Problem sa samopouzdanjem

KnezNez

Zainteresovan član
Poruka
142
Pozdrav raja.
Interesuje me na koji nacin mogu da povecam sebi samopouzdanje i vjeru u sebe.
Prvo da se predstavim
Imam 19 godina. 4. razred srednje skole sam. Interesuje me programiranje, elektrotehnika i te stvari. Streber sam klasicni ali ovako sam opusten lik raspolozen za dobru zezanciju.
Problem je sljedeći
Odrastao sam u toksicnoj sredini. U osnovnoj skoli me nisu pretjerano voljeli iz razloga sto sam streber hahaha. Drustvo je uvijek govorilo da sam nesposoban, da cu propast u zivotu i slicno. Iz razloga sto nisam bio bas spretan u sportovima a u mojoj sredini se to bas gledalo inace. U srednjoj je mirnije mada opet ima ekipa iz srednje koja me ne gotivi ali sada ne smiju tako oholost pokazivat kao prije iz razloga sto treniram borilacke sportove. Ljudi umislili da sam nesto jak, bruce lee i ti fazoni hahahahahaha. Idioti...
Medjutim i dalje su ostale traume iz djetinjstva. U voznji pravim takve gluposti zbog nedostatka samopouzdanja. Ne znam kako ovo da pobjedim. Stalno mi se javljaju slike u glavi. Bukvalno nekada me lome ta prisjecanja na to sve.
Ako iko zna kakve vjezbe za samopouzdanje ili nacin da promijenim razmisljanje molio bih ga da mi pomogne.

KnezNez,zdravo.
Od prilike znam kakao to izgleda.I ja sam u osnovnoj bio malo štebereast samo više za neke druge stvari,ali ni ja sport nisam voleo jer sam bio sav trapav i nevešt za te stvari i dosta su me tako zezali...I bio sam poznat u odeljenju kao jedini klinac koji uhvati zalet i promaši kozlić i tako neke slične gluposti...
Gledaj moraš da objasniš sebi da to što je prošlo je prošlo i više ne sme da te dotiče.To što si vešt za neke druge stvariza koje većina nije a nisi za one za koje većina jeste ne znači da vrediš manje od njih,i ne znbači da nisi sposoban...Jednostavno podsećaj sebe na to da je sve ok,i ništa nije strašno to što su ti neke druge stvari zanimljivije nego većini koju znaš.I kad se neko zeza na tvoj račun podsećaj sebe da i ti koji te zajebavaju imaju stvari za koje nisu vešti...možda baš nisu vešti za te stvari za koje ti jesi.

pametan , spretan , sposoban , trenira borilacki sport - nema samopouzdanja

zamisli kako se drugi tvog godista osecaju

naidju razni periodi u zivotu , nekad ide dobro nekad lose

nekad se osecas svemocnim nekad nemocnim

u sustini je bolje biti malo pazljiviji nego oni sto se niceg ne plase pa poginu dok prave selfi

nadji neku sredinu

KnezNez,zdravo.
Od prilike znam kakao to izgleda.I ja sam u osnovnoj bio malo štebereast samo više za neke druge stvari,ali ni ja sport nisam voleo jer sam bio sav trapav i nevešt za te stvari i dosta su me tako zezali...I bio sam poznat u odeljenju kao jedini klinac koji uhvati zalet i promaši kozlić i tako neke slične gluposti...
Gledaj moraš da objasniš sebi da to što je prošlo je prošlo i više ne sme da te dotiče.To što si vešt za neke druge stvariza koje većina nije a nisi za one za koje većina jeste ne znači da vrediš manje od njih,i ne znbači da nisi sposoban...Jednostavno podsećaj sebe na to da je sve ok,i ništa nije strašno to što su ti neke druge stvari zanimljivije nego većini koju znaš.I kad se neko zeza na tvoj račun podsećaj sebe da i ti koji te zajebavaju imaju stvari za koje nisu vešti...možda baš nisu vešti za te stvari za koje ti jesi.
Ma razumem prijatelju ali problem je sto se kao nuspojava javi i nedostatak vjere u sebe pa tamo i gdje znam da mogu uraditi nesto kako treba, napravim gresku

