PROANA??????

Моја добра пријатељица је у својој осамнаестој почела да држи дијету. Ослабила је неколико килограма, и добро јој је стајало. Онда је наставила са дијетом, и своју исхрану свела на једну јабуку или пар листова зелене салате дневно.
Више није слабила, али је остала на истој врсти исхране.
Изгубила је менструацију, али, у то време нико није причао о анорексији, само о дијети. Околина јој се буквално дивила како је у стању да не једе ништа.
Удала се и пожелела децу. Почела је помало да једе сир, пије млеко... Била сам присутна кад је пробала парче меса и добила црвене печате по телу.
Но, после неколико година исхрана јој се ..нормализовала'', вратила јој се менструација, али децу није могла да има.
Онда је опет почела да једе све мање, и опет стигла до јабуке дневно.
Но, више није изгледала добро, била је премршава, страшно је било гледати је.
Од фебруара није више међу живима...

Znaci, kad me slog nije strefio! :confused:

Citam Cosmo i procitam tekst o PROANI!!!!
PROud to be ANorexic!
SESTRINSTVU DEVOJAKA OBOLELIH OD ANOREKSIJE!
Radi se o tome da je net pun sajtova koji promovisu anoreksiju kao najbolji stil zivota. Devojke razmenjuju savete o izgladnjivanju, svojoj opsednutosti. Al' to nije sve! Pazi kako im se na jednom od sajtova obracaju za dobrodoslicu::shock:

"Dozvoli mi da ti se predstavim. Moje ime, ono kojim me 'doktori" zovu je Anoreksija. Ali ti me mozes zvati Ana. Nadam se da cemo postati dobri partneri. Od sad ulozicu mnogo vremena u tebe, ali ocekujem isto za uzvrat.
Roditelji i prijatelji ti kazu da si lepa, pametna, odrasla, osoba puna potencijala? Znas da to govore zato sto te vole i nisu objektivni. Trosis svoje vreme sa njima, a oni te lazu. Ali to nigde ne vodi. Ti nisi savrsena i ne trudis se dovoljno. Ali od sada, ja cu ti pomoci da postanes bolja!"

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

"Ana je moja najbolja prijateljica, moja zastita i uteha. Ana kontrolise moj zivot i daje mi snagu da istrajem do cilja. Jedino me ona razume, jedino ona zna koliko sam bezvredna i beskorisna."

:confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:

Meni ovo zvuci kao sekta! Imaju i narukvice koje sluze kao tajni znak raspoznavanja. Dakle, pitanje je, KO PRAVI TAKVE SAJTOVE I ZASTO????
I sta je to u psihologiji jedne devojke sto je vodi u anoreksiju?????

:eek::eek::shock::shock::aaa::aaa:
ma to bre treba sve :azdaja:

e pa to je slicna fora ko sa onim udruzenjem debelih il sta vec, organizuju i mis debelih...kao ponosne smo sto smo debele, ne nemamo komplekse i te fore...ma daaaaaa
ma uzas....
svet je odavno postao izopacen...

Porucujem,bez ljutnje, pojedinim ljudima da ne iznose svoje konkluzije javno o nekim temama, kao sto je ova, a sa kojom ocito nisu dovoljno upoznati. Nikoga ne prozivam, ali, meni licno je zasmetao poslednji komentar od vestice:)
Ali valjda je to kod nas praksa.Pun Balkan svastara, svi se razumeju u sve:o
Zapitajte se da mozda to cita neka osoba sa tim problemom, a samo ona zna koliko su joj noci crne,a dani jos crnji..........a komentari tipa "ja bi njih sve po glavi, turu..." i cemu sve vec ne su neprimereni i veoma nekulturni. Svakako, ne treba nekog sazaljevati, ali n treba ni tako. Ko nema sta pametno za reci....neka bar dva puta(ako vec ne moze vise:p) promisli pre nego sto posalje tekst neadekvatnog sadrzaja. Secam se samo koliko su me komentari takvog tipa dovodili do toga da se danima osecam lose, da se osecam krivim.
U krajnjoj liniji kriviti takve osobe isto je i sto reci nekome da je kriv sto je u detinjstvu obolio od dijabetesa, raka.........a anorexia nervosa i jeste vrsta raka. To je rak duse.

Ovo za anoreksicne je stvarno strasno... ali kad bolje razmislim i ja sam prva srecnija i zadovoljnija kad imam manje kila... vrlo lako skinem ali i nabacim kile...moj momak ne voli kad sam mrsava pa me stalno opominje da jedem... a meni se bas svidja ova kilaza... "svetu se ne moze udovoljiti"
Kako mrsavost tako i gojaznost predstavljaju bolest... ne razumem kad devojka koja ima 20ak godina sebi dozvoli 15,20 i vise kila VISKA... i onda kao nema kompleks, bas je briga sto je debela... ili kazu:"hormonski poremecaj":roll:... a taj horm. poremecaj se hrani sa dve pljeskavice i litrom koka kole, 300 g cokolade itd... dnevno(samo za veceru)...:eek:

Kultura je voditi racuna o svom telu...

Poslednja izmena:
Kultura je voditi racuna o svom telu...

?!?!? :dontunderstand:

Mislim da je to pitanje zdravlja, odnosno, ni +20 ni -20 kilograma nije zdravo, a da ne pominjem vece (manje) cifre. Najmanji je tu problem u fizickom izgledu. Pa mnogi vole debeljuce (mozda nece da priznaju :P), ali neke stvari su prosto nezdrave.

Ipak, ono sto pada u oci (bar kako se meni cini), jeste da zaista debeljuskaste osobe (mislim na ono +15 kilograma i vise) retko postaju anoreksicarke zbog zelje za "dobrim" izgledom. Hocu da kazem, te osobe zaista treba da smrsaju, ali neko sa +5 kilograma i ne mora jer to je prakticno normalna tezina. A mnoge koje su, dakle, imale normalnu tezinu spadnu na bolesno malo kilograma. Stvarne debeljuce ne idu tako daleko.

Mozda gresim, ali nisam cula ni za jedan primer...

Ovde se radi o sindromu pobrkanih loncica. Vecina vas bolest anorexia mentalis povezuje samo sa kilogramima i izgledom. Ta okupacija je iskljucivo sekundarne prirode, a primarni uzrok je nesto drugo. Osoba koja boluje od anorexie nervose zeli svojim ponasanjem blokirati bolne emocije i stvoriti jedan hermetican svet u kome ce mesta biti samo za anu ili miu, ili kao u mom slucaju, za obe. Zvuci morbidno, ali tako je.

I da, neko je pitao koji je procenat muskaraca. Sto se tice anorexia mentalis, tu ide nekoliko muskaraca na sto zena, dok za bulimia nervosa taj broj je znatno veci.
Kod mene licno je primaran poremecaj bila anorexia mentalis sa povremenim epizodama prejedanja i povracanja. Klasican model ishrane kod takvih je da se danima ne jede nista, a onda se u jednom navratu pojede nekoliko hiljada kalorija i posle toga sledi pakao.

Back