Припрема за колоноскопију.

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kojom tehnikom je urađena intervencija? Nakon klasične neko minimalno krvarenje je uobičajeno. Moj je savet da se obavezno javiš hirurgu koji te je operisao na kontrolni pregled da se sve proveri.
Хвала на савету. Још испаде да морам у дупе да га љубим. Човек ми пре шест месеци заказ'о операцију. Ја се пре четри дана јавим у болницу по позиву мед. сестре са одељења. Хирург дошао и каже мени: "Ко ти је рекао да дођеш ! Нисам ја никакву операцију заказао" ! Ја му покажем извештај где пише: "заказати операцију" и још додам да погледа у свеску мед. сестре где се пацијенти уписују који су на програму, он каже: "Не знам ја ништа. Нека те воде у операциону салу. Ја ћу погледати, ако то није за операцију ја те нећу оперисати". Ја испиздео. Одем доле, они ми прикључ инфузију, и све остало. Када је стигао тражи да ми се да тотална анестезија само за преглед. Анестетичарка му каже да је глупо то радити чисто ради прегледа. Него да ме оперише ако сам већ у тоталној анестезији. Иначе ми рекао пре шест месеци "није то ништа страшно да би се оперисало" а у отпусној листи пише да су 3. и 4. степена.

Poslednja izmena od moderatora:
Оперис'о сам пре два дана хемороиде. 3. и 4. степен. Нон стоп мењам газу. Сукрвица стално иде. Има ли неко искуство после колико времена то стаје ?
Rano je da se očekuje zaceljenje.
U proseku 5-6-7 dana se toleriše sukrvica.
Obilno krvarenje ne.

@KraNp Da li te uvode u totalnu anesteziju tokom kolonoskopije ili lokalnu daju? Ja u cetvrtak treba da radim i gastroskopiju i kolonoskopiju pod istom anestezijom, kontam da ce biti totalna. Sto se tice pripreme, 4-5 dana pre pregleda preporucuju da krene regulacija hrane, tj izbegavanje hrane koja sadrzi semenke. Dva dana pre zakazanog pregleda izbegavanje zelene hrane i hrane koja nadima (preporučuju dvopek, bareno meso, supa, pire...). Vece pred glavnu pripremu se popiju dve panlax tablete, a sledeci dan 4l vode, od toga dva rastvorena sa moviprep-om, i bez bilo kakve hrane.

Ako neko mozda zna da odgovori: da li mi preporucujete da izbegavam fizicku aktivnost pre cetvrtka, npr trcanje? I kakva ishrana treba da mi bude posle zahvata, i koliko dugo taj specijalni rezim ishrane treba da traje? Mogu li dan, dva nakon pregleda da se vratim trcanju?

@KraNp Da li te uvode u totalnu anesteziju tokom kolonoskopije ili lokalnu daju? Ja u cetvrtak treba da radim i gastroskopiju i kolonoskopiju pod istom anestezijom, kontam da ce biti totalna. Sto se tice pripreme, 4-5 dana pre pregleda preporucuju da krene regulacija hrane, tj izbegavanje hrane koja sadrzi semenke. Dva dana pre zakazanog pregleda izbegavanje zelene hrane i hrane koja nadima (preporučuju dvopek, bareno meso, supa, pire...). Vece pred glavnu pripremu se popiju dve panlax tablete, a sledeci dan 4l vode, od toga dva rastvorena sa moviprep-om, i bez bilo kakve hrane.

Ako neko mozda zna da odgovori: da li mi preporucujete da izbegavam fizicku aktivnost pre cetvrtka, npr trcanje? I kakva ishrana treba da mi bude posle zahvata, i koliko dugo taj specijalni rezim ishrane treba da traje? Mogu li dan, dva nakon pregleda da se vratim trcanju?
Не знам што ће ти тотална анестезија. Нема ту никаквог бола осим нелагоде. Ја сам их "сто" урадио. Значи 4 дана пред колоноскопију, два дана кромпир пире или банана, трећи дан само супа са кором бајатог леба, не више од 50 грама дневно и задњи дан "Пикопреп" уз 4-5 литара воде. Препоручујем ти "Пикорпеп" да сипаш у сок од нпр. цедевите, много се лакше подноси од "Мовипрепа". Прва кесица ујутро и друга кесица у нпр. 16 ч. поподне. После 20 ч. немој више пити воду да се током самог прегледа не би уср'о пред екипом која те обрађује.

