Pričamo, dakle postojimo - Arhiva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rekoh da je prilično mučan za gledanje.

Cilj ove vrste horora nije da nas uplaši prikazivanjem očiglednog užasa, već da se saživimo sa psihološkim mukama na koje je stavljen glavni junak.
.

А јеси ли гледала "Станара"? Ја сам га гледала као клинка, и не бих поново, постоји опасност да одлепим. У ствари, сећам се само оних последњих сцена кад по стоти пут скаче с прозора, и на крају онај крик са уфачловане фаце (какав смо видели и на почетку, значи зачарани круг се наставља). Чиста страхота.

Али то је сувише тешка тема за овако рано јутро. Боље ово:

И "Розмерину бебу" волиш?

Хе, хе, ја се просто бојим да кажем да волим Поланског, сујеверна сам па се бојим да самим помињањем тог имена не навучем неку беду на врат.

Jerži Kosinski je poreklom bio Poljak. Sa 6 godina (na početku II sv. rata) ostao je, sticajem nekih okolnosti, sam i lutao je (progonjen čas kao Jevrejin, čas kao Ciganin) po zabitima istočne Evrope. Sa 9 je, tokom jednog vrlo traumatičnog sukoba sa neprijateljski nastrojenom grupom seljaka, izgubio moć govora i bio nem do svoje 14-e.
Kraj rata dočekao je u sirotištu, gde su ga, nakon mnogo peripatija, pronašli roditelji.
Do kraja pedesetih godina radio je kao instruktor skijanja u Tatrama, i ujedno se vrlo uspešno bavio fotografijom. Onda je tajnim kanalima zbrisao u SAD. Radio je sve i svašta kako bi preživeo (bio je do tada već majstor u preživljavanju; proglasili su ga "predstavnikom ljudske sposobnosti da se preživi u krajnje zamršenom društvenom sistemu").
Kada je upisao socijalnu psihologiju, napisao je svoju prvu knjigu o kolektivnom društvu, "Budućnost je naša, druže". Knjiga je doživela veliki uspeh a Kosinski je nastavio da piše ("Obojena ptica", "Koraci", "Prosutnost", "Vražije drvo" itd.).
Više puta ga je, nekim čudom, smrt zaobišla; jedan od takvih primera je i tragedija u kući Polanskog, tokom koje je Mensonova sekta na brutalan način ubila glumicu Šeron Tejt ("Bal vampira"), suprugu Romana Polanskog i još četvoro gostiju. Kosinski je, naime, zakasnio na party.
Odličan pisac.
Umro je, čini mi se, prošle godine.
Ne znam da li njegovih knjiga ima na netu. Moja preporuka - "Obojena ptica", autobiografsko delo iz perioda njegovog dečačkog lutanja po istočnoj Evropi tokom II sv. rata.

Ne volim horore...ali mi se dopadaju ove nove verzije tj.tematske ekranizacije horor zanra sa izrazenim zvucnim efektima.
Obozavam film Van Helsing(Sommers).
Ne sumnjam u kvalitet i realnu psiho podlogu klasicnih horor prica ali ja to zaista ne mogu da gledam niti citam...posle mi nema spavanja:D

Не знам да ли је баш једини, али КОЈОТ је дечко који обећава. Којоте, само настави, забавне су ми твоје приче и песме. Немам ништа против да будем једна од јунакиња :mrgreen: твојих прича, ја волим шалу, чак и на свој рачун. Уосталом, навикла сам: имам друга bla, bla, bla...
Али немојте више да качите оне мр. Универзуме :mrgreen: од њих ми је мука.

Био једном један британски глумац, риђ и ружњикав, али бескрајно шармантан. Знаво се Мајкл Кејн. Не знам како сада изгледа,али кад је имао око пет банки, био је у јеку привлачности, (Играо је у фиму "Обучена да убије" ако се неко сећа тог филма.)
Čini mi se da će se njih dvoje izvrsno slagati, Una Modruna i Kojatkin.
Štaviše, po svoj prilici slagaće se odlično. Naime i Kojatkin voli šalu, čak i na račun Une Modrune. : )

Naravno da se sećam filma Obučena da ubije, ali nisam siguran da su film videli na isti način, Modruna i Kojatkin. Naime, ona je sve vreme gledala u sredovečnog Kejna i izvesnu dobro obučenu žensku, da ubije, a on sa tela Dikinsonove nije skidao pogled i nakon projekcije lakonski zaključio da bi film bio daleko interesantniji da je ona bila manje obučena. : )

Volim Polanskog. Njegova zivotna prica “zaista” preti da ugrozi bizarnost njegovih filmskih prica. Osim pomenutog ubistva njegove trudne zene, poznato je i sta je sve doziveo i preziveo za vreme II Sv. rata. Takodje, zbog veze sa maloletnicim, zbog koje je osudjen u SAD, pobegao je u Evropu, tacnije Francusku, gde, cini mi se, i danas zivi.
Tu je upoznao prelepu glumicu Emanuel Senje, koja, naravno, igra u svim njegovim filmovima i sa kojom je u braku deset godina.

