Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba mi mala pomoc. Koja je formula za dekartov proizvod u obliku tautologije? Nije izraz tautologija ali nz kako da se izrazim. Na primer: AuB=AvB
A sta je onda AxB?
AxB = { (x,y) | x € A ۸ y € B} Декартов производ је скуп уређених двојки елемената

нијесам могао да прикажем симбол" припадати" па сам употребио ознаку за брит.фунту.

пример:

А={a,b}
B={1,2,3}

AxB = {(a,1),(a,2),(a,3),(b,1),(b,2),(b,3)}

AxB = { (x,y) | x € A ۸ y € B} Декартов производ је скуп уређених двојки елемената

нијесам могао да прикажем симбол" припадати" па сам употребио ознаку за брит.фунту.

пример:

А={a,b}
B={1,2,3}

AxB = {(a,1),(a,2),(a,3),(b,1),(b,2),(b,3)}

Da, posle mi je sinulo samo od sebe. Zahavljujem

Poslednja izmena:
Da, posle mi je sinulo samo od sebe. Zahavljujem
Само једно мало објашњење:
кад се каже да х припада Декартовом производу,то значи да је х један уређени пар напр. х= (у,z) тј.онда у припада првом скупу,а z припада другом скупу...

Evo ponovo nekoliko pitanja i jedan zadatak.
Supstitucija je reakcija metala i kiseline. npr 2Na + 2HCl ----> 2NaCl + H2
moje pitanje je sledece. znamo da kod supstitucije metal uvek potisne vodonik, pa on ispari. da li vodonik isparava u obliku H2, kao sto je gore i napisano, ili, isparava u obliku H? molio bih i objasnjenje, zbog cega je ovako ili onako.

Zadatak:Ja sam probao da uradim zadatak i ispalo mi je 2g vode. resenje pak kaze drugacije.
Koliko grama vode nastaje u reakciji neutralizacije 0,1 mola kalijum-hidroksida i 0,3 mola azotne kiseline?
sta je ispravno?

Treba mi mala pomoc. Sutra imam pismeni iz matematike i prof. nam je dala neke primere koji nisu iz zbirke, pa nemam gde da proverim. Ako neko zna, da li moze da mi napise dal' sam dobro uradila i da mi napise resenja nekih primera koje ne znam da resim?

Zadatak je:

f(x)= 2+3x g(x)=2+x

a)
f(1)... 2+3*1=5
f(2)... 2+3*2=8
g(1)... 2+1=3
g(2)... 2+2=4
f(g(1))... f(2+1)=f(3)... 2+3*3=11
g(f(1))... g(2+3*1)=g(5)... 2+5=7

b)
f(x)=17... 17=2+3x 3x=15 x=5
f(x)=g(x)... 2+3x=2+x 2x=0 x=0
g(g(x))=10

c)
f(2x)
g(3x)
g(f(x))
f(g(x))

ove crvene ne znam da resim.. puno bi mi znacilo da mi pomognete... Hvala unapred..:)

Treba mi mala pomoc. Sutra imam pismeni iz matematike i prof. nam je dala neke primere koji nisu iz zbirke, pa nemam gde da proverim. Ako neko zna, da li moze da mi napise dal' sam dobro uradila i da mi napise resenja nekih primera koje ne znam da resim?

Zadatak je:

f(x)= 2+3x g(x)=2+x

a)
f(1)... 2+3*1=5
f(2)... 2+3*2=8
g(1)... 2+1=3
g(2)... 2+2=4
f(g(1))... f(2+1)=f(3)... 2+3*3=11
g(f(1))... g(2+3*1)=g(5)... 2+5=7

b)
f(x)=17... 17=2+3x 3x=15 x=5
f(x)=g(x)... 2+3x=2+x 2x=0 x=0
g(g(x))=10

c)
f(2x)
g(3x)
g(f(x))
f(g(x))

ove crvene ne znam da resim.. puno bi mi znacilo da mi pomognete... Hvala unapred..:)

g(g(x))= g(2+x)= 2+(2+x)= 4+x; x=6
f(2x)=2(2+3x)=4+6x
g(3x)=3(2+x)=6+3x
g(f(x))=g(2+3x)= 2+(2+3x)=4+3x
f(g(x))=f(2+x)= 2+3(2+x)= 2+6+3x=8+3x

