prijateljstvo

pratim sta pisete,zanimljivi su predlozi,samo nemam sta da kazem jer kad vec pitam logicno je da ne pametujem kad vec sam ne vidim. :) Donekle ste i u pravu,trebam malko da spustim loptu jer kod mene nema sredine tj idem iz ekstrema u ekstrem ili sam predobar ili ***** mater. Trenutni problem je sto sam ja najmladji u drustvu i lik sa kojim se druzim je poceo da se druzi sa jos jednim likom koji je drugaciji,sa njim je nekako blizi i mene izbacuju kao iz price. Mozda je vreme da odjebem ali jos mi je to sve ne logicno jer taj lik prezire ljude sto rade ono sto on sada meni radi. Totalno je konfuzno!

Poslednja izmena:
Naime imam problem sa sticanjem prijatelja. imao sam drustvo sa kojima sam odrastao u komsiluku i to je puklo,imao sam posle drugo drustvo sa kojima sam proveo osnovnu i pola srednje i to je puklo,skoro mi je puklo trece prijateljstvo sa novim ljudima jer oni kao da su se promenili. Ono sto su prezirali sada su poceli da rade i ja to ne mogu da trpim. Radi se o ispalama tipa treba da se nadjemo negde,ja dodjem i tebe nema sat vremena i ti posle dodjes i pravis se lud,potapses me po ramenu i kao ok je. E sad,ja sam svestan da ljudi cirkulisu i da je prijateljstvo stvar interesa,ali primecujem druge ljude koji imaju dugogodisnja prijateljstva,a ja ne mogu da sklopim nijedno i pocinjem da razmisljam i preispitujem sebe da li je samnom sve u redu. Imam dosta poznanika,ne patim ni od jednog poremecaja ponasanja,normalno izgledam,normalno se oblacim,nemam nikakvih fizickih ni psihickih mana da bi me neko izbegava,glup nisam,svi hoce sa faksa samnom da odu na kafu ali jednostavno niko nece ozbiljnije da se druzi. Ne znam da li je to do danasnjih ljudi,ali nekako niko mi ne odgovara. Nekako niko ne deli moj kodeks ponsanja koji je izrazito fer i posten,svi su nekako jajare,ljudi koji ne drze rec,oni koji ogovaraju,koji su spremni da izjebu kad god mogu,koji bi da te ponizavaju,a do pre par trenutaka su bili sa tobom ok i osecam se odbijenim od drustva. Generalno imam problem sa svima. Ne otvorene konflikte,ali u sebi besnim jer me ljudi uvek razocaraju i poceo sam da se zatvaram u sebe,da se ogradjujem od drugih,da mrzim sve ostale,ne zato sto sam odbijen,vec zato sto smatram da sam bolji,uzviseniji,posteniji od ostalih i ne zelim da imam kontakt sa stokom! Posle ovoliko propalih pokusaja cini mi se kao da vise nema potrebe truditi se da se sprjateljis sa nekim! Jesu ljudi zaista tako losi ili sam ja prolupao? Sebi,ukucanima i poznanicima delujem normalno i sebi delujem normalno i zato mi je problem da uocim da li negde gresim ili su ostali problem?

Zapravo imas identican problem kao moj...Mislim da je kljuc u tome da covek u prijateljstvu mora da ima "svoje ja" tacnije da ne dozvoljava da mu se takve stvari desavaju.
Sacekas jednom sat vremena,sledeci put ti budes taj koji zakasni ili jednostavno sacekas 10-15min,okrenes se i odes kuci...Tvoj prijatelj je pokazao prilicno nepostovanje prema tebi i kao takav ti ne treba.Ako u vasem prijateljstvu na bilo koji nacin ne osecas ravnopravnost,osudjeno je na propast!
Smatram da su glavne osobine da neko bude "trazen" prijatelj je to da na prvom mestu bude duhovit,pozitivan,uvek spreman na akcije i druzenje bez kritikovanja i optuzbi,da prihvata savete i misljenja svojih prijatelja kao i najbitnije da im bezuslovno veruje.
Ispravite me ako gresim jer da ne gresim,imala bih bogat drusveni zivot,a ovako sve se svodi na poznanike iako smatram da bih bila odlican prijatelj.

Dodajem komentar ovde tek kad sam napisao post... vidim da sam napisao dosta, nadam se da ce bar neko da procita i da moze bar nekome da pomogne.

