NemanjaNS90
Primećen član
- Poruka
- 629
ako je x nula, onda, konacno resenje, kada se jednacina sredi bilo bi 3=3, jer, svaki broj ciji je izlozilac nula, jednak je jedinici.![]()
Treba pokazati da je to jedino resenje.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ako je x nula, onda, konacno resenje, kada se jednacina sredi bilo bi 3=3, jer, svaki broj ciji je izlozilac nula, jednak je jedinici.![]()
Treba pokazati da je to jedino resenje.
@Stevee
Ako trazis, naravno da cu uraditi. Ali to nije razlog da mi vec drugi put ne kazes koji je razred i koji nivo takmicenja.
Dakle, imas osni presek. To je jednakokraki trougao u koga je upisan krug. Poluprecnik kruga je p a stranica 2r i visina H.
Uzmes jednu polovinu tog trougla(mozes i ceo ali je ovako lakse za racunati) i posmatras njenu povrsinu. Ta polovina je pravougli trougao cije su katete r i H. Njegova povrsina je rH/2. E sad, posto taj trougao cine 3 manja(isto pravougla), njihov zbir povrsina je isti kao i ovog velikog trougla. Od ta 3, jedan ima katete p i r pa mu je povrsina pr/2. Drugi ima sa njim zajednicku hipotenuzu, i ima istu jednu katetu pa su podudarni, tj i on je pr/2. Treci ima hipotenuzu H-p i katetu p pa mu je druga kateta ((H-p)[SUP]2[/SUP]-p[SUP]2[/SUP])[SUP]1/2[/SUP] tj (H[SUP]2[/SUP]-2Hp)[SUP]1/2[/SUP]. Njegova povrsina je p(H[SUP]2[/SUP]-2Hp)[SUP]1/2[/SUP]/2. Odatle je rH/2=pr/2+pr/2+p(H[SUP]2[/SUP]-2Hp)[SUP]1/2[/SUP]/2. Sad prebacis koren na jednu a sve ostalo na drugu stranu i kvadriras obe strane. Dobijas r[SUP]2[/SUP]H[SUP]2[/SUP]-4r[SUP]2[/SUP]Hp+4r[SUP]2[/SUP]p[SUP]2[/SUP]=p[SUP]2[/SUP]H[SUP]2[/SUP]-2p[SUP]3[/SUP]H. S leve strane izdvojis r[SUP]2[/SUP] a sa desne p[SUP]2[/SUP]H i jos ovo sa leve u zagradi napises kao kvadrat razlike. Onda podelis obe strane sa H-2p. Izmnozis sve i podelis obe strane sa r[SUP]2[/SUP]p[SUP]2[/SUP]H i dobio si trazenu formulu.
Mozes li mi sad reci koji je razred i koji nivo takmicenja?

Ah izvini, jos sam pod utiskom sa takmicenja
Inace zadatak je sa 3-B kategorije, sto ce reci laksa kategorija![]()
Znam sta je 3B, bio sam drugi na republickom u 3B. Hvala na odgovoru konacno. Al opet mi ne rece jel opstinsko ili okruzno. Za republicko mislim da je prerano a i ne deluje mi kao nivo za republicko. Bar ne za 3b.
Znam sta je 3B, bio sam drugi na republickom u 3B. Hvala na odgovoru konacno. Al opet mi ne rece jel opstinsko ili okruzno. Za republicko mislim da je prerano a i ne deluje mi kao nivo za republicko. Bar ne za 3b.
KonacnoHvala.

ej ljudi evo jos jedan zadatak....ajd pomozite.....
rijesiti jednacinu:
korijen iz sledeceg izraza:2^x*treci korijen iz 4^x* x-ti korijen iz 0.125=4*treci korijen iz 2...
ajde pomagajte....
Od kvadrata zbira monoma 2x i 3y oduzmite razliku njihovih kvadrada. Treba postaviti zadatak, i srediti polinom. Ko može i zna neka uradi i postavi rešenje.
Ne znam da li je iz zbirke na prijemni... Ja sam ga rešio, ali ne znam da li je tačno. Dobio sam kao konačno rešenje: 18x^2 + 12xy. Tačno?
I ako može jedan iz hemije...
Napiši formulu spustance koju grade:
a) Elemenat A i B. Jedan atom elementa B sa atomom H gradi 4 elektronska para. Elemenat A se nalazi u 2. periodi.
b) Elemenat E i D. Dva atoma elementa B grade jedinjenje sa 3 atoma O. Atomi elementa D nemaju neutrone.
nzm, kad se rastavi na cinioce dobije se 6y(3y-2x), ovo je iz resenja mrzi me da racunam.
Kako si dobio rešenje?a) Element A - Kiseonik
Element B - Ugljenik
supstanca - CO2 - ugljen-dioksid
b) mozda si pogresio u prepisivanju? Ako jesi, ovako ide:
Element E - azot
Element D - vodonik
supstanca - NH3 - amonijak
(2x + 3y)^2 - ((2x)^2 - (3y)^2) =
4x^2 + 12xy + 9y^2 - (4x^2 - 9y^2) =
4x^2 + 12xy + 9y^2 - 4x^2 + 9y^2 =
18y^2 + 12xy
Zar nije ovako? Ako može odgovor.
Kako si dobio rešenje?
b) Element D je vodonik zato jer je jedini element bez protona vodonik.I ako može jedan iz hemije...
a) Elemenat A i B. Jedan atom elementa B sa atomom H gradi 4 elektronska para. Elemenat A se nalazi u 2. periodi.
b) Elemenat E i D. Dva atoma elementa B grade jedinjenje sa 3 atoma O. Atomi elementa D nemaju neutrone.
I ako može jedan iz hemije...
B može da bude i hlor pa da bude CCl[SUB]4[/SUB].nzm, kad se rastavi na cinioce dobije se 6y(3y-2x), ovo je iz resenja mrzi me da racunam.
a) Element A - Kiseonik
Element B - Ugljenik
supstanca - CO2 - ugljen-dioksid
b) mozda si pogresio u prepisivanju? Ako jesi, ovako ide:
Element E - azot
Element D - vodonik
supstanca - NH3 - amonijak