Problem sa zelucem- kako ga reshiti?

ancika

Iskusan
Poruka
5.441
Zdravo. Pishem ovde, zato shto stvarno ne znam shta vishe da radim i kome da se obratim. Vec godinama imam jedan problem. Posecivala sam lekare, ali nishta nisu otkrili. Prvo su mi prepisivali gelusil lak, imunogast, ili neshto slichno i sve neke tako tablete za umirenje bolova u zelucu+ lorazepam, jer je jedan od njih smatrao da je moj glavni problem nervoza. Ko zna, mozda je u pravu, ali mene lorazepam tako oshamuti, da posle nisam ni za shta. Ostalo mi nishta nije pomoglo. Proshle godine sam ishla na gastroskopiju. Tad mi je lekar rekao da mi je, zbog visine, zeludac spushten i izduzen (visoka sam 183 cm) i da za to nema leka, vec da se to, samo od sebe, reshava s godinama i da ce muchnine u zelucu prestati tek kad budem doshla na kraj chetvrte, ili u petoj deceniji zivota. Imam 28 godina, a problem je sve veci. Od sedam dana u nedelji, ja bar chetiri dana imam uzasne muchnine. Moj zeludac iritira sve shto pojedem- ali bash sve, koliko god to malo ili mnogo jela bilo. Deshava mi se da ne podnosim ni obichnu supu, bez ikakvih dodataka. Zeludac uopshte nece da vari hranu. Tako se bar meni chini. Ja too trpim oko tri dana, dok mi se ne uchini da mi je hrana doshla do grla i da vishe ne mogu da jedem. Onda stavim prst u usta i ispovracam skoro sve shto sam jela u prethodna tri dana, i onda se iznerviram. U poslednje vreme jedem samo zato shto znam da moram. Uopshte ne osecam glad. Ne gubim na tezini (imam izmedju 70 i 72 kg). Volela bih da smrsham samo par kilograma, ali to mi nije prioritet. Stalno podrigujem i imam utisak kao da me neshto jako gori u zdrelu. Taj osecaj ne prestaje nikad, osim kad spavam. Koristim chaj od nane, takodje i chaj protiv tegoba u zelucu (prirodni chaj- meshavina nane, kamilice i josh nekih sastojaka). Sve to pomaze samo trenutno. Ima i dana kada normalno jedem i ne bude mi nishta, ali ti dani su sve redji. Ne znam shta vishe da radim :( Ne jedem teshku hranu. U stvari, meso jedem samo ponekad. Pochela sam sve cheshce da jedem plazmu sa mlekom. Ima dana kad nishta drugo i ne mogu. Danas samza doruchak jela makarone sa sirem, za ruchak kremsir, a za vecheru alo ushenog mesa i opet mi je muka- gori e u zdrelu, osecam se ko da sam se prejela. Kada bih sad gurnula prst u usta, odmah bi se ispovracala. Od skro imam roblema kad pojedem przeno jaje- bude mi josh veca muka i osetim se malaksalo. Snimila sam zucnu kesu na ultrazvuku- sve je ok, jedino shto imam malo peska u bubrezima. Pochela sam da pijem vodu iz flasha. Krvna slika ne ukazuje na bolest. Molim vas, pomozite :(

Poslednja izmena:
Davno je to bilo, još krajem osamdesetih, ali mislim da su bili problemi sa varenjem i uopšte slično tome reakcija na bilo šta pojedeno. Ta baba , verovatno, odavno nije među živima, inače je bila iz jednog sela u okolini Pančeva, raspitaj se po seoskim sredinama, da li još neko to zna, ja se nadam :)

Poslednja izmena:
Pozdrav !
Moja cerka je imala slicnih problema alli su se drasticno smanjili posle tretmana pravog ( ! ) pedijatra. Za cudjenje je koliku su kolicinu gluposti i pretpostavki doktori iznosili od spustenog zeluca pa do slepog sreva, dok se nismo obratili pravom strucnjaku u NS.
Razlog je bio heliobakter. Leci se kombinacijom 2 antibiotika u posebnom rezimu. E sad ne mora da znaci da je kod tebe isto to, samo iznosim nasa iskustva mozda ti posluzi. Mani se kojekakvih baba nego trazi savet strucnjaka.
Ajd' sa srecom !

