Problem sa izgovorom glasa "L"

SmOke123

Primećen član
Poruka
516
Zdravo, imam problem sa slovom L do sada sam izgovarao slovo L pomocu donje vilice i kad kazem slovo L cuje se nesto kao izmedju l i v. E sad pokusavam da naucim pravilno L tako sto jezik stavim iza zuba i kad izgovorim to L ono zvuci kao nesto izmedju slovo l i lj.Pa ako bi mi mogli tacno reci gde treba ici jezik neki kazu da jezik treba ici na desni,a neki kazu da treba da ide na rubu zuba i desni,a neki kazu da treba da ide iza zuba xD i sta je od toga tacno?

Zdravo, imam problem sa slovom L do sada sam izgovarao slovo L pomocu donje vilice i kad kazem slovo L cuje se nesto kao izmedju l i v. E sad pokusavam da naucim pravilno L tako sto jezik stavim iza zuba i kad izgovorim to L ono zvuci kao nesto izmedju slovo l i lj.Pa ako bi mi mogli tacno reci gde treba ici jezik neki kazu da jezik treba ici na desni,a neki kazu da treba da ide na rubu zuba i desni,a neki kazu da treba da ide iza zuba xD i sta je od toga tacno?

Idi kod logopeda.

L, R, N suglasnici spadaju u nadzubne tj. alveolarne suglasnike, kako zgovaraš slovo N, tako isto i slovo L isti je položaj jezika.
Mada, rekla bih da je to slučaj za logopeda.

Poslednja izmena:
Šta ti to pišeš? Sa nepcem imaju veze prednjonepčani(j,lj,nj,ć,đ,š,ž,č,dž) i zadnjonepčani suglasnici (k,g,h) . Slovo L ne spada tu.

Ja bih to isto napisao.
Da kažem L, meni se vrh jezika nalazi skroz do gornjih zuba, jezik se savija prema gore.... u tom položaju mogu da se vozam na LLLLLLLLL
i kad prekidam L samo spustim jezik dole.

N je sličan, vrh jezika je malo udaljeniji od gornjih zuba, sam jezik nije savijen prema gore u luku kao kod L nego je ravniji na nepcima, a usta su malo manje otvorena.

Ja bih to isto napisao.
Da kažem L, meni se vrh jezika nalazi skroz do gornjih zuba, jezik se savija prema gore.... u tom položaju mogu da se vozam na LLLLLLLLL
i kad prekidam L samo spustim jezik dole.

N je sličan, vrh jezika je malo udaljeniji od gornjih zuba, sam jezik nije savijen prema gore u luku kao kod L nego je ravniji na nepcima, a usta su malo manje otvorena.

Cek jel jezik kod L treba da bude nize nego kad izgovaras N ili iznad N. Inace ja stavim jezik malo nize od N i savijem ga na gore,ali opet se cuje kao nesto izmedju L i LJ.

16 godina imam.
Ja nisam umela ni l ni r da izgovorim do svoje seste godine zivota, a bila sam uvek, jel, pametno dete:D
Koliko me je bio blam jer sam sa sest posla i u skolu, ali nekako sam pred sam polazak to i "naucila".
Vezbaj sam besomucno, za L ( sada pokusah da shvatim gde se jezik nalazi:D) jezik je duboko u ustima,
gornje nepce, skoro do grla i onda ga polako pomeras skoro do zuba. Vezbaj pred ogledalom ( ali kad si sam)
pokusavaj da izgivaras reci koje sadrez slovo L ( Lela, recimo), samo budi uporan i sve ce se resiti.

Vezbaj bre covece ( Lola. Lela, Lala) budi uporan i strpljiv.

Mogu li krivi zubi biti problem izgovoru slovo L zubi su mi dosta unutra usli.

Samo budi uporan, nema toga što čovek ne može da uradi ako zaista želi.
Poznajem čoveka kome je zauvek nestala nosna kost (imao je tešku saobraćajnu nesreću), dve godine se nije razumelo šta govori, uspevalo je samo ako drži prstima nos u položaju štipaljke.... a onda je uvežbao protok vazduha i sad može da izgovori svaki glas i svaku reč, iako nema "osnovno sredstvo". Svakako zvuči uvek nazalno, ali razumljivo je potpuno.

Samo budi uporan, nema toga što čovek ne može da uradi ako zaista želi.
Poznajem čoveka kome je zauvek nestala nosna kost (imao je tešku saobraćajnu nesreću), dve godine se nije razumelo šta govori, uspevalo je samo ako drži prstima nos u položaju štipaljke.... a onda je uvežbao protok vazduha i sad može da izgovori svaki glas i svaku reč, iako nema "osnovno sredstvo". Svakako zvuči uvek nazalno, ali razumljivo je potpuno.

Koliko god ja pokusavao uvek mi ispadne nesto ismedju L i LJ, nzm kad ocu da izgovorim L jezik bude rasiren kao lepeza i tako ne dodiruje samo sekutice na gornjoj vilici nego sve one zube na gornjoj vilici.
Jezik nije ostrog vrha kad sam gledao kako drugi izgovaraju slovo L njima jezik bude ostrog vrha i dodiruju sekutice. Meni je jezik ostrog vrha jedino npr kad hocu dohvatim nos itd, a frenulum ispod jezika nije kratak.

Poslednja izmena:
Koliko god ja pokusavao uvek mi ispadne nesto ismedju L i LJ, nzm kad ocu da izgovorim L jezik bude rasiren kao lepeza i tako ne dodiruje samo sekutice na gornjoj vilici nego sve one zube na gornjoj vilici.
Jezik nije ostrog vrha kad sam gledao kako drugi izgovaraju slovo L njima jezik bude ostrog vrha i dodiruju sekutice. Meni je jezik ostrog vrha jedino npr kad hocu dohvatim nos itd, a frenulum ispod jezika nije kratak.

Па то је добар први корак, да успеваш да буде између љ и л, вежбај даље, битно је да га лепо чујеш.
Ркекла бих ти да занемариш детаље о техници изговора и проналажењу сопствених недостатака, нађи свој начин изговора, измисли га ако треба само да спољни звук буде разумљив глас л, а уво ти је водич и контролор.

Back