PROANA??????

Ја нисам обавештена ( не зовем се Воја) да ли постоји удружење које пропагира дебљину као прави начин живота, али би то било исто као и ово.

Мислим, ако су људи у сличној ситуацији, која није здрава, онда могу да подржим удружење у којем ће једни другима помагати да изађу из те ситуације.

Ништа ново не рекох, једноставно, не могу да замислим удружења алкоса и наркоса, која пропагирају свој начин живота као једино исправан.
Обично ти људи добијају помоћ у ,,својим'' удружењима. !
i narkomani traze sebi slicne i udruzuju se...evo meni gore narkomana, samo ga sa narkomanima i vidjam, to je njegov svet...samo sto ih vrlo lako nadju...btw, ovo je mnogo dublja bolest u kojoj covek nije svestan problema, potpuno gubi dodir sa realnoscu i upadne u svoj mali i zatvoreni svet koji kontrolise, sto sa recimo alhoholizmom, pa ni narkomanijom, uopste, nije slucaj...

a za ovo prvo postoje feedersi...gledala ja na tv-u...
to su muskarci koji nadju zrtvu kojom manipulisu da se ugoji...jer tako je lepsa, takve ih vole (cim smrsa distanciraju se, hlade, dobija kritike)...tove ih i tove...mislim da je kunst u osecanju moci i kontrole koju osecaju - neko potpuno zavisi od njih, jer cilj je da ni iz kreveta ne mogu da ustanu bez njih...oni takodje imaju sajtove na kojima razmenjuju slike svojih debelih devojaka, razmenjuju recepte kako da ih sto brze ugoje...mislim da ih nalivaju cistim uljem...odvratno...

Poslednja izmena:
a za ovo prvo postoje feedersi...gledala ja na tv-u...
to su muskarci koji nadju zrtvu kojom manipulisu da se ugoji...jer tako je lepsa, takve ih vole (cim smrsa distanciraju se, hlade, dobija kritike)...tove ih i tove...mislim da je kunst u osecanju moci i kontrole koju osecaju - neko potpuno zavisi od njih, jer cilj je da ni iz kreveta ne mogu da ustanu bez njih...oni takodje imaju sajtove na kojima razmenjuju slike svojih debelih devojaka, razmenjuju recepte kako da ih sto brze ugoje...mislim da ih nalivaju cistim uljem...odvratno...

Гледала давно...и јако се потресла...:(:(:(

a jel neko ustanovio sta je mrsavo
posto se ocito i po tom pitanju razlikujemo
mislim da lekari i dijeteticari jesu, i to nije uopste toliko etericno pitanje, niti stvar licnog ukusa (posto o tome nema smisla - i blago je neumesno - da pricam na ovoj temi)... cak i svaki trener u fitnes centru moze da ti izracuna, sem onog BMI (ili kako se vec zove) indeksa i procenat masnoce u organizmu (i da li je okej ili ne), kao i procenat (de)hidriranosti organizma, i idealnu tezinu za dati organizam.

ideal uopste ne dozivljavam kao estetsku, vec zdravstvenu kategoriju, i u tom smislu nije nikakva mudrost doci do njega.

na stranu sto fizicka aktivnost, dosta kretanja, menja potreban unos hrane u organizam... ali da ne duzim...

zaista ne mogu metafizicki da pricam o anorekticarima jer su to ljudi koji zive u agoniji i potencijalno, a prerano, umru.

@lyon
nisam ja iskljucila tu mogucnost..i ti preskaces ko lexa...:)
samo pokusavam da razumem kako su inicijalno nastali i koja je njihova svrha...sa razlicitih uglova... (i kad je nesto sekta...zar ne mislis da je poenta da se uvidi ciljna grupa i njihov psiholoski profil, mehanizam vrbovanja, razlozi ulaska u bas tu sektu...to sve ima svoje)
i naravno da sam ja protiv, i da bih sve to zabranla i ukinula...ali bojim se da je to, kao i uopste cenzura na netu, nemoguca misija..ali to je drugi problem i druga tema...

da da to je u redu srce moje
ja sam mislila na ove polemicare ovde.

