Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
n je promenjiva koja moze uzeti bilo koju celobrojnu pozitivnu vrednost, dakle iz skupa N. Ako je trazis kao nepoznatu, moras se ograniciti na skup N, tj. rešenje je validno samo ako je unutar tog skupa.

No u ovom slučaju pitanje je (bar ja to tako shvatam):

Dokazati da je 120 uvek deljivo sa tim izrazom za bilo koju vrednost n iz skupa N.

Što sam ti pokazao da važi samo ako je n=3 i nikad više.

Zahvaljujem mada sam sada jos vise zbunjen. Ne znam sta u stvari predstavlja to "n". Da li je to nepoznata? Ako jeste, zadatak je svakako netacan. Ali mi smo to radili na casu nesto i nekim cudom (ne znam kako) smo dobili iz svega toga proizvod 5 uzastopnih brojeva...

pitaj da ti razjasni prof. pa okači ovde baš me zanima. A pre toga ponudi odgovor koji sam ti dao. I prouči ga malo...

pitaj da ti razjasni prof. pa okači ovde baš me zanima. A pre toga ponudi odgovor koji sam ti dao. I prouči ga malo...

Ne znam... Evo jos jedan, slican ali drugaciji:

6| n[SUP]3[/SUP]-19n
Reklo bi se da nije medjutim resenje ide ovako
n[SUP]3[/SUP]-n-18n
n(n[SUP]2[/SUP]-1)-18n
E sada mozemo to da razlozimo kao razliku kvadrata posto je 1[SUP]2[/SUP]=1
n(n+1)(n-1)-18n
E posto je ovo prvo proizvod tri uzastopna broja, mozemo ga obeleziti sa 6m posto je proizvod tri uzastopna broja deljiv sa 6
6m-18n= 6(m-3n)
I to je onda tacno. Da me ubijes ako mi je jasno

Inace pogresio si u onom- koji god broj da uzmes ispadne tacno. U slucaju 1 i 2 rezultat jeste nula, medjutim to je deljivo sa 120; 120 se sadrzi u 0- 0 puta. Ako uzmes 3 dobijes tacno 120, ako uzmes 4 dobijes 720 itd. U glavnom za svako n, izraz jeste deljiv sa 120

da, pogresno smo se razumeli. 120 nije deljivo tim izrazom osim ako n nije 3 ali je obrnuto tacno.

to je zapravo ogavna stvar. Probacu to da uradim, mada sam zaboravio kako se to radi, a usto nicemu i ne sluzi. bljak.

Jaoj ja bih ti nesto odgovorio ali bojim se da necu objasniti kako valja. Ali evo da pokusam

Sto se prvog zadatka tj pitanja tice- H[SUB]2[/SUB]
E sad se fokusirajmo na drugi zadatak. Pa idemo redom:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->
ako se ne varam proizvod ovoga je voda i kalijum nitrat. Znaci:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->KNO[SUB]3[/SUB]+H[SUB]2[/SUB]O
Valence sredjene, sve na mestu. Idemo dalje.
Mi mozemo na primer odrediti masu KOH preko formule- n=m/M
znaci da je m= nM
sto je=5.6g
Uradimo to sada preko proporcije- M(H[SUB]2[/SUB]O):m(H[SUB]2[/SUB]O)=M(KOH):m(KOH)
znaci da je m(H[SUB]2[/SUB]O)=(m(KOH)*M(H[SUB]2[/SUB]O))/M(KOH)
a to je jednako 1.8g Valjda moze tako da se resava. Je li to resenje?

Da ti odgovorim zasto je H[SUB]2[/SUB] na nacin na koji sam ja razumeo (nadam se da je analogija validna). Vidis recimo da se desila tako nekakva reakcija. E sada zamisli sebe u tom mikrosvetu. Jedan naizgled miran molekul HCl. Kada odjednom dosli su nasilni atomi Na da proteraju vodonik iz molekula i zauzmu njihova mesta. Jadni, nemocni atomi vodonika nisu imali kuda pa su otisli. Ne zaboravimo da svaki atom tezi tom nekom uravnotezenom stanju. A ti atomi vodonika su bili u tom stanju. I ono im je oduzeto. I sta ce sada? Pa cekaj, ako bi se udruzili ta 2 atoma vodonika oni bi opet imali to uravnotezeno stanje! Cemu cekanje? Bolje da se udruze odmah... (Ukoliko je moja metaforicna prica kojim slucajem netacna recite mi)

jaooo........molarna masa je M, a m je masa supstance, n je kolicina supstance... kazi mi kako si znao koliko je M, i koliko je n? i koja je razlika izmedju m(H2O) i M(H2O)?

jaooo........molarna masa je M, a m je masa supstance, n je kolicina supstance... kazi mi kako si znao koliko je M, i koliko je n? i koja je razlika izmedju m(H2O) i M(H2O)?