Valjda nisam pogresio ni u jednoj formuli. U svakom slucaju mislim da uocavas obrazac pa mozes i sama ako sam negde omanuo formulu :)

moje pitanje je sledece. znamo da kod supstitucije metal uvek potisne vodonik, pa on ispari. da li vodonik isparava u obliku H2, kao sto je gore i napisano, ili, isparava u obliku H? molio bih i objasnjenje, zbog cega je ovako ili onako.

Zadatak:Ja sam probao da uradim zadatak i ispalo mi je 2g vode. resenje pak kaze drugacije.
Koliko grama vode nastaje u reakciji neutralizacije 0,1 mola kalijum-hidroksida i 0,3 mola azotne kiseline?
sta je ispravno?

ma da li je moguce da ovo ne zna ni DR Steve???

ma da li je moguce da ovo ne zna ni DR Steve???

Jaoj ja bih ti nesto odgovorio ali bojim se da necu objasniti kako valja. Ali evo da pokusam

sta je ispravno?

Sto se prvog zadatka tj pitanja tice- H[SUB]2[/SUB]
E sad se fokusirajmo na drugi zadatak. Pa idemo redom:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->
ako se ne varam proizvod ovoga je voda i kalijum nitrat. Znaci:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->KNO[SUB]3[/SUB]+H[SUB]2[/SUB]O
Valence sredjene, sve na mestu. Idemo dalje.
Mi mozemo na primer odrediti masu KOH preko formule- n=m/M
znaci da je m= nM
sto je=5.6g
Uradimo to sada preko proporcije- M(H[SUB]2[/SUB]O):m(H[SUB]2[/SUB]O)=M(KOH):m(KOH)
znaci da je m(H[SUB]2[/SUB]O)=(m(KOH)*M(H[SUB]2[/SUB]O))/M(KOH)
a to je jednako 1.8g Valjda moze tako da se resava. Je li to resenje?

Da ti odgovorim zasto je H[SUB]2[/SUB] na nacin na koji sam ja razumeo (nadam se da je analogija validna). Vidis recimo da se desila tako nekakva reakcija. E sada zamisli sebe u tom mikrosvetu. Jedan naizgled miran molekul HCl. Kada odjednom dosli su nasilni atomi Na da proteraju vodonik iz molekula i zauzmu njihova mesta. Jadni, nemocni atomi vodonika nisu imali kuda pa su otisli. Ne zaboravimo da svaki atom tezi tom nekom uravnotezenom stanju. A ti atomi vodonika su bili u tom stanju. I ono im je oduzeto. I sta ce sada? Pa cekaj, ako bi se udruzili ta 2 atoma vodonika oni bi opet imali to uravnotezeno stanje! Cemu cekanje? Bolje da se udruze odmah... (Ukoliko je moja metaforicna prica kojim slucajem netacna recite mi)

Poslednja izmena:
Jaoj ja bih ti nesto odgovorio ali bojim se da necu objasniti kako valja. Ali evo da pokusam

Sto se prvog zadatka tj pitanja tice- H[SUB]2[/SUB]
E sad se fokusirajmo na drugi zadatak. Pa idemo redom:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->
ako se ne varam proizvod ovoga je voda i kalijum nitrat. Znaci:
KOH+HNO[SUB]3[/SUB]->KNO[SUB]3[/SUB]+H[SUB]2[/SUB]O
Valence sredjene, sve na mestu. Idemo dalje.
Mi mozemo na primer odrediti masu KOH preko formule- n=m/M
znaci da je m= nM
sto je=5.6g
Uradimo to sada preko proporcije- M(H[SUB]2[/SUB]O):m(H[SUB]2[/SUB]O)=M(KOH):m(KOH)
znaci da je m(H[SUB]2[/SUB]O)=(m(KOH)*M(H[SUB]2[/SUB]O))/M(KOH)
a to je jednako 1.8g Valjda moze tako da se resava. Je li to resenje?