Prijateljstvo... Bese to nekada ranije cesta pojava, kada se pomoc mogla dobiti i bez izrecenog zahteva
Danas, opet, moze da se nadje nesto malo drugacije. Ne mogu to da nazovem goli interes, ali je veoma pozeljno da se imaju zajednicka interesovanja, neki pogledi na svet... Npr. nameravam da naucim nemacki, a trenutno sam na kursu engleskog. Mogu da potrazim nekoga ko zna nemacki.
Ili posto imam dosta hobija, zanima me sve i svasta, mogu da potrazim nekoga koga zanima nesto od svega toga. Iako ces da imas 'promasaje' usput, vazno je da i dalje pokusavas. Garantujem da niko ko se javio na temi ovde ne moze da kaze da ima 25 prijatelja... prosto nema sanse. Pre ce da bude negde oko 4-5.
Ono sto moze da bude velika razlika je to sto smo okruzeni izvesnim brojem ljudi koji se ne udubljuju i koji cesto nemaju nikakva posebna interesovanja. Samo rade ili samo studiraju ili vec nesto trece - ali gledaju samo to. I kad dodju kuci samo gledaju tv i usput piju pivo ili ogovaraju komsiluk - sto se moze nazvati 'stanje anestezije'.
Mozda bi cak mogao da imas bolje rezultate u trazenju odgovarajucih ljudi ako nadjes nekoga ko gleda iste tv kanale kao ti. Ako bih ja na primer naleteo na nekog ko ceo dan gleda pink - gledao bih da zaobiljem taj slucaj... jer ja gledam nesto sasvim drugo, discovery, history i slicne kanale, one koji objasnjavaju nesto, koji se bave istrazivanjem sveta (a ne da ceo svet gleda u jednu tacku... u velikom bratu, farmi ili cemu vec).

A oko prekidanja prijateljstva... tu je najbolji savet da smanjis ocekivanja. Neispinjena ocekivanja su pri vrhu liste onih stvari koje su "prst u oko". Ako vidis da te neko zove samo kad treba tom nekome da zavrsis nesto ili da ga zabavis neko vreme... ako je to prijateljstvo "jednosmerno" - onda proredi pozivanje tog nekog, pod bilo kojim izgovorom (i ta 'druga strana' jednako ima izgovore na 101 nacin).

Dacu i primer jednog bivseg prijateljstva: znam dvojicu (braca blizanci) jos iz srednje, sa jednim sam bio u odelenju, a i studirali smo zajedno. Prijateljstvo sa njima je bilo zasnovano uglavnom na neozbiljim stvarima, jer smo svi kompjuterasi, a i cesto vrtimo igre na kompu (iako smo vec do 30 godina dogurali).
Razlog "smetnji na vezama" je bila moja potreba da mi bude pomognuto oko necega na studijama. Onaj sa kojim nisam bio u odelenju u srednjoj zna to sto je meni bilo potrebno. Ali... nikada nije imao neku volju da uopste pomogne. Mnogo puta se desilo da ja odem do njih, ne pre 11, da se ne desi da probudim nekoga, i provedem tamo 2 sata - nizasta.
Ponekad sam dobio pomalo pomoci. Posto ja ipak ne mislim da studiram jos 20 godina, dok se ta pomoc na kasicicu nakupi dovoljno, otvoreno sam predlozio da pomagac ne mora da radi besplatno, da sam ja voljan i da platim, da to stvarno nije problem, iako se znamo vec dugo, ali da je meni ta pomoc stvarno potrebna.
I nisam dobio nikakav odgovor. Ni da ni ne. Tada mozda vec nisam ni ocekivao 'da', ali sam mogao da dobijem bar 'ne'... barem neki iskren odgovor.
Posle toga, nisam ih uopste zvao na bilo koji nacin. Nismo se culi skoro 2 godine. Kad... ovaj sa kojim sam bio u srednjoj... pozove... Ajd' reko'... da vidim sta hoce. Da li ima 'obraza' da opet trazi nesto. Pitao je cak i sto ne zovem... Na sta je dobio prilicno jasan odgovor sam ljut na stanje da mi namerno nije pomognuto, da me je to kostalo mnogo vremena i para (jer sam morao da menjam predmete, da placam nove itd.). Nisam imao utisak da me razume bas 100% - ali mene vise nije briga.
Medjutim, sad on ima problem, a i dao je otkaz na poslu. Samo cekam da jos jednom pozove da se vidimo... Reci cu mu da ja verovatno imam resenje, ali da me nije briga - i jednostavno cu da odem.
Nekim ljudima ne mozes da objasnis da prijateljstvo nije jednosmerna ulica.
Predstava o svetu koji nas okruzuje mora da se promeni. Ja sam prvi napravio velike promene, i mogu da pricam o tome kako to sve ide.
Pa ako neko shvati da stalno trazi da bude zabavljen... i to je napredak. Neko shvati pre, neko posle, neki nikada.

