PROANA??????

И баш ме интересује, да ли је некоме то стварно ЛЕПО?

Ако није, зашто онда тај тренд? Ко га форсира и зашто?

citat sa druge ,sli;ne teme, ali reko da ne dižem i tu drugu temu
ja mislim da je više problem u tome što se debljina propagira nezdravom, što znači, jelte, da je mršavost zdrava, tj, što mršaviji, to zdraviji (a što zdraviji to lepši, jel)
ako si debeo ti si bolestan i nemaš volju i karakter, a ako si mršav (što mršaviji to bolje, jel), ti si zdtraviji (samim tim i lepši) i imaš više volje i karaktera da se odupreš svoj onoj ukusnoj hrani koja nas okružuje sa svih strana
imaš volju i karakter da suzbiješ svoju elementarnu potrebu prema hrani
i onda dobiješ aplauz:klap:
briga o kilaži (tj briga da imaš što manje kila) znači da brineš o sebi, a ko brine o sebi je lep
a najbitnije je imati što manje kila, za početak, ostalo dođe samo po sebi (lepši ten, lepša kosa), ali najbitnije je imati što manje kila
+ kad na svim naslovnim stranama čak i onih časopisa o zdravlju, zdravoj hrani, vidimo premršave devojke, za koje se stiče utisak da su srećne i bogate i koje se, samim tim što su na naslovnoj strani predstavljaju kao lepe---msm to samo doprinosi razvoju anoreksije kod onih koji su tome skloni
+ ako majka pred devojčicom od 10 godina stalno kuka kako treba da smrša ona 2 kila, a nikako ne može, to može da stvori pogodno tlo za razvoj anoreksije

e tu se zaboravlja jedna bitna stvar: da sve što je preterano nije dobro, niti preterana debljina, kao ni preetrana mršavost
nit je zdravo nit je lepo

a kao nije biti lep = biti mršav
biti uspešna = biti mršava ...

mršave žene su voljene, cenjene i atraktivne, ne, debeljuce... svi se u suštini slažete sa tim, jel? pa imati salo je jedno od najvećih prokletstava u savremenom društvu.
mene dakle uopšte ne čudi što kilnke -želeći za sebe samo ono najbolje a u tim godinama to je pre svega biti prihvaćen,voljen... rade sve da to i budu.
način dolaska do toga im pogrešan ali to je način koji pokazuje rezultate. one jesu mršave,doduše po cenu svog zdravlja pa i života...
ali u tim godinama niko ne misli na posledice...ajde setite se kako je imati 13, 15 godina ... i to nije nikakava dečija izmišljotina mi živimo u društvu gde su mršave žene glorifikovane.
da se razumemo, ja to ne odobravam ali ih razumem...

Zasto neki ljudi izmedju zgodnog i mrsavog stavljaju znak jednakosti? To i jeste najveci problem. Pa biti i debeo i mrsav su krajnosti! Postoje neki usvojeni standardi lepote, ali to svakako nisu ni visak sala, a ni poispadale kosti. Devojcicama bi uzori trebale biti sportistkinje, a ne ofingeri. Zato mi se svidja kada neki brend reklamira devojka iz sporta. Takodje se treba pozabaviti edukacijom zdravog zivota. Koliko mladih zna kada treba sta da jede, kada se pije voda,...? A propaganda anoreksije!?! Uzas, nad uzasima!!!

sad sam prochitala text i ne mogu k sebi da dodjem...kakvo *ranje neopevano i glupost...msm da danashnje devojke ipak znaju da tu vreba opasnost opasna po zivot...kako moze da ti bude peijatelj neko ko te omalovazava i kaze da si bezvredna i jadnica...svashta, jel to neki sado-mazo fazon:think:

anorexia.jpg
Ovo je za plakati...

kad ukucas u pretrazivac PROANA pojavice ti se sajtovi koji to promovisu i meni stvarno nije jasno kako to nije kaznjivo. Posto je rec o mladima devojkama, neiskusnim a zeljnim da budu deo neke zajednice, obracaju im se kao prijatelji, a kroz sve provejava ideja da su superiorni u odnosu na druge :(

evo sta pise na jednom od sajtova:
ANoreksijA je izbor stila zivota i mi osecamo da nismo bolesne. Oformile smo ovu stranicu jer tezimo zajednickim zeljama da promenimo svoja sopstvena tela oslanjajuci se na svoju volju.

