Kafić Pričamo, dakle postojimo...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne ljuljaš brod zato što ti nije važan. Nije ti stalo do njega. Nemam primedbu.
Takvo je stanje i u društvu. Puk ne reaguje na ono što bi moglo da im bude važno, životno.
Ne reaguje jer su savili kičme i gledaju u vrhove svojih cipela.
Njima ništa van pogleda nije važno i odbijaju da se pobune, a kamoli bore.Za "sto evra od vučka" će potpisati štagod.
Sedeti zaključani i ubrnjičeni.

Al čik probaj da im zakineš na meri, otmeš ceger iz marketa, ratu za auto, topli obrok... ma otirač ispred vrata, jutarnji program...
i videćeš gromove, silnu snagu, zver, silu spremnu da retkim preostalim zubima pokida svakog.

Do nečega im je ipak stalo.

E, pa,
neko ljulja brod zato što mi je stalo.
Problem je što su neki srasli za palubu i od ljuljanja ne spadaju. Drže zaglavljeno kormilo i veruju da su vlast.

Ako je forum jedini brod koji se ljulja na talasima dok se tebi vrti u glavi a izgleda da jeste...onda si ti srećan čovek...

Poslednja izmena:
Ja hvalim ponašanje, pristojno, nacionalnost nije bitna, švajcarac u ovom slučaju je samo primjer i opozit od ovog našeg.

Prezira imam, više žala, i pomalo boli, zbog šire, dublje slike. Krucijalna stvar je to da samokritike u svrba nema, ona nije dobra, nije poželjna, ne se praktikuje. Prihvata se laž, pre istine. Sopstvene kreature ruše svoje, svrbi ruše srpsko, mnogo je više svrba nego srba nažalost, prema toj proporciji i zemlja mijenja naziv, dodaje se slovo "v".
Skoro, ulazim u jednu drž instituciju, šalter, dobar dan kažem, muk žena gleda u papire ne podiže glavu, posle nekog vremena pita šta vam treba, otprilike tu je preko stranke dospjela, za mene je to svrbkinja. Kod notara, žensku za pultom pitam za info i pomoć, ne skida pogled s kompa brzo odgovara kao da me tjera da što pre izadjem, kratko, nezainteresovana za klijenta odgovara to morate sami, druga svrbkinja. Konobar koji te samo jednom posluži, drugi put ga moraš zvati, prilikom svodjenja računa dok vadim novčanicu, pripremam se da zaokružim sumu, ne stižem, jer on već pokušava da obezbijedi bakšiš tako što kaže aaau (nema sitno), pa zar i ti brate svrbine... velika svježija pitanja bez odgovora, čine srb u svrb, a gdje su tek stara... jovanjica, krušik, oliver, naplatna rampa, nevolja, mišković, minister popovitch, tetka iz kanade, off-shores, jutka, šarić, stanovi malog, palmalend itd. itd. itd. itd. itd....
Slika, krimosi i ratni profiteri imaju više poštovanja od poštene sirotinje koja je ili izginula ili ostala.
Vojnici grade kuće i vile ratnim profiterima sa sve uniformama za mješalcem.
Miloš Pavlica, prošao golgotu po kosoves republjik, ranjen bježi iz bolnice da bi se vratio na bojno polje, na kraju ostaje nekako živ, po završetku rata kada je pošao kući izbacuju ga naši iz autobusa jer je prljav... knjiga bi se mogla napisati ovo je tek kratak predgovor...

Rijetko pišem o ovome, ali eto, nadam se da sada etiketa svrb malo logičnije zvuči...

Autoagresija u smislu autošovinizma upravo dolazi od svrba, od srba dolazi realna autokritika, kao početna faza detektovanja autoproblema, svrb to konvertuje u autošovinizam ne spoznajući da je upravo on ta loša bakterija koja je sama po sebi bolest, ne treba joj lečenje, ima samo tendenciju širenja...
E sad, dal mi poruke brišu srbi, možda svrbi, ili novošvajcarci?
Ili sirotinja u uniformama na mješalci?

Samo si taksativno nabrojao izvore svojih frustracija. Čime se baviš? Tražiš krivca, naravno.
Gde ga tražiš? U jutarnjem programu? Na forumu? Kriv ti je "Nolo" za nesreću koju vučeš, koja te pritiska, al njega ne možeš da brišeš?
Ako stvarno tražiš, pronaći ćeš razlog nezadovoljstva. Da li ćeš tada imati hrabrosti da ga utučeš? Ne verujem. Preći ćeš pogledom preko njega i nastaviti da kriviš sVrbe.