Heliobakterija je veoma ucestala sad, procenjuje se da 50% populacije na zemlji ima ovu bakteriju. Dugo se leci, tek posle recimo godinu dana moze da se iskoreni. Proveri i to, nije na odmet... Moze da izazove i cir u zeludcu ako je dugo unutra, mada u sustini nije tako opasna. Uglavnom se zarazis u nehigijenskim uslovima.

Jel si radila endoskopiju mozda? Jednom mom prijatelju sa slicnim tegobama su endoskopijom ustanovili Kronovu bolest.

Nisam napomenula da onda, kad mi bude bash loshe da moram da se ispovracam, pobledim i dobijem uzasne podochnjake, a zatim osetim jak umor. Vrlo chesto mi se desi da povracanje krene samo od sebe- na sred ulice.

To si morala reci, mislim da je kljucno u dijagnostici. Mislim toliko ti je iziritiran kad te tera da povracas, obrati se sto pre lekaru i sve simptome lepo izlozi. Trazi da ti preoveri heliobakter da li imas i spomeni mu Kronovu bolest...

Uzimas li neke vitamine tipa Oligovit ili nesto posle povracanja?
Ja kad sam imala problem sa zeludcem usled trovanja nekom ceskom rakijom koju smo pili u Pragu, nisam mogla nista da jedem koliko je bio iziritiran, pila sam probiotik forte da mi obnovi zeludacnu floru malo. E sad to je sve ono sto je MENI bilo, treba da odes kod lekara, tesko ce ti ovde neko nesto konrektno moci reci.

Ishla sam ja kod lekara mnogo puta i planiram da opet odem i pila sam svashta- pila sam i vitamine, i ranitidin, imunogast i sl. i nishta ne pomaze. Dodushe, ranitidin shumeci mi pomaze, kao i chaj od nane, ali samo trenutno. Jedino shto mi, takodje ponekad, pomogne na koji dan duze, je smanjenje hrane na minimum minimuma uz korishcenje chaja od nane, ali ja sam svesna da to nije lek.

Zdravo. Pishem ovde, zato shto stvarno ne znam shta vishe da radim i kome da se obratim. Vec godinama imam jedan problem. Posecivala sam lekare, ali nishta nisu otkrili. Prvo su mi prepisivali gelusil lak, imunogast, ili neshto slichno i sve neke tako tablete za umirenje bolova u zelucu+ lorazepam, jer je jedan od njih smatrao da je moj glavni problem nervoza. Ko zna, mozda je u pravu, ali mene lorazepam tako oshamuti, da posle nisam ni za shta. Ostalo mi nishta nije pomoglo. Proshle godine sam ishla na gastroskopiju. Tad mi je lekar rekao da mi je, zbog visine, zeludac spushten i izduzen (visoka sam 183 cm) i da za to nema leka, vec da se to, samo od sebe, reshava s godinama i da ce muchnine u zelucu prestati tek kad budem doshla na kraj chetvrte, ili u petoj deceniji zivota. Imam 28 godina, a problem je sve veci. Od sedam dana u nedelji, ja bar chetiri dana imam uzasne muchnine. Moj zeludac iritira sve shto pojedem- ali bash sve, koliko god to malo ili mnogo jela bilo. Deshava mi se da ne podnosim ni obichnu supu, bez ikakvih dodataka. Zeludac uopshte nece da vari hranu. Tako se bar meni chini. Ja too trpim oko tri dana, dok mi se ne uchini da mi je hrana doshla do grla i da vishe ne mogu da jedem. Onda stavim prst u usta i ispovracam skoro sve shto sam jela u prethodna tri dana, i onda se iznerviram. U poslednje vreme jedem samo zato shto znam da moram. Uopshte ne osecam glad. Ne gubim na tezini (imam izmedju 70 i 72 kg). Volela bih da smrsham samo par kilograma, ali to mi nije prioritet. Stalno podrigujem i imam utisak kao da me neshto jako gori u zdrelu. Taj osecaj ne prestaje nikad, osim kad spavam. Koristim chaj od nane, takodje i chaj protiv tegoba u zelucu (prirodni chaj- meshavina nane, kamilice i josh nekih sastojaka). Sve to pomaze samo trenutno. Ima i dana kada normalno jedem i ne bude mi nishta, ali ti dani su sve redji. Ne znam shta vishe da radim :( Ne jedem teshku hranu. U stvari, meso jedem samo ponekad. Pochela sam sve cheshce da jedem plazmu sa mlekom. Ima dana kad nishta drugo i ne mogu. Danas samza doruchak jela makarone sa sirem, za ruchak kremsir, a za vecheru alo ushenog mesa i opet mi je muka- gori e u zdrelu, osecam se ko da sam se prejela. Kada bih sad gurnula prst u usta, odmah bi se ispovracala. Od skro imam roblema kad pojedem przeno jaje- bude mi josh veca muka i osetim se malaksalo. Snimila sam zucnu kesu na ultrazvuku- sve je ok, jedino shto imam malo peska u bubrezima. Pochela sam da pijem vodu iz flasha. Krvna slika ne ukazuje na bolest. Molim vas, pomozite :(
Uvedi malo unutrašnje higijene, pa ćeš videti kako se problemi brzo rešavaju. Potrebno je da paziš šta konzumiraš, s obzirom da si došla u to stanje u kom si došla, bilo bi ti najbolje da budeš na 100% biljnoj ishrani ako hoćeš da se lečiš. Ono osnovno imaš ovde: Načela zdravog života.
A ne bi bilo loše da par dana budeš na sokovima. Imaš razne recepte ovde: Sokovi.
P.S.
Moraš se otarasiti stresa. Moguće da je i on glavni krivac.