Ma razumem prijatelju ali problem je sto se kao nuspojava javi i nedostatak vjere u sebe pa tamo i gdje znam da mogu uraditi nesto kako treba, napravim gresku
znam,to je vajveći problem sa nedostakom samopuzdanja što ne veruješ da ti nešto možeš i onda ne smeš ni da pokušaš ili kad pokušaš toliko se zaokupiraš trime da ne pogrešišp da se ne koncentrišeš na to što radiš i izgrešaš i onda ti to još više ubije samopouzdanje...
E vidi,taj krug moraš da prekineš.Ne smeš da ubeđuješ sebe da nemožeš nešto...To što možda u tom trenutku ne znaš ili ne možeš znači samo da nisi dovoljno posvetio pažnju da na naučiš i izvežbaš.Kad ti dođe da pomisliš "ne znam ja to" dodaš tu jedno "za sad" i pre ili kasnije će ti uspeti.
I ne opterećuj se mnogo time da li ćeš pogrešiti ili ne.Svi greše i to je ok,samo se opusti i teraj dalje.

Pozdrav raja.
Prvo da se predstavim
Imam 19 godina. 4. razred srednje skole sam. Interesuje me programiranje, elektrotehnika i te stvari. Streber sam klasicni ali ovako sam opusten lik raspolozen za dobru zezanciju.
Problem je sljedeći
Odrastao sam u toksicnoj sredini. U osnovnoj skoli me nisu pretjerano voljeli iz razloga sto sam streber hahaha. Drustvo je uvijek govorilo da sam nesposoban, da cu propast u zivotu i slicno. Iz razloga sto nisam bio bas spretan u sportovima a u mojoj sredini se to bas gledalo inace. U srednjoj je mirnije mada opet ima ekipa iz srednje koja me ne gotivi ali sada ne smiju tako oholost pokazivat kao prije iz razloga sto treniram borilacke sportove. Ljudi umislili da sam nesto jak, bruce lee i ti fazoni hahahahahaha. Idioti...
Medjutim i dalje su ostale traume iz djetinjstva. U voznji pravim takve gluposti zbog nedostatka samopouzdanja. Ne znam kako ovo da pobjedim. Stalno mi se javljaju slike u glavi. Bukvalno nekada me lome ta prisjecanja na to sve.
Ako iko zna kakve vjezbe za samopouzdanje ili nacin da promijenim razmisljanje molio bih ga da mi pomogne.
Ee tačno znam kako ti je, štreber sam bila i ostala. Plus sam dobar deo života bila debela i ćorava. :lol:

Mrzela sam osnovnu (pogotovo niže razrede) jer su deca bila zlobna prema meni, a ja nisam umela da se branim.
U srednjoj su deca bila ok, ali se nisam preterano socijalizovala sa njima jer sam mislila da oni ne žele da se druže sa mnom zato što sam debeli, ćoravi štreber (a uz to sam bila u goth fazonu :lol: ). Sada mi je žao što se nisam zbližila sa nekim ljudima, mislim da sam propustila neka mnogo dobra prijateljstva zbog svojih kompleksa.
Tek kada sam krenula na faks situacija se popravila, smršala sam i skontala se sa super ljudima, mahom sapatnicima štrberima, a samopouzdanje je počelo da mi raste. Sada evo nemam više tih problema.

Veruj u sebe, radi na sebi i ne obaziri se na hejtere. Kada još malo odrasteš i sazreš, sve će doći na svoje mesto. I imaj na umu da su često najpametniji i najsposobniji ljudi ti koji najviše sumnjaju u sebe.
Eventualno možeš da popričaš i da se posavetuješ sa nekim psihoterapeutom. Ne mislim da imaš neki ko zna kakav problem, ali bi dobar psihoterapeut mogao da ti da savete i smernice kako da se što pre i što efikasnije otarasiš tih tripova.

