Problem ZLA

Sve je ovo lepo i krasno. Pa gde je onda problem? Zašto postoji ono što nazivamo "zlo"?
Ima jedan nepremostiv problem (po meni). "dobro" i "zlo" su promenljive kategorije i što je još gore definišu ih ljudi u datom vremenu i prostoru.
Religije kao i svaka druga ideologija pravi "set" moralnih ponašanja, propišu šta je "dobro" a šta "zlo". I eto belaja.
Nema univerzalnog "dobra" i univezalnog "zla".
Zato: "dok pravi duhovnici propovedaju dobro kao glavni i jedini cilj prihvatanja Vere" ništa ne znači. Šta ćemo kada to "dobro" više to ne bude, napuštamo veru?
Iskreno ne razumem sta si hteo da pitas sa ovim postom...Nadam se da ti razumes.
Pravo ucenje vera je da se cini dobro ljudima oko sebe. Toliko valjda mozes da razumes, sta je ciniti dobro... Sigurno nece postati lose ako nahranis gladnog ili das zimsku jaknu siromasnom koji se smrzava.
Previse ste uplovili u neku borbu sa vetrenjacama da dokazete vase misljenje o besmislu vere kao takve da neka pitanja ili tvrdnje postaju groteskne i nemaju smisao...

Чак ни то не знамо. Одакле знаш да је црвна у твојој глави идентична црвеној у мојој? Да ли постоји експеримент који ће то да докаже?
Već sam ranije pisao o ovome. Uopšte je nebitno kako je to tebi u glavi. Poenta je da tu talasnu dužinu (kako god da je u našoj glavi) zovemo "crvena boja". I svi je zovemo crvena boja. Da to tako ne funkcioniše ne bi bila moguća komunikacija.

Iskreno ne razumem sta si hteo da pitas sa ovim postom...Nadam se da ti razumes.
Pravo ucenje vera je da se cini dobro ljudima oko sebe. Toliko valjda mozes da razumes, sta je ciniti dobro... Sigurno nece postati lose ako nahranis gladnog ili das zimsku jaknu siromasnom koji se smrzava.
Previse ste uplovili u neku borbu sa vetrenjacama da dokazete vase misljenje o besmislu vere kao takve da neka pitanja ili tvrdnje postaju groteskne i nemaju smisao...
O razumro si ti. Razumeo i to dobro si razumeo obzirom da je napisan krajnje prosto i lako razumljivo. E sad što ti ne odgovara to što piše........

Pretostavljam da ti misliš da je dobri bog uradio ovo drugo.
Šta misliš da li je ispravno postupio? Da li je učinio "dobro"?
Uspostavljeni su preduslovi da se pojavi ljubav. Delovaće možda patetično, ali ne može se shvatiti ništa ovo bez toga (jer piše da je Bog ljubav). Samo kada se neko slobodno odluči da voli drugoga, to je vredno svega. Tako da je dobro sve. Mislim tako. I po cenu žrtve itd. Bez toga nema smisla, ostaju neke puke konstrukcije uma

Već sam ranije pisao o ovome. Uopšte je nebitno kako je to tebi u glavi. Poenta je da tu talasnu dužinu (kako god da je u našoj glavi) zovemo "crvena boja". I svi je zovemo crvena boja. Da to tako ne funkcioniše ne bi bila moguća komunikacija.
Ne, nego poenta je da ti ne razlikuješ oset boje od elektromagn zračenja i materije. Tu je tanano pitanje otkud svest? Da li se u hemiji vidi svest? Otkud to da milijarde hemijskih reakcija prave svest? Tu je skok u kvalitetu. Oset boje, osećanja, svest, itd je jedno fascinantno polje za razmišljanje i sasvim čudnovato. Bitno je za razumevanje da sam ja detektor. Samo detektor. Ja imam npr Ramanski spektrometar, on hvata neke talasne dužine. On je napravljen da ih hvata i razlaže i daje snimak. Stvarnost oko nas je složena, ali mi smo mala svesna mašina koja detektuje to sve.. I kao i svi detektori ima svoja ograničenja.. To je zanimljivo i važno, i za ova razmatranja..

