi? o.O
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Problem...! =) Znam da radim jednacine sa apsolutnim vrednostima ali kako se radi kada je a.vrednost u a.vrednosti? evo primer iz Veneove zbirke: ||x-6|-8|=10 Kako se ovo radi? o.O

Hm, ne, resenje ne kaze tako....Prvo postaviš uslov za zagradu unutra
Ix-6I:
x-6, x>=6
6-x, x<6
Za x>=6
Ix-6-8I=Ix-14I
x-14, x>=14
14-x, 14>x>=6
Za x<6
I6-x-8I=I-x-2I
-x-2, -x-2>=0, -x>=2, x<=-2
x+2, 6>x>-2
Valjda se tako radi.
(Pa jel si vid'o da sam napisao da znam da radim sa a vrednoscu..pa je normalno da znam i ovo pravilo. U udzbeniku i u zbirci nema nicega jer to uopste nemamo u nastavnom planu, to smo radili u okviru dodatne. Ali, kako god da okrenes, ne mogu da dobijem tacno resenje... Ako ti nije tesko, probaj da uradis ti, mozda je greska kod Venea, mada sumnjam.Da si ucio teoriju znao bi
Elem, matematika ipak nije sve samo vezbanje . Tacno treba vezbati i pronalaziti "cake" ali prethodno treba malo pogledati teoriju . Meni je prosto krivo sto sad nemamo profesorku koja od nas zahteva teroiju iz matematike jer tek tada si ti dobar matematicar . Ja se 95% stvari secam iz teorije tako da mi sad i nije neki problem da se prisetim gradiva od pre 3 godine . Ali Boze moj .... Ovo govorim samo zato sto zelim da ti pokazem da mora da se prati malo udzbenik . Sve lepo pise .
![]()
I sad se oslobodis jedne pa druge apsolutne zagrade .
mozda je greska kod Venea, mada sumnjam.
Ja sam dobio samo dva resenja , 24 i -12 .
Ma vi ste ga radili na dodatnoj meni ne znaci ama bas nista . U sustini ovaj zadatak spada i dalje u osrednje . Daleko u teskeHm, ne, resenje ne kaze tako....(
Pa jel si vid'o da sam napisao da znam da radim sa a vrednoscu..pa je normalno da znam i ovo pravilo. U udzbeniku i u zbirci nema nicega jer to uopste nemamo u nastavnom planu, to smo radili u okviru dodatne. Ali, kako god da okrenes, ne mogu da dobijem tacno resenje... Ako ti nije tesko, probaj da uradis ti, mozda je greska kod Venea, mada sumnjam.
Ako znas definiciju apsolutne vrednosti nije mi bas onda najjasnije kako nisi uspeo da se osobodis jedne pa druge apsolutne zagrade 
da, tacno. sad, jel mozes da mi objasnis, ja dobijem to, plus resenja 4 i 8. Mozes li da napises postupak?
Kako bre ne kaže?
Dakle imaš četriri potencijalna rešenja:
-x-2=10, za x<=-2, dobijaš da je x=-12 što zadovoljava uslov i zato je jedno od rešenja.
x+2=10, za 6>x>-2, dobijaš da je x=8 što ne zadovoljava uslov, zato ovo nije rešenje.
14-x=10, za 14>x>=6, dobijaš da je x=4 što ne zadovoljava uslov, zato ovo nije rešenje.
x-14=10, za x>=14, dobijaš da je x=24 što zadovoljava uslov.
Prema tome, rešenja su -12 i 24.

Sutra malo . Sve srednje skole koje imaju matematiku uopste (cetvorogodisnje) imaju apsolutnu vrednost u programu . Farmacija pogotovu .ma mi opste nemamo a.v. u programu, ni ono najosnovnije. to sto spada u osrednje za 1.godinu je tesko ako se ne ispredaje... ja, dobijem |x-14| i |-x-2|. i dobijem gore napisana resenja. Moze li postupak ili ne?
Mislim pada mi njih 3 ali ni jedan mi nesto ne pomaze 

Pa bas malo sutra, kad kazem program, mislim na prvu godinu, omg. A u prvoj to ne radimo. Ok, potrazicu pomoc negde drugde...
ako je polinom P(x) deljiv sa x[SUP]2[/SUP]+1 to znači da ima dva korena koji su konjugovano komleksni:
x[SUB]1[/SUB]=i
x[SUB]2[/SUB]=-i
To onda znači (prema nekoj teoremi, zaboravih čija je)
da je P(i)=0
i P(-i)=0
Sad ko primeti, ovo su dve jednačine sa dve nepoznate.
Teorija, kolega, teorija....![]()

)

Ako je polinom P deljiv Q-om znaci da je svaka nula polinoma Q ujedno i nula polinoma P
heheTi si stigao do dobrog dela, sve si lepo izracunao medjutim ....
Za resenje x=24 imas uslov x>=14 (Ispostovano)
Za resenje x=-12 imas uslov x<-2 (Ispostovano)
Za resenje x=4 imas uslov 14>x>=6 (Nije ispostovano)
Za resenje x=8 imas uslov -2<x<6 (Nije ispostovano)
Dakle jedina resenja su prva dva .