Znam da ide totalna anestezija kod ljudi koji imaju rak debelog creva kao što je moja mama ima, sada je u remisiji, ali kod mog kolege se pojavio posle godinu dana recidiv.
Meni jos nista nije dijagnostikovano, tek sad prvi put radim ovu dijagnostiku, ali dugi niz godina sam ignorisao simptome poput krvi u stolici, sluzi, dijareje i zatvora. Doktorka sumnja na krona ili kolitis, ali u principu ocekujem svasta

Meni jos nista nije dijagnostikovano, tek sad prvi put radim ovu dijagnostiku, ali dugi niz godina sam ignorisao simptome poput krvi u stolici, sluzi, dijareje i zatvora. Doktorka sumnja na krona ili kolitis, ali u principu ocekujem svasta
Pa kolonoskopija će reći sve.

Izvade polipe šalju na PH i za 2 nedelje dobiješ nalaz.

Kod ulceroznog kolitisa i krona se ne vadi polip nego se radi biopsija dela sluzokoze creva. Onda se gleda sta je uzrok upale moze biti i virus, bakterija, UC, kron i u kom je stanju bolest.

A polip se vadi zbog polipa ako lekar proceni da je za vadjenje.

Obavezno sa anestezijom. Pregled je tako mnogo laksi. Potpuno je nepotrebno trpeti nesto kad je vec moguce izbeci. Gastroskopija je jos i gora od kolonoskopije u tom smislu, to isto obavezno sa totalnom anestezijom.

КраНп ти је овде најсвежији, и слушај њега, а имамо овде и доце,
па ћеш све чути. ;)
а све то можеш да питаш и своје др., само запиши као подсетник,
па кад се пробудиш да знаш шта треба питати. :aha:

срећно, да све прође добро, и без дијагнозе.

Poslednja izmena:
КраНп ти је овде најсвежији, и слушај њега, а имамо овде и доце,
па ћеш све чути. ;)
а све то можеш да питаш и своје др., само запиши као потсетник,
па кад се пробудиш да знаш шта треба питати. :aha:

срећно, да све прође добро, и без дијагнозе.
Hvala puno! Mada bez dijagnoze neće proći sigurno, danas sam dobio rezultate kalprotektin testa, i 1647 je 😳

Hvala puno! Mada bez dijagnoze neće proći sigurno, danas sam dobio rezultate kalprotektin testa, i 1647 je 😳
морала сам прочитати какав је то тест.
па добро, сад, шта је ту је...
видећеш после гастро и колно, па ћеш, зависи шта ти се заломило,
добити лекиће, препоруке за другачији режима исхране, и живот иде даље. ;)

овде ће да заседа Конзилијум Крстарице, имаш подршку, а то ти је најважније.
ја то најозбиљније, знаш. :aha:

држимо песнице.

морала сам прочитати какав је то тест.
па добро, сад, шта је ту је...
видећеш после гастро и колно, па ћеш, зависи шта ти се заломило,
добити лекиће, препоруке за другачији режима исхране, и живот иде даље. ;)

овде ће да заседа Конзилијум Крстарице, имаш подршку, а то ти је најважније.
ја то најозбиљније, знаш. :aha:

држимо песнице.
Hvala puno, znači ovo ❤️

Ma u principu i da je stvarno Kron ili kolitis, nije nikakav problem, više me plaši ona tragičnija dijagnoza, ne znam kako bih imao snage da se izborim sa tim

Само да питам......прошло је седам дана од операције хемороида. Крварење је стало. Сад је рана само влажна. Да ли на то иде да стављам газу са јодом или хидрогеном да што пре зарасте ?