Moja ishrana je 95% biljna, tako da... A i sokovi mi, uglavnom, smetaju. Vodim ja dovoljno rachuna o svojoj ishrani. mislim da je problem negde drugde. Moguce je i da je stres u pitanju, ali ovo traje vec nekoliko godina, s tim shto je, u poslednje vreme, stanje sve gore i gore,a lekari kazu da problem u vidu nekog oboljenja ne postoji. Samo izduzen i spushten zeludac. Hm, SAMO...

Moja ishrana je 95% biljna, tako da... A i sokovi mi, uglavnom, smetaju. Vodim ja dovoljno rachuna o svojoj ishrani. mislim da je problem negde drugde. Moguce je i da je stres u pitanju, ali ovo traje vec nekoliko godina, s tim shto je, u poslednje vreme, stanje sve gore i gore,a lekari kazu da problem u vidu nekog oboljenja ne postoji. Samo izduzen i spushten zeludac. Hm, SAMO...
Tako da...pretpostavljam da ti je ovih 5% ovo: "Pochela sam sve cheshce da jedem plazmu sa mlekom. Ima dana kad nishta drugo i ne mogu. Danas samza doruchak jela makarone sa sirem, za ruchak kremsir, a za vecheru alo ushenog mesa..." :lol: Pa onda kažeš i ovo: "Od skro imam roblema kad pojedem przeno jaje..."
Kada bi znala koliko su ove namernice štetne, ne bi se dvoumila da ih odbaciš i da spremaš biljnu hranu, bez termičkih obrada, bez prženja.

Ti umiruješ savest pričom da ti nije od hrane, a da će 90% ja misim da jeste. Iako ne znam kakav život vodiš, da li sa stresom ili ne.
Probaj pola meseca da budeš isključivo na biljnoj hrani. Namočiš neku žitaricu (ovas, pšenicu, ječam i sl) preko noći, da omeči, i to pospeš po voći ili povrću, dodaš i malo orašastih plodova, izrendaš ih, i to tako jedeš. Doručak neka ti bude na voću sa žitaricama, ručak na povrću i žitaricama, a večera može neka voćka, ili da je preskočiš.
To ti je moj savet, samo pola meseca i videćeš ogrovnu razliku. Sve je samo na tebi.

Da li piješ kafu, alkohol..i sl.?

E, molim te, nemoj da me ubedjujesh u pozitivnost vegetarijanske ishrane, jer to ne trpim i nema svrhe. Prichala sma sa mnogim ljudima na tu temu i dokazano je da ishrana bazirana iskljuchivo na biljkama nije dovoljna za chovekov organizam.Na ovoj temi ne zelim raspravu o vegetarijanstvu, a, bude li se pojavila josh koja poruka koja mirishe na to- brisacu je. Shto se tiche alkohola i kafe- pijem, ali veoma retko. Pozdrav.

