stella93
Ističe se
- Poruka
- 2.948
r=h/3, odnosno r=a*sqr(3)/6
R=2h/3, odnosno R=a*sqr(3)/3
E hvala ti najmnogopunije
Bog ce ti platiti 
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
r=h/3, odnosno r=a*sqr(3)/6
R=2h/3, odnosno R=a*sqr(3)/3
Bog ce ti platiti 
H2O------HF------HOH...e ljudi, moze li neko da mi objasni kako se crta vodonicna veza izmedju vode i HF?![]()
H2O------HF------HOH...
Ja znam da povezem 1 molekul H2O i 1 molekul NH3, ali kako da od njih napravim mrezu, kako sto postoji kod molekula vode?ctg[SUP]2[/SUP]α - cos[SUP]2[/SUP]α=cos[SUP]2[/SUP]α X ctg[SUP]2[/SUP]α
Aj npr, dokazaćemo da je leva strana jednaka desnoj. Dakle:
ctg[SUP]2[/SUP]α - cos[SUP]2[/SUP]α = cos[SUP]2[/SUP]α/sin[SUP]2[/SUP]α - cos[SUP]2[/SUP]α =
=(cos[SUP]2[/SUP]α - cos[SUP]2[/SUP]α*sin[SUP]2[/SUP]α)/sin[SUP]2[/SUP]α=
=(1 - sin[SUP]2[/SUP]α)cos[SUP]2[/SUP]α/sin[SUP]2[/SUP]α=
=cos[SUP]2[/SUP]α*ctg[SUP]2[/SUP]α
1 - sin[SUP]2[/SUP]α = cos[SUP]2[/SUP]α
cos[SUP]2[/SUP]α/sin[SUP]2[/SUP]α=ctg[SUP]2[/SUP]α

Molim za brzi odgovor.Hvala puno!
Na prijemnom ispitu za upis u srednju muzicku skolu polazu se ti predmeta P1,P2 i P3.Da bi kandidat bio primljen,mora da polozi sva tri predmeta.Od 100 prijavljenih kandidata,3 nisu polozila ni jedan predmet,9 nije polozilo predmete P1 i P2,10 nije polozilo P1 i P3,a 12 nije polozilo P2 i P3.Predmet P1 nije polozilo 46 kandidata,P2 nije polozilo30,a P3 nije polozilo 32 kandidata.Koliko je kandidata polozilo prijemni ispit.? Koliko je kandidata palo iz tacno jednog premeta.
Kiseonik mase 300g i temperature 320K hladi se izohorski pri cemu se pritisak smanji tri puta. Zatim se izboraski shiri dok temperatura ne dostigne pocetnu vrednost. Koliki rad izvrsi gas?
E sad ja dobijem rezultat priblizno 16kJ a u resenju pise 24,9kJ i ja nikako to ne mogu da shvatim, pa bih molio nekog da pomogne da vidim da li ja gresim ili je stamparska greska u zbirci.
Hvala ~Wolfashin~
Bogami, ja nista ne kontam![]()
Narode, imam kontrolni iz matematike u ponedeljak, a ovaj zadatak ne mogu da skontam:
Dokazi da je:
ctg[SUP]2[/SUP]α - cos[SUP]2[/SUP]α=cos[SUP]2[/SUP]α X ctg[SUP]2[/SUP]α
Hvala unapred.
I-x-1I je:
1) -x-1 ukoliko je -x-1>=0, odnosno -x>=1, odnosno x<=1
2) -(-x-1)=x+1, ukoliko je -x-1<0, odnosno -x<1, odnosno x>1
Uvek kompletan izraz prvo poredi sa nulom, pa odatle traži uslove za x.
U uslovu se x poredi sa -1, a ne sa 1.
Negde si pogresio . Pri izihorskom procesu nema rada . Odnosno ovde je A=0 jer je promena zapremine jednaka nuli (A=p*ΔT) pa se sve svodi na ovaj izobarski proces .
Odnosno
A=nRT=300/32*8.314*320=24.9kJ
) brukaVidi, ja sam isao logikom da ako se na pocetku pritisak smanji 3 puta, da imam obrazac P/3*V=n*R*T/3, potom mi je pritisak konstantan a da bi mi se vratila temperatura u normalu mora da mi se zapremina poveca 3 puta pa sam isao P/3*3V=nRT, a imam obrazac A=p*ΔV. Moja pocetna zapremina je V a kranja 3V znaci ΔV mi je 3V-V= 2V. Sad imam A=p/3*ΔV tj A=p/3*2V sto je ustvari jednako
2/3*p*V=2/3 nRT. Ja sam tom logikom iso, a onaj profesor ne zna da objasni) bruka
P.S Ja sam sada uvideo eventualni previd u predjasnjem izlaganju tako da cu se ovde ispraviti a ti za svaki slucaj pitaj profesora da ti pojasni jer nisam 100% siguran da razmisljam ispravno.
Dakle u fazi 2, dogodilo se to da je na istom pritisku gas dobio na zapremini povecanjem temperature na pocentu . Lako izracunavamo da je zapremina povecala i da iznosi V[SUB]2[/SUB]=3*V (tri puta pocetne zapremine) i isto tako lako nalazimo da je ovaj konstantan pritisak iznosio 1/3 pocetnog . Odosno
A=1/3*p*ΔV=1/3*p*(3V-V)=2/3*p*V
p*V=nRT =>
A=2/3*nRT=16.6*10[SUP]3[/SUP]J=16.6kJ
Uprkos rezultatu koji daje zbirka ja ipak stojim iza ovog resenja a ti proveri kod profesora ili ga pitaj da ti nadje gresku u izlaganju .

Pa o tome ti pricam i ja sam tako uradio, to sam malopre napisao (ono sto nisi razumeo sta sam hteo da kazem) , i ja sam gotovo siguran da je ovo pravi rezultat, ali zbirka kaze drugacije! Hvala puno, izgleda da je ipak Natasa Calukovic pogresila![]()

Potrebna mi je pomoc kako da kod kuce napravim Natrijumaskorbat.
Znam da je to so askorbinske kiseline imam i hemijsku formulu ali sta bi to bilo prosto sto bi trebalo sastaviti pa da se dobije natrijum askoebat. Hvala na svakoj pomoci, Mladen