PROANA??????

hm. ostale sekte se formiraju pre pojave masovnog broja "sledbenika"... ovde je obrnuto...
naravno...u tome je i poenta...
udruzivanje nije uzrok nego logicna posledica...
havalius je pisala na temi da je citala epidemioloske studije i da nema bitne razlike u broju obolelih sad i pre 30 godina...
jel i tada bilo zbog sekte i propagiranja nacina zivota?

i btw, nije tema samo propaganda nego i pitanje
sta je to u psihologiji jedne devojke sto je vodi u anoreksiju?

Poslednja izmena:
nema bitne razlike u broju obolelih sad i pre 30 godina...
jel i tada bilo zbog sekte i propagiranja nacina zivota?

i btw, nije tema samo propaganda nego i pitanje
sta je to u psihologiji jedne devojke sto je vodi u anoreksiju?
Uzrok jeste pre svega u psihologiji i ne može propaganda biti uzrok, ali propaganda dovodi do KONFUZIJE ta mlada bića. Takva devojka ima problem, pati i možda bi se nekome i obratila za pomoć i lakše se spasila, a onda se pojavi neko da joj objasni da je to njeno užasno stanje super, da je to ono što joj daje vrednost.

Ona je doživela afirmaciju (svi je hvale ako je što mršavija) i oseća zajedništvo i pripadnost (pripadnost sestrinstvu proana). To su veoma jaki motivi za svakog jer afirmacija i pripadnost daju ILUZIJU VOLJENOSTI i teško će se bilo ko (a naročito tinejdžerka) odreći toga.

ok...slazem se u velikoj meri...slazem se dosta i sa postom 350 (wanda)...
nego interesuje me kako ti mislis da izvorno nastaju ta sestrinstva i sajtovi?
jer, ja ne mislim niti da su sekta, niti da su nastali sa namerom da sire zlo i bolest...

Posebno mi je zabrinjavajuća ta ekspanzija proana sajtova. To čuveno uvodno pismo "Ja sam ana..." je prisutno na svim tim sajtovima. Mnoge stvari se ponavljaju od sajta do sajta na raznim jezicima - od reči do reči. Saveti kako što efikasnije gladovati :roll: se takođe prepisuju. Ne znam da li je slučajno.

sad googlam...
mozda je i pisalo da ime proana potice od "proud to be anorexic"...
moje misljenje je da osobe koje su bolesne imaju logicnu potrebu da se udruzuju, podrzavaju i razmenjuju iskustva, kao sto takvu potrebu ima svaka, da se tako izrazim, drustveno marginalna kategorija...da nadje sebi slicne...i da je oni razumeju i prihvate...
one su, koliko sam ja razumela, ponosne na to "savrsenstvo" i kontrolu koju ostvaruju tokom bolesti...
sa druge strane, nije iskljuceno ni da je neko shvatio da su takvi sajtovi trazeni i komercijalni i da je iskoristio tu poslovnu mogucnost.

Porucujem,bez ljutnje, pojedinim ljudima da ne iznose svoje konkluzije javno o nekim temama, kao sto je ova, a sa kojom ocito nisu dovoljno upoznati. Nikoga ne prozivam, ali, meni licno je zasmetao poslednji komentar od vestice:)
Ali valjda je to kod nas praksa.Pun Balkan svastara, svi se razumeju u sve:o
Zapitajte se da mozda to cita neka osoba sa tim problemom, a samo ona zna koliko su joj noci crne,a dani jos crnji..........a komentari tipa "ja bi njih sve po glavi, turu..." i cemu sve vec ne su neprimereni i veoma nekulturni. Svakako, ne treba nekog sazaljevati, ali n treba ni tako. Ko nema sta pametno za reci....neka bar dva puta(ako vec ne moze vise:p) promisli pre nego sto posalje tekst neadekvatnog sadrzaja. Secam se samo koliko su me komentari takvog tipa dovodili do toga da se danima osecam lose, da se osecam krivim.
U krajnjoj liniji kriviti takve osobe isto je i sto reci nekome da je kriv [/B]sto je u detinjstvu obolio od dijabetesa, raka.........a anorexia nervosa i jeste vrsta raka. To je rak duse.

