Price o nasim ljubimcima

jelaA nam je poklonila divnu pricu o svojoj ljubimici Mazi, ...

________Prica o Mazi________
jelaA napisala pricu ...i objavila u listu ,,Prakticna zena,, 1991.godine

Imala sam svega dva meseca kada su u moj prvi i kratkotrajni dom usli neki stranci s namerom da me zauvek odvoje od mame. Kao da sam predosetila, trckarala sam po sobi moje gazdarice u nadi da ce se predomisliti, pa me zadrzati u drustvu mojih najmilijih. Prevarila sam se ...
Nisam se cestito ni oprostila sa mamom, kad sam se nasla u mraku. Sve je mirisalo na kozu, ispod sebe sam osetila meku pelenicu koju sam odmah isprljala, od straha sto sam se nasla u tramvaju. Put je trajao dugo, a ja sam se osecala umorno i uplaseno.
Cesto sam sanjala mamu. Nocu sam se tresla i budila uplakana. Moje prvobitno mesto bilo je izmedju kreveta i ormana. Bila sam okruzena ljudima i decom koja su me obozavala. Polako, moja tuga je nestala. Rasla sam, postajala lepsa. SVI su se divili mojoj tufnici na bradi. Umela sam i da se naljutim, kada bi me ustinuli. Dozivela sam i to da me strpaju u kadu i okupaju specijalnim samponom.
Jednom sam uletela u masinu za pranje vesa. Neko me je na vreme ugledao i, tako reci, obio masinu.
Cesto sam grizla moje gazde, pokusavajuci da im dokazem da je to znak ljubavi, ali nisam uspela, pa se u kuci pojavio ,,neprijatelj br. 1,, - dugacak prut. Savijala sam usi cim bih ga ugledala.
Necu ni da pominjem kako sam kopala zemlju iz saksija, cupala tepih, krala iz tanjira, sa stola.
Jednog tmurnog dana u moj zivot je krocio Tosa, moj prvi decko, a kasnije muz.
Posle dva meseca, na svet sam donela dve prekrasne mace. Tosa je otisao uz obecanje da ce se vratiti, a ja sam se bacila na vaspitavanje Juce i Buce. I opet tuzni, ali neminovni rastanak. Tugu sam prebrodila i ponovo se prikljucila zivotnom ritmu. Opet sam bila ona stara Maza.
Najzanimljiviji pogled sam imala sa televizora i ormana, najsladja igracka bila je ukradena gumica za kosu, koju bih vesto unistila. Sto se tice spavanja, nije bilo problema. Izigravala sam princezu na zrnu graska, jer mi je kutija bila natrpana mnogobrojnim frotirima , krpicama.
Ubrzo se u moj zivot vratio Tosa.Bila sam presrecna. Nase tri kcerke su postale prave lepotice, ali su i one otisle jednog dana. Tosa povremeno dolazi da me poseti. Ja sam vec velika macka, ali uprkos tome mi ne smeta kad gazda ponekad za mene kaze ,,mace,, .
U novembru punim tri godine, a skoro sam saznala da sam postala baka.
Iako baka, lepsa sam nego ikad, a ako ne verujete, navratite !

PS Samo sam povećala slova
smeh

- Prica o prvom psicu -

Kad smo uselili u svoju kucu sa dvoristem, majka je dozvolila da zadrzimo malo, crno kucence kratke dlake, sa braon nogicama i braon tackicama iznad tamnih okica, kao loptica debeljuskasto mesance nekog terijera, koje nije moglo ni stepenicu da savlada. Dali smo mu ime DENI. Bio je sladak, a mi naivna deca koja nista nisu znala o odgajanju psa. Naucio je da brani dvoriste, pratio nas do skole, dolazio na zvizduk i zustro jurisao na macke i druge pse kad ga napujdamo. Pravi lajavi blesavko je bio i bezbrizna svalercina na dobrom glasu.
Prvog psa ciste rase kupio sam na izlozbi kao veliko stene. Presrecan sam bio, ali mnoge muke sa secenim usima, dascana kucica koju sam sam nevesto pravio i ogradjen prostor bez krova, nisu mogli da me okite uspehom. Niko nije morao to da mi kaze, sve sam sebi priznao i dobro se zamislio. Mnogo o psima nisam video, ucio sam. Pas je bio lep, zivahan, pametan, a ja mlad, nestrpljiv i ljubomoran. Svi su imali vise uspeha od mene. Bas svi. Uhranjeni i dresirani ljubimci iz raskosno ozidanih prostorija sa ogradom i krovom, sa prekrasnim posudama za vodu i hranu i vlasnici sto su opasivali svoje kecelje da se poigraju sa njima i porade na cistoci, satima dugo, svakim danom su mi bili uzor i zelja da i meni krene od ruke ta vestina. Vremenom sam sve bolje, sve jasnije video sitnice dobrog odgajanja i licnog ponasanja, menjao i dopunjavao savetima iskusnijih prijatelja. Danas, moji ljubimci su sve lepsi, prostor za cuvanje sve bolji, a ja zreliji, mirniji, samouveren, ponosom ovencan. Ljubav i vernost mi uzvracaju, moje zive igracke, moji lepotani ! Mnogo mi znace, neizmerno ih volim !!!