dakle, treba pratiti sopstveno telo,pokretljivost,potrebe
meni je suludo to brojanje kalorija
i to mi izgleda kao opterecenje,kada govorimo o osobama koje se ne bave sportom
medjutim, odlazak u krajnost tipa model aushvica
takodje ni u kom slucaju ne podrzavam
ali i dalje stojim iza toga da je zdravije imati manjak kilograma
sad sam opet sve iscepkala

da da to je u redu srce moje
ja sam mislila na ove polemicare ovde.

dakle, treba pratiti sopstveno telo,pokretljivost,potrebe
meni je suludo to brojanje kalorija

i to mi izgleda kao opterecenje,kada govorimo o osobama koje se ne bave sportom
medjutim, odlazak u krajnost tipa model aushvica
takodje ni u kom slucaju ne podrzavam

samo cu da prokomentarisem boldovano - da, to je tako, treba pratiti svoje telo (a za brojanje kalorija ima vremena neko ko ne radi nista drugo :()

oko manjka kilograma... imala sam i manjak i visak u odnosu na BMI ideal svog tela, nista preterano, 4 gore, 4 dole.. kad imas manje, lakse se osecas, ali brze umaras. kad imas vise, cini ti se (meni barem) da se sebi trom, ali ostale manifestacije (glavobolje umori itd) - jok.
ovo sam skroz licno napisala... prateci svoje telo po njegovoj istoriji...

mislim da je problem 2 (sem modne industrije) coveka danas zivot u fotelji... manje se krecemo i to je, posledicno, glavni problem pravilne ishrane i funkcionisanja organizma

Diskutabilno. Ako je u pitanju "mali manjak" ili "mali višak" baš kad si rekla "zdravije"..... meni je potpuno svejedno. Prema nekim standardima ja sad imam mali manjak kilograma. Leti je uvek tako, zimi ponekad imam mali višak.....

Ali ako imam 10, 20??! kilograma manje nego što bi bilo uslovno rečeno idealno, svakako da to nije bolje nego da imam 10, 20 kilgrama viška, sa zdravstvenog aspekta. Telo mora da ima salo ili će početi da proždire samo sebe, na stranu uništen metabolizam, poremećen ciklus (već pretpostavljena neplodnost), čir, konstantni problemi sa varenjem, slabost i da ne nabrajam..... 20 kilograma viška je ekstremni slučaj ali moj brat ima 30-40 kilograma viška i ja sam poslednja osoba koja je sklona da brani toliko gomilanje sala..... njegovo zdravlje je ugroženo težinom već duži niz godina.

Nemoguće je praviti paralelu. Može samo da ti bude lpše da je neko preterano mršav nego preterano debeo, a ovo o zdravlju, pa pitaj nekog doktora na kraju možda i ja grešim :neutral:

Pojma nisam imala da si ti struja.

Kao sto rece srce, svako ima svoju najzdraviju (necu reci idealnu) tezinu. Par kilograma gore ili dole svejedno je, ali ne treba ici iznad i ispod toga. Bez obzira kako izgledate. Neko mozda dobija kompliment da super izgleda sa 8 kilograma manje, ali ta(j) se oseca lose. Ja znam svoju najzdraviju tezinu i pored toga sto ne izgledam mrsavo kada sam na njoj, a to je 52 kilograma. Sada imam 55 i nije nista strasno, mada mozda ne bi bilo lose da smrsam do 52. Kada sam imala 49 kilograma osecala sam se lose i bila sam sva nekako ismrcvarena.

s)
oko manjka kilograma... imala sam i manjak i visak u odnosu na BMI ideal svog tela, nista preterano, 4 gore, 4 dole.. kad imas manje, lakse se osecas, ali brze umaras. kad imas vise, cini ti se (meni barem) da se sebi trom, ali ostale manifestacije (glavobolje umori itd) - jok.
ovo sam skroz licno napisala... prateci svoje telo po njegovoj istoriji...
Isto.

Dodala bih samo da je i taj višak kilograma diskutabilan, ne moraš se osećati tromo sa viškom kilograma ako do njega nisi došla strogo sedenjem već, eto, preteranim ždranjem :(
Najgore sam se osećala prošle zime kada sam zbog sedenja za kompom po ceo dan nabila kilažu koju nikada nisam imala (to je onih 4 gore, na moju visinu je mnogo), a da nisam ni primetila. ALI opet sam se bolje osećala nego pre ne znam koliko godina kada sam bila kao papir i stalno me je nešto bolelo, padao mi pritisak a leto sam preživljavala u krevetu dok se ne smrači.

