Prijedlozi lijepih imena za djevojcicu i djecaka

Moje misljenje je da ce dete tek strasno patiti bude li se zvalo Stela.

Dobro, i razumljivo mi je da tako reagujes. Ti smatras da je lijepo Miljana, ali imam i ja pravo na misljenje. Jos nisam cula da je neko patio zato sto ima cesto ime, cula sam da spomene nesto u smislu da ima cesto ime i da bi volio da se drugacije zove, ali da je neko patio nisam cula.

nekako se osecam "krivom" za ovu raspravu oko imena :(
dakle - moje iznenadjenje nije bilo za ime Stela, vec za ime StRela. (moja cera ima drugaricu koja se zove Stella; sa dva L)
ja i dalje tvrdim da ime nije toliko vazno, vec to kako ga neko nosi. kad sam bila mala imala sam "svoja" omiljena imena, vremenom sam upoznala neke osobe koje su se zvale tim imenima i kako mi se nisu dopale te osobe i moja omiljena imena su prestala da mi budu omiljena... zavolis nekoga pa zavolis i to ime...
ps
Miljana je lepo ime, a nije bas ni retko.

Кад се родио мој старији син, заустави нас једна познаница на улици:,,И, како вам се зове беба?'' ,,Андрија'' Она:,,Па, добро, сад, шта да радите..'' (Како шта да радимо, као да у породилишту деле имена, па нама, на несрећу, запало Андрија! :) ) Ја:,,Па, тако смо хтели!'' Она:,,Добро, сад, Андрија, Андрија, нема везе..''

Можда сам ово негде већ писала, али сам сконтала што је тако реаговала. Тада се сваки новорођени дечак звао Марко, Филип, Стефан, Милош или Немања.
У граду од 100 000 душа, ја једина дала сину име Андрија... :)
После ми она сама каже, припремила се на неко од поменутих имена, па је хтела да каже да је то сад модерно, али сам је изненадила...

Roditelji, poneki naravno unakaze decu svojim imenom....ali zar je ime Mirjana toliko ružno?...Osobu pod tim imenom svi zovu Maja...niđe veze....ona ne dozvoljava da je iko drugačije zove.....ima primera sijaset...Milanka-Mani....Gospava-Paja...

Мирјана је лепо име, штета што се сада ретко даје деци.

Moju snajku svi zovu Maja. I nikako drugacije.
Al ona se zove Srbijanka.

I meni je Mirjana lepo ime.
Meni Mirjana nije nešto naročito lepo ime, ali nije ni ružno....znam jednu Srbijenku, lepa kao lutka i u četrdesetim...ali niko je tako ne zove...ona je Biba....mene jako iritira kada ljudi samosvesno, od ne naročito lepih im datih imena prave sebi lepe i sipatičene nadimke ......Znači....Dragomirka-Beka....Gospava-Paja...MIlanka (onako)-Mani.....Srbijanka-Biba...Mirjana-Maja...Slobodanka-Boba, mada ima logike.....i da ne nabrajam....

Meni Mirjana nije nešto naročito lepo ime, ali nije ni ružno....znam jednu Srbijenku, lepa kao lutka i u četrdesetim...ali niko je tako ne zove...ona je Biba....mene jako iritira kada ljudi samosvesno, od ne naročito lepih im datih imena prave sebi lepe i sipatičene nadimke ......Znači....Dragomirka-Beka....Gospava-Paja...MIlanka (onako)-Mani.....Srbijanka-Biba...Mirjana-Maja...Slobodanka-Boba, mada ima logike.....i da ne nabrajam....

Примитивно је стидети се свог имена.

Sve u skladu možda i sa godinama...ove žene čija sam imena nabrojala....u vremenu kada su one rođene...znači sedamdesete......aktuelna imena, većini lepa, su bila...Ana, Tatjana, Marina....Dragana, Svetlana, Gordana, Suzana, Nataša, Jelena, Aleksandra..i sada među ta iole prihvatljiva, u zavisnosti od ukusa imena....ime Gospava se davalo u Crnoj Gori genercijama iz tridesetih, Srbijanka....ime u pokušaju da zaživi, kao nekada ime Pravda....Dragomirka...sela okoline Novog Pazara...Milanka...ime davano tu četrdesetih i pedesetih...Mirjana takođe...i Slobodanka takođe.....samo moda i aktuelnost...i otuda možda ne prihvatanje svoga imena...ni ja iskreno ne bih bila zadovoljna i ponosna imenom Gospava..

Свако пунолетно лице је слободно да нежељено име промени код матичара. У чему је проблем?

Da, potpuno si u pravu...zakon to dozvoljava....ali u praksi retko ko to radi, da ipak ne uvredi roditelje.....da mu ne bi okolina prigovorila i rekla da nije u redu da se stidi svog imena...trebalo bi se ipak potruditi i davati koliko toliko prihvatljiva imena....ko još daje ime svojoj deci, koja su se davala pre sedam decenija...Mijoljka, Lepava, Dobrija, Milunka, Milosinka, Leposava, Krunislava..recimo ne....recimo da....Dušanka, Nada, Olga, Milena, a isto imena od pre pola veka...

Da, potpuno si u pravu...zakon to dozvoljava....ali u praksi retko ko to radi, da ipak ne uvredi roditelje.....da mu ne bi okolina prigovorila i rekla da nije u redu da se stidi svog imena...trebalo bi se ipak potruditi i davati koliko toliko prihvatljiva imena....ko još daje ime svojoj deci, koja su se davala pre sedam decenija...Mijoljka, Lepava, Dobrija, Milunka, Milosinka, Leposava, Krunislava..recimo ne....recimo da....Dušanka, Nada, Olga, Milena, a isto imena od pre pola veka...

Па, скоро нико.

Препустити куму име детета? Никад.

Nazalost jos ima toga mada je u dosta slucajeva samo pitanje postovanja, znaci nazove se kum pa kao da da djetetu ime a on se kao malo izmotava pa pita roditelje kao su oni mislili pa kada oni kazu i kum se slozi sa imenom koje su roditelji odabrali...
Mada znam i jedan slucaj gdje su roditelji reda radi pitali kuma a on odabrao ime i kasnije se zainatio da se djete tako zove i roditeli ( jos glupli) pristal.

Mi iskreno nismo naseg kuma pitali ni reda radi nego otisli i upisali djeci imena :)

Back