>>>-------neni-(CH)-->

Pricam vam o mojoj kerusici ANI, velikoj snaucerki, koju sam imao pre vise od dve decenije kao prvog psa ciste rase i koja je bila posebno pametna i koju sam mnogo voleo ! Uvek sam joj tepao: lepotica, lepotica, lepotica, budalica moja. Auto je bio ulickan kao za svadbu ili mladence, uvek kao salon cist, a psetance dugodlako, lepo i negovano, doterano i za izlozbu. Povedem ANI na jezero, na pecanje, ali videla me i devojka, posla i ona. Dok sam ja postavljao pecaljke one su se kao igrale nekog otimanja i bacanja stapa, a posle, ... posle znate vec. Kuca je tu nesto vrtela glavom, cudila se, culila usi, pitala se, mozda, sto se mi ljudi kikocemo, gurkamo, stipkamo i sljepkamo. Kad sam rekao da pripazi na plovke, lanula me nekoliko puta dok je nisam oterao na novu cuvarsko-pecarosku duznost. Dobra kuca je ipak otisla da nauci da laje kad zacuje zvonce sa vrha stapa, a zvonce ostalo bas mutavo, riba bila sita i lenja. Cunjala je naokolo, lepotica od pametne kuce, resena da provede zanimljiv dan po suncanoj obali i raskosnom rastinju u potrazi za necim ili nekim ko zna da se igra i zabavlja bolje od nas zacopanih koji kao Eskimi grejemo noseve i to jos u sred leta, ...
A-jooooooooj, ... kad se moje lepo, lepo, kucence pojavilo, ponosno, veselo, mokro i cupavo, sa povecom herbarijumskom zbirkom trave i cicaka na sebi, zamazano nekim mocvarnim glibom, sa blatnjavim nogama i stomakom, crna moja lepotica, luda ludica, blesava blesavusa !!! Posle kupanja i susenja nismo sve ni cesljali, mnogo smo gukavih pramenova isekli, danima smo zgodu pricali i jos dugo zaostale semenkice nalazili. Verujte, nezaboravno, ... nezaboravno !!!

>>>-------neni-(CH)->

ovo je - istinita prica - vest iz dnevne stampe

Haski spasao novorođenče od davljenja u toaletu

Tajpej - Ženka haskija zvana "Beba" spasla je od davljenja novorođenče izvukavši ga iz WC šolje u koju je upalo kad se majka porodila u toaletu i onesvestila, saopšteno je iz službe za socijalnu zaštitu u Tajpeju. Trudnica stara 24 godine otišla je, u pratnji psa, u toalet kad je dobila kontrakcije. Novorođenče je upalo u šolju, a majka je uspela da makazicama za nokte preseče pupčanu vrpcu, pre nego što je pala u nesvest. "Beba" je tada zubima izvukla ga iz šolje i onda počela da ga liže. Plač novorođenčeta probudio je majku i ona je uspela da pozove pomoć. Majka i sin su dobro, ali je mlada neudata žena, koju je partner napustio u septembru, najavila da razmišlja da zbog teške finansijske situacije, da na usvojenje i dete i desetomesečnu kuju koja ga ja spasla.

N. D. , dnevni list ,,Danas,, 09.januar2006.

Vi ste svi ludi, nisam ovoliko plakala u svom zivotu , dok sam citala vase price ( koje strasno potsecaju na neke moje tuzne o nazalost pokojnim ljubimcima) sve mi je doslo pred oci zajedno!!! I morala sam morala sam da se isplacem, obrazi me peku !!! A pricu cu i ja napisati ne jednu nego imam nekih stotinjak ili vise samo da izaberem!!! PRICE SU VAM STVARNO DIVNE!!!

Milly73,... bas si srce,... hvala, hvala, hvala !!!