Ako ne verujes u Anu, onda se smatrajte upozorenim da je ova stranica suprotna od vaseg pogleda na svet.
Ako imate pitanja ili zalbe, napisite ih u komentarima, vulgarnosti ce biti jednostavno ignorisane.

Mi ne ohrabrujemo nikoga ko gleda ovu stranicu da pocne da zivi sa Anom. Slazete se da ste dovoljno odrasli da preuzmete odgovornost za svoje postupke nakon gledanja ove stranice.

OVDE NE POSTOJE ZRTVE

Drage Ane ovde cete naici na podrsku i na uputstva za gubitak tezine.

Ana je jedini prijatelj na kojeg se mozete osloniti kada sve drugo izmakne kontroli. Pro Ana stranice se okupljaju da razgovaraju o svojim iskustvima sa svojom zajednickom prijateljicom Anom.

Ne dozvolite mrznji da nas zaustavi,

Za sve Anine devojke, jednom kada ucinite hranu svojim neprijateljem nema povratka, anoreksija je tezak stil zivota i ponekad nam je potrebna podrska od onih koji razumeju. Kao sto se zavisnici obracaju zavisnicima, Ane se obracaju jedna drugoj. Niko drugi ne moze da razume. Ovo je zajednica i sistem podrske koji nam pomaze da pomognemo jedna drugoj. Moje ime je Marina (165cm 47kg, zelja 41kg) i vi ste dobrodosle sa svojim misljenjima ili bilo cim drugim sto zelite da stavite na ovu stranicu.

Svim Anama je potreban prijatelj koji moze da razume nase tajne. Neke tajne su teske za razumevanje ljudima spolja. Zato je -ana sestrinstvo- tu. Ako zelis da se prikljucis, u komentarima napisi: svoje ime, godiste, pol, da li si pripadnica Ane ili Mije i bilo sta drugo sto bi volela da tvoje -ana sestrinstvo- zna o tebi.
Posalji ove informacije i ja cu vas postaviti na stranicu kao clanicu sestrinstva.

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Uzas... :cry: Meni je jako zao tih devojaka. :cry:
Мени није жао тих девојака, оне су за психијатријско посматрање. Мени то личи на наркоманију, само што се наркомани фиксају да би им било лепо, а ове глупаче се изгладњују да би "биле лепе".
Мислим и да само добар психијатар може покушати да их излечи, јер оне, као и наркомани, очигледно занемарују породицу и она нема никакав утицај на њих.
А за све је крива Твиги. Све је и почело од ње и она је и данас појам мршавости ("баш је твиги"). Мислим да добар део форумаша зна о коме је реч. Топ манекенка, мршава као штапић, неколико година симбол женствености.
Пре неку годину, схватајући ваљда озбиљност ситуације, удружење модних креатора прописало је минималну тежину за манекенку (мада је и то још увек премало), јер су управо оне узор овим девојчицама.
И то је неки почетак.

Мени није жао тих девојака, оне су за психијатријско посматрање. Мени то личи на наркоманију, само што се наркомани фиксају да би им било лепо, а ове глупаче се изгладњују да би "биле лепе".
Мислим и да само добар психијатар може покушати да их излечи, јер оне, као и наркомани, очигледно занемарују породицу и она нема никакав утицај на њих.
А за све је крива Твиги. Све је и почело од ње и она је и данас појам мршавости ("баш је твиги"). Мислим да добар део форумаша зна о коме је реч. Топ манекенка, мршава као штапић, неколико година симбол женствености.
Пре неку годину, схватајући ваљда озбиљност ситуације, удружење модних креатора прописало је минималну тежину за манекенку (мада је и то још увек премало), јер су управо оне узор овим девојчицама.
И то је неки почетак.
CUdno je da ti nije zao osoba koje su toliko bolesne da mnoge i umru od anoreksije.

Proana je jos slozeniji prolem od anoreksije. I sama anoreksija je dovoljno slozena, ali se ovde ta deca dovode u jos dublju zavisnot time sto im se pruza iluzija da vise vrede i da su prihvacene i voljene zbog te svoje samodestrukcije. Nije vise rec samo o tome sto neko zeli da bude mrsav da bio lep.