Poslednja izmena:

Извини ако нисам пажљиво прочитала све постове испред...

Видим да си радила гастроскопију,али да ли си урадила тест на Хеликобактер.?

E, molim te, nemoj da me ubedjujesh u pozitivnost vegetarijanske ishrane, jer to ne trpim i nema svrhe. Prichala sma sa mnogim ljudima na tu temu i dokazano je da ishrana bazirana iskljuchivo na biljkama nije dovoljna za chovekov organizam.Na ovoj temi ne zelim raspravu o vegetarijanstvu, a, bude li se pojavila josh koja poruka koja mirishe na to- brisacu je. Shto se tiche alkohola i kafe- pijem, ali veoma retko. Pozdrav.
Ok. Ali samo da znaš da si daleko od realnosti.
I mislim da su jasni tvoji problemi sa želucem....
P.S.
Nemoj ovo da brišeš, jer ko zna, vreme je ispred tebe, možda dođe dan kada se na ovo mesto vratiš mnogo zrelija pa počneš da brineš o unutrašnjoj higijeni....niko ne zna šta nosi dan, a šta noć. I nemoj da se nerviraš. :cmok:

Пошто кажеш да си радила гастроскопију и да није Хеликобактер нити било која друга бактерија оно што лекари могу још да ти понуде је да одеш код радиолога да ти сними главу (за сваки случај и ако описано не личи превише на мучнине централног порекла) и да одеш код психијатра с обзиром да помињеш повраћање гурањем прста у уста, то ''мирише'' на булимију. ;)
Издужен и спуштен желудац се јавља код нередовне исхране, најчешће. Може и код високих особа али то је веома, веома ретко. Најлакше је тако само залепити неку дијагнозу, а ти се пати до 50 година.:confused:
Лоразепам батали јер да га пијеш без постављене дијагнозе то је бесмислица. Да ти је бар дао бромазепам па и некако али лоразепам се даје само изразито нервозним особама које углавном имају неку психијатријску дијагнозу поремећаја емоција.
Јеси нам све написала? :)

ja od svoje desete godine imam gastritis tada sam ga izlecila lukovinom 40 dana se kuvaju dve glavice luka ne oljustene (naravno svakog jutra nove) i kuvaju se za jednu kafenu soljicu to odstoji pola sata i pijes na prazan zeludac posle toga 12 godina nisam imala nikakvih problema ni mucninu bas nista skoro mi se pojavila helikobakterija i dobila sam neke lekove ali sam cekala 3 meseca da bi ih dobila posto je zdravstvo katastrofa i dalje imam problema posto mi je bakterija ostetila sluzokozu zeluca ali pijem caj od kantariona i idem kod zene koja leci bioenergijom mnogo mi je bolje cak sam dobijala napade panike kad krenem negde jer imam cesto stolicu pa mi je bilo frka do te mere da sam se zatvarala u kucu danima ali ta zena mi je pomogla a sto se tice spustenog zeluca ja imam problem sa tim da mi se podigne i pritiska mi dijafragmu i onda dobijem gusenje ali sam naucila od babe da vracam zeludac to mozes i ti sama namazes stomak kremom bilo kojom i onda masiras blago pritiskajuci povlacis sa svih strana odozgo na dole i obrnuto isto tako i sa strane samo sto masiras malo vise odozdo na gore jer ti je spusten onda uzmes parce korice hleba toliko da ti prekrije pupak probusis na sredinu i ubacis krpicu koja viri sa obe strane ali je pre toga umocis u ulje zatim zapalis krpicu i stavis na pupak cekas da se malo razgori da bi moglo da stvori vakum i poklopis casom obicnom samo da bude malo sira i okrenes je koliko moze u smeru kazaljke na satu ako ti casa uvuce pupak to je to osetices kako ti se zeludac pomera to drziz do 20 min onda skines i ne ustajes dok se ne podvezes maramom ili salom i to moras da nosis tako radis tri dana svako jutro na prazan zeludac i dok to radis ne podizes nista tesko i mirujes da se ne bi zeludac vratio

