PROANA??????

tvoja predstava propagande nema veze sa onim na sta ja mislim... ja recimo mislim vise na stvari tipa rekalmmne kampanje kompanije DOVE... nista agresivno, nego da se uobicajena ljudska tela (koja nisu manekenska) mogu videti i na drugim mestima, osim u politickim emisijama :(.
to je ok...ta kampanja mi se mnogo svidja...tacnije bila sam odusevljena kad sam je videla...:)
ne toliko zbog anoreksije...nego generalno zbog ljudi koji su optereceni tezinom i izgledom i muce sebe (iako to ne prelazi u bolest) da bi to postigli...promovise se dobar izgled po svaku cenu...od mrsavosti, preko plasticnih operacija do mode...
i tacno je da je nesto trigeruje bolest, uvek...po onome sto sam ja procitala zivotne okolnosti koje su vezane za individuu (npr. obicno smrsaju pa im neko kaze kako dobro izgledaju; jedna devojka je raskinula vezu i srozalo joj se samopouzdanje, a ujedno je prestala da jede; jedna se kada je zatrudnela opteretila izgledom jer joj je muz bio sa bivsom misicom (to joj je bila druga epizoda anoreksije - crta tih ljudi je, izmedju ostalog, da vape za prihvatanjem))...ali prvenstveno dolazi iznutra... e onda na scenu stupa proana...koja to podrzi...
a opet, na ovoj temi se samo ukazuje na taj spoljni faktor. i retko ko uopste hoce da procita neki strucan tekst i da se udubi u razloge. i da shvati dubinu i tezinu te bolesti, a mnogo je teska, sa proanom ili bez nje.:(
sve me to podseca na slucaj mog dede koji je bolestan od depresije, a kome kazu da bi mu bilo bolje da proseta jednom dnevno, ali je on lenj, pa eto nece.:thumbdown:

Poslednja izmena:
ali prvenstveno dolazi iznutra... e onda na scenu stupa proana...koja to podrzi...
a opet, na ovoj temi se samo ukazuje na taj spoljni faktor. i retko ko uopste hoce da procita neki strucan tekst i da se udubi u razloge. i da shvati dubinu i tezinu te bolesti, a mnogo je teska, sa proanom ili bez nje.

:!: :!:

Јој, бојим се да је могуће, још како! :roll:

Било на Дому, тема о вегетаријаству...:sad2::sad2::sad2:

Хвала, Хелен, управо сам на тако нешто мислила, пошто сам ,,издалека'' пратила ту тему.
Ја сам некако, против било које врсте застрањивања .

A sta je bilo na vegetarijanstvu?

Sto se tice Dove... Ne koristim kozmetiku, ali kampanja je zaista dobra. Kada bi bilo vise takvih modela po reklamama, glumica i pevacica koje se propagiraju kao zgodne a ne, eto, "lepo peva nema veze sto nema idealnu figuru", mnogim tinejdzerkama bi bilo lakse. Ovo, naravno, ne bi iskorenilo anoreksiju, ali bi sigurno pomoglo u nekim situacijama, tipa one o kojoj sam govorila, kada su moju drugaricu koja je imala ispod 40 kilograma hvalili kako dobro izgleda.

Diskutabilno. Ako je u pitanju "mali manjak" ili "mali višak" baš kad si rekla "zdravije"..... meni je potpuno svejedno. Prema nekim standardima ja sad imam mali manjak kilograma. Leti je uvek tako, zimi ponekad imam mali višak.....

Ali ako imam 10, 20??! kilograma manje nego što bi bilo uslovno rečeno idealno, svakako da to nije bolje nego da imam 10, 20 kilgrama viška, sa zdravstvenog aspekta. Telo mora da ima salo ili će početi da proždire samo sebe, na stranu uništen metabolizam, poremećen ciklus (već pretpostavljena neplodnost), čir, konstantni problemi sa varenjem, slabost i da ne nabrajam..... 20 kilograma viška je ekstremni slučaj ali moj brat ima 30-40 kilograma viška i ja sam poslednja osoba koja je sklona da brani toliko gomilanje sala..... njegovo zdravlje je ugroženo težinom već duži niz godina.

