Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja nisam uspela da resim zadatak, ako ste to mislili, a sigurna sam da se to lakse moze resiti preko integrala ili tako nesto, ali mi to jos nismo ucili u skoli tako da verovatno postoji i drugi, tezi nacin...

Za odsecak postoji samo formula isecak minus trougao, koliko ja znam, ali nije to komplikovano... Neko ju je vec napisao.

I ja sam isto kao NemanjaNS90 dobila jednacinu alfa+sin(alfa)=pi/3, sto prvi put vidim u zivotu. E sad, ovo je verovatno tacno ako smo dobili isto, samo je pitanje kako je resiti...?

E sad, posto se trazi sirina x srednjeg parceta, onda sam nasla sin(alfa/2)=x/r, tj. ako je 2r=14, onda je sin(alfa/2)=x/7. Sad bismo mogli da iz ove 2 jednacine eliminisemo alfa i nadjemo x... ili sta vec... :think:

Nemam pojma sta si pisao ovde gore, ali mislim da je resenje prilicno jednostavno. Malopre mi je palo na pamet :D

Izracunati odredjen integral sa granicama 0 i d/2 od sqrt(r^2-x^2) po iksu i to je cetvrtina srednjeg dela tj dvanaestina od r^2Pi pa ostaje samo da se izrazi d koje je i sirina tog srednjeg dela tj resenje zadatka.

Kako mozes da nemas pojma ?

Koj deo ti nije jasan :think:

I kako mislis da dodjes do resenja sa integralima koje mi nemamo pojma, nije fer nadji drugo resenje :p

Ajd prvo da uvedemo standardizaciju (tj šta je šta i da sa tim oznakama radimo). Evo prvo jedne grube skice:
pica.gif

d je polovina tražene širine, p je polovina dužine srednjeg dela, D je "visina" gornjeg odsečka, a je polovina manjeg ugla između dijagonala izražen u radijanima., r je poluprečnik.

E sad, šta znamo:
r=(p[SUP]2[/SUP]+D[SUP]2[/SUP])/2D
r=d+D
r[SUP]2[/SUP]=p[SUP]2[/SUP]+d[SUP]2[/SUP]

Zatim znamo da je r[SUP]2[/SUP]2a+2pd=r[SUP]2[/SUP]Pi/3 odakle smo i dobili da je 2a+sin2a=Pi/3

E sad, šta dalje?

Cekajte cekajte cekajte nesto sam dobio vrlo zanimljivo :zskace:

Ajmo ovako, zeleo bih da dam jedno zapazanje koje ce mozda inspirisati nekog da uvidi jos nesto, ovo mi je palo na pamet onako u momentu, i sigurno ima logike i sigurno iz toga moze da se izvuce neka pouka . Isto tako zelim da kazem da "Pi is very very naughty number" ;)

Evo ovako, nesto sto je moglo odmah da proizadje iz Obima kruga a to je zbir kruznih lukova nad uglovima a odnosno (pi-a) je l[SUB]1[/SUB]+l[SUB]2[/SUB]=22 Zasto ?! To mozemo dokazati i iz

l[SUB]1[/SUB]=(r*pi*a)/180 odnosno l[SUB]2[/SUB]=(r*pi*(180-a))/180

l[SUB]1[/SUB]+l[SUB]2[/SUB]=7pi~22 gotovo 22 razlikuje se za 0.02 ako uzmemo pi=3.14 sto je neznatno ;) A ako uzmemo pi=3.14159265 onda je 21.99114855~22

Isto mozemo procitati iz obrazca za obim O=2*r*pi=43.96~44=2*(l[SUB]1[/SUB]+l[SUB]2[/SUB])

Ovo je napredak za sada, kako sada iz ovoga mozemo procitati ugao alfa ?! Trenutno nikako, jer su uglovi alfa i (180-alfa) suplementni . Ali da li mozemo procitati odnose l[SUB]1[/SUB]/l[SUB]2[/SUB]. To bi nam umnogo pomoglo .

Poslednja izmena:
Otkad se to matematika bavi približnim računom? :)

Od kada ne ? :think:

Dalje, verovatno isto tako korisno je sledece:

Sa slike gore, mozemo videti da je h=r-x gde je x udaljenost tacke O od tetive a .
x mozemo naci iz PT i to je x[SUP]2[/SUP]=r[SUP]2[/SUP]-(a/2)[SUP]2[/SUP]
Dalje je x=sqrt(r[SUP]2[/SUP]-a[SUP]2[/SUP]/4)

h=r-x <=> r-h=x <=> r-h=sqrt(r[SUP]2[/SUP]-a[SUP]2[/SUP]/4) <=> a=2sqrt(2hr-h[SUP]2[/SUP]) = 2*r*sin(alfa/2), gde je afla ugao nad tetivom a . Ovo je mozda i dobar oblik jer iz tetive mozemo naci ugao, ostaje samo da nadjemo tetivu :think:

Približan račun bi bio da se zanemari površina odsečaka sa strane. Tako bi 2p*2d=r[sup]2[/sup]Pi/3. Odatle se dobije da je sin(2alfa) približno Pi/6 (realno je nešto manji od toga).
Kada bi to uvrstili u 2alfa+sin(2alfa)=Pi/3, dobijamo da je 2alfa=Pi/6, odnosno da je alfa=Pi/12

(2d)[sup]2[/sup]=2r[sup]2[/sup](1-cos(2alfa)), pa kada to sredimo, dobijamo da je 2d približno 3.62cm.

S obzirom da je veliki raspon izmedju mog poslednjeg i pretposlednjeg posta (citaj: mrzi me da citam sve prethodno i proveravam), imam samo da primetim da verovatno ne mozemo koristiti te priblizne racune tipa sinus od ne znam koliko je ne znam koliko, jer je to sve aproksimativno...

Ljudi ja sam ubedjena da postoji neko genijalno resenje! Ustvari, ovaj zadatak mi je postavio jedan lik koji je deo, tj. skoro kraj ovog zadatka okacio na jednu grupu na FB-u. To je neka jednacina, malo teza, sa arcus-om, secam se da je bilo 49 i pi/7 (49=7^2=(14/2)^2)... Tu sliku je verovatno skinuo da je ne bih videla :evil:

Ipak cu ja da priupitam caleta za pomoc... Ali prvo cu jos jednom da pokusam ovo da resim... :ok:

Približan račun bi bio da se zanemari površina odsečaka sa strane. Tako bi 2p*2d=r[sup]2[/sup]Pi/3. Odatle se dobije da je sin(2alfa) približno Pi/6 (realno je nešto manji od toga).
Kada bi to uvrstili u 2alfa+sin(2alfa)=Pi/3, dobijamo da je 2alfa=Pi/6, odnosno da je alfa=Pi/12

(2d)[sup]2[/sup]=2r[sup]2[/sup](1-cos(2alfa)), pa kada to sredimo, dobijamo da je 2d približno 3.62cm.

Znaci ovo je konacno resenje?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back