Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zadatak koji mi je bio na takmicenju i oko koga sam utrosio najvise vremena da bih na kraju odustao :lol:

Naizgled je vrlo lagan i poznat ali kada se zadubi .... :eek:

Ako je r polprecnik osnove i H visina prave kruzne kupe a p poluprecnik sfere upisane u tu kupu, dokazati da vazi 1/p[SUP]2[/SUP]-1/r[SUP]2[/SUP]=2/(pH)

Pa ko voli nek izvoli ja sam izgubio zivce sa ovim zadatkom :rumenko:

Super :ok:

Sad da castis!

Kolko poena?:per:

ma, ustvari, ocekivao sam bar 2 zadatka da uradim. Nastavnik mi je rekao da imam oko 20. Maksimum bio 36. U 6.raz, max je bio 26, a u 7.raz, maksimum je bio 17. Ja sam mestom prezadovoljan ali brojem poena nisam. Koliko si imao ti poena i koje si mesto?

Zadatak koji mi je bio na takmicenju i oko koga sam utrosio najvise vremena da bih na kraju odustao :lol:

Ako je r polprecnik osnove i H visina prave kruzne kupe a p poluprecnik sfere upisane u tu kupu, dokazati da vazi 1/p[SUP]2[/SUP]-1/r[SUP]2[/SUP]=2/(pH)

Jooooj, i ja sam imao isti problem. Bio je to 1. zadatak, nesto sa jednakostranicnim trouglom i naelektrisanjima, pisao sam i brisao 100 puta, a razlog je vise nego glup, necu da obrazlozavam, smejaces mi se. :rumenko::rumenko::rumenko:

Prilicno je lagan. Kakvo je to takmicenje. Koja godina?

ma, ustvari, ocekivao sam bar 2 zadatka da uradim. Nastavnik mi je rekao da imam oko 20. Maksimum bio 36. U 6.raz, max je bio 26, a u 7.raz, maksimum je bio 17. Ja sam mestom prezadovoljan ali brojem poena nisam. Koliko si imao ti poena i koje si mesto?

Jooooj, i ja sam imao isti problem. Bio je to 1. zadatak, nesto sa jednakostranicnim trouglom i naelektrisanjima, pisao sam i brisao 100 puta, a razlog je vise nego glup, necu da obrazlozavam, smejaces mi se. :rumenko::rumenko::rumenko:

necu:rumenko::rumenko:

ma greska je toliko banalna da sam se zasmejao sam sebi u ucionici. pise negde u zadatku 10nC, tj deset nanoKulona. i ja sad, zapisem tako 10^-9, onda, uradim 2 zadatka, vratim se na ovaj prvi, i vidim, ma nije, da li sam ja pri sebi, pise 10nC, a ja sam u izloziocu stavio minus, pa napisem 10^9, umesto 10^-9. Posle toga, uradio sam sve zadatke, i skoro isteklo vreme. Vratim se ja ovde, i ponovo ispravim gresku, tako da mi je list bio zvrcan nekoliko puta. znachi, na taj prvi zadatak i ja sam radio oko 1h, jer, ova brojka 10^-9 bila je u osnovi celog zadatka, a puno se racunalo. :rumenko::rumenko::rumenko::rumenko:

Pa uradio sam.

Koji razred, koji nivo takmicenja?
Misio sam da uradis i postavis da svi vidimo. To ,,uradio sam,, meni nista ne znaci dok ne vidim uradjeno;)
narode imam problem....rodica mi ide na takmicenje...i dosla malo kod mene da vezbamo zadatke,ali smo zapele kod jednog,pa ako moze pomoc.....
zadatak:
Resi jednacinu:
4^x+9^x+25^x=6^x+10^x+15^x

bila bih vam zahvalna.....

Hmmm ovaj zadatak mi je jako poznat, cekaj minut da porazmislim.

4[SUP]x[/SUP]+9[SUP]x[/SUP]+25[SUP]x[/SUP]=6[SUP]x[/SUP]+10[SUP]x[/SUP]+15[SUP]x[/SUP]
(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=2[SUP]x[/SUP]3[SUP]x[/SUP]+2[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+3[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]/*2
(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=2*2[SUP]x[/SUP]3[SUP]x[/SUP]+2*2[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+2*3[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]
(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]-2*2[SUP]x[/SUP]3[SUP]x[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]-2*2[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]-2*3[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=0
(2[SUP]x[/SUP]-3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(2[SUP]x[/SUP]-5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP]-5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=0

Posto je svaki od sabiraka >=0 a zbir je 0, svi sabirci moraju biti 0. A to vazi samo za x=0.

