Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima. Imam jedan mali problem oko organske hemije, davanja imena jedinjenjima i sl. Kao primjer sam dobila da napisem strukturnu formulu jedinjenja:

2-metil,3-izopropil penten
3,4-dimetil-2 etilpenten
3-hlor-3 metil pentadien 1,4

Ako neko moze molim da mi pomogne.
Unaprijed zahvalna.

1) Nacrtas pet C atoma ugljenika (penten)
Izmedju prvog i drugog C atoma sa leve ili desne strane odaberi sama stavi dvostruku vezu

Na drugom C atomu stavi metil grupu -CH[SUB]3[/SUB]
Na trecem C atomu stavi izopropil grupu CH[SUB]3[/SUB]-CH-CH[SUB]3[/SUB]

Moram pod hitno da naucim da crtam strukturne formule u ovom Chem draw -u :neutral:

Jel jasno ?

Evo nacrtah nesto, nadam se da razumes "ovakve" strukturne formule koje su po svom izgledu pravilnije od onih kakve si verovatno navikla . Sve je isto, samo sto se ovde osnovni niz obelezava cik-cak najduzom linijom. Svostruka veza isto dve crte, Ako jedna crta "strchi" to je metil grupa, ako strci jedna dupla cik cak crta onda je to etil i tako dalje .... ;)

Poslednja izmena:
koliko sam primetio ovaj zdatak ili dosta slican njemu je cest na prijemnim ispitima
Oko kruga poluprecnika r = 3/2 je opisan jednakokraki trapez cija je povrsina P = 15. Izracunati duzinu dijagonale trapeza. resenje: d = sqrt34 , postupak?

S obzirom da je dati trapez opisan oko kruga, znaci da je on tangentni cetvorougao. Za ove cetvorouglove vazi jedna vazna teorema: zbir jednog para naspramnih stranica jednak je drugom paru istih, tj. a+b=2c, gde su a i b osnovice trapeza, a>b, a c krak.

Kako je povrsina svakog trapeza jednaka P=(a+b)*h/2, imamo da je 3(a+b)/2=15, tj. sredjivanjem a+b=10.

Ako se nacrta slika, evidentno je da je poluprecnik kruga polovina visine trapeza, tj. 2r=h, i sledi da je h=3.

Ako se manja osnovica visinama projektuje na vecu, dobijamo 2 karakeristicna pravougla trougla cije su stranice c,h i (a-b)/2. Tu dakle vazi Pitagorina teorema: c^2=h^2+(a-b)^2/4. Mnozenjem ove jednakosti sa 4 dobijamo i zamenom h=3 dobijamo: 4*c^2=36+(a-b)^2. Kako smo utvrdili da je a+b=2c, sledi da je c=(a+b)/2, i to ubacujemo u prethodnu jednakost umesto c i imamo: 4*(a+b)^2/4=36+(a-b)^2, tj. sredjivanjem: 36=a^2+2ab+b^2-a^2+2ab-b^2 ekvivalentno sa 4ab=36, tj. ab=9.

Sada imamo sistem od 2 jednacine sa 2 nepoznate: ab=9 i a+b=10. Iz druge sledi b=10-a, sto ubacujemo u prvu: a(10-a)=9, tj. a^2-10a+9=0, ili (a-1)*(a-9)=0,sto znaci da je a=1 ili a=9. Uzecemo a=9 i b=1 (moze i obrnuto, s tim sto ce se trapez zarotirati za 180 stepeni).

Ako nacrtas sliku (slika zlata vredi!) mozes povuci visinu iz gornjeg kraja dijagonale na osnovicu i dobiti novi pravougli trougao sa stranicama d,h i b+(a-b)/2.=(a+b)/2. Vazi jednakost: d^2=h^2+(a+b)^2/4, tj. d^2=9+100/4=34. Sledi da je d=sqrt34.

:hvala:

hvala:hvala:

U dati pravilan tetraedar ivice a upisan je drugi tetraedar cija su temena tezista strana datog tetraedra. Naci odnos zapremina ovih tetraedara. resenje: V1:V2= 27:1, postupak?