Evo i prilike da vam ispricam pricu o ovom magarencetu,

Kraj u okolini naseg mesta zove se Magarece Brdo, tako se zove skola i obliznji
sportski centar. Pre nekoliko godina ova osnovna skola je na takmicenju za najlepse
uredjeno dvoriste osvojila prvo mesto u Svajcarskoj i novcem koji su dobili kao
nagradu napravili su fontanu. Magarence zivi u skolskom dvoristu kao maskota
u drustvu jos nekoliko svojih istovrsnika, par patuljastih koza i nekih pticica. Imaju
lepu drvenu stalu, ogromne travnate povrsine oko skole i pasu pod prozorima
ucionica. Kad se rodi mlado, sva deca kumuju i izaberu ime koje se najvise puta
pojavilo u sesiru. Za Dan Svetog Nikole, po katolickom crkvenom kalendaru,
Sveti Nikola (u crvenoj odeci) putem daruje decu po nasem mestu , a njegov
pomocnik Prljavko (u crnoj odeci) vodi ovo magarce, a na malom varoskom trgu
gde se svi okupe da ih docekaju, odrze i malu priredbu sa podelom paketica.

На чему хвала? Мислим, нисам ништа посебно урадила, али, хвала и теби! Иначе, јако ми је жао што ова тема и тема "Да живи љубав" нису лепљиве! И оне су ми најомиљеније!

Milly73:
На чему хвала? Мислим, нисам ништа посебно урадила, али, хвала и теби! Иначе, јако ми је жао што ова тема и тема "Да живи љубав" нису лепљиве! И оне су ми најомиљеније!
Uh... Razmišljala sam o tome i imala ideju da ih "zalepimo". Problem je što, ukoliko ima puno lepljivih, i one gube smisao.
Naravno da to ne znači da ne možete stalno nešto da dopisujete i "dižete" ih.
Pozdrav svima!

PS Ako neko misli drugačije, ima drugačiji predlog - neka slobodno kaže. Ovo je naš forum ;)

Ovo je moja Mrvica. Nestala je kad je imala samo 7 meseci. Uzeta je sa ulice kad je imala 3 meseca.I dan danas mi mnogo fali. U tom kratkom periodu dok je bila kod mene je svasta prezivela, cak joj je jedan pas slomio sve prste na zadnjoj levoj sapici.
Evo i njene slikice

Pa sta da kazem.
22 Maja u ponedeljak nisam otisla u skolu jer sam imala pisemni iz ruskog,pa sam e izvukla na foru da me boli stomak i ostala kod kuce
I oko 14h se moj burazer,stariji,vratio iz skole sa svojom devojkom,a u rukama je nosio ogromnu kutiju,sa 3 maceta.Jedno je bilo zuto-belo,nemirni muzjak,koji je non-stop majukao,skakao,trcao...Drugo,zenka zuto-bela-crna koja je u pocetku bila nemirna a onda je i ona pocela kao muzjak i trece,povuceno,malo i mirno,tamno mace(zuto-sivo,sa malo belog),koje jos nije ni progledalo.Pozvala sam jednu drugaricu koja obozava macice,a druge dve su dosle ne najavljeno kao da vide kako sam ja posto nisam bila u skoli,a i njih dve obozavaju macice...
I na kraju smo odrodile koja ce koju macu da zadrzi,pa smo ih odvele kod veterinara.Crno i najmalnje mace je i dalje samo cutalo.Pa,ono tada nije i progledalo.A ova dva su ludela totalno.Stalno su skakala,i preko crnog,i mjaukala.Ma bili su nepodnosljivi.
Razgovarali smo sa veterinarom i raspitali se oko svega.Onda je moja drugarica Saska uzela zutog,Maja onu sarenu macku,a ja malo crno,mirno mace.
I danas,kada je proslo malo vise od dve nedelje,moje crno mace je najnermirnije,zuti se totalno smirio,a ona sarena mackica je nepodnosljiva.Stalno mjauce i pravi probleme.
Sledece nedelje mace idu da se vakcinisu.A ociscene su vec od glista i parazita.
evo kako ova moja mala izgleda:
120nvjm.jpg

120oztu.jpg

inace,ovo je moja treca maca.Prvu sam ja sa mojim drugaricama nasla na ulici,i bila je jako povredjena,imala je neke prbleme sa okom,pa sam je izlecila i odvela u selo.drugu je moj brat dobio za rodjendan,ali posto je bila prava divlja macka,izgrebala je namestaj,tepih,izgrebala mog burazera,mladjeg,totalno,morali smo i nju da odvedemo u selo.I sada je ova mala treca.Nju je moj stariji brat pronasao u kutiji,bilu nekog kontejnera,verovatno neko ima macku pa nije mogao da drzi i macice i onda ih je tako tu ostavio.I sada ta mala slatka maca koja ne moze da se odvoji od mene je u mom stanu...

