Ja hvalim ponašanje, pristojno, nacionalnost nije bitna, švajcarac u ovom slučaju je samo primjer i opozit od ovog našeg.
Prezira imam, više žala, i pomalo boli, zbog šire, dublje slike. Krucijalna stvar je to da samokritike u svrba nema, ona nije dobra, nije poželjna, ne se praktikuje. Prihvata se laž, pre istine. Sopstvene kreature ruše svoje, svrbi ruše srpsko, mnogo je više svrba nego srba nažalost, prema toj proporciji i zemlja mijenja naziv, dodaje se slovo "v".
Skoro, ulazim u jednu drž instituciju, šalter, dobar dan kažem, muk žena gleda u papire ne podiže glavu, posle nekog vremena pita šta vam treba, otprilike tu je preko stranke dospjela, za mene je to svrbkinja. Kod notara, žensku za pultom pitam za info i pomoć, ne skida pogled s kompa brzo odgovara kao da me tjera da što pre izadjem, kratko, nezainteresovana za klijenta odgovara to morate sami, druga svrbkinja. Konobar koji te samo jednom posluži, drugi put ga moraš zvati, prilikom svodjenja računa dok vadim novčanicu, pripremam se da zaokružim sumu, ne stižem, jer on već pokušava da obezbijedi bakšiš tako što kaže aaau (nema sitno), pa zar i ti brate svrbine... velika svježija pitanja bez odgovora, čine srb u svrb, a gdje su tek stara... jovanjica, krušik, oliver, naplatna rampa, nevolja, mišković, minister popovitch, tetka iz kanade, off-shores, jutka, šarić, stanovi malog, palmalend itd. itd. itd. itd. itd....
Slika, krimosi i ratni profiteri imaju više poštovanja od poštene sirotinje koja je ili izginula ili ostala.
Vojnici grade kuće i vile ratnim profiterima sa sve uniformama za mješalcem.
Miloš Pavlica, prošao golgotu po kosoves republjik, ranjen bježi iz bolnice da bi se vratio na bojno polje, na kraju ostaje nekako živ, po završetku rata kada je pošao kući izbacuju ga naši iz autobusa jer je prljav... knjiga bi se mogla napisati ovo je tek kratak predgovor...
Rijetko pišem o ovome, ali eto, nadam se da sada etiketa svrb malo logičnije zvuči...
Autoagresija u smislu autošovinizma upravo dolazi od svrba, od srba dolazi realna autokritika, kao početna faza detektovanja autoproblema, svrb to konvertuje u autošovinizam ne spoznajući da je upravo on ta loša bakterija koja je sama po sebi bolest, ne treba joj lečenje, ima samo tendenciju širenja...