Pomoc oko zadatka:
Dokazati da je 120| n[SUP]5[/SUP]-5n[SUP]3[/SUP]+4n
Treba mi ceo postupak posto znam ja sta treba da se dobije samo ne znam kako
Šta ovde treba dokazati?? Pojasni malo?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pomoc oko zadatka:
Šta ovde treba dokazati?? Pojasni malo?
Pomoc oko zadatka:
Zahvaljujem mada sam sada jos vise zbunjen. Ne znam sta u stvari predstavlja to "n". Da li je to nepoznata? Ako jeste, zadatak je svakako netacan. Ali mi smo to radili na casu nesto i nekim cudom (ne znam kako) smo dobili iz svega toga proizvod 5 uzastopnih brojeva...
pitaj da ti razjasni prof. pa okači ovde baš me zanima. A pre toga ponudi odgovor koji sam ti dao. I prouči ga malo...
Inace pogresio si u onom- koji god broj da uzmes ispadne tacno. U slucaju 1 i 2 rezultat jeste nula, medjutim to je deljivo sa 120; 120 se sadrzi u 0- 0 puta. Ako uzmes 3 dobijes tacno 120, ako uzmes 4 dobijes 720 itd. U glavnom za svako n, izraz jeste deljiv sa 120
da, pogresno smo se razumeli. 120 nije deljivo tim izrazom osim ako n nije 3 ali je obrnuto tacno.
to je zapravo ogavna stvar. Probacu to da uradim, mada sam zaboravio kako se to radi, a usto nicemu i ne sluzi. bljak.
Jaoj ja bih ti nesto odgovorio ali bojim se da necu objasniti kako valja. Ali evo da pokusam
Sto se prvog zadatka tj pitanja tice- H[SUB]2[/SUB]
E sad se fokusirajmo na drugi zadatak. Pa idemo redom:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->
ako se ne varam proizvod ovoga je voda i kalijum nitrat. Znaci:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->KNO[SUB]3[/SUB]+H[SUB]2[/SUB]O
Valence sredjene, sve na mestu. Idemo dalje.
Mi mozemo na primer odrediti masu KOH preko formule- n=m/M
znaci da je m= nM
sto je=5.6g
Uradimo to sada preko proporcije- M(H[SUB]2[/SUB]O):m(H[SUB]2[/SUB]O)=M(KOH):m(KOH)
znaci da je m(H[SUB]2[/SUB]O)=(m(KOH)*M(H[SUB]2[/SUB]O))/M(KOH)
a to je jednako 1.8g Valjda moze tako da se resava. Je li to resenje?
Da ti odgovorim zasto je H[SUB]2[/SUB] na nacin na koji sam ja razumeo (nadam se da je analogija validna). Vidis recimo da se desila tako nekakva reakcija. E sada zamisli sebe u tom mikrosvetu. Jedan naizgled miran molekul HCl. Kada odjednom dosli su nasilni atomi Na da proteraju vodonik iz molekula i zauzmu njihova mesta. Jadni, nemocni atomi vodonika nisu imali kuda pa su otisli. Ne zaboravimo da svaki atom tezi tom nekom uravnotezenom stanju. A ti atomi vodonika su bili u tom stanju. I ono im je oduzeto. I sta ce sada? Pa cekaj, ako bi se udruzili ta 2 atoma vodonika oni bi opet imali to uravnotezeno stanje! Cemu cekanje? Bolje da se udruze odmah... (Ukoliko je moja metaforicna prica kojim slucajem netacna recite mi)
jaooo........molarna masa je M, a m je masa supstance, n je kolicina supstance... kazi mi kako si znao koliko je M, i koliko je n? i koja je razlika izmedju m(H2O) i M(H2O)?
Molarna masa je zbir relativnih atomskih masa svih atoma u molekulu, pomnozen sa koeficijentom. A za n postoji formula
n=m/M, mada je u zadatku n vec dato (ono sa molovima- to je n)
E sad koja je razlika to je sada dugacka prica ne da mi se sve da pisem. To bi trebalo da ste ucili u skoli.
aha....hvala puno shvato sam sada....Molarna masa je zbir svih Ar u molekulu, pomnozeno sa koeficijentom, a m je isto to, samo sto se ne mnozi sa koeficijentom...? jel tako.....?msm, koliko je m(H2O)? onaj zadatak sam uradio i ja...i ispalo mi je kao i tebi 1.8 g vode.samo jos nesto... npr, da je bilo u zadatku 1 mol H2O....onda bi m i M bile jednake mase.... samo, definisi mi sta je m, isto tako kao sto si mi definisao sta je M....
@paganko i fantom
Ovakav tip zadatka se u srednjoj radi na sledeci nacin,
N^3(n^2-4)+n(4-n^2)=n^3(n^2-4)-n(n^2-4)=n(n-1)(n+1)(n+2)(n-2) e sada da bi smo dokazali deljivost sa 120 moramo dokazati deljivost sa 2 3 4 i 5 koje su ovde i vise no ocigledne!
Pa da kod ovakvih zadataka je uvek ista fora, razloziti zadati izraz i svesti ga na proizvod posle toga samo odatle vidis sve sto ti treba!jedino jos ako hoces je da n zamenis sa 2k i 2k+1 da vidis da vazi i za paran i neparan broj!E da. Znam da treba da se dobije proizvod pet uzastopnih brojeva ali nisam znao matematicki kako
@paganko i fantom
Ovakav tip zadatka se u srednjoj radi na sledeci nacin,
N^3(n^2-4)+n(4-n^2)=n^3(n^2-4)-n(n^2-4)=n(n-1)(n+1)(n+2)(n-2) e sada da bi smo dokazali deljivost sa 120 moramo dokazati deljivost sa 2 3 4 i 5 koje su ovde i vise no ocigledne!
jaooo........molarna masa je M, a m je masa supstance, n je kolicina supstance... kazi mi kako si znao koliko je M, i koliko je n? i koja je razlika izmedju m(H2O) i M(H2O)?
Evo jos 3 zadatka iz hemije....
1. zadatak: Koliko je grama 36,2%-ne hlorovodonicne kiseline i koliko grama vode potrebno za pravljenje 100g 9,05%-nog rastvora?
za ovaj zadatak nemam pojma kako da pocnem, pa bi koristilo i objasnjenje, tj postupak.
2. zadatak: Koliko mol atoma i mol molekula ima u 2,65g sumpora na sobnoj temperaturi?
ja sam dobio 0.5 mol atoma....a za molekule bolje da ne kazem, jer ne verujem da je tacno. kazite mi za ovaj zadatak samo resenje, mislim da mi postupak nije potreban.
3. zadatak: Napisite jednacine reakcija postupne elektroliticke disocijacije fosforne kiseline.
ja sam to uradio i vi mi kazite da li je dobro ili, ako nije dobro, kazite mi kako je ispavno:
H3PO4--->H+ + H2PO4-
H2PO4--->H+ + HPO4--
HPO4--->H+ + PO4---
a celokupna el. disocijacija izgleda ovako: H3PO4--->3H+ + PO4---
da li je ovo dobro? Ni za jedan zadatak nemam resenja...
Ne razumem kako da znam formule kiselina, soli i tako to... Koja je azotasta, a koja azotna i slicno? Jel ima tu neko pravilo ili kako? Mislim, ne mogu sve uciti napamet, nema sanse...Fantome?