Diskutabilno. Ako je u pitanju "mali manjak" ili "mali višak" baš kad si rekla "zdravije"..... meni je potpuno svejedno. Prema nekim standardima ja sad imam mali manjak kilograma. Leti je uvek tako, zimi ponekad imam mali višak.....

Ali ako imam 10, 20??! kilograma manje nego što bi bilo uslovno rečeno idealno, svakako da to nije bolje nego da imam 10, 20 kilgrama viška, sa zdravstvenog aspekta. Telo mora da ima salo ili će početi da proždire samo sebe, na stranu uništen metabolizam, poremećen ciklus (već pretpostavljena neplodnost), čir, konstantni problemi sa varenjem, slabost i da ne nabrajam..... 20 kilograma viška je ekstremni slučaj ali moj brat ima 30-40 kilograma viška i ja sam poslednja osoba koja je sklona da brani toliko gomilanje sala..... njegovo zdravlje je ugroženo težinom već duži niz godina.

Nemoguće je praviti paralelu. Može samo da ti bude lpše da je neko preterano mršav nego preterano debeo, a ovo o zdravlju, pa pitaj nekog doktora na kraju možda i ja grešim :neutral:

Pojma nisam imala da si ti struja.

slazem se.....
i kada neko ima 10 kilograma viska,to je opet zdravije od 10 kilograma manjka....
bar ja tako mislim.....

Naravno da nije zdravo biti mršav.

Ne razumem otkud ovaj komentar na moj post u kome objajšnjavam zašto je još teže izaći iz anoreksije kada te neko uverava da je baš to prava stvar.
komentar na tvoj post je bio onaj deo mog posta pre praznog reda (a i to kao nastavak a ne neslaganje).
ovo posle nema veze, to ja dalje pricam iz glave... :)

Опет ћемо скренути у то шта је лепше и ко се боље осећа са колико килограма.

Али, то што неко има неколико килограма мање не значи да је болестан од анорексије.
Овде није реч о естетици, нити о покретљивости тела нити о грађи тела... реч је о болести и сајтовима који је пропагирају као ''начин живота'', као нешто добро и пожељно.

Овде није реч о естетици, нити о покретљивости тела нити о грађи тела... реч је о болести и сајтовима који је пропагирају као ''начин живота'', као нешто добро и пожељно.
nisi procitala sve napisano...
sem toga, postoji li bolji nacin "borbe" (ako ikakav i postoji) protiv tih sajtova nego sto je edukacija i propagiranje zdravog zivota, fizicke aktivnosti i uravnotezene ishrane?

Опет ћемо скренути у то шта је лепше и ко се боље осећа са колико килограма.

Али, то што неко има неколико килограма мање не значи да је болестан од анорексије.

slazem se....
ali takodje njima jeste lepse kada je neko kostur

Ма, знам да се удружују наркомани, и алкоси у кафани ( а и римујем малко) , али су ово ЗВАНИЧНА удружења, регистрована, за подршку начину живота!

То је оно што је страшно, врста организације и пропаганде.
А како се борити, не знам.
И то ће ускоро неко урадити, удружење ,,анти проана'', не сумњам, али ће и то водити нечем екстремном.

Значи, пропагирање здравог живота, да, али и то без екстрема, јер и те варијанте, ,,ко не живи као ми, живи погрешно'', мало ми иду на живце...

Значи, пропагирање здравог живота, да, али и то без екстрема, јер и те варијанте, ,,ко не живи као ми, живи погрешно'', мало ми иду на живце...
a meni mnogo vise ide na zivce sto se zanemaruju dokazane stvari, poznate cinjenice iz neke oblasti zivota (medicine, psihijatrije, higijene, itd), sto se ignorise obrazovanje, u ime toboznjih prava na izbor i kvazi-sloboda.

to dovodi do apsurda da u italiji imas registovane fasiste, u domenu poremecaja ishrane i bolesti sa smrtnim ishodom imamo proanu, da ne nabrajam dalje.

razlicitost nema veze sa negiranjem cinjenica u cilju promovisanja neceg sto je nenormalno, destruktivno, nehumano.