:dash: ja prvo pogresno radio kao da su temena na polovini ivica, tek posle sam video da sam se zbunio i da je to valjda nemoguce, al opet nista i posle, iz resenja dodje valjda da je a1=a/3, psosto je kod tetraedra: V = (a^3 * sqrt2)/12, ali nikako ne mogu postupkom doci do toga

Poslednja izmena:
@Salex*: Kod tetraedra važi da je a=H*sqrt(6), tj da je V=H[sup]3[/sup]sqrt(3/2)
Znaš da težište deli težišnu duž u rarmeri 1:2. (Kod pravilnog tetraedra, težišna duž je u isto vreme i visina strane) E sad, ovo bi trebalo da se skicira, ali iz nekih sličnosti, vidiš da je H:H[sub]1[/sub]=3:1, H=3H[sub]1[/sub] (gde je H visina tetraedra, a H[sub]1[/sub] visina upisanog tetraedra. Zameniš to u V i nađeš odnos.
V:V[sub]1[/sub]=(H[sup]3[/sup]sqrt(3/2))/(H[sub]1[/sub][sup]3[/sup]sqrt(3/2))=27:1

Znam da bez skice nije kompletan zadatak, pa ako neko želi da skicira...

@Gax:
Dakle sledeće opcije dolaze u obzir:
2xxx2
4xxx4
6xxx6
8xxx8

0xxx0 ne dolazi u obzir jer broj ne može počinjati 0.
Umesto x može biti bilo koja cifra, znači 10*10*10
Tako da je rešenje 4*10[SUP]3[/SUP]=4000
(Moram da napomenem da mi kombinatorika nije jača strana, tako da ovo uzmeš sa rezervom)

• Podržavam
Reactions: Gax
Zanimljivo, aj cu bacim pogled posle, sad idem da spavam ;)

Zadatak nije nimalo lak iako tako zvuci ;)
Cisto da znas sta sam ja isprobavala: podelim krug na 3 jednaka dela - imam 2 jednaka odsecka i ono srednje je pravougaonik i 2 jos manja odsecka. E sad povrsina tih odsecaka se izrazava preko ugla izmedju dijagonala pravougaonika - samim tim se povrsina vecih odsecaka izrazava preko ugla umanjenog za 180 stepeni od ugla izmedju dijagonala. I tu se vec nesto iskristalise... :confused:

Jel ima neka formula za odsecak osim da od isecka oduzimam trougao?

Ja sam radio ovako pa dosao do neceg sto u zivotu nisam video i nemam pojma kako da resim, a to je alfa+sin(alfa)=Pi/3.

Ja ne dobijam ovakav podatak ja dobijam:

a-sin(a)=2*Pi/3 :think:

Jel uspeo neko slucajno da nadje ugao a? to je ugao nad odseckom kod mene ?

Jel nije neko resenje slucajno x=6.77 ?

Poslednja izmena:
Stevee, posmatrate različite uglove, inače ste obojica dobili dobar rezultat.

Ajmo da razresimo zadatak ovako, svako postavi svoj postupak kakav takav cak iako nije uopste siguran da je dobro i tako odbacimo ono sto ne valja u razmisljanjima, evo nacinicu prvi korak :)

P[SUB]trougla[/SUB]=1/2r[SUP]2[/SUP]sin(a)

=> P[SUb]odsecka[/SUb]=1/2r[SUP]2[/SUP]*a - 1/2r[SUP]2[/SUP]*sin(a) Odakle dobijamo jednacinu a - sin(a)=2*pi/3 koju kada resim pomocu programa dobijem a=2.13 otprilike {''a je alfa"}

Dalje, primenom kosinusne teoreme iz trougla sa uglom pri vrhu suplementnom uglu alfa dobijamo x[SUP]2[/SUP]=r[SUP]2[/SUP] + r[SUP]2[/SUP]-2r[SUP]2[/SUP]*cos(pi-a)

cos(pi-a)= - cos(a) =>
x[SUP]2[/SUP]=2r[SUP]2[/SUP]+2r[SUP]2[/SUP]*cos(a)=2r[SUP]2[/SUP]*(1+cos(a))

cos(a/2)=sqrt((1+cos(a))/2) <=> 1+cos(a)=2cos[SUP]2[/SUP](a/2)

Pa je:

x[SUP]2[/SUP]=4r[SUP]2[/SUP]cos[SUP]2[/SUP](a/2) <=> x=2*r*cos(a/2)

Ako ovo ima imalo logike onda ostaje da se resi jednacina koju sam resavao preko programa ako nema pojma, onda nema pojma :lol:

Izvolte vasa razmisljanja i komentari na moje :think:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back