Salex*
Obećava
- Poruka
- 95
hvala Stevee

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Molim za pomoc.
Kako da od konz. HCl dobijem 6M HCL? Koliko vode, koliko kiseline, kako to da izracunam?
Hvala unapred
Koncentrovana HCl je koliko ja znam 37% kiselina (Ispravite me ako gresim)
Dakle 37 grama ciste HCl ima u 100 grama rastvora odnosno 63 grama zauzima voda . Pa ti vidi, sada nisi rekao kolicinu koja je potrebna to bi mi pomoglo, koja zapremina sestomolarne kiseline ti je potrebna ?![]()
recimo 10 ml![]()
Ljudi, polako sa racunom.Da bi ti napravio 6M HCl od konc. koja je 37% moras imati podatak za gustinu kako bi preracunali procentnu konc. na molarnu i lako izracunali zapreminu konc. koju treba uzeti da bismo napravili zeljenih 10 ml 6M HCl.
Dakle, treba podatak za gustinu.
Na netu sam nasao da je gustina 1.18 g/ml.
C=n/V, Ti znas da u 100 g(V=m/ρ=100g/1,18g/ml=84,7458ml=0,0847dm[SUP]3[/SUP]) rastvora imas 37g HCl-a(n=37g/36,5g/mol=1,0137mol sa analitickom preciznoscu).
Odatle je C=1,0137mol/0,0847dm[SUP]3[/SUP]=11,97mol/dm[SUP]3[/SUP] je molarna koncentracija konc. HCl sto i jeste tacno.
Tebi treba 10 ml 6M HCl:
Tebi ce broj molova biti isti u odredjenoj zapremini konc HCl (ono sto ces odmeriti) i u dobijenom rastvoru 6M HCl - broj molova se nece promeniti.
Dakle,
n1=n2 (n=C*V)
C1V1=C2V2
12M*V1=6M*10ml
V1=5 ml konc HCl i 5 ml H2O(ovo razblazenje bi svaki hemicar zapisao kao(1:1)*2).Sto je i logicno obzirom da pravis duplo razblazenje jer treba da napravis duplo razblazeniju,6M, HCl od 12M.
Imam jedno pitanje za razmisljanje:
Obzirom da vas ne uce to da pH moze imati i negativnu vrednost, kolika bi pH bila koncentrovane (znaci 12M HCl)?
Pozdrav
Samo sto pH nece imati bas tu vrednost sto proistice iz prave definicije da je pH=-loga[SUB]H[SUP]+[/SUP]Znao sam da mi je nesto falilo
pH=-log[H+]=-log(12)=-1.079181246
evo ima slican zadatak ovom uradjen na ovakav nacin, sad da li moze i ovaj neznam:∛(2+√5) + ∛(2-√5) , resenje 1, postupak?
Ovaj zadatak me je malo pomucio u smislu sto nisam znao kako drugacije da ga resim, verovatno postoji nesto smislenije od ovog mog ali trenutno stvarno ne vidim, pa ako neko vidi nesto pametnije feel free to tell
Zbog ovih silnih kubnuh korena kojih ne mogu da se otarasim nikako rekao sam ovako:
Neka je pocetni izraz jednak nekoj vrednosti m i nek sa brojevi opsteg tipa odnoso prvi kubni koren je crt(a) a drugi crt(b) tada je posle "kubiranja" m3 jednako:
m3=a+3*crt(a2b) + 3crt(ab2)
m3=a+b+3crt(ab)*(crt(a)+crt(b))
Kako je crt(a)+crt(b) = m to je
m3=a+b+3crt(ab)*m
zamenom imamo:
m3=2+sqrt(5)+2-sqrt(5)+3*(-1)*m {"Ovo -1 je iz razlike kvadrata"}
m3=4-3*m
P(m) : m3+3m-4=0
Primenom bezuvog stava nalazimo da je jedini delioc polinoma P(m) upravo (m-1) odnosno jedina nula, deljenjem P(m) sa (m-1) dobijamo m2+m+4 odnosno polinom P(m) mozemo zapisati kao:
(m-1)(m2+m+4) = 0
<=> m-1=0 V m2+m+4=0
<=>m=1 V nema resenja dakle jedino resenje je m=1
Samo sto pH nece imati bas tu vrednost sto proistice iz prave definicije da je pH=-loga[SUB]H[SUP]+[/SUP]
[/SUB](a-aktivitet odnosno efektivna koncentracija jona u rastvoru).
Aktivitet je jednak a=C*y (y-koeficijent aktiviteta koji odrazava medjujonske interakcije(u ovom slucaju elektrostaticke) u rastvoru koje su u konc 12M HCl itekako jake).Odatle sledi da ce aktivitet, kao prava merljiva velicina biti znatno niza od koncentracije tj. pH ce biti visa od -1,0792.
Tako da je prava stvar ako za koncentrovanije(C je vece od 0,001M) rastvore uvek u proracun uvrstite vrednost aktiviteta a ne koncentracije.Za rastvore razblazenije od navedenog se uzima da je y=1 tj. C=a.
Pozdrav![]()
hvala1. To sto ti je dato sve izmnozis i prebacis na ilevu stranu tako da dobijes kvadratnu jednacinu. x12+x22=(x1+x2)2-2x1x2 a proizvod i zbir resenja znas da izrazis preko vijetovih tako da je odatle lako.
2. nisam bas razumeo zadatak
3. da bi bila realna i razlicita mora biti b2-4ac>0 a onaj drugi uslov mozes da prebacis na vijetove kao u prvom zadatku
prva cifra: 1-8 (8 mogucnosti)
druga cifra: 0-8 (9 mogucnosti)
treca cifra: 0-8 (9 mogucnosti)
cetvrta cifra: 1,3,5,7 (4 mogucnosti)
Broj mogucnosti=8*9*9*4