nemoguce je promociju zdravog zivota dovesti do ekstrema (osim ako ne mislis na stare grke, ali oni su davno prosno vreme)... i ne vidim kako bi taj ekstrem bio los.

sem toga, postoji li bolji nacin "borbe" (ako ikakav i postoji) protiv tih sajtova nego sto je edukacija i propagiranje zdravog zivota, fizicke aktivnosti i uravnotezene ishrane?
ne znam za druge ali mene bi ta edukacija i propaganda samo opteretila...
to obicno ne znaci nemojte da jedete malo da bi se ugojili...nego nemojte da jedete puno, masno, ovo ono, vezbajte...sve neki zahtevi i zabrane...iz takve propagande velika vecina ce pre izvuci zakljucak da treba da smrsa nego da se ugoji...
i opet podvlacim ono sto je napisala havalius...nema bitnije razlike u broju obolelih danas i pre 30 godina...zasto svo vreme pokusavate da izmestite iracionalnu bolest (koja je jako teska i duboka, leci se godinama, cesto ne moze da se izleci za zivota vec postaje hronicna, cesto se desava smrt ili smrtna opasnost, a gotovo uvek ostavlja zdravstvene posledice) u racionalne i logicne okvire...

Poslednja izmena:

Ма знам шта хоћеш да кажеш и у праву си.

Мој коментар је био више уопштен. Често, када се спомиње БОЛЕСТ анорексија (намерно бацам акценат на реч БОЛЕСТ), многи је мешају и повезују са са особама које држе дијету да би имале пар килограма мање, или са особама које по природи имају такву конституцију да су мршавије...и тиме се некако заташка да је реч о озбиљној БОЛЕСТИ и све се сведе на то да је реч о естетици и дијетама...

Зато ја инсистирам на БОЛЕСТИ...коју треба лечити као и сваку другу болест...и о којој треба едуковати и децу и родитеље.... Слажем се.

ne znam za druge ali mene bi ta edukacija i propaganda samo opteretila...
to obicno ne znaci nemojte da jedete malo da bi se ugojili...nego nemojte da jedete puno, masno, ovo ono, vezbajte...sve neki zahtevi i zabrane...iz takve propagande velika vecina ce pre izvuci zakljucak da treba da smrsa nego da se ugoji...
i opet podvlacim ono sto je napisala havalius...nema bitnije razlike u broju obolelih danas i pre 30 godina...zasto svo vreme pokusavate da izmestite iracionalnu bolest (koja je jako teska i duboka, leci se godinama, cesto ne moze da se izleci za zivota vec postaje hronicna, cesto se desava smrt ili smrtna opasnost, a gotovo uvek ostavlja zdravstvene posledice) u racionalne okvire...

tvoja predstava propagande nema veze sa onim na sta ja mislim... ja recimo mislim vise na stvari tipa rekalmmne kampanje kompanije DOVE... nista agresivno, nego da se uobicajena ljudska tela (koja nisu manekenska) mogu videti i na drugim mestima, osim u politickim emisijama :(

zato sto svaku iracionalnu bolest nesto trigeruje, i sto je u izvesnom okruzenju i pod izvesnim okolnostima nju lakse trigerovati. ne mozemo ovde pricati kako se leci bolest (moze onaj ko je kvalifikovan, ja ne mogu stvarno)... mozemo pricati o tome sta je nepogodna okolina za trigerovanje...
jer, ako je bolest predeterminisana (pojavice se i to sasvim sigurno kod nekoga), onda nema o cemu da se diskutuje (sem o aspektu da PROANA promovise bolest, sto ej neko napisao i da je to monstruozno).

nemoguce je promociju zdravog zivota dovesti do ekstrema (osim ako ne mislis na stare grke, ali oni su davno prosno vreme)... i ne vidim kako bi taj ekstrem bio los.

Јој, бојим се да је могуће, још како! :roll:

Било на Дому, тема о вегетаријаству...:sad2::sad2::sad2:

tvoja predstava propagande nema veze sa onim na sta ja mislim... ja recimo mislim vise na stvari tipa rekalmmne kampanje kompanije DOVE... nista agresivno, nego da se uobicajena ljudska tela (koja nisu manekenska) mogu videti i na drugim mestima, osim u politickim emisijama

:lol: Тачно!

Мени је та реклама баш лепа, и те жене су ми много привлачније од оних ''идеалних''.

Back