Otprilike 'vako nešto....

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

..ali možda i pre 2015 
Evo novosti iz sveta astronomijeJedna od najsjajnijih zvezda verovatno će relativno skoro eksplodirati, tj postaće supernova. Radi se o zvezdi Betelguese u sazveždju Orion, a pripada jednoj od 9 najsjajnijih zvezda na nebu.
Astrofizičar Bred Karter, tvrdi da zvezda nužno troši gorivo iz svog jezgra i da odbrojava svoje poslednje dane. Medjutim, iako će se eksplozija neminovno desiti, možda će to biti tek za milion godina..ali možda i pre 2015
99% energije koja će se osloboditi nakon eksplozije biće pušteno kroz čestice neutrine (inače su bezopasne,stalno prolaze kroz naše telo ) a 1 % energije će
biti dovljno da gotovo 2 nedelje na zemlji ne pada mrak, imaćemo 2 sunca![]()
da bi sterilisalo celu zemlju
Pa to se čeka već duže vreme.
Evo novosti iz sveta astronomijeJedna od najsjajnijih zvezda verovatno će relativno skoro eksplodirati, tj postaće supernova. Radi se o zvezdi Betelguese u sazveždju Orion, a pripada jednoj od 9 najsjajnijih zvezda na nebu.
Astrofizičar Bred Karter, tvrdi da zvezda nužno troši gorivo iz svog jezgra i da odbrojava svoje poslednje dane. Medjutim, iako će se eksplozija neminovno desiti, možda će to biti tek za milion godina..ali možda i pre 2015
99% energije koja će se osloboditi nakon eksplozije biće pušteno kroz čestice neutrine (inače su bezopasne,stalno prolaze kroz naše telo ) a 1 % energije će
biti dovljno da gotovo 2 nedelje na zemlji ne pada mrak, imaćemo 2 sunca![]()

Ta ne potersaj se toliko. On je samo istraživa na polju veštačke inteligencije. Pomalo sanjar kao i svi naučnici. Te priče su u domenu SF-aI zaista ima jedna jako dobra novela (roman) Stanislava Lema po imenu Nepobedivi. Pročitaj, ima sigurno u bibliotekama....
Sad sam malo iščitao čime se on zaista bavi. Ne pravi on male robote koji će nas jednom sve potamaniti, već se bavi razvojem genetskih algoritama i veštačkih neuronskih mreža... U suštini je vrlo zanimljivo. Genetski algoritam evoluira neuronsku mrežu tako da ona sve bolje rešava probleme koji joj se postave. Neće to uništiti svet, ali će možda dovesti do superračunara sa kojim ćeš moći da proćaskaš i odigraš koju partiju šaha... Kao HAL9000![]()

Da si i ti gledao tu emisiju (koju ne mogu da nađem na jutjubu) zamislio bi se...
To što oni rade nije ni malo naivno, al' dobro neka bude SF - nadam se da će i ostati na tome!
pu,pu daleko bilo!
Mene zanima samo vizuelni efekat,a bice fantastican!
e pa ja tek sad video na teleteksu, nisam znao da se to desava sa nasom Betelgezom
usput, je l' je Betelgez ili Betelgaz?

Da li neko zna za Kartu neba na netu i kako se koristi?

Jeste li znali da je Edvin Habl u mladosti bio bokser a posle postao matematicar i astronom![]()

, vesela i lagana - i podseća me na Kosmos 

Izašao je , naslednik stare Astronomije. Nekdašnja Astronomija je ugašena zahvaljući ogromnoj "brizi" ministarstva za nauku, koje joj je ukinulo finansiranje. Đeliću smrdljivom, ministru za nauku, na dušu. Sada se časopis vraća pod drugim imenom i nešto skuplji, a novina je da ga neće biti na tržištu već isključivo putem pretplate. Pretplata na 6 dvomesečnih izdanja je 1800 dinara, s tim što će prvi broj biti beplatan.
Formular za narudžbine popunite ovde:
http://astronomija.co.rs/index.php?o...name=Pretplata
Prvi broj će vam stići na kućnu adresu, a zajedno sa njim i uplatnica na 1500 dinara koliko koštaju ostalih 5 brojeva.
Ne znam šta drugi misle, ali posle divnog iskustva sa "Astronomijom" smatram da vredi svaku paru.

Ja svakako naručujem čim stigne stipendija , pošto cenjeno ministarstvo kasni sa bednom isplatom po 3-4 meseca![]()

Ukrade mi reč iz usta... Dužna mi je u*srana država boga oca, pa jedno 500e stipendije. Ali neka, znaću da joj se odužim za brigu i pažnju....
Ne, popuniš formular i odmah ti stigne časopis za dž i uplatnica. Ako ti se isti dopadne, popuniš uplatnicu i pretplatiš se. Ja sam već naručio, a kontam da ću se pretplatiti tokom meseca. Osim naravno ako nisu slagali za isplatu.
,hvala na objašnjenu!
Izašao je, naslednik stare Astronomije. Nekdašnja Astronomija je ugašena zahvaljući ogromnoj "brizi" ministarstva za nauku, koje joj je ukinulo finansiranje. Đeliću smrdljivom, ministru za nauku, na dušu. Sada se časopis vraća pod drugim imenom i nešto skuplji, a novina je da ga neće biti na tržištu već isključivo putem pretplate. Pretplata na 6 dvomesečnih izdanja je 1800 dinara, s tim što će prvi broj biti beplatan.![]()
Formular za narudžbine popunite ovde:
http://astronomija.co.rs/index.php?option=com_chronocontact&chronoformname=Pretplata
Prvi broj će vam stići na kućnu adresu, a zajedno sa njim i uplatnica na 1500 dinara koliko koštaju ostalih 5 brojeva.
Ne znam šta drugi misle, ali posle divnog iskustva sa "Astronomijom" smatram da vredi svaku paru.
Izdavač
AD "Univerzum"
Uređivački odbor
Uređivački odbor:
Dr Zoran Knežević,
Prof. dr Vladimir Ajdačić,
Prof. dr Svetlana Lukić,
Prof. dr Miroslav Filipović,
Prof dr Dejan Stojković,
Dr Tijana Prodanović,
Dr Dušan Mrđa,
Dr Vladan Čelebonović
Urednik
Redakcija
Dr Draženko Nenadić, geologija,paleontologija,
Draško Dragović, istorija astronautike,zanimljiva nauka
Srđan Penjivrag, planetarne misije,astronautika,
Atila Čipa, moderne komunikacionetehnologije.
Ratko Miljkovac, asrognozija, praktična astronomija,
Milan Milošević, fizika i astrofizika,
Mr Nataša Stanić, astrofizika, popularna astronomija i astronomijaza decu,
Nikola Božić, domaća astronomija
Dopisnici
pisn
Radan Mitrović, Makedonija,
Marino Tumpić, Hrvatska,
Boris Štromar, Hrvatska,
Jurij Stare, Slovenija,
Ljubinko Jovanović, Slovenija,
Behaudin Karić, BiH,