Pričamo, dakle postojimo - Arhiva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro jutro.

Reč gastronomija je vrlo stara. Sa njom se susrećemo još 1623. godine, ali česta upotreba ove reči novijeg je datuma. Oko nje napravljena je velika filosofska konstrukcija kulinarskog uma, inspirisana Kantovom Kritikom čistog uma i Kritikom moći suđenja. Transcedentno kulinarstvo imenuje, naime, ona načela koja po svojoj prirodi prevazilaze granice mogućeg iskustva, ali predstavljaju ono što bi se moglo smatrati najuzvišenijim aspektom kuvanja: biti mlad, biti vitak i biti zdrav.

Moja jedina Prava ljubavnica, svoja otkrića i znanja savremene gastronomije povezuje s iskustvom pripremanja hrane Dalekog Istoka. Po zenu koji se napreže ka Praznini, šerpa u kojoj se kuva jelo treba da bude skoro prazna. Na primer, probariti samo dva kolutića tikvice ili skuvati čorbast pasulj od pet zrna. Zatim, ne lišavati namirnice njene celovite suštine. Za pomfrit Prava ne ljušti krompir, a pita je u ravnoteži sa samom sobom ako se iz višanja ne povade koščice.

Teista Okakura Weis Kakuzo ubacio je Pravu u ludilo čaja. Život nije više mogao da se zamisli bez ovog napitka. Čajem je začinjavala supu od kokoške, njime je nalivala sarmu dok se krčka i prelivala prase u toku pečenja. Njen muž je, da dokaže svu svoju ljubav, ćutke podnosio ženinu kulinarsku ekvilibristiku, ali su mu na nervnoj bazi otpale obrve. Dobro je prošao. U jednoj Gogoljevoj priči majoru Kojatkinu Kovaljovu otpao je nos.

Sta se to kuva danas?:)

Neoljušteni, mlad krompir se kuva na pari, uz dodatak tek ubranih, divljih travki koje su netom zapiškile srne... Zatim se dodaju gljive, neoprane, cele, sirove i zalivene sokom limuna i kašikom maslinovog ulja.
Jede se bez kašike i viljuške, prstima, iz drvene činije. Halapljivo, kao da ti je to poslednji obrok.
Posle se popije čaj od zove, počupane u sopstvenoj bašti iza kuće.
Dezert: vođenje ljubavi na plastu sena. :lol::lol::lol:

Neoljušteni, mlad krompir se kuva na pari, uz dodatak tek ubranih, divljih travki koje su netom zapiškile srne... Zatim se dodaju gljive, neoprane, cele, sirove i zalivene sokom limuna i kašikom maslinovog ulja.
Jede se bez kašike i viljuške, prstima, iz drvene činije. Halapljivo, kao da ti je to poslednji obrok.

Auuu,bas si dobro zamesila pricu:eek:Kako ti samo uspeva?
Ja kad berem one divlje travke uvek se sapletem o tocak od bicikle koji je neko
bacio u sumarak pored moje kuce.Uvek jelo zalijem sa puno limuna
pa bude kiselo:confused:
Od zove pravim sok koji obavezno bacim u jesen jer bude presladak.
Al dezert ne propustam.:cool:

konačno!!!

c008.gif

Noću kad je pun mesec, pojavljivala se pred samurajem Kojatkinom Kavasakijem prelepa gejša Modruna Kajumi u kimonu sa poleglim bambusima po obodu širokih rukava iz kojih su se ručice okretale kao majušni propeleri. Izgovarala je njegovo ime skupljenim usnama "Kujutkun Kuvusuku", a on se spuštao na asuru kraj njenih nogu, oslobađajući iz čvrstih poveza, svog samurajskog zajapurenog vojnika, glavice uvek okrenute prema zapadu po kojem je Krstarovo i dobilo ime - zemlja zalazećeg sunca.

Kajumi je divno pravila suši i salatu od kopnenih plodova, origami i ikebana išli su joj kao od šale. Stidnica, kojoj je samuraj Kavasaki posvećivao posebnu pažnju, bila joj je ružičasta i prhka poput trešnjevog cveta, i nekog posebnog mirisa, oštrog i drevnog kakav imaju stari rukopisi u zen hramovima. Ali je brate gužvala, to joj je bila jedina mana. Kada bi se samuraj Kojatkin na kraju večeri opet odenuo, izgledao je kao da su ga krave žvakale.

Gospođa Prava Kavasaki nije bila ljubomorna na gejšu Modrunu Kajumi, jer se u Krstarovu brak ne sklapa iz ljubavi, kao na primer kod Italijana, Francuza ili Smederevaca, već iz ekonomskih interesa. "Lepo složi stvari, šta te košta?", savetovala je gospođa Kavasaki muža. "Gaće stavi poslednje, pa od njih posle počni, tako ćeš znati kojim ćeš redom da se oblačiš."

: )

Ех, баш штета, а ја се већ навукла :D на Мордуну Кајуми. И баш сам хтела да му кажем да не покушава ни у једној причици да смести Модруну у Њујорк, јер се Модруна у том граду не може чак ни замислити. Модруна би тамо била странац, баш као што каже Стинг:

Баш сам хтела да му кажем да ме следећи пут смести међу Индијанце, рецимо у улози Винетуове девојке :D.

E, sad cu umreti od smeha, neko ko se prepoznao u tekstu mi je stavio "kljuc" na temu na "Zdravlju". Molim te, ti si zena u koju imam poverenje + moderator si, te "zvirni" tamo, jesam li nekog uvredila? :lol:

Tema je aktuelna i o njoj se moze lepo diskutovati, ocigledno, nekima je to zasmetalo. A nije uvredljivo. Samo je, pitanje sujete, izgleda :(

Bas kad sam htela da ispravim neke pravopisne greške, vidim "kljuc".

Mislila sam da taj podforum i jeste namenjen pacijentima ili "potencijalnim" pacijentima koji imaju problem, ocigledno... nije bas tako... Bas me zanima, sta mislis, moze i na pp, da ne kvarimo "kafansku' atmosferu. Mozda sam stvarno "emotivno" vezana za problem :lol:

p.s. Ionako samo odgovaraju sa "javite se vasem lekaru". Velika mudrost :dontunderstand:

Ne razumem zašto je tema zaključana. :confused:
Uvek imaš opciju da pitaš moderatora tog pdf. zašto je to učinio.

Hvala na odgovoru i sto si "zvirnula". :lol:
Mislim da sam bila na strani lekara, ali i pacijenata. Obostrani interes. Zar ne :lol:

To je nesto sto je od juce "stupilo na snagu". Samim tim, aktuelno za diskusiju. Ocigledno, "ovi' sto sam se "bojala" da ih ne uvredim, uvredila sam ih, odn. uvredili su se. Ponekad me ta moja potreba da ne uvredim druge, vec da im nesto, mozda na lepsi nacin saopstim, kosta zivaca, energije, emocija..... Ali, takva sam. Ako se neko pored mene oseca lose, i ja se osecam lose.

Boze, sad se setih filma "Zelig" V. Alena. jesi li gledala, mozda? Nisam ja Zelig :lol: ali sad se nesto setih...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back