Molarna masa je zbir relativnih atomskih masa svih atoma u molekulu, pomnozen sa koeficijentom. A za n postoji formula
n=m/M, mada je u zadatku n vec dato (ono sa molovima- to je n)
E sad koja je razlika to je sada dugacka prica ne da mi se sve da pisem. To bi trebalo da ste ucili u skoli.

Molarna masa je zbir relativnih atomskih masa svih atoma u molekulu, pomnozen sa koeficijentom. A za n postoji formula
n=m/M, mada je u zadatku n vec dato (ono sa molovima- to je n)
E sad koja je razlika to je sada dugacka prica ne da mi se sve da pisem. To bi trebalo da ste ucili u skoli.

aha....;) hvala puno shvato sam sada....Molarna masa je zbir svih Ar u molekulu, pomnozeno sa koeficijentom, a m je isto to, samo sto se ne mnozi sa koeficijentom...? jel tako.....?msm, koliko je m(H2O)? onaj zadatak sam uradio i ja...i ispalo mi je kao i tebi 1.8 g vode.samo jos nesto... npr, da je bilo u zadatku 1 mol H2O....onda bi m i M bile jednake mase.... samo, definisi mi sta je m, isto tako kao sto si mi definisao sta je M....

aha....;) hvala puno shvato sam sada....Molarna masa je zbir svih Ar u molekulu, pomnozeno sa koeficijentom, a m je isto to, samo sto se ne mnozi sa koeficijentom...? jel tako.....?msm, koliko je m(H2O)? onaj zadatak sam uradio i ja...i ispalo mi je kao i tebi 1.8 g vode.samo jos nesto... npr, da je bilo u zadatku 1 mol H2O....onda bi m i M bile jednake mase.... samo, definisi mi sta je m, isto tako kao sto si mi definisao sta je M....

Ne ne ne... zbir svih Ar bez koeficijenta je Mr... Jaoj... Vidi:
m je masa neke cestice. Znaci imas nemam pojma vodu u casi cija je masa lupam 30g
Onda je m(H[SUB]2[/SUB]O)=30g
E sada: relativna masa molekula NEMA jedinicu jer je to odnos 2 jedinice (a tek je to dugacka prica). Isto tako je nema ni molarna masa. Zato kada racunamo molarnu masu dobijeni proizvod mnozimo sa g/mol
E sada mase atoma su veoma male. Zato su hemicari uzeli 1/12 ugljenikovog atoma C12 kao unificiranu vrednost (1.6605*10[SUP]-27[/SUP] kg). Mase protona i neutrona su priblizno jednake unificiranoj vrednosti (razlika je zanemarljiva) i u poredjenju sa njom, njihove mase imaju vrednost 1. Elektron sa druge strane je nekoliko desetina puta manji i njegova vrednost je zanemarljiva, stoga je u odnosu na U, njegova vrednost nula. E sada, A koje vidis u periodnom sistemu nije nista drugo do broj koji odredjuje koliko je puta realna masa atoma veca od unificirane vrednosti (i to kada se izracuna udeo izotopa bla bla bla nebitno sada). Znaci mi da bismo dobili A delimo kilograme sa kilogramima i samim tim Ar (odnosno Mr) nema velicinu. Znaci i sam Mr je odnos realne mase atoma sa unificiranom vrednoscu. Nadam se da sam razjasnio neke stvari, zaista ne umem bolje da objasnim

@paganko i fantom
Ovakav tip zadatka se u srednjoj radi na sledeci nacin,
N^3(n^2-4)+n(4-n^2)=n^3(n^2-4)-n(n^2-4)=n(n-1)(n+1)(n+2)(n-2) e sada da bi smo dokazali deljivost sa 120 moramo dokazati deljivost sa 2 3 4 i 5 koje su ovde i vise no ocigledne!

ma seti sam se ja da se to (tako nekako) radi. Ali to je algebra, koja je toliko vazna da sam je zaboravio. A zaboravio je i moj cimer. A on brani diplomski iz matematike za nedelju dana....