Nemoguće je praviti paralelu. Može samo da ti bude lpše da je neko preterano mršav nego preterano debeo, a ovo o zdravlju, pa pitaj nekog doktora na kraju možda i ja grešim :neutral:

Pojma nisam imala da si ti struja.
ja sam eto sinoc saznala da si ti lexa
i crkla sam od smeha
sto si tako zivchana crna ti
sta ti se desilo
a ja te tamo hvalim da si kao neka srna sa tim velikim okicama
eo ja upravo u odnosu na taj model
imam silu kilograma manje
na 174cm nekih 54 kg
i kapiram da cu da skinem recimo jos 2 kg
mozda i vise
ali meni je vise nego dobro

moje srce

ja se sad ovakva osecam spretnija, brza,ne umaram se itd. sa 60 kg sam se osecala kao polarni medved, a i tada cak ni vizuelno nisam izgledala, a ni bila, bucka.
ja sam takve konstitucije, da ne mogu da nosim mnogo tezine.
to je to.
lepo smo se ispricale :)

ebiga strujo, kad već tako eksplicitno govoriš o sebi..
ne znam kakvo je stanje bilo prošle godine u ovo vreme sa težinom, ali mogu da ti kažem da si zvučala daleko zdravije
=I

ma imala mozda 3 kg vise(mislim ja sam uvek tu isto)
sto bre zdravije
sta mi fali bas
sam hit!
u maloj mostanici
hehe jbmte parka
evo pitaj sindi, skwo, lyona, bogarta, borca
videli me sinoc,sindi do duse u subotu
od tada sam bas zanemocala
lol

Ај, сад, кад смо већ кренули о личним причама. Струјо, болујеш ли ти од анорексије, или си једноставно такве конституције и такав ти метаболизам?

Мислим, то су различите ствари.

Није свака мршава особа анорексичар.

NE, nije Strujka anoreksična, ja je masirala mada se nekad tako naheri kao da će da se prelomi ali ona je takve tanane gradje Da Hellen, nije svaka mršava osoba anoreksična razlika je u psihi, a ne u genu

jes da me niko nista nije pitao, ali imam potrebu da napisem kako ja dozivljavam struju, pa nek me ispravi ako gresim...
sama je rekla: sve sto je ljudsko nije mi strano...
prepoznaje se u svakoj prici...moze da bude bilo ko...
stavila se u ulogu malo, to je nacin pristupa temi...i iz te uloge provocira ljudske reakcije i odgovara na njih...
a ljudi su to doziveli bukvalno.

sto si tako zivchana crna ti
Živčana sam na ovu temu. Jesam. Iz ličnih razloga. Maltene sam odrasla mađu anoreksičarkama. Malo je falilo da i ja postanem jedna. Malo ja zbog njih, malo one zbog mene. Uvek sam bila mršava i devojčice su mi zavidele na tome, a meni baš i nije bilo loše zbog toga.

Sklona sam kompulsivnom ponašanju, ponavljam radnje bez potrebe i uvek se vraćam istim putem. Nagledala sam se klipova i ljudi uživo, anorexija... verujem da ih razumem u svaki korak, vidim svaki momenat i sve prepoznajem. Znam šta je laž, šta je obmana, šta samoobmana. I nedavno sam shvatila da postoji ogromna razlika između želje da se izgleda po modelu TV zvezde i želje da se uništiš. Jedno proizilazi iz drugog ali je razlika ogromna.

Pre nego što si se pojavila, Strujo, sve one žene su te opisale uz divljenje tvojoj figuri..... ne samo figuri, ali ona jeste bila centar pažnje.

I sad, jesi ili nisi anoreksičarka, nebitno je. Sve to tako, ali tako mnogo liči na ceo scenario. Pa se ti sad ljuti.

Ne verujem da postoje ljudi koji imaju 10 kilograma manje od donje granice, a da su takvi jer su im "lake kosti". Ne, više ne verujem u to. 5 kilograma OK, ali 10... ne. Ta osoba odbija da jede. To se zove eating disorder. Ta osoba ima problem sa načinom na koji doživljava hranu, ma koji problem bio prethodnica tome.

Jesmo, lepo smo se ispričale. Oprosti na mojoj iskrenosti, ne volim da gledam ljude kako se uništavaju. A ne pričam o tebi.

Back