Zakljucak bi bio da ja vec neki period vremena radim na tome da pronadjem meni odgovarajuce ljude. Nekad pogodim, nekad promasim... sa nekima se slazem dobro, sa nekima se i posvadjam tu i tamo, ali je vazno da ima ljudi sa kojima se razumem bez obzira na neke razlike.

Naime imam problem sa sticanjem prijatelja. imao sam drustvo sa kojima sam odrastao u komsiluku i to je puklo,imao sam posle drugo drustvo sa kojima sam proveo osnovnu i pola srednje i to je puklo,skoro mi je puklo trece prijateljstvo sa novim ljudima jer oni kao da su se promenili. Ono sto su prezirali sada su poceli da rade i ja to ne mogu da trpim. Radi se o ispalama tipa treba da se nadjemo negde,ja dodjem i tebe nema sat vremena i ti posle dodjes i pravis se lud,potapses me po ramenu i kao ok je. E sad,ja sam svestan da ljudi cirkulisu i da je prijateljstvo stvar interesa,ali primecujem druge ljude koji imaju dugogodisnja prijateljstva,a ja ne mogu da sklopim nijedno i pocinjem da razmisljam i preispitujem sebe da li je samnom sve u redu. Imam dosta poznanika,ne patim ni od jednog poremecaja ponasanja,normalno izgledam,normalno se oblacim,nemam nikakvih fizickih ni psihickih mana da bi me neko izbegava,glup nisam,svi hoce sa faksa samnom da odu na kafu ali jednostavno niko nece ozbiljnije da se druzi. Ne znam da li je to do danasnjih ljudi,ali nekako niko mi ne odgovara. Nekako niko ne deli moj kodeks ponsanja koji je izrazito fer i posten,svi su nekako jajare,ljudi koji ne drze rec,oni koji ogovaraju,koji su spremni da izjebu kad god mogu,koji bi da te ponizavaju,a do pre par trenutaka su bili sa tobom ok i osecam se odbijenim od drustva. Generalno imam problem sa svima. Ne otvorene konflikte,ali u sebi besnim jer me ljudi uvek razocaraju i poceo sam da se zatvaram u sebe,da se ogradjujem od drugih,da mrzim sve ostale,ne zato sto sam odbijen,vec zato sto smatram da sam bolji,uzviseniji,posteniji od ostalih i ne zelim da imam kontakt sa stokom! Posle ovoliko propalih pokusaja cini mi se kao da vise nema potrebe truditi se da se sprjateljis sa nekim! Jesu ljudi zaista tako losi ili sam ja prolupao? Sebi,ukucanima i poznanicima delujem normalno i sebi delujem normalno i zato mi je problem da uocim da li negde gresim ili su ostali problem?

Sta reci, tesko je naci pravog prijatelja, jer je za to potrebna ljubav, nesebicnost i odgovornost, a vecina ljudi nije na tom nivou...
Da li si ti na tom nivou?

Друштво из детињства- кад сте били мали, имали сте заједничко интересовање да се играте, кад сте порасли, показало се да немате ништа заједничко сем успомена.

Друштво из школе, са факса, посла... поново сте силом прилика заједно, имате и овде иста интересовања и проблеме. Ако је то једино што вас повезује, и то ће пући чим престане редовно виђање. Нпр, током школовања стекнеш одређено друштво, излазите, зезате се, размењујете скрипте итд. Ако не развијете дубље односе, на основу чега ћете се повезати кад више не будете причали о испитима и сл?
Све то, по мом мишљењу, потпада у другарство, а пријатељство је засновано на другим стварима- дубокој оданости, разумевању, поштовању, љубави...и нећеш такав однос да градиш са сто људи, већ са неколицином. ;)
Пријетељ неће побећи кад ти крене лоше и неће те мрзети кад ти иде добро.

Naime imam problem sa sticanjem prijatelja. imao sam drustvo sa kojima sam odrastao u komsiluku i to je puklo,imao sam posle drugo drustvo sa kojima sam proveo osnovnu i pola srednje i to je puklo,skoro mi je puklo trece prijateljstvo sa novim ljudima jer oni kao da su se promenili. Ono sto su prezirali sada su poceli da rade i ja to ne mogu da trpim.

