Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A jel smeju da se postavljaju zadaci onako proizvoljno bilo da znam ili ne znam da uradim, cisto da diskutujemo onako....
Evo ja imam jedan mada je na Engleskom ali verujem da nasim krstasima Engleski nije problem mi smo svi poliglote!Ovaj konkretno mene muci:

The energy of any one-electron species in the nth state(n-principal quantum number) is given by E=-BZ[SUP]2[/SUP]/n[SUP]2[/SUP], where Z is the charge on the nucleus and B is constant equal 2.18*10[SUP]-18[/SUP]J.Find the ionization energy of the Li[SUP]2+[/SUP] ion in its first excited state in kilojoules per mole.

Verujem da se nece mnogo odazvati na ovu moju diskusiju ali bih bas voleo da cujem svacije misljenje za resavanje zadatka jer meni moja ideja bas nesti i ne ide, vrlo je konfuzna!:mrgreen:

Ajmo kemicari nasi, pomoZte u vezi sa ovim zadatkom!:per:

Kada je hemija u pitanju nikad nije dosta!
Uvek spreman da cituckam hemiju ne da bdim nad knjigom i ponavljam, ono motoricki.Nego iscitavas i bitnije stvari formule zapisujes da bi posle mogao da se pomazes u grupi zadataka iz oblasti koju si ucio i na kraju oduzmes papir i radis sve sam...Bas je zanimljivo....
Nekom je zadovoljstvo igrati fudbal nekom Counter Stike a meni je zadovoljstvo uciti hemiju!
Bolja je fizika! ;)

Valjak kome je 2r jednako H jednako 12cm, presecen je sa ravni koja je paralelna osi valjka i na svakoj osnovi odseca duž jednaku poluprecniku osnove valjka.Izracunaj površinu manjeg odsecenog dela valjka.Hvala!

Задатак се своди на одређивање дужине лука тј.у којој размери раван сече круг(горњу и доњу базу ваљка)...

Како је та дужина 1/6 обима круга то ће и површина мањег дијела ваљка бити једнака 1/6 површине целог ваљка тј.

Р=r²π

Valjak kome je 2r jednako H jednako 12cm, presecen je sa ravni koja je paralelna osi valjka i na svakoj osnovi odseca duž jednaku poluprecniku osnove valjka.Izracunaj površinu manjeg odsecenog dela valjka.Hvala!

P=M+2B - Povrsina valjka
P[SUB]1[/SUB]=1/6M+rH+2P[SUB]o[/SUB] - P[SUB]o[/SUB] je povrsina kruznog odsecka i racuna se po formuli
P[SUB]o[/SUB]=1/6(r[SUP]2[/SUP] pi) - 1/4(r[SUP]2[/SUP] 1.73) jer je centralni ugao od 60 stepeni..

1.73 ti je koren iz 3 priblizno..

1/6 kruga jer je centralni ugao od 60 stepeni..
A ti imas 60 stepeni jer je u pitanju jednakostranicni trougao..
A trougao je jednakostranicni jer ravan sece bazu valjka po duzi koja je jednaka r..

Prvo resenje je nepotpuno.

Priroda deco, priroda..

Јесте,решење је заиста непотпуно јер је рађено у брзини...али се надам да је бар наговештено колико износи површина омотача мањег дијела ваљка преко одговарајућег лука што је била и поента решења задатка.

Зашто је дужина овог лука 1-6 обима круга?
Ево слике:

Из површине кружног исечка се добије:
...(r•l) /2= (π•r²•60°)/360°
одакле је

l = (π•r)/3 тј. l = 1/6 обима круга

мањи дио ваљка се састоји од равни правоугаоника страница r и h ,два одсечка и 1/6 омотача целог ваљка...

Osnova prave trostrane prizme je pravougli trougao cija je jedna kateta dužine 10cm.Ravan koja sadrži teme pravog ugla donje osnove i temena oštrih uglova gornje osnove sece tu prizmu po jednakostranicnom trouglu.Kolika je zapremina prizme?Molim vas prikažite sliku.HVALA PUNO! Pozz.....

Eво слике:

са слике се види да је h=10=y(упореди правоугаонике...) па је лако наћи запремину...

Hvala!:)

Dat je kvadrat u kome je povučena jedna dijagonala.Taj kvadrat se "prelemi" u omotač pravilne četvorostrane prizme, tako da povučena dijagonala kvadrata postane izlomljena linija u prostoru kojoj se svaka od četiri duži nalazi u jednoj bočnoj strani prizme.Koliki je ugao između dve takve susedne duži?

Колико прочитах јер нијеси баш добро преписа текст - претпостављам да се ради о следећој слици:

...даље је ваљда лако...

Код оне једначине реши по t[SUB]1[/SUB] па онда издвој знак минус испред заграде...ајде то је бар лако.
За онај задатак о брзинама...није тешко само мало се потруди...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back