Da ti odgovorim zasto je H[SUB]2[/SUB] na nacin na koji sam ja razumeo (nadam se da je analogija validna). Vidis recimo da se desila tako nekakva reakcija. E sada zamisli sebe u tom mikrosvetu. Jedan naizgled miran molekul HCl. Kada odjednom dosli su nasilni atomi Na da proteraju vodonik iz molekula i zauzmu njihova mesta. Jadni, nemocni atomi vodonika nisu imali kuda pa su otisli. Ne zaboravimo da svaki atom tezi tom nekom uravnotezenom stanju. A ti atomi vodonika su bili u tom stanju. I ono im je oduzeto. I sta ce sada? Pa cekaj, ako bi se udruzili ta 2 atoma vodonika oni bi opet imali to uravnotezeno stanje! Cemu cekanje? Bolje da se udruze odmah... (Ukoliko je moja metaforicna prica kojim slucajem netacna recite mi)

hvala na trudu, proanaliziracu ovo sutra, sad mi se mnogo spavaaAaAa......laku nocc....

Водоник се ослобађа као Н[SUB]2[/SUB]. Зашто? Зато што је систем у коме имамо молекул водоника стабилнији него систем у коме имамо два атома водоника. За потпуно разумевање приче морали бисмо да решавамо Шредингерову једначину, али ћемо тај корак да прескочимо из здравствених разлога.

Aко бисмо је ипак решавали за различита растојања између два атома водоника, добијали бисмо неке бројеве - енергије тог система. Како смањујемо растојања, енергија система све више пада, пада, пада... да би у једном трентуку достигли неки минимум након чега енергија почиње да расте, расте, расте... како даље приближавамо атоме. Тај минимум енергије достижемо када је растојање између атома тачно 74 pm. Систем у коме имамо два атома водоника на растојању 74 pm називамо молекулом водоника, а теорија нам недвосмислено говори да је тај систем најстабилнији.

H2Animation.gif

Одговор фантома паликуће није погрешан, али остаје питање - зашто се та два атома удружују у молекул? Не може се тек тако одокативно закључити да је молекул стабилнији од два атома. За то нам је потребна теорија, у овом случају квантна механика. Видећу да ових дана напишем један опширан текст о свему овоме и поставим на форум.

Водоник се ослобађа као Н[SUB]2[/SUB]. Зашто? Зато што је систем у коме имамо молекул водоника стабилнији него систем у коме имамо два атома водоника. За потпуно разумевање приче морали бисмо да решавамо Шредингерову једначину, али ћемо тај корак да прескочимо из здравствених разлога.

Aко бисмо је ипак решавали за различита растојања између два атома водоника, добијали бисмо неке бројеве - енергије тог система. Како смањујемо растојања, енергија система све више пада, пада, пада... да би у једном трентуку достигли неки минимум након чега енергија почиње да расте, расте, расте... како даље приближавамо атоме. Тај минимум енергије достижемо када је растојање између атома тачно 74 pm. Систем у коме имамо два атома водоника на растојању 74 pm називамо молекулом водоника, а теорија нам недвосмислено говори да је тај систем најстабилнији.

H2Animation.gif

Одговор фантома паликуће није погрешан, али остаје питање - зашто се та два атома удружују у молекул? Не може се тек тако одокативно закључити да је молекул стабилнији од два атома. За то нам је потребна теорија, у овом случају квантна механика. Видећу да ових дана напишем један опширан текст о свему овоме и поставим на форум.

Pa, zaista nisam u stanju da odgovorim na to pitanje. Osim ako ima veze sa elektronskim konfiguracijama i orbitalama. U svakom slucaju, zeljan sam novog znanja =)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back