Ako je forum jedini brod koji se ljulja na talasima dok se tebi vrti u glavi a izgleda da jeste...onda si ti srećan čovek...
Sreća je stvar izbora. Za muške stvar hrabrosti.
Nesreća se ne leči nadređenim odnosom sa drugima, vršenjem lične vlasti, nego pravedniim odnosom sa sobom.
Nesreća nije u drugima, da ih brišeš pa odgovaraš na obrisano, nego je u tebi.
Kao i sreća.
Mač ili štit? Iskren odgovor nudi priliku da prihvatiš ili da promeniš. Varanje je put unazad.

Prekinder malo rafalnu paljbu, ne stižem da odgovorim na prethodne tvoje umotvorine...

Nije normalan ko u svrb nema frustracije, ja sam ih imao, što zbog sebe, al' više zbog porodice, ko je ima, a to mi je zaista bitno, bitnije od mene, a eto tebi su važne frustre sa foruma... okej je to sve, pozdravljam kritiku, samo sve ima, tj. treba da ima prioritet, ne može čovjek biti fokusiran i efikasan na svim poljima.

Raskrstio sam ja sa tim, načisto, nemam frustracije kažem, žao mi je najviše što je tako kako jeste, radi dobrih ljudi koji su ostali u blatu, a vrede nešto...
Da imam frustre, ne bih se skidao s politike ovde, koju slučajno ponekad otvorim, a najpopularniji je forum...

Najviše bih volio da nam je spoljni faktor glavni krivac, ali daleko je od toga. Ja sam sebi za neke svoje pogrešne misli i odluke rekao najgore stvari u ogledalu, pa i da sam luzer u jednom trenutku bio, to su bili prvi koraci ka promjeni na bolje, za mene, ali "nama", je uvijek kriv neko izvan terena, ogledalo se razbija, e zato je sedam godina nesreće posle, jer se prvo od ogledala polazi i od brvna u oku svome...

Prekinder malo rafalnu paljbu, ne stižem da odgovorim na prethodne tvoje umotvorine...
Primeni dosadašnji recept - obriši pa natenane odgovori na obrisano.

Evo pitanja:
Ako je iza šaltera šalteruša svrbkinja glavni krivac, a kod notara svrbkinja sekretarica, u kafani svrbin konobar,
ko je ovde?

Spoljni faktor? Gosti? jovanjica krušik oliver...?

Poslednja izmena:
U mom selu govore "kopaj nov bunar, al u star ne pljuj".

Samo hrabri mogu postati dobri.
Poslusni, servilni, ponizni nikada nisu postali muskarci, samo topovsko meso
(ili okupaciona vlast koja hvali Murata i svajcarce).
Eto, taj inat u srba nikako da se aktivira da se one taksativno nabrojane stvari riješe sa tom hrabrošću koju spominješ, nema toga. Bunar u kojem se srbi nalaze pljuju sami sebi u njega, a nerjetko pljuju i u tudj kada odu... mislim da smo apsolvirali do sada to "pljuvanje".
Ne mislim ja ništa bolje o ostatku balkana, o drugima ne pišem, ali eto do srb mi je stalo da potrošim malo energije i riječi jer su mi bitni ljudi još tu, nevezano za njih volio bih da je bolje, ali... tako da ko zna, možda se nekada efekat leptira ostvari, pa da ove naše "pljuvotine" iniciraju tamo nekada neki pozitivan inat pozitivne promjene, jer je inat srpsko-svrbski, treba ciljati na nj!

Primeni dosadašnji recept - obriši pa natenane odgovori na obrisano.

Evo pitanja:
Ako je iza šaltera šalteruša svrbkinja glavni krivac, a kod notara svrbkinja sekretarica, u kafani svrbin konobar,
ko je ovde?

Spoljni faktor? Gosti? jovanjica krušik oliver...?
Vidi, moj lični odgovor i moje postupanje je sledeće, žao mi je što je tako kada detektujem problem, onda tražim mjesto gdje krivca nema i tu nadjem da mi je dobro, recimo notara ima više i našao sam drugog, kafana ima dosta, nadjem drugu, ali drž institucija je jedna i tu sam nemoćan jer i oni iznad su svi svrbi tako da nema vajde, gutam gorku knedlu.
Ako bi mi bilo bitno da mijenjam org. kod notara ili u kafani, obratio bih se od glave, ako glava to ne rješava onda ja to mjesto napuštam, ne borim se s vjetrenjačom. Tako bih ja napustio i ovaj forum da sam u tvojoj fazi, to sam ja, takav kad me već pitaš. Zemlja mi nije odgovarala i napustio sam je, jer ne mogu kašikom na bager da idem i na more vjetrenjača koje melju po našoj zemlji. Elem, glava kada primjeti da gostiju ili klijenata nema onda će valjda da reaguje, onda će valjda da skonta ko je i za šta kriv, ako je uopšte kriv, i ako je uopšte problem tu, mada to nužno ne mora da znači da će se desiti. Dobra glava se bavi uvijek preventivom a ne posledicom... tražiti od konobara da konobara opominje ili šefa, ne ide to tako...