4[SUP]x[/SUP]+9[SUP]x[/SUP]+25[SUP]x[/SUP]=6[SUP]x[/SUP]+10[SUP]x[/SUP]+15[SUP]x[/SUP]
(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=2[SUP]x[/SUP]3[SUP]x[/SUP]+2[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+3[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]/*2
(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=2*2[SUP]x[/SUP]3[SUP]x[/SUP]+2*2[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+2*3[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]
(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]-2*2[SUP]x[/SUP]3[SUP]x[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(2[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]-2*2[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]-2*3[SUP]x[/SUP]5[SUP]x[/SUP]+(5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=0
(2[SUP]x[/SUP]-3[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(2[SUP]x[/SUP]-5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]+(3[SUP]x[/SUP]-5[SUP]x[/SUP])[SUP]2[/SUP]=0

Posto je svaki od sabiraka >=0 a zbir je 0, svi sabirci moraju biti 0. A to vazi samo za x=0.

Sad htedoh da ispisem isto :lol:

ako je x nula, onda, konacno resenje, kada se jednacina sredi bilo bi 3=3, jer, svaki broj ciji je izlozilac nula, jednak je jedinici. ;)

ako je x nula, onda, konacno resenje, kada se jednacina sredi bilo bi 3=3, jer, svaki broj ciji je izlozilac nula, jednak je jedinici. ;)

To je ,,princip nagadjanja,, radi se o eksponencijalnim jednacinama koje se rade u drugom razredu srednje skole, tako da si jos malen da ;)

Mislim jedno resenje jeste ocigledno ali ne mozes ici na ociglednost, a i otkud znas da se negde tamo u dalekoj beskonacnosti zbirovi ovih stepena pogoditi ? :D:D

@Stevee

Ako trazis, naravno da cu uraditi. Ali to nije razlog da mi vec drugi put ne kazes koji je razred i koji nivo takmicenja.

Dakle, imas osni presek. To je jednakokraki trougao u koga je upisan krug. Poluprecnik kruga je p a stranica 2r i visina H.

Uzmes jednu polovinu tog trougla(mozes i ceo ali je ovako lakse za racunati) i posmatras njenu povrsinu. Ta polovina je pravougli trougao cije su katete r i H. Njegova povrsina je rH/2. E sad, posto taj trougao cine 3 manja(isto pravougla), njihov zbir povrsina je isti kao i ovog velikog trougla. Od ta 3, jedan ima katete p i r pa mu je povrsina pr/2. Drugi ima sa njim zajednicku hipotenuzu, i ima istu jednu katetu pa su podudarni, tj i on je pr/2. Treci ima hipotenuzu H-p i katetu p pa mu je druga kateta ((H-p)[SUP]2[/SUP]-p[SUP]2[/SUP])[SUP]1/2[/SUP] tj (H[SUP]2[/SUP]-2Hp)[SUP]1/2[/SUP]. Njegova povrsina je p(H[SUP]2[/SUP]-2Hp)[SUP]1/2[/SUP]/2. Odatle je rH/2=pr/2+pr/2+p(H[SUP]2[/SUP]-2Hp)[SUP]1/2[/SUP]/2. Sad prebacis koren na jednu a sve ostalo na drugu stranu i kvadriras obe strane. Dobijas r[SUP]2[/SUP]H[SUP]2[/SUP]-4r[SUP]2[/SUP]Hp+4r[SUP]2[/SUP]p[SUP]2[/SUP]=p[SUP]2[/SUP]H[SUP]2[/SUP]-2p[SUP]3[/SUP]H. S leve strane izdvojis r[SUP]2[/SUP] a sa desne p[SUP]2[/SUP]H i jos ovo sa leve u zagradi napises kao kvadrat razlike. Onda podelis obe strane sa H-2p. Izmnozis sve i podelis obe strane sa r[SUP]2[/SUP]p[SUP]2[/SUP]H i dobio si trazenu formulu.

Mozes li mi sad reci koji je razred i koji nivo takmicenja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back