Prijedlozi lijepih imena za djevojcicu i djecaka

slazem se da statistika nije bitna kad biras ime za dete, nego mi eto bilo interesantno... moda :)
interesantno mi je da je Dunja cesto ime, ne mislim da je ruzno, ali ne mislim ni da je necim zasluzilo top 10 poziciju :)
uopste, cudna je ta moda oko imena. tako se pocetkom 90-ih radjali Nemanje i Slobodani, a devojcice sve Andjele... kasnije decaci Uros, Filip, devojcice Jelene, Jovane i Milice i tako redom...
ne mislim da detetu treba izabrati "moderno" ime, ali i preterivati u kontriranju... prosle godine u Srbiji su se rodile dve Strele, npr.

Чије је име Мелита?

Са интернета:

MELITA
Tumačenje imena | Početno slovo M

Srpsko, hrišćansko nasleđe.
Izvodi poreklo iz grčkog “melitine” u značenju “medena, medna” ili iz “mel(itta)” u
značenju “pčela, medonosna”.
U raznim varijantama nastalo je iz istog grčkog korena a postoji u jezicima većine
evropskih naroda.
Kalendarsko je ime.

Moje misljenje je da je bolje i Dunja i Lena nego Ljiljana i Miljana. Jeste da su ova imena cesta, ali bar su lijepa. Ako moram birati da li da imam rijetko i ruzno ime ili cesto a lijepo, odgovor je ovo drugo. Pogotovo ta starinska imena ili po nekim precima pa da dijete poslije pati zbog toga, a znam nekoliko takvih primjera. Jedan od primjera, tri sestre, dvije se zovu Marina i Karolina, a treca Obrenija. Bas nju zapalo da se zove po nekoj babi vjerovatno. Na fakultetu je promijenila ime u Olja, a tako se i prije predstavljala. Ili kolega koji je kcerki dao ime Trivuna, djevojcica sad ima 10 godina.

Moje misljenje je da je bolje i Dunja i Lena nego Ljiljana i Miljana. Jeste da su ova imena cesta, ali bar su lijepa. Ako moram birati da li da imam rijetko i ruzno ime ili cesto a lijepo, odgovor je ovo drugo. Pogotovo ta starinska imena ili po nekim precima pa da dijete poslije pati zbog toga, a znam nekoliko takvih primjera. Jedan od primjera, tri sestre, dvije se zovu Marina i Karolina, a treca Obrenija. Bas nju zapalo da se zove po nekoj babi vjerovatno. Na fakultetu je promijenila ime u Olja, a tako se i prije predstavljala. Ili kolega koji je kcerki dao ime Trivuna, djevojcica sad ima 10 godina.

Тривуна је баш глупаво, не ваља градити женско име од мушког.

Back