Ovo me podseti na primere ljudi koji kada se venčaju život pre braka odgurnu sa strane i sebično ne dozvoljavaju nikome da im naruši malu intimnu atmosferu. Što je ok u početku, ali se kasnije večina pokaje. Kada ta intima prezasiti.
Inače, ljudi se menjaju, retko koji odnos se održi kroz prostor i vreme, pa ni ti nisi bio isti u osnovnoj, srednjoj, ili kasnije... menjaju se i ukusi i potrebe, svako ode nekim svojim putem... samim tim i krug ljudi sa kojima deliš interesovanja se menja.

Radi se o ispalama tipa treba da se nadjemo negde,ja dodjem i tebe nema sat vremena i ti posle dodjes i pravis se lud,potapses me po ramenu i kao ok je. E sad,ja sam svestan da ljudi cirkulisu i da je prijateljstvo stvar interesa,ali primecujem druge ljude koji imaju dugogodisnja prijateljstva,a ja ne mogu da sklopim nijedno i pocinjem da razmisljam i preispitujem sebe da li je samnom sve u redu.

I ja držim do ovih "sitnica", ali ne očekujem da i drugi to rade. Napraviš selekciju, i ne pitaš se dal ije sa tobom sve u redu... već ko je vredan tvog vremena.

Imam dosta poznanika,ne patim ni od jednog poremecaja ponasanja,normalno izgledam,normalno se oblacim,nemam nikakvih fizickih ni psihickih mana da bi me neko izbegava,glup nisam,svi hoce sa faksa samnom da odu na kafu ali jednostavno niko nece ozbiljnije da se druzi. Ne znam da li je to do danasnjih ljudi,ali nekako niko mi ne odgovara.

Dublji odnosi povlače i odgovornost za sobom, nije svako odgovoran, i ne treba ni očekivati da bude. Opet, selekcija.
To što se osećaš usamljeno, ne znači da se ceo svet urotio protiv tebe, masi ljudi je lakše da održava površne odnose. Po meni neshvatljivo, i nekvalitetno, ali takvih ima mnogo. I što mene tiče, bolje nikakav odnos, nego površan.

Nekako niko ne deli moj kodeks ponsanja koji je izrazito fer i posten,svi su nekako jajare,ljudi koji ne drze rec,oni koji ogovaraju,koji su spremni da izjebu kad god mogu,koji bi da te ponizavaju,a do pre par trenutaka su bili sa tobom ok i osecam se odbijenim od drustva.

To su ti ljudi, očekuj najgore, i nećeš se razočarati. Ne veruj nikome i ne oslanjaj se ni na nikoga.
Ostalo će doći samo, prestani da forsiraš i da se opterećuješ. Bolje sam, nego sa bilo kim.

Generalno imam problem sa svima. Ne otvorene konflikte,ali u sebi besnim jer me ljudi uvek razocaraju i poceo sam da se zatvaram u sebe,da se ogradjujem od drugih,da mrzim sve ostale,ne zato sto sam odbijen,vec zato sto smatram da sam bolji,uzviseniji,posteniji od ostalih i ne zelim da imam kontakt sa stokom!

Eto i zašto imaš problem sa svima... ljudi ne vole egoiste, prepotentne, arogantne sagovornike, od takvih zaziru.
Ako zaista vrediš, objektivno, to ti pak nikada neće oprostiti.

Posle ovoliko propalih pokusaja cini mi se kao da vise nema potrebe truditi se da se sprjateljis sa nekim! Jesu ljudi zaista tako losi ili sam ja prolupao? Sebi,ukucanima i poznanicima delujem normalno i sebi delujem normalno i zato mi je problem da uocim da li negde gresim ili su ostali problem?

Prestani da pokušavaš, imaš sebe, okreni se sebi... dok ne budeš siguran da možeš da prihvatiš svet onakav kakav zaista jeste... surov.