pa ako ti spadas u jednu od ove dve grupe (dakle anoreksicna ili klubu debelih, koji sam ja slucajno pomenula kao jos jedan apsurd i pozivanje ljudi da se osecaju ponosnim zbog svoje bolesti - kako si ti ovo nazvao/la, ili ni jednoj ali se kao saosecas sa njima) i vredja te moja izjava ...izvini! Al to je moje misljenje i imam pravo da ga napisem....

a taj smajlisa sa oklagijom on je tu kao fora, sladak mi je a i donekle zamenjuje reci..... ne moras da ga izvrces ruglu...to je samo jedan obican smajlisa a ako ih ne razumes nemoj da ih gledas...

anoreksija jeste boles kao sto si rekao/la i ja nisam upucivala pogrdne reci (il tog smajlisu il sta ti tu vec smatras pogrdnim...) obolelima nego ovima sto propagiraju to, dakle tom casopisu koji je pomenula autorka teme i svim sajtovima i ko zna kome sve ko god to propagirao kao "zdrav nacin zivota".....

ubuduce pre nego sto napadnes prvo pitaj na sta se odnosi poruka pa ako se i tad potvrde tvoje sumnje onda raspali....

poz

Poslednja izmena:
SKVO, mislim da na pojavu probas da gledas analiticki i iz vise uglova, sto je dobro, ali cenim da gledas i donekle naivno potpuno iskljucujuci mogucnost koju sam ja pomenuo.
Takav sajt bio bi ravan sajtu koji bi osnovali ljudi koji su pokusali samoubistvo, a onda se nasao neko ko pravi tipske sajtove gde ih na to ohrabruje i govori im da treba da pokusaju ponovo, dajuci im nove, efikasne nacine da se samouniste.
Ja gledajuci ovaj fenomen, gledam njegov krajnji ishod i nameru koja ni u kom slucaju ne moze biti dobra i pozitivna, a nekog ekonomskog interesa mora biti, pa makar od klikanja na te sajtove.

Takodje je zapanjujuce da je jedna te ista, stupidna i destruktivna poruka prevedena gotovo doslovce na mnoge svetske jezike. To mi govori da iza toga ne stoje samo ljudi koji su u takvom problemu, veca da ima neko ko u tome nesumnjivo ima neki interes, za koji mi se cini da je vrlo mracan i los.

Uzrok jeste pre svega u psihologiji i ne može propaganda biti uzrok, ali propaganda dovodi do KONFUZIJE ta mlada bića. Takva devojka ima problem, pati i možda bi se nekome i obratila za pomoć i lakše se spasila, a onda se pojavi neko da joj objasni da je to njeno užasno stanje super, da je to ono što joj daje vrednost.

Ona je doživela afirmaciju (svi je hvale ako je što mršavija) i oseća zajedništvo i pripadnost (pripadnost sestrinstvu proana). To su veoma jaki motivi za svakog jer afirmacija i pripadnost daju ILUZIJU VOLJENOSTI i teško će se bilo ko (a naročito tinejdžerka) odreći toga.

a SVEMU TOME (poranstvu i ostalim sicko's) prethodi ISKLJUCIVA AFIRMACIJA MRSAVOSTI U MODERNM SVETU kroz modnu industriju i medijski prostor za beskonacne kozmeticke preparate.

sorry, ali nije zdravo biti mrsav, ko sto nije zdravo biti debeo.

Poslednja izmena:
a jel neko ustanovio sta je mrsavo
posto se ocito i po tom pitanju razlikujemo
iskljucujuci kosture i zepeline
i one "savrsene"

nije zdravo ni sedeti ispred monitora
"nije zdravo biti mrsav..."
u svakom slucaju je zdravije nego se valjati ullicom
eo mene svojim gabaritom jedna gospodja vec dva jutra maltretira u busu
i da je samo ona
i da je prvi put

ne znam da li mozete malo da prosirite uglove
i da tu pojavu osim sto stvarno jeste psiholoska,ali sta nije?, gledate i iz ugla
da te osobe zele da budu sto manje upadljive
pa samim tim
kontradiktorno
postaju preupadljive
znaci kapiram da je sustina u stavu
ja samo zelim da me svi ostave na miru

Ја нисам обавештена ( не зовем се Воја) да ли постоји удружење које пропагира дебљину као прави начин живота, али би то било исто као и ово.