U vise navrata smo na ovoj temi imali nesporazume tipa: bolje mrsav nego debeo, pa nek pocne da jede itd. Ovde je rec o ozbiljnoj psihickoj bolesti koja je prisutna (najcesce) medju mladim devojkama i kojom se dodatno manipulise. I zaista ne znam zasto. Ne znam ko ima koristi od ove bolestine koju propagiraju.

Poslednja izmena:
Ako nekoga mrzi da cita celu temu, evo o kakvim se porukama radi:

"Dozvoli mi da ti se predstavim. Moje ime, ono kojim me 'doktori" zovu je Anoreksija. Ali ti me mozes zvati Ana. Nadam se da cemo postati dobri partneri. Od sad ulozicu mnogo vremena u tebe, ali ocekujem isto za uzvrat.
Roditelji i prijatelji ti kazu da si lepa, pametna, odrasla, osoba puna potencijala? Znas da to govore zato sto te vole i nisu objektivni. Trosis svoje vreme sa njima, a oni te lazu. Ali to nigde ne vodi. Ti nisi savrsena i ne trudis se dovoljno. Ali od sada, ja cu ti pomoci da postanes bolja!"

"Ana je moja najbolja prijateljica, moja zastita i uteha. Ana kontrolise moj zivot i daje mi snagu da istrajem do cilja. Jedino me ona razume, jedino ona zna koliko sam bezvredna i beskorisna."

'recept' kako preziveti dan na 150ml soka od sljiva i kako 'pobediti krizu' jednostavnim trikom - zavezati tvrdu bombonu koncicem, progutati je, te je potom jednim naglim trzajem izvuci napolje...

"Ne znaš da izazoveš povraćanje? Pa kakva si ti bulimičarka?! Jedna prava bulimičarka mora da se snadje i da sama nadje način!
eek1.gif
"

Dear Ana: I offer you my soul, my heart and my bodily functions. I give you all my earthly possessions.
eek1.gif
sad.gif
sad.gif
sad.gif
...

znači tebi generalno nije žao ljudi koji su psihički oboleli?
verovatno su sami krivi, neka pocrkaju, takoe bre
Ја никада не генерализујем ствари, па нисам ни сада. Мислим да тема нису психичка обољења (депресија, схизофренија и сл.). О тим људима се нисам изјашњавала и не знам зашто их сада помињеш и изврћеш моје речи?
Ово нису прави психички болесници, али им је свакако потребна помоћ.

CUdno je da ti nije zao osoba koje su toliko bolesne da mnoge i umru od anoreksije.

Proana je jos slozeniji prolem od anoreksije. I sama anoreksija je dovoljno slozena, ali se ovde ta deca dovode u jos dublju zavisnot time sto im se pruza iluzija da vise vrede i da su prihvacene i voljene zbog te svoje samodestrukcije. Nije vise rec samo o tome sto neko zeli da bude mrsav da bio lep.

U vise navrata smo na ovoj temi imali nesporazume tipa: bolje mrsav nego debeo, pa nek pocne da jede itd. Ovde je rec o ozbiljnoj psihickoj bolesti koja je prisutna (najcesce) medju mladim devojkama i kojom se dodatno manipulise. I zaista ne znam zasto. Ne znam ko ima koristi od ove bolestine koju propagiraju.
Људи умиру и од алкохола и дроге. Они су потенцијалне самоубице, лабилне особе које заиста не могу да жалим. Можете рећи да сам сурова, али тако је.
Треба жалити људе који воле живот, а разболе се од озбиљне и тешке болести. Ово су пороци.
А неко сигурно има користи од пропагирања оваквих бљувотина, само још не могу да провалим коју.

Pa sad... kad pomislis da ima toliko ljudi, cak i nasih najblizih i najmilijih, koji boluju od teskih i neizlecivih bolesti, a na drugoj strani imas takve ljude koji sebe ubijaju namerno... ne da mi nije zao, nego bi ih prvo isamarala dobro a onda zatvorila u ludaru gde bi jeli cvarke i slaninu do kraja zivota. Zaliti nekoga zbog losih odluka koje donese u zivotu je neproduktivno i uzaludno... empatija ovde ne pali.