Znaš kako, ja uvek polazim od sebe i da sam ja kriva ako mi ceo svet ne odgovara. Korigujem, ili ne korigujem... ali ne krivim druge iz prostog razloga što nemam nasušnu potrebu da budem prihvaćena. Usamljena sam u društvu, sama nikad. Dosadno mi je u društvu, meni samoj nikad. Razlikujem se po nekim pitanjima, svesna sam toga, ali ne smatram da je to mana, jer imam ne mnogo, malo prijatelja, ali prijatelja za koje sam spremna sve da položim na kocku. Skoro sve. Ali ne očekujem isto za uzvrat. :)

Poslednja izmena od moderatora:
Pravi prijatelj ti je jedan za ceo zivot, ostali su manje-vise u prolazu. Tako ne trudi se mnogo, ljudi iz nasih zivota dolaze i odlaze, druguju dok ti prija, kada prestane da ti prija, a ti menja drustvo.

ajoj
u sličnoj sam situaciji u tom smislu što me je šatro ovo malo života naučilo svim tim činjenicama i koliko su odnosi među ljudima labavi i prolazni i kako ono što je delovalo vanserijski može da postane ništavno za sekund i usled toga, plus verovatno neke moje mane, više sam se i otuđio od nekih bliskih odnosa i zapravo poverenja
uglavnom gledam tu površnost i utilitarnost u odnosima koji funkcionišu dok ima interesa ili u kriznim situacijama ili na čisto banalnom nivou a procenat da kažem istinskih prijateljstava i odnosa ne znam kako funkcionišu
valjda se ljudi nađu ili ne, manje više to, već mora da postoji uzajamnost... a uglavnom jedna strana nesrazmerno više daje u svakom smislu i kako da se ne oseća kao debil... mene smara sve to kalkulisanje i šatro tolerancija...
uostalom kakvo je pravilo da svako mora da ima bliske prijatelje
treba naći meru između opuštenosti i pružanaj šanse i angažovanaj I podpzrivosti, proračunatosti i opreza
i u svemu tome en razmišljati mnogo i ne pitati se ko je faličan i kako i zašto
i pre svega osloniti se na sebe najpre u osnovnim a i u nekim drugim stavrima

e da a i cinjenica je da gordost i stav ja sam iznad drugih odbijaju ljude i stavarju lošu klimu... bez obzira na to što su ljudi bagra i nezahvalni itd. kao i ponašanje unutar samog odnosa kad se uspostavi. isključivost, odsustvo tolerancije i nadrkanost nikako ne doprinose. makar sebe izanaliziraj i zaključi moguće falinke, bez obzira što se stanje neće promeniti... ali nije ništa bez razloga, i list ima dve strane

Problem resen,skoro 2 meseca ne zovem te ljude niti oni mene i bolje mi je ovako. Imam dva drugara iz srednje od kojih je jedan samnom na visoj tako da cu sa njima da izgradim bolji odnos jer se duze znamo,nikad me nisu ispalili i kontamo se. nije mi problem ta trpim bilo koga,ne smeta mi ni razlicito misljenje,ni drugi zivotni stav,ni obrazovanost,ni sloj ljudi,ali mi jeste bitno i preko toga ne mogu da predjem ako me neko ispali. jedna ispala zuti karton,ako se izvinis brisem karton,a jos jednu napravis bez izvinjenja ide crveni. Banovao sam te do kraja zivota.

A sta se desava onda kad das sve od sebe, tolerises tudje greske, menjas sebe zbog drugih tj. trudis se da im se sto vise priblizis i pokazes koliko si im dobar prijatelj, a oni prosto to ne zele da prihvate?
Mislim da je u takvim situacijama bolje sacekati da dodje pravi prijatelj, nego uzalud trositi snagu na nekog ko je toliko sebican da mu je tesko da bude drug.Pristalica sam teze, da je bolje imati jednog jedinog pravog prijatelja nego deset laznjaka.

Kome treba prijatelj, ili bilo koji odnos, nebitno koje prirode, gde se osoba odriče sebe? Naravno da ne bi prihvaltila, čak ne bih mogla više ni da poštujem dotičnu osobu. Nit karaktera, nit stava, ako si spremna da postaneš nešto što nisi, a što se od tebe se očekuje.

Problem resen,skoro 2 meseca ne zovem te ljude niti oni mene i bolje mi je ovako. Imam dva drugara iz srednje od kojih je jedan samnom na visoj tako da cu sa njima da izgradim bolji odnos jer se duze znamo,nikad me nisu ispalili i kontamo se. nije mi problem ta trpim bilo koga,ne smeta mi ni razlicito misljenje,ni drugi zivotni stav,ni obrazovanost,ni sloj ljudi,ali mi jeste bitno i preko toga ne mogu da predjem ako me neko ispali. jedna ispala zuti karton,ako se izvinis brisem karton,a jos jednu napravis bez izvinjenja ide crveni. Banovao sam te do kraja zivota.

