Kafić Priče iz prošlog veka VI - Čajanka ispod duda 🧸🍵

Dobila je mantilic, ni njoj nije jasno. Ja mislim da nema svrhu, ali istina da je lep. Detektiv kuce.
Davno kad sam imala dobermna,vodila ga na neko snimanje jer je umeo da "peva" uz gitaru ili usnu harmoniku,i obukla ljudski džemperić na pahuljice
Bila zima,sve zaleđeno,mi u Knezu
Svi su nam se smejali a pogotovu kad me je povukao i pala sam ko proštac

Mladić, lijep ko slika :( nije mi prišao u krugu zavoda, nije mi prišao ni na kapiji gdje dočekuju i ispraćaju rijetke koji dođu u rijetke posjete :( kad sam krenula ka parkingu zove me: hej, hej, heeej. Zastanem, reci dušo? Možeš li mi eto majkom te kunem dati marku i dvadeset :(
Alkos?

Baš sam se isplakala danas. Mama @☆Aždaha☆ okačiću ti sliku tog mladića :( koliko razlike u životima pravi ta prokleta ograda :( i koliko smo mi zdravi glupi ako nismo svjesni da ne znamo šta nosi dan, šta nosi iduća noć i da smo svi na korak do prostora iza ograde :(
Nije alkos mama, mladić koji zbog svoje bolesti ne mašta od novom automobilu, mašta o jebenoj markiidvajes :(

2025-11-08 16_27_05-Window.png

Baš sam se isplakala danas. Mama @☆Aždaha☆ okačiću ti sliku tog mladića :( koliko razlike u životima pravi ta prokleta ograda :( i koliko smo mi zdravi glupi ako nismo svjesni da ne znamo šta nosi dan, šta nosi iduća noć i da smo svi na korak do prostora iza ograde :(
Nije alkos mama, mladić koji zbog svoje bolesti ne mašta od novom automobilu, mašta o jebenoj markiidvajes :(

Pogledajte prilog 1813891
Ja često svaki dan sebe na to podsećam
I zahvaljujem se na onom što imam

Jao izvini, pobrkla sam
Mislila sam da je starački dom u pitanju
Mučenik
Čak bolje da je alkos
Alkosi mogu da se izleče
A ovi jadni ne mogu
U pravu si, sve je bolje od ove bolesti. Baš sve. Ima te a nema te. Znaš a ne znaš. Ne znaš kome je teže: njima ili njihovim porodicama. U zatvoru žive a ništa skrivili nisu. Nemaju pravo na želim, ne mogu, hoću, neću. To im je što im je :( Nema ne volim boraniju, želim šampitu, neću sok od jabuke, daj mi mineralnu. Nema. Što dobiješ i pojedeš. I popiješ.

U pravu si, sve je bolje od ove bolesti. Baš sve. Ima te a nema te. Znaš a ne znaš. Ne znaš kome je teže: njima ili njihovim porodicama. U zatvoru žive a ništa skrivili nisu. Nemaju pravo na želim, ne mogu, hoću, neću. To im je što im je :( Nema ne volim boraniju, želim šampitu, neću sok od jabuke, daj mi mineralnu. Nema. Što dobiješ i pojedeš. I popiješ.
Eto zašto ja verujem u karmu a ne u avramske religije
Upravo bolesna nedužna deca su me na to podstakla
Jer za šta je kažnjen ako nije ni imao vremena da napravi neki "greh"
Tolika užasna nepravda može da se objasni jedino lošim delima iz prethodnih života
Ne tvrdim da je tako ali ja u to verujem

A oni zive u toj ustanovi?
Neki su tu već 20-30-40 godina. Od djetinjstva pa evo i do zrelih godina..
Ima jedna teta koju znam još od kad sam studentica bila i koja mi se obraduje kao da sam joj familija :) Ona se ponaša kao da samo nju dođem da obiđem. Slatka je, skroz :) izgleda kao muškarac, hoda kao muškarac a voli sve što je šareno, nakit, šnalice, kremice, upaljače, otvarače, čepove, poklopce-nema veze šta je samo nek je šareno. Jedna moja prijateljica je baš njoj napravila paketć, spakovala joj kremica, ruževa za usne, sjajeva, parfemčića, narukvica, ma svega i donijela mi-evo kad pođeš tamo, ponesi joj. I ponijela sam naravno danas. Radost njenu vam ne mogu opisati :)

'vamo na Zapadu mnogi, osim mozda bas teskih slucajevima, imaju donekle slobodu da zive samostalno, i budu ukljuceni u drustvo koliko mogu. Neki su smjesteni po raznim kucama - recimo drzavi pripadne kuca zbog nemanja nasljednika i slicno, i taj objekat se preuredi za smjestaj mentalno zaostalih. Imaju ljude koji vode brigu o objektu i njima, ali zive donekle slobodno - nema ograde, nalaze se u gradu gdje su ti komsije obicni ljudi, izadju ispred, prosetaju, neki su ukljuceni u neke programe. Ima dosta tako nekih mini-ustanova za razne vrste pomoci, sto njima, sto "klosarima" (beskucnicima, kojih je jako puno) - to sam shvatio baveci se voznjom, jer nema gdje ne zadjem. Sa druge strane, u starom dijelu grada bas dosta stanovnistva ima razne probleme, i svuda su na ulici, jer je takav sistem da se ne zatvaraju (vidis ih da hodaju polu-goli, deru se, itd.).