Epitet poslušnosti i hrabrosti je vatra! Vatra je dobar sluga ali loš gospodar, zato sam naveo da pre toga treba gledati dobrotu i pamet. Jer dobrota i pamet će ukrotiti vatru poslušnosti i hrabrosti, ako je obrnuto, ako je vatra hrabrosti i poslušnosti gospodar, tj. iznad dobrote ili iznad pameti, neposlušni hrabri i loši hrabri će činiti destrukciju, haos, zlo...
Narodi sila osovine, pre svega bih naveo njemce i djaps, koji su i dan danas veoma poslušni, disciplinovani, pa i hrabri, te epitete su stavili iznad dobrote i pameti tako da rezultat nam je veoma poznat, ali srećom, požar haosa je ugašen...

Nemam ja potrebu da djelujem sa visine, već samo za pozitivnom promjenom...
Vladika Nikolaj je rekao nešto ovako kada su neki potegli temu o srbima in and out, "ako su samo ovi in veliki, jer su ostali tu, onda je i svaki vo u srb veći od ovih out, jer je in..."
Nego Metro, podsjetiću te da si ti vjernik u boga, a ja ateista, s te strane nebi trebao da dijeliš ljude na mi, vi, oni, ovi, pa ni na nacionalnosti, jer sve je to bog stvorio jednako, grijeh je po tvojoj vjeri dijeliti ljude koje je bog jednake stvorio, i eto tako... oću reć i onaj što te napada je tvoj brat, treba da mu oprostiš jer ne zna šta radi, ti njega treba da voliš u svakom slučaju, i da očekuješ njegovo pokajanje kada grijeh spozna, kad te šamara ti okreneš drugi obraz, i sl. Hrist je razapet na krstu i umreo u mukama, ali je imao ljubavi i tražio je oprost za italijane i džuvs, ili ti nisi onda pravi vjernik koji poštuje Hristovo predanje i bajbl?

Da bar znas da se ponasas pristojno bilo bi lakse, ali onaj ko ne moze da opstane bez lente kada se vrati prepametan sa lentom sigurno nije svestan svoje nepristojnosti, a takav se ne uci recima.
Vidi, moj lični odgovor i moje postupanje je sledeće, žao mi je što je tako kada detektujem problem, onda tražim mjesto gdje krivca nema i tu nadjem da mi je dobro, recimo notara ima više i našao sam drugog, kafana ima dosta, nadjem drugu, ali drž institucija je jedna i tu sam nemoćan jer i oni iznad su svi svrbi tako da nema vajde, gutam gorku knedlu.
Ako bi mi bilo bitno da mijenjam org. kod notara ili u kafani, obratio bih se od glave, ako glava to ne rješava onda ja to mjesto napuštam, ne borim se s vjetrenjačom. Tako bih ja napustio i ovaj forum da sam u tvojoj fazi, to sam ja, takav kad me već pitaš. Zemlja mi nije odgovarala i napustio sam je, jer ne mogu kašikom na bager da idem i na more vjetrenjača koje melju po našoj zemlji. Elem, glava kada primjeti da gostiju ili klijenata nema onda će valjda da reaguje, onda će valjda da skonta ko je i za šta kriv, ako je uopšte kriv, i ako je uopšte problem tu, mada to nužno ne mora da znači da će se desiti. Dobra glava se bavi uvijek preventivom a ne posledicom... tražiti od konobara da konobara opominje ili šefa, ne ide to tako...
i sve ovo se uklapa u tvoj profil slabica koji postaje jak sa buzdovanom (koji ne moze ni da podigne vec zove u pomoc nekog poltrona. )

Sve sto si ikad mislio ili napisao o srbiji neko ti je sipao u glavu koja tesko da moze da svari i ono sto joj je posao, a ne visak informacija koje treba obraditi. Ti nemas frustracije, jer i nemas dileme, sve je lepo spakovano u kofercice koje nisi otvorio.

Eto navedi s moje strane nepristojnost prema nekome, ja ću to pokušati da shvatim i da prihvatim ako shvatim i da se izvinim ako shvatim, a ako ne smatram da je to nepristojnost pokušaću da objasnim. Prozivaš me metro, ja ti neću odgovoriti drsko, jer cilj je da se oplemenimo svi ovde tudjim mišljenjima i shvatanjima, ukoliko ne možemo, nikom ništa, nije moje da rasplinjujem besmislenu vatru...