Meni treba mnogo manje za trajni ban, već drugo izvinjenje bi bilo izlizano, tako da se ne prihvata. Podržavam radikalne poteze u nekim situacijama, jer bi sve ostalo bilo natezanje i zavaravanje.

Generalno ljudi gube prijatelje sa godinama. I meni je to tuzno. U osnovnoj skoli ih imas milion, u srednjoj malo manje, ali i dalje mnogo, na faksu se ljude uglavnom druze sa svojim prijateljima iz srednje, no ok, i tu padne sklapanje prijateljstva, tu je jos ok.
Posle toga, to ti je sto ti je, manje vise. Posao je posao, to su kolege, nisu prijatelji.
Ja sam imala milion prijatelja, a sad imam njih par pravih (i to iz srednje skole, stara prijateljstva)
I jos par poznanika koji su mi dragi i to je to..
Mislim da ljudi postaju izbirljiviji sa godinama, isto kao sto je tezi naci partnera, teze je naci i prijatelja.
Plus da bi ti poznanik postao prijatelj, potrebno je vreme, trud, i ocuvanje odnosa..
Nije za dzabe izreka da su ti pravi prijatelji uglavnom oni prijatelji iz detinjstva. Toliko toga ste prosli zajedno..

Iskren da budem,nikada se nisam trudio da steknem veliki broj prijatelja,niti ću takvo nešto ikada u životu praktikovati,ali se zato trudim da u onoj manjoj količini dobrih i pozitivnih ljudi prepoznam prave prijatelje,iako su se stvari i na tom polju neretko završile neslavno kada sam bio u prilici da raskinem neka prijateljstva za ceo život.

Čovek treba da menja da sebe,ali samo ukoliko je evidentno da u njemu leži neki problem (loša narav,netrpeljivost prema drugima bez ikakvog realnog osnova,nezadovoljstvo propraćeno ličnim problemima i tako dalje).Takve stvari svako od nas prepoznaje u sebi i potrebno je da ih što pre otkloni kako bi drugim osobama bio privlačan kao prijatelj.Od toga što krijemo svoje negativne osobine niko neće imati korist – ni mi sami,ni naši potencijalni prijatelji.

Ukoliko je sa nama sve u redu u smislu da želimo da nekome pomognemo,da ga obradujemo,učinimo nešto lepo ne gledajući na to da li će nam se neko revanširati zbog naše dobre volje ... uopšte ako prema svima imamo jedan pozitivan pristup,sasvim je jasno ko smo i kakvi smo i samim tim ne smemo dozvoliti da se bilo ko prema nama loše ponaša.Realno,danas se većina kontakata (bilo da su to u pitanju klasična prijateljstva,poslovna prijateljstva ili emotivne veze) svode isključivo na interes.Bukvalno svi koriste kontakte samo da postignu nešto za sebe,nešto od čega će ostvariti korist bilo koje vrste,a kada im više ne budeš bio potreban zbog toga,ne samo da ti se neće javiti telefonom,razglednicom,e-mailom i da ne nabrajam ... već će te ignorisati kada te vide na ulici.

Zato mi nikada neće biti žao kada iz kontakta izgubim takvu vrstu (nazovimo ih) prijatelja,jer sam svestan da takve osobe ništa ne vrede,bez obzira o kojem broju takvih poluljudi se radilo,jer nikad nisam želeo da stavim kvantitet ispred kvaliteta.
Pravi prijatelji su oni koji koji će uvek biti pored tebe i kada ti ide dobro i kada ti je loše,koji će se sami ponuditi da pomognu koliko mogu,koji neće iznositi ništa ružno o tebi sa strane (bez obzira da li se radi o istini ili neistini),koje se neće uzdignuti iznad tebe i posmatrati te kao nekog ko je manje vredan i od kojih,iznad svega nećeš dobiti nož u ledja kada se tome najmanje nadaš.Takve osobe su vredne poštovanja i svega pozitivnog što im se može uputiti.

O ovim drugim nesrećnicima ne treba uopšte razmišljati već im treba prepustiti da traže slične sebi,a svoju energiju svakako je potrebno preokrenuti na potražnju pravih i iskrenih prijatelja.

Pokusavam vec sat vremena da napisem odgovor, ali ne mogu da nadjem prave reci.

