Jel moze neko da mi pomogne,spremam prijemni i zaglavio sam kod ovih zadataka *u pitanju su proporcije i sistemi linearnih jednacina (tekstualni tip),koje sam odvek mrzio jer nikad nisam shvatao kako da ih postavim,a sad imam problema sa njima,jer sam u principu odradio sve zadatke iz zbirke i ostali su mi ovi.
Izbunario sam stare sveske,al sa cinjenicom da sam gimnaziju zavrshio pre 5 godina to mi i nesto ne pomaze
1. Udaljenost izmedju mesta A i B je 55km. Peshak je krenuo iz mesta A ka mestu B brzinom od 5 km/h. 2 sata kasnije poshao mu je u susret iz mesta B drugi peshak brzinom od 4km/h. Posle koliko sati,rachunajuci od polaska prvog ce se peshaci sresti. Na kojoj ce udaljenosti od mesta A to biti.
2.Petar zaradjuje mesecno 10000 dinara vise od Jovana. Ako Petar pozajmi Marku polovinu svoje plate,a Jovan dve trecine svoje plate,Marko ce sakupiti 12000 dinara. Koliko mesecno zaradjuje Petar.
3.Dvoje biciklista su na 100km od Novog Sada. Krenuli su u isto vreme ka Novom Sadu i prvi vozi vrzinom 20km/h,a drugi brzinom 25km/h. Prvi biciklista se nije zaustavljao,a drugi se odmarao jedan sat. Koji ce od njih pre stici do Novog Sada.
4.Petar ima dva puta vise dinara od Jovana,a Ilija dva puta vise od Petra. Ako Jovanu damo 2 dinara,Petru damo 1 dinar,a Iliji uzmemo 5 dinara,tada ce Petar imati dva puta manje dinara od Jovana i Ilije zajedno. Koliko oni imaju dinara na pocetku.
5.Za koje vreme ce tri radnika zavrsiti posao zajedno,ako bi ga prvi sam odradio za 4 sata,drugi za 5 sati a treci za 20 sata.
Ako moze neko da mi uradi makar jedan zadatak,bicu mu vecno zahvalan. Hvala unapred.