Tu je tanano pitanje otkud svest? Da li se u hemiji vidi svest? Otkud to da milijarde hemijskih reakcija prave svest? Tu je skok u kvalitetu. Oset boje, osećanja, svest, itd je jedno fascinantno polje za razmišljanje i sasvim čudnovato
I sve je objasnjeno preko biohemijskih reakcija. Elem, jos uvek nisi procitala Sam Harrisa

Samo ću reći gospode bože. Kad neko ne razlikuje elektromagnetni talas frekvencije oko 700 nm sa osetom crvenog
Rekla si da crveno objektivno ne postoji (samo po sebi je......).
Kao što objektivno postoje čovek, zvezde, stolica, pas..... tako i postioji i crveno (oni fotoni) Ako objektivno ne postoji crveno (fotoni te talasne dužine) onda ne postoji i sve ono što sam pobrojao, ustvari ceo svet.

Kao što objektivno postoje čovek, zvezde, stolica, pas..... tako i postioji i crveno (oni fotoni) Ako objektivno ne postoji crveno (fotoni te talasne dužine) onda ne postoji i sve ono što sam pobrojao, ustvari ceo svet.
Ma, crvena ti je u glavi... Ne znam sta tacno zamisljaju ali defacto crvena boja je odredjena talasna duzina. Da li ti i ja vidimo isto crvenu je nebitno, za istu talasnu duzinu kazemo da je crvena

За комуникацију је небитно, али је битно када се говори о перцепцији нагласити да та црвена боја не постоји на екрану и да ти не знаш какву "чисту црвену" ја видим у односу на тебе.

За комуникацију је небитно, али је битно када се говори о перцепцији нагласити да та црвена боја не постоји на екрану и да ти не знаш какву "чисту црвену" ја видим у односу на тебе.
Ali to je razlika u onome sto ti i ja vidimo u glavi. I dalje je zovemo crvena i ti i ja, i odnosi se na odredjenu talasu duzinu. Znaci istu talasnu duzinu kad vidimo zovemo je crvena. Sto znaci sa crvena postoji, to sto mozda tebi i meni u glavi nije ista, je apsolutno nebitno

Нешто постоји, али ти не знаш шта је то. Како Озиман воли да каже, ствар по себи:
https://forum.krstarica.com/threads/korelativnost-subjekta-i-objekta.844768/

Има на дну поруке још пар линкова, проучити и њих.

Bog je prisutan i u tami i u svetlosti. Kao energetska mreža tačaka koja prožima sve. Samo su neke tačke osvetljene neke nisu. Slično tome ljubav je svuda prisutna, samo je u nekim Božijim bićima ljubav toiko premrežena i obmotana gordošću da se to biće (čovek ili demon) ponaša zlo.
Bogu je sve dostupno ali je dobro pokazatelj gde je prisutan.Kao sto je i zlo pokazatelj gde nije.

Tama je odsustvo svetlosti, ti je poredjenje da shvatis princip.

Bogu je sve dostupno ali je dobro pokazatelj gde je prisutan.Kao sto je i zlo pokazatelj gde nije.

Tama je odsustvo svetlosti, ti je poredjenje da shvatis princip.
nije Bogu sve dostupno nego je Bog svuda kao što je i ljubav svuda i sve je sagrađeno od energije ljubavi.Samo neka bića zavedena gordošću uma su ljubav u sebi prekrila slojevima gordosti i postupaju zlo. Zato poređenje sa svetlošću nije dobro jer stvara lažni dualizam dok u stvarnosti postoje samo oni čije je srce čisto i puno ljubavi i oni čije je srce zatrpano slojevima gordosti i zato u njima ljubav ne može da se ispolji.

nije Bogu sve dostupno nego je Bog svuda kao što je i ljubav svuda i sve je sagrađeno od energije ljubavi.Samo neka bića zavedena gordošću uma su ljubav u sebi prekrila slojevima gordosti i postupaju zlo. Zato poređenje sa svetlošću nije dobro jer stvara lažni dualizam dok u stvarnosti postoje samo oni čije je srce čisto i puno ljubavi i oni čije je srce zatrpano slojevima gordosti i zato u njima ljubav ne može da se ispolji.
Da je Bog vec svuda prisutan ,kako bi stvarao?A On je Stvoritelj.

Back