Pravi prijatelji vise ne postoje. Oni su postojali kada smo bili mali. Meni je tesko da u to poverujem ali je tako. Tek kada odes negde na stranu (drugi grad, ili u mom slucaju zemlju) vidis ko ti je pravi prijatelj a ko ne. Cak te zaborave i oni za koje si mislio da to ne bi nikad mogli. Dodjes u situaciju da prosto ne pozelis da se vratis u sredinu iz koje si otisao, jer te prosto boli taj povrtak. Ali bukvalno. Ljudi su ti nasli zamenu. Izbacili te iz svojih zivota... Oni to ne pokazuju direktno, ali po ponasaju se moze zakljuciti.
Kada pokusas da obnovis pokidane veze, vidis da to ne ide tako. Sto se vise trudis, sve je gore i gore. :(

Pokusavam vec sat vremena da napisem odgovor, ali ne mogu da nadjem prave reci.

Pravi prijatelji vise ne postoje. Oni su postojali kada smo bili mali. Meni je tesko da u to poverujem ali je tako. Tek kada odes negde na stranu (drugi grad, ili u mom slucaju zemlju) vidis ko ti je pravi prijatelj a ko ne. Cak te zaborave i oni za koje si mislio da to ne bi nikad mogli. Dodjes u situaciju da prosto ne pozelis da se vratis u sredinu iz koje si otisao, jer te prosto boli taj povrtak. Ali bukvalno. Ljudi su ti nasli zamenu. Izbacili te iz svojih zivota... Oni to ne pokazuju direktno, ali po ponasaju se moze zakljuciti.
Kada pokusas da obnovis pokidane veze, vidis da to ne ide tako. Sto se vise trudis, sve je gore i gore. :(

U pravu si. Dok si mlad misliš da imaš pun o prijatelja.kasnije skužiš da su to bili susjedi i poznanici. pravih prijatelja je malo, pogotovo kad odeš u drugu sredinu ili drugu zemlju.

Ne znam,smatram da ko ima bar jednog pravog prijatelja ima srece.Drustvo i poznanici su nesto sasvim drugo.
Nisi bas konkretno naveo primere pa ne znam koliko daleko to ide,moguce da imamo slican problem,mislim da je stvar u prelakom prelazenju preko tudjih nekorektnosti a ljudi znaju to da zloupotrebe,kad vide da si presao preko sitnica smatraju da ces im oprostiti bilo sta sto ti prirede.
Primer lika s kojim sam se permanentno druzila pre 10-tak god.pocelo je sitnim bezobrazlucima da bi jednom prilikom pred drustvom izvrnuo odnosno namerno stavio u pogresan kontekst moje reci.Odemo do Bg na koncert,cekamo da predjemo ulicu dok preko puta sedi nas drugar sa devojkom,znaci oluja samo takva a ona ima trsavu i gustu kosu,mozete zamisliti na sta je licila u tom trenutku ,ja u sali prokomentarisem vidi Jecu prava je vestica s ovom kosom da bi onda on ostatku drustva prepricao kako sam ja rekla za nju da je vestica istrgnuvsi skroz moje reci iz konteksta,ma nista me nije moglo oprati,drustvance nije htelo ni da saslusa u kojim okolnostima sam to izjavila i da je bila benigna sala,imao je jos par takvih podmuklih podmetacina a onda sam mu pokazala vrata i iskreno nimalo se ne kajem.
Bilo je jos slicnih ljudi u mom zivotu,mislim bilo je i onih drugih koji su mi ostali dragi,e sad sto vecina ljudi s kojima sam bila bliska vise ne zivi ovde to je vec neka druga prica,jeste usamljenost i sve to ali opet ako bas moram da biram onda bolje da sam sama nego okruzena zlonamernima,to sto neki od nas privlace takve ljude,bukvalno se lepe za nas valjda je stvar u sklopu licnosti,namirisu zrtvu,na ovim prostorima je na zalost uvek vazila ona da su dobar i budala jedno te isto,iskreno ti zelim da nadjes bar jednog pravog prijatelja a ako ne to onda bar korektno drustvo