Inace ima jeftiniji metod da to pretvoris u faktorizovan oblik (razlozis na cinioce):

http://forum.krstarica.com/attachment.php?attachmentid=53131&d=1239421348

Poslednja izmena:

Oznaka m(H2O) je masa molekula vode i ta se masa dobija kada se relativna molekulska masa 18, pomnoži sa masom atomske jedinice mase (atomska jedinica mase je 1/12 mase atoma ugljenika C12- dobija se u gramima kada se 12g podeli Avogadrovim brojem-to je masa jednog atoma ugljenika i onda se to podeli sa 12), a M(H2O) je molarna masa i dobija se kada se relativna molekulsaka masa izrazi u gramima (za vodu je 18g). Količina supstance n je zapravo broj molova i dobija se kada se ukupna masa supstance podeli sa masom jednog mola.

Evo jos 3 zadatka iz hemije....

1. zadatak: Koliko je grama 36,2%-ne hlorovodonicne kiseline i koliko grama vode potrebno za pravljenje 100g 9,05%-nog rastvora?
za ovaj zadatak nemam pojma kako da pocnem, pa bi koristilo i objasnjenje, tj postupak.

2. zadatak: Koliko mol atoma i mol molekula ima u 2,65g sumpora na sobnoj temperaturi?
ja sam dobio 0.5 mol atoma....a za molekule bolje da ne kazem, jer ne verujem da je tacno. kazite mi za ovaj zadatak samo resenje, mislim da mi postupak nije potreban.

3. zadatak: Napisite jednacine reakcija postupne elektroliticke disocijacije fosforne kiseline.
ja sam to uradio i vi mi kazite da li je dobro ili, ako nije dobro, kazite mi kako je ispavno:
H3PO4--->H+ + H2PO4-
H2PO4--->H+ + HPO4--
HPO4--->H+ + PO4---
a celokupna el. disocijacija izgleda ovako: H3PO4--->3H+ + PO4---
da li je ovo dobro? Ni za jedan zadatak nemam resenja...

Evo jos 3 zadatka iz hemije....

1. zadatak: Koliko je grama 36,2%-ne hlorovodonicne kiseline i koliko grama vode potrebno za pravljenje 100g 9,05%-nog rastvora?
za ovaj zadatak nemam pojma kako da pocnem, pa bi koristilo i objasnjenje, tj postupak.

2. zadatak: Koliko mol atoma i mol molekula ima u 2,65g sumpora na sobnoj temperaturi?
ja sam dobio 0.5 mol atoma....a za molekule bolje da ne kazem, jer ne verujem da je tacno. kazite mi za ovaj zadatak samo resenje, mislim da mi postupak nije potreban.

3. zadatak: Napisite jednacine reakcija postupne elektroliticke disocijacije fosforne kiseline.
ja sam to uradio i vi mi kazite da li je dobro ili, ako nije dobro, kazite mi kako je ispavno:
H3PO4--->H+ + H2PO4-
H2PO4--->H+ + HPO4--
HPO4--->H+ + PO4---
a celokupna el. disocijacija izgleda ovako: H3PO4--->3H+ + PO4---
da li je ovo dobro? Ni za jedan zadatak nemam resenja...

Fantome?

E ja imam jedan problem... Hemiju u 8. nista ne kontam... Mislim imam ja 5, ali zahvaljujuci puskicama, a sad me nastavnica sprema za takmicenje, a ja nemam veze sa zivotom...:dash: Ne razumem kako da znam formule kiselina, soli i tako to... Koja je azotasta, a koja azotna i slicno? Jel ima tu neko pravilo ili kako? Mislim, ne mogu sve uciti napamet, nema sanse...:confused:

Treci zadatak ti je dobar.
Drugi zadatak- imas m=2.65g
atom- S
Ar(S)=32. Toliko je i M
n=m/M znaci n=0.08mol
Za molekul je osam puta manji posto je molekul sumpora S[SUB]8[/SUB] znaci 0.01mol
E sada prvi. Ne znam kako se radi ali pokusacu nesto da smutim:
HCl+H[SUB]2[/SUB]O=H[SUB]3[/SUB]O+Cl
Pretpostavljam da treba 400g HCl posto je 4 puta "cistija"
I onda proporcionalno mozemo valjda resiti:
Mr(HCl):Mr(H[SUB]2[/SUB]O)=m(HCl):m(H[SUB]2[/SUB]O)
I kad se sve izracuna dobije se da je m(H[SUB]2[/SUB]O)=300g

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back