'vamo na Zapadu mnogi, osim mozda bas teskih slucajevima, imaju donekle slobodu da zive samostalno, i budu ukljuceni u drustvo koliko mogu. Neki su smjesteni po raznim kucama - recimo drzavi pripadne kuca zbog nemanja nasljednika i slicno, i taj objekat se preuredi za smjestaj mentalno zaostalih. Imaju ljude koji vode brigu o objektu i njima, ali zive donekle slobodno - nema ograde, nalaze se u gradu gdje su ti komsije obicni ljudi, izadju ispred, prosetaju, neki su ukljuceni u neke programe. Ima dosta tako nekih mini-ustanova za razne vrste pomoci, sto njima, sto "klosarima" (beskucnicima, kojih je jako puno) - to sam shvatio baveci se voznjom, jer nema gdje ne zadjem. Sa druge strane, u starom dijelu grada bas dosta stanovnistva ima razne probleme, i svuda su na ulici, jer je takav sistem da se ne zatvaraju (vidis ih da hodaju polu-goli, deru se, itd.).
Pa ima i ovdje takvih rješenja ovih problema, ne može par ovakvih zavoda biti dovoljno da smiri potrebe cijele države, u samom Sarajevu ima dosta organizacija koje se bave pravima osoba sa intelektualnim teškoćama koje rade slično kao uvas nazapadu :P i štićenici žive skoro pa normalno, po njih nekoliko dijeli stan, imaju odgajatelja koji ih obilazi, donosi namirnice, imaju džeparac, zaposle ih, obrazuju, osposobljavaju. Pazarić je nešto drugo. Nesposobni su brinuti se o sebi :(

Nema toliko veze sa pričom al kontam da je zanimljivo
Ovo sam učila iz biologije još u srednjoj školi
Elem u izolovanim sredinama kao što su ostrva na primer, dolazi do mešanja srodnika pa samim tim i do genetskih poremećaja
Tako sam saznala da je nekad na Krku postojalo čak 7 regiona sa raznim anomalijama (grubo zvuči al ne znam bolju reč)
Kepeci, albinosi, Daunov sindrom, epileptičari, grbavci, ostala dva sam zaboravila
U Dalmaciji jurodive zovu LERO
Bila je i pesma :"Svaki grad na našem moru ima svoga Lera..."

Jesu li to uglavnom ljudi koji nemaju porodicu i nekoga da se brine o njima?
Ma ne, imaju porodicu, većina njih. Danas je baš u posjeti sinu i bratu bila porodica iz Tuzle. Dolaze kažu svakih 15 dana, mladić je tu već 4 godine, a sad ima 21 do 17. su mogli da ga kontrolišu i da živi sa njima u kućnoj atmosferi, poslije je postalo nemoguće :(
Posmatrala sam ih, ne može se procjeniti ko ga više od njih voli: majka, otac, sestra...
Čista ljubav u pogledima i dodirima. On je čist, uredan, lijep, fizički zdrav.
Roditelji dođu, sigurno pokidanog srca i duše i ostave dijete tu. Često to dijete i ne zna da je odvojeno od roditelja, tako su teški oblici autizma npr. :(

Ma ne, imaju porodicu, većina njih. Danas je baš u posjeti sinu i bratu bila porodica iz Tuzle. Dolaze kažu svakih 15 dana, mladić je tu već 4 godine, a sad ima 21 do 17. su mogli da ga kontrolišu i da živi sa njima u kućnoj atmosferi, poslije je postalo nemoguće :(
Posmatrala sam ih, ne može se procjeniti ko ga više od njih vol: majka, otac, sestra...
Čista ljubav u pogledima i dodirima. On je čist, uredan, lijep, fizički zdrav.
Roditelji dođu, sigurno pokidanog srca i duše i osteve dijete tu. Često to dijete i ne zna da je odvojeno od roditelja, tako su teški oblici autizma npr. :(
Sad sam mislila baš o Tuzli
Kroz maglu se sećam da je u staroj Jugi tamo bio leprezarijum za gubavce
A dan danas se ne zna kako se guba prenosi
Neko se odmah zarazi a neko nikad iako živi sa obolelim

Pa jel imas bluetooth odasiljac na tom cudu sto se usteka u upaljac? Mozes sve preko telefona da slusas.

Nemam pojma kako radi a kupljeno za smešne pare kod Kineza.
Mada to najvise koristim kada krenem za Srbiju a telefon mi je tada i navigacija.
Na posebnom držaču imam vezanu eksternu bateriju kako bi izdržao ceo dan a da se ne ugasi.

Mladić, lijep ko slika :( nije mi prišao u krugu zavoda, nije mi prišao ni na kapiji gdje dočekuju i ispraćaju rijetke koji dođu u rijetke posjete :( kad sam krenula ka parkingu zove me: hej, hej, heeej. Zastanem, reci dušo? Možeš li mi eto majkom te kunem dati marku i dvadeset :(

:zag:

Back