Само да питам......прошло је седам дана од операције хемороида. Крварење је стало. Сад је рана само влажна. Да ли на то иде да стављам газу са јодом или хидрогеном да што пре зарасте ?
Пошаљи ПП неким доцама овде, пре ћеш добити одговор. Ја мислим да је повидон јод бољи избор јер не "раствара" красте

Gastroskopija i kolonoskopija su prošle ok. Definitivno imam zapaljensku bolest creva, i celo crevo je zahvaćeno. Uzeli su mi biopsiju na nekoliko mesta na crevu i u želucu. Dok ne stignu rezultati, neću znati tačno šta je, ali u izveštaju stoji sumnja na kolitis

супер да је све добро прошло.
променићеш исхрану ( ништа чврсто), ако се добро сећам.
има и лекића, али доце су овде и кад стигне дг., све ћеш знати. :aha:

Da li neko zna da li se Salofalk i Salofalk supozitorijumi mogu uzimati na recept, tako da placam samo ucesce, da li rfzo pokriva to? Sokirao sam se koliko je skupo.

Koja je procedura u tom slucaju? Posto izvestaj od privatnog lekara ocigledno nije dovoljan, u apoteci mi naplatise punu cenu juce. Da li je jedini nacin za dobijanje recepta da odem kod maticnog lekara, koji bi me onda uputio kod drzavnog specijaliste? Pretpostavljam da ne priznaju ove izvestaje iz privatnih klinika. Nadam se da ce bar gastroskopiju i kolonoskopiju priznati

Da li neko zna da li se Salofalk i Salofalk supozitorijumi mogu uzimati na recept, tako da placam samo ucesce, da li rfzo pokriva to? Sokirao sam se koliko je skupo.

Koja je procedura u tom slucaju? Posto izvestaj od privatnog lekara ocigledno nije dovoljan, u apoteci mi naplatise punu cenu juce. Da li je jedini nacin za dobijanje recepta da odem kod maticnog lekara, koji bi me onda uputio kod drzavnog specijaliste? Pretpostavljam da ne priznaju ove izvestaje iz privatnih klinika. Nadam se da ce bar gastroskopiju i kolonoskopiju priznati
To su poznati cuvari budzeta.

Moze da se desi da ce ti davati neko vreme, ali ce onda sigurno da se prave blesavi i slace te kod drzavnog.

Samo da bi se smorio i da im vise ne dolazis i da pocnes sam da kupujes.

I onda su kao odbranili budzet, a to sto ce ti mozda bez lekova trebati ko zna sta i ko zna koji ce sve troskovi biti i za drzavu to njih ne zanima.

Samo da manje pisu recepte i da dobiju stimulaciju i bonus na platu.

Ako imas normalnog lekara mozda bude sve ok.

Ja sa ovim budalama u mom DZ ne mogu vise da se smaram.

To su poznati cuvari budzeta.

Moze da se desi da ce ti davati neko vreme, ali ce onda sigurno da se prave blesavi i slace te kod drzavnog.

Samo da bi se smorio i da im vise ne dolazis i da pocnes sam da kupujes.

I onda su kao odbranili budzet, a to sto ce ti mozda bez lekova trebati ko zna sta i ko zna koji ce sve troskovi biti i za drzavu to njih ne zanima.

Samo da manje pisu recepte i da dobiju stimulaciju i bonus na platu.

Ako imas normalnog lekara mozda bude sve ok.

Ja sa ovim budalama u mom DZ ne mogu vise da se smaram.
Sta sam drugo mogao i da ocekujem od ove lude drzave

Moraš da imaš dijagnozu ulceroznog kolitisa ili kronove bolesti da bi ti pokrivao fond.
Sačekaj taj ph nalaz i ne leči se tako ozbiljnom terapijom pre konkretno postavljene dijagnoze.
Dijagnoza ulceroznog ili krona je isključipo patohistološka.
Na oko , tj. kolonoskopom, nema dijagnoze dalje od grubog opisa upale.

Back