Мислим, ако су људи у сличној ситуацији, која није здрава, онда могу да подржим удружење у којем ће једни другима помагати да изађу из те ситуације.

Ништа ново не рекох, једноставно, не могу да замислим удружења алкоса и наркоса, која пропагирају свој начин живота као једино исправан.
Обично ти људи добијају помоћ у ,,својим'' удружењима.

И стварно ме данима држи ова прича о ,,проани'', јер се бојим да ће то узимати маха наредних година, па ће их и закон штитити, а девојке ће нам пропадати..

Имам друга који каже да је то један од видова борбе против пренасељености планете. Као, природна контрацепција, те девојке губе менструацију, не могу да рађају, и ето ти ниског прираштаја!

a jel neko ustanovio sta je mrsavo
posto se ocito i po tom pitanju razlikujemo
iskljucujuci kosture i zepeline
i one "savrsene"

nije zdravo ni sedeti ispred monitora
"nije zdravo biti mrsav..."
u svakom slucaju je zdravije nego se valjati ullicom
eo mene svojim gabaritom jedna gospodja vec dva jutra maltretira u busu
i da je samo ona
i da je prvi put

ne znam da li mozete malo da prosirite uglove
i da tu pojavu osim sto stvarno jeste psiholoska,ali sta nije?, gledate i iz ugla
da te osobe zele da budu sto manje upadljive
pa samim tim
kontradiktorno
postaju preupadljive
znaci kapiram da je sustina u stavu
ja samo zelim da me svi ostave na miru

Дира ли тебе неко, леба ти? Читам све постове и не видим да баш тебе неко узнемирава.

savrseno smisljeno i jasno
kao i lansirane bolesti
internet uostalom
vam je savrsena bomba protiv normalnog, svesnog razvoja
savrsena kontrola i usmeravanje
a sve pod prividom lakse komunikacije
i pristupa kojecemu
usavrsavanja

video igre
brate isprani su nam mozgovi
teledirigovani

Ма, не смета ми, чинило ми се да је неко осећање угрожености у питању, а нисам нашла оправдање за тако нешто, па питала.
Извини, није било лично, него сам била благо збуњена.

Интересантно ми је како пишеш, само сам се тамо слудела питањем, али, ипак то значи да детаљно читам постове, зар не? :)

a SVEMU TOME (poranstvu i ostalim sicko's) prethodi ISKLJUCIVA AFIRMACIJA MRSAVOSTI U MODERNM SVETU kroz modnu industriju i medijski prostor za beskonacne kozmeticke preparate.

sorry, ali nije zdravo biti mrsav, ko sto nije zdravo biti debeo.

Potpisujem...

Nisam mogla da vjerujem kad sam pročitala na temi o Proani. Šta uopšte reći o tome... Žao mi je tih djevojaka jer uništavaju sebe, svoje zdravlje, a i svoje prijatelje/rodbinu. Ne mogu da zamislim kako bi se osjećala da taj problem ima neko iz moje okoline. Činjenica je da mediji i modna industrija propagiraju taj trend. Evo sad, u ljetnoj sezoni, TV, novine, samo neke dijete i naslovi "smršajte za ljeto", a da ne pominjem žutu štampu i naslovne tipa "Toj i toj se vidi celulit", "Viri joj stomak" itd. Poštujem cure koje vode računa o izgledu, ali takvo šikaniranje onih koji to ne mogu postići je... Možda prejaka riječ. Meni ne smeta, samo se pitam kako takve priče utiču na djevojčice od 13, 14 godina....

u onom lexinom filmu cini mi se doktor kaze da je eating disorder, i sve te njene preokupacije hranom, samo manifestacija problema, naravno problem je psiholoski, nema ni veze sa hranom, samo se tako ispoljava... ali ja ipak verujem da propaganda ultra super thin modela ima dosta veze sa cinjenicom da se problem manifestuje bas kao eating disorder.

postoji nevidjen broj mladih devojaka koje su u najmanju ruku na dobrom putu ka ovakvom poremecaju, ali se nikada ne dovedu u takvo stanje da se dijagnostikuje anoreksija ili bulimija. e kod njih veliku ulogu igra ne direktna propaganda anoreksije, ali opsta drustvena propaganda mrsavo=lepo=pozeljno i sl.

Back