ja od svoje desete godine imam gastritis tada sam ga izlecila lukovinom 40 dana se kuvaju dve glavice luka ne oljustene (naravno svakog jutra nove) i kuvaju se za jednu kafenu soljicu to odstoji pola sata i pijes na prazan zeludac posle toga 12 godina nisam imala nikakvih problema ni mucninu bas nista skoro mi se pojavila helikobakterija i dobila sam neke lekove ali sam cekala 3 meseca da bi ih dobila posto je zdravstvo katastrofa i dalje imam problema posto mi je bakterija ostetila sluzokozu zeluca ali pijem caj od kantariona i idem kod zene koja leci bioenergijom mnogo mi je bolje cak sam dobijala napade panike kad krenem negde jer imam cesto stolicu pa mi je bilo frka do te mere da sam se zatvarala u kucu danima ali ta zena mi je pomogla a sto se tice spustenog zeluca ja imam problem sa tim da mi se podigne i pritiska mi dijafragmu i onda dobijem gusenje ali sam naucila od babe da vracam zeludac to mozes i ti sama namazes stomak kremom bilo kojom i onda masiras blago pritiskajuci povlacis sa svih strana odozgo na dole i obrnuto isto tako i sa strane samo sto masiras malo vise odozdo na gore jer ti je spusten onda uzmes parce korice hleba toliko da ti prekrije pupak probusis na sredinu i ubacis krpicu koja viri sa obe strane ali je pre toga umocis u ulje zatim zapalis krpicu i stavis na pupak cekas da se malo razgori da bi moglo da stvori vakum i poklopis casom obicnom samo da bude malo sira i okrenes je koliko moze u smeru kazaljke na satu ako ti casa uvuce pupak to je to osetices kako ti se zeludac pomera to drziz do 20 min onda skines i ne ustajes dok se ne podvezes maramom ili salom i to moras da nosis tako radis tri dana svako jutro na prazan zeludac i dok to radis ne podizes nista tesko i mirujes da se ne bi zeludac vratio
Helikobakterija i hijatus hernija (prodiranje želuca kroz dijafragmu) idu zajedno. Pri tome se kroz jednjak penje jako sluzava materija koja otežava disanje, a to često može izazvati i pravo gušenje, jer ta sluzava materija potpuno zatvori dušnik.

Ovi problemi mene su mučili više od pola godine. Tek kad sam se jenom u snu umalo ugušio i jedva došao do daha (dva dana posle toga imao sam jako otežano disanje), javio sam se ljekaru. Ovaj me uputio pulmologu koji je na osnovu snimka pluća i spirometrije utvrdio bronhijalnu astnu i prepisao mi pumpicu. Ipak me uptio gastrologu radi gastroskopije. U međuvremenu, od rođaka i kolege, koji su imali iste probleme kao i ja, saznam da se radi o helikobateriji i hijatus herniji. Pošto znam da bih gastroskopiju vrlo teško podnio (jedva podnosim i šgtapić kad mi uzimaju bris iz grla) nijesam se ni javio na gastroskopiju. Punpicu za astmu nijesam ni koristio. Pretražio sam internet i našao da jedan za helikobater preporučuje pelin (artemisia abshintium). Pio sam po kafenu šoljicu ujutro i uveče i za desetak dana bio sam potpuno zdrav! (Rođak mi se helikobakterije oslozodio uz ljekarski recept tek za tri mjeseca i uz 150 € nekih antibiotika!)

I sad, skoro će godina od tada, kad god imam kakve probleme u želucu ili grlu ja pijem čaj od pelina. Taj čaj za želudac je bolji od ranisana!

Poslednja izmena:
gde ga kupujes?prvi put cujem za taj caj ja sam za helikobakteriju dobila amoksicilin controlok i zimbaktar i pomogli su mi pila sam ih samo nedelju dana a nasla sam na netu da je caj od brusnice odlican za helikobakteriju a i sve ostale ponekad kad me mrzi da kuvam caj ja pojedem pet zrna imala sam neke bakterije u mokraci i brusnica mi je pomogla nisam pila nikakve lekove

Back