Ove devojke se i lece na psihijatriji. Tamo ih svakodnevno mere, ali one ne smeju znati svoju tezinu. Jeste na psihickoj osnovi, jer one sebe ne vide realno, vec mnogo debljima nego sto stvarno jesu. Pocetkom srednje skole, drugarica je imala, srecom, blazi oblik. Ona je trenirala dzez-balet i koreografkinja im je stalno kvocala u glavu kako nisu dovoljno mrsave, kako su grozne, velicala i hvalila najmrsavije- budila im komplekse. Obicno se i dobija u pubertetu koji je najosetljivije doba po pitanju samoprihvatanja.

ali zato sada jesi
Хајде још једном пажљиво прочитај шта сам написала и да ли игде помињем остале психичке болеснике. Говорим само о овој болести (ако је уопште болест) и наркоманији. Ја заиста нисам спремна за свађу, нити расправу, поготово са онима који намећу нешто што ја нисам написала.

kićo, hajde TI pažljivo pročitaj šta sam JA napisala
ja sam samo napisala da je izjava "ja nikad ne generalizujem" i sama generalizacija
tako upadaš u logički paradoks
ko zna čime to može da završi... implozijom svemira, možda... ko zna =(

Ove devojke se i lece na psihijatriji. Tamo ih svakodnevno mere, ali one ne smeju znati svoju tezinu. Jeste na psihickoj osnovi, jer one sebe ne vide realno, vec mnogo debljima nego sto stvarno jesu. Pocetkom srednje skole, drugarica je imala, srecom, blazi oblik. Ona je trenirala dzez-balet i koreografkinja im je stalno kvocala u glavu kako nisu dovoljno mrsave, kako su grozne, velicala i hvalila najmrsavije- budila im komplekse. Obicno se i dobija u pubertetu koji je najosetljivije doba po pitanju samoprihvatanja.
Па зар родитељи нису могли да оду код те кореографкиње и да је питају да ли је 20 кг са креветом довољно мршаво? Или то нису урадили ни пошто им је дете завршило у болници?
Права је опасност то што се они сада повезују преко интернета где добијају пуну подршку за гадости које себи раде. То би требало кажњавати, покретаче таквих сајтова, какви год да су им мотиви.

Ја никада не генерализујем ствари, па нисам ни сада. Мислим да тема нису психичка обољења (депресија, схизофренија и сл.). О тим људима се нисам изјашњавала и не знам зашто их сада помињеш и изврћеш моје речи?
Ово нису прави психички болесници, али им је свакако потребна помоћ.
Gdje si završila psihijatriju pa si stručna da ovo navedeš?
Ili možda samo neki seminar, neka obuka za terapeuta, pa si vas možda tamo uputili u ozbiljnu materiju?

kićo, hajde TI pažljivo pročitaj šta sam JA napisala
ja sam samo napisala da je izjava "ja nikad ne generalizujem" i sama generalizacija
tako upadaš u logički paradoks
ko zna čime to može da završi... implozijom svemira, možda... ko zna =(
Јес', мајку му! Отело ми се. Али трудим се.
:bye:

Gdje si završila psihijatriju pa si stručna da ovo navedeš?
Ili možda samo neki seminar, neka obuka za terapeuta, pa si vas možda tamo uputili u ozbiljnu materiju?

Нисам завршила психијатрију, али имам право на своје мишљење. И стојим иза тога да су то потенцијалне самоубице и треба да се лече.

Па зар родитељи нису могли да оду код те кореографкиње и да је питају да ли је 20 кг са креветом довољно мршаво? Или то нису урадили ни пошто им је дете завршило у болници?
Права је опасност то што се они сада повезују преко интернета где добијају пуну подршку за гадости које себи раде. То би требало кажњавати, покретаче таквих сајтова, какви год да су им мотиви.

Ona je njima tada bila BOG i na zalost, niko se i nije pozalio roditeljima. A ovo mamljenje/omamljivanje/vabljenje preko interneta je neopisivo. Hvataju narko-dilere, sektase,... Ovo je jednako teska kategorija i ko zna sta sve stoji iza toga! (?????)

Back