Nije riječ o slabosti i jačini, već o pameti i gluposti, glupost je biti u blatu, a hteti ostati čist. U svrb/srb, znamo ko je jak i ko uspijeva, dakle da bi bio uspješan i jak, moram da budem prljaviji od prljavih, uglavnom je tako, izuzetke imamo.
Sve što pišem, o svrb/srb, pišem iz iskustva, i ti to ne možeš opovrgnuti jer je to 1/1 tačno, eto pokušaj navesti nešto od mojih gore navedenih frustracija da nisu tačne i da se ne dešavaju.

Ne zelim da te ubedjujem da tvoje iskustvo nema odgovarajuce tumacenje i prema tome i odluke, jer su to sasvim licne stvari. Mogu da ti objasnim samo zasto nije pristojno iz tvoje perspektive nekoga ko nije u Srbiji objasnjavati svoje sunarodnike generalno.
Dakle svoje iskustvo si stekao pod delovanjem neprijatelja Srbije i Srba infiltriranim u uspavano drustvo zadovoljnih pristojnih ljudi. Proces je trajao desetinama godina kojih nisi svestan i nemas to iskustvo. Dakle, ako sebe ubrajas u pristojne ljude onda znas da u Srbiji ima dovoljno pristojnih ljudi na koje mozes da se oslonis, a to znaci da su Srbi generalno gledano pristojni.

, ako glava to ne rješava onda ja to mjesto napuštam, ne borim se s vjetrenjačom. Tako bih ja napustio i ovaj forum da sam u tvojoj fazi, to sam ja, takav kad me već pitaš. Zemlja mi nije odgovarala i napustio sam je, jer ne mogu kašikom na bager da idem i na more vjetrenjača koje melju po našoj zemlji.
Vracamo pricu o hrabrosti i o nedostatku iste?
Nismo isti.
Kako je ziveti u bekstvu?
Ladno? Al standard.
Elem, glava kada primjeti da gostiju ili klijenata nema onda će valjda da reaguje, onda će valjda da skonta ko je i za šta kriv, ako je uopšte kriv, i ako je uopšte problem tu, mada to nužno ne mora da znači da će se desiti. Dobra glava se bavi uvijek preventivom a ne posledicom... tražiti od konobara da konobara opominje ili šefa, ne ide to tako...
Vecina jos pre polaska u skolu prestane da veruje u dedamraza.

Infantilnost pokazuju ljudi se postapaju sa "ima ko o tome brine". "Neko" je mitsko bice, zamisljeni subjekt od koga ocekujemo da uradi ono za sta nemamo hrabrosti da uradimo.

Poslednja izmena:
Nemam ja potrebu da djelujem sa visine, već samo za pozitivnom promjenom...
Vladika Nikolaj je rekao nešto ovako kada su neki potegli temu o srbima in and out, "ako su samo ovi in veliki, jer su ostali tu, onda je i svaki vo u srb veći od ovih out, jer je in..."
Nego Metro, podsjetiću te da si ti vjernik u boga, a ja ateista, s te strane nebi trebao da dijeliš ljude na mi, vi, oni, ovi, pa ni na nacionalnosti, jer sve je to bog stvorio jednako, grijeh je po tvojoj vjeri dijeliti ljude koje je bog jednake stvorio, i eto tako... oću reć i onaj što te napada je tvoj brat, treba da mu oprostiš jer ne zna šta radi, ti njega treba da voliš u svakom slučaju, i da očekuješ njegovo pokajanje kada grijeh spozna, kad te šamara ti okreneš drugi obraz, i sl. Hrist je razapet na krstu i umreo u mukama, ali je imao ljubavi i tražio je oprost za italijane i džuvs, ili ti nisi onda pravi vjernik koji poštuje Hristovo predanje i bajbl?

Koliko toga se ne slazes sa onim na koga se pozivas....po potrebi.

Vracamo pricu o hrabrosti i o nedostatku iste?
Nismo isti.
Kako je ziveti u bekstvu?
Ladno? Al standard.

Vecina jos pre polaska u skolu prestane da veruje u dedamraza.

Infantilnost pokazuju ljudi se postapaju sa "ima ko o tome brine". "Neko" je mitsko bice, zamisljeni subjekt od koga ocekujemo da uradi ono za sta nemamo hrabrosti da uradimo.
Nije to bekstvo, niti nužno zlo.
Toplije je krilo maćehe koja brine, nego majke koja ne brine...
Nismo isti, zato ja nemam problem ovde, koji ti imaš, pa eto, hrabar si rješavaj polako, good luck...

Pjesnici kažu, "Sunce tuđeg neba, neće vas grijat k'o što ovo grije"
Filozofi kažu, "Ubi bene, ibi patria. - Gdje mi je dobro, tamo mi je domovina."
Pjesnik je zanesenjak...

Poslednja izmena:

Back