Ne znam,smatram da ko ima bar jednog pravog prijatelja ima srece.Drustvo i poznanici su nesto sasvim drugo.
Nisi bas konkretno naveo primere pa ne znam koliko daleko to ide,moguce da imamo slican problem,mislim da je stvar u prelakom prelazenju preko tudjih nekorektnosti a ljudi znaju to da zloupotrebe,kad vide da si presao preko sitnica smatraju da ces im oprostiti bilo sta sto ti prirede.
Primer lika s kojim sam se permanentno druzila pre 10-tak god.pocelo je sitnim bezobrazlucima da bi jednom prilikom pred drustvom izvrnuo odnosno namerno stavio u pogresan kontekst moje reci.Odemo do Bg na koncert,cekamo da predjemo ulicu dok preko puta sedi nas drugar sa devojkom,znaci oluja samo takva a ona ima trsavu i gustu kosu,mozete zamisliti na sta je licila u tom trenutku ,ja u sali prokomentarisem vidi Jecu prava je vestica s ovom kosom da bi onda on ostatku drustva prepricao kako sam ja rekla za nju da je vestica istrgnuvsi skroz moje reci iz konteksta,ma nista me nije moglo oprati,drustvance nije htelo ni da saslusa u kojim okolnostima sam to izjavila i da je bila benigna sala,imao je jos par takvih podmuklih podmetacina a onda sam mu pokazala vrata i iskreno nimalo se ne kajem.
Bilo je jos slicnih ljudi u mom zivotu,mislim bilo je i onih drugih koji su mi ostali dragi,e sad sto vecina ljudi s kojima sam bila bliska vise ne zivi ovde to je vec neka druga prica,jeste usamljenost i sve to ali opet ako bas moram da biram onda bolje da sam sama nego okruzena zlonamernima,to sto neki od nas privlace takve ljude,bukvalno se lepe za nas valjda je stvar u sklopu licnosti,namirisu zrtvu,na ovim prostorima je na zalost uvek vazila ona da su dobar i budala jedno te isto,iskreno ti zelim da nadjes bar jednog pravog prijatelja a ako ne to onda bar korektno drustvo
Ne kužim na koga se odnosi ovaj tvoj post. Valjda na pokretača teme.

Ne razumem se bas nesto preterano u psihologiju i socijalne odnose, tako da znate ako pocnem da lupam. ;)

Za propast pojedinih prijateljstva smo sami krivi. Neki od razloga su to sto:

- smo lenji. Primer:
Prijatelji nas zovu da idemo na fudbal/u kupovinu/grad a mi veoma cesto nalazimo glupe razloge da ne idemo.

- neposvecivanje dovoljno paznje ili preterivanje

Retko kada se setimo da ih pozovemo ili ne primecujemo sitnice koje su njima bitne. Odnosno:
Previse ih zivkamo i previse "zavlacimo nos" tamo gde mu nije mesto. Jer i ako smo najbolji prijatelji, postoje neke stvari koje ne moramo da znamo i ne moramo da se mesamo. Tako da jednostavno pocnemo previse da smaramo.

- pricamo samo o sebi
Ok je ako se otvorimo, ali ne moramo da ih udavimo nekim pricama koje njih ne interesuju. Ja to ne radim (nadam se :lol:), ali moja najbolja drugarica me udavi sa pricom o njenom sadasnjem ili bivsim momkom. E sada. Ja to podnosim jer mi je stvarno stalo do nje (tako da mi ne smeta mnogo) i sto imam jake zivce.

- nemamo vise ista interesovanja
Ljudi se menjaju tako da se menaju i interesovanja. Ako nemamo zajednicka interesovanja, polako se gube i teme za razgovor. Na kraju se sve svede na "pricanje o vremenu".

Zaboravio sam sve da napisem. z:lol:

Na prijateljstvo utice i nase raspolozenje. Ako cesto "zracino" negativnom energijom (cesto smo smoreni, ljuti, mrzvoljni, ozbiljni, slabo se smejemo), to ce jednostavno da utice na nase prijatelje da nesvesno (a mozda i svesno) smanje kontakt sa nama. Jer ko hoce da se izlaze tome ako nemora?
Zbog toga je dobro da se uvek trudimo da budemo dobro rasplozeni, nasmejani i da ne prenosimo svoje muke na druge.(Postoji negde neka izreka, da problemi sa posla se ne nose kuci. To pravilo moze i ovde da se primeni)

-Ogovaranje/ Tracarenje
Ok. Neki ljudi (uglavnom devojke) vole da ogovaraju i prenose traceve uz kaficu. Ali ne treba preterivati.

-Pricanje istine

Svi kazu da treba pricati istinu ali ne treba preterivati. Jer ipak istina moze da povredi. Treba biti objektivan i pricati istinu, ali treba voditi i racuna kako i kada sve saopstiti. z;)

Back