Pre svega, moraš da shvatiš da u ovom svetu ima vrlo malo ljudi (a naročito iz generacijske grupe) koji će da te vole, naročito ako si tako malo introvertan, imaš neki svoj svet i slabo učestvuješ u budalaštinama.
Kad to shvatiš, dolaziš do jednog zapažanja da svi ti veseljaci koji se vole i tapšu po ramenima međusobno imaju nešto što ih možda samo trenutno, a možda zauvek veže: šta rade zajedno, kakvo je to njihovo zajedničko vreme, čime se zabavljaju, šta im je smešno, šta vole..., i ne treba ti mnogo pameti da zaključiš da ih povezuje neka vrsta ludosti i ispuštenosti od strane roditelja. Retko ćeš da vidiš da rade nešto smisleno.

Nemoj da se porediš sa blesavim ljudima, i ne očekuj od blesavog čoveka da primeti kako si pametan, dobar, vredan, i kako zamišljaš da od svog života napraviš nešto korisno, a ujedno i sebi prijatno.

Kao dete nisi to znao, sad bi trebalo da naučiš.
Pusti traume, prosto nemoj da razmišljaš o tome, uzmi nešto radi, osmišljavaj aplikaciju, crtaj, čitaj to što voliš, i oprosti budalama-ne znaju za bolje.

Budi srećan da si dobio mogućnost da učiš i radiš nešto što voliš, i da ćeš od toga moći da živiš pristojno, pazi da i ti ne postaneš neko ko vređa, verbalno ili fizički maltretira, kliberi se bilo kome...

Gledaj svoja posla, ponesi iz te škole šta valja, tu si svejedno doveden da bi čeličio za život.

Pozdrav raja.
Prvo da se predstavim
Problem je sljedeći
Dobro ti je neko rekao da vec imas dovoljno samopouzdanja.
Mnogi ga nemaju i to prikrivaju.
To moras i ti raditi.
Vremenom ces biti bolji
trudi se uspeces.
Bitn oje da si sa ljudima koji su vredni tvog drustva
Mogu ti pomoci knjige psiholoske
takodje citaj Bibliju.
To sto si streber je super... dakle svoju vrednost u tome nadji...
Ljudi su razliciti nadji one koji ce ceniti tvoje kvalitete.
Ne dopustaj drugima da te podcenjuju nauci da sebe preznetujes i branis.
kak ose postavis prema ljudima tako ce te oni i gledati.
Dakle moras veroveti u sebe.
a to sve negativno izbaci iz mozga, moras nauciti da pozitivno razmisljas,
to nije lako trudi se
sretno :)

pozdrav

Pozdrav raja.
Prvo da se predstavim
Problem je sljedeći
Sinko samo nastavi sa sportom, furaj svoj put, sve će to sjesti na svoje mjesto. Nisam imao tvojih problema, ali definitivno iz ovog što pišeš mislim da si na dobrom putu da riješiš taj problem..doći će i žene ne brini, a onda ćeš proklinjati dan kad su došle :) Samo drži se svog puta i nemaš problem

Poslednja izmena:
Pozdrav raja.
Prvo da se predstavim
Problem je sljedeći
velika je verovatnoća da u porodici nisi primio dovoljno ljubavi koju bi mogao da prepoznaš kao ljubav..bez toga nema spontanog razvoja ljubavi prema sebi...
a ljubav prema sebi je izvor realnog samopouzdanja... poradi na tome...češće se bavi u mislima onim vrlinama i veštinama u kojima si dobar i koje ceniš kod sebe a ne uzimaj ih zdravo za gotovo...budi ponosan na ono što jesi umesto da budeš opsednut samo onim što nisi i što ti fali... seti se neke emocionalne povrede koju si imao i obaspi to povređeno dete u sebi bezuslovnom i beskrajnom ljubavlju... razmišljaj često o tome šta voliš i oseti tu ljubav.. a onda umesto da voliš samo more ili sunce ili borilačke veštine usmeri tu ljubav prema sebi kao biću koje ume da voli...

kad ljubavlju prema sebi stekneš samopouzdanje tek onda se možeš pozabaviti onim u čemu nisi dobar...onda radi na sebi, usavršavaj se...izgradi svoju ličnost kroz ono što voliš umesto kroz uloge koje ti nameće društvo (dobar sin, dobar učenik..).. ljubav prema sebi se razvija i kroz ljubav prema (svom) životu, kroz zahvalnost, kroz divljenje, kroz uživanje...

Back