Sve pohvale ovoј temi moram da priznam da je pravi uzitak citati ove postove o ljubavi .Do sada sam posecivala krstu bez mnogo zelje da se ukljucim vise kao posmatrac jer se uvek razocaram narocito kod tema o deci ,uvek takmicenje ko kako i koliko ,pa opterecenje ko moze vise da priusti da ,pokaze da se dokaze .Ali ovde svi imamo jedno zajednicko volimo zivotinje i to je dovoljno ,nema foliranja ,nema filozofiranja ,samo ljubav jedna i jedina neopterecena buducnoscu i brigama za istu , zato ih volimo jer je ta ljubav prema njima ljubav sadasnjeg trenutka ,relaksirajuca ,kao kada macu pomazimo od glave do repa i zaista se resimo stresa .I u to ime postacu redovan posetilac .Sledi post o mom mezimcu

Ћира је био маче пре 15 година сада га више нема на жалост свих нас ,ове зиме смо морали после дугог лечења да га успавамо.

У петнаест година дугом дружењу је оно најлепше ,то је огроман период и кроз живот мачора Ћире ,проткали су се и наши ,успомене се уткале у нераскидив спој ,незабораван и прелеп .Нећу их описивати јер оне
имају тежину само за оне цији су део ,не желим да постану само пука асоцијација на сличну причу неког другог овисника о влажном носићу и боцкавом језику.
Надам се да ће прави познаваоци ове љубави схватити моју себичност и опростити ми на томе.

Od pre tri dana usvojili smo prinovu maca je zivahna slatka i moja klinka od 4 godine je voli na svoj deciji nacin jel ponekad ne prikladan za 300 gr tesku macu ali ok .Sve je ok osim sto se mali novitet tesko prima na moju dusu .Vreme ce valjda uciniti svoje ....

la-istili:
Od pre tri dana usvojili smo prinovu maca je zivahna slatka i moja klinka od 4 godine je voli na svoj deciji nacin jel ponekad ne prikladan za 300 gr tesku macu ali ok .Sve je ok osim sto se mali novitet tesko prima na moju dusu .Vreme ce valjda uciniti svoje ....

oce ne brini se,vreme ce uciniti svoje....
lepo je sto ste usvojili novu macu ....

la-istili:
Takili daj mi neki savet kako da ovu malenu ubedim da kaki u granulama ,kupila sam joj celu kesu od 400din a ona ide po coskovima ,znam mala je i glupa ali jel imas neki trik za to ili licno iskustvo sa tvojom

e...pa moja to nije radila...a bre ova moja koliko jede kada ode u pesak da obavi nuzdu onda cela soba zasmrdi .... sorry ali majke mi je tako ...
mada ne znam....mogu da pitam veterinara...u ponedeljak idem da vakcinisem ovumoju pa ako oces , mogu da pitam?
e jedva sam napisala text ova moja se popela na sto i setala po tastaturi ... sada mi grize postolje za mis
ma ove male su najludje
obozavam ih
inace,ovo je 4 put da pisem jedan te isti text jer sam vec 3 puta pre ovoga odgovarala tebi i kako se ova mala setala pritisnula je neko dugme i ugasila ceo komp pa sam cekala da se upali i sve ostalo...ma poludela sam.. . . ..

Samo da napisem jedan primer mozda ti bude od pomoci.
Moj macor je naucio da piski u "nosu" tako sto smo ga prvo nahranili dobro,a onda se moja mama zatvorila sa njim u kupatilo (gde mu stoji pesak) i pustila ga je da izadje tek posto se popiskio gde treba. I kad je to obavio jednom posle je stalno tu dolazio.

To je to samo treba jednom da uradi gde terba svesna sam toga ali nemam vremena da joj se posvetim evo danas je dobila svoje novo kupatilo originalnu posudu za tu svrhu ,sve sa lopaticom za vadjenje k...ali ...Znas kada godinama imas istu macku koja zna sve ukljucujuci i vrata da otvori , pa sada moras sve ispocetka sa ovim malenim uf kada bi im zivotni vek pratio nas bilo bi super zar ne ?

Potpuno te razumem. Verovatno bi i ja ocekivala od nove mace u kuci da zna sve sto i stara zna.
Mogu samo da ti kazem da se naoruzas strpljenjem pa kad budes imala vremena izvedi tako neku foru da u prostoriji budu samo maca i pesak kada joj se pripiski.
Srecno ;-) :D

pa da...
meni se ova moja 2 puta pokakila ispred vrata ...
pa sam je onda na svakih pola sata stavljala u pesak i sada zna gde treba da ide,mada ja je jos uvek ponekad stavim u pesak,za svaki slucaj
uostalom,to je tako prirodno ... sto su mace starije i same vide i razlikuju stvari tako da ukapiraju i same gde treba da idu i ostalo ...
ne brini se. . . . .. . . . . .
a znam da je tesko da sada mored odrasle macke koja je sve znala dodje mala koja nista ne zna
ali veruj mi da je meni ovo treca mala maca i da ja vec 3 put vaspitavam ...
i onu prvu i drugu sam bas sve naucila (pa i to da otvaraju vrata i sve) i sada ova treca ...
ali navikla sam se
sada znam kako treba postupati sa mackama

Back