A Sir Majkl Kejn? On se zaista ne menja i drago mi je da, iako nije od onih koji jure “projekte”, snima godisnje bar jedan-dva filma.
Poslednje sto sam gledala je proslogodisnji “Sleuth”. Ono sto je neobicno je da je Kejn igrao u originalnoj verziji 1972. a kako sam negde procitala, kaze da je pristao da glumi u rimejku pre svega zato sto je scenario adaptirao Harold Pinter. Ali, i zato sto se rezije prihvatio Kenet Brana, a partner mu je Dzud Lou, koga on izuzetno ceni. Lou igra lik koji je Kejn tumacio ’72. I to nije prvi put.
Lou je tumacio naslovnu ulogu u filmu “Alfie” 2004. a Alfi je ’66. bio Kejn. Interesantno, zar ne…

Kejn igra i u novom “Betmenu” koji se trenutno prikazuje u nasim bioskopima.
Pogledacu ga najvise zbog Hit Ledzera, za koga kazu da je maestralan u ulozi Dzokera, a koji me je odusevio u filmu “Brokeback Mountain”. Jedna od najlepsih ljubavnih prica na filmskom platnu. Ang Li je zaista majstor rezije. Nije ni cudo sto su glumci u njegovim filmovima uvek fantasicni.
Ledzer je planirao da rezira svoj prvi film, kada je prerano preminuo.
Sa kantautorim Benom Harperom osnovao je diskografsku kucu, i mislim da je njegov rediteljski prvenac spot za Harperovu pesmu “Morning Yearning”

A o hororu i psihološkom trileru volim da da pričam. Uf, koliko tu ima raznih psiho-smicalica za izazivanje katarze... :)

Hocu jos :lol:

Nego... Uzgred, kad spomenu kišobrane - ja volim kišu, a od svih meseci najdraži mi je septembar

I ja volim kisu ponekad. Ne volim kada pada danima. Ali, najvise volim kada pada nocu. Ne znam zasto? :D

Inace, verovatno od naseg raspolozenja zavisi da li na kisu gledamo kao na vremensku "nepriliku" ili romanticnu pojavu.

Ima mnogo lepih pesama o kisi. Ali, ovde je prikazana neverovatna radost i pravo uzivanje u istoj.
Mada, znamo da razlog nije bas kisa. Covek se zaljubio, i zato toliko uziva. Cak i u kisi :D

p.s. sad videh Mr. Savrseni i septembar.. hmmm..

Poslednja izmena:
Aaa, Batman.... :):):)

Pa, idemo.... iz početka.

Horor i nije "žanr", već individualno osećanje užasa, koje doživljavamo kao katarzu gledajući ili čitajući izvesna umetnička dela. To osećanje se stalno menja i evoluira, zavisno od vremena, prostora i svega onog što čini određeni kulturni milje. Uživanje u hororu je svojevrsni čin egzorcizma, pri kome čitalac ili gledalac iz sebe isteruje "demone". Savremenim rečnikom: uživanje u hororu je oblik auto-psihoterapije.

ELEMENTI HORORA

ZLO: Sastojak bez koga se ne može zamisliti horor--priča ili film. Zlo može biti oličeno u Lavkraftovom Ktuluu; čudovištu ili, naizgled običnom čoveku, koji se jednog jutra, iznenada, probudio s idejom da pobije sve one koji mu se nađu na putu. Zlo je, tako, neka vrsta drevnog virusa: frustrirani pisac-alkoholičar iz Kingovog „Isijavanja“ zaraziće se Zlom i postati ubilački manijak. U njegovoj realnoj prošlosti nema ničega što bi ga dovelo do tačke ludilačkog usijanja; za njegovo bezumlje odgovorno je samo i jedino – Zlo. Ono se, dalje, može manifestovati kroz nekoliko različitih autorskih pristupa: a) kao morbidna i dekadentna fascinacija (vampiri u delima En Rajs ili junaci iz priča Popi Brajt); b) osveta koja jeste Zlo sama po sebi, ali je razumljiva, jer je reakcija na ranije učinjen zločin (arhetipski lik Erika Drejvena iz filma „Vrana“, u tumačenju Brendona Lija); c) fatalnost, ili karma, pri čemu su junaci upleteni u Zlo i zavise od njega, mimo svoje volje, ili su vođeni instinktima preživljavanja, emocijama i sličnog (Blejd, iz istoimenog filma, kao i otac iz Kingovog romana „Groblje kućnih ljubimaca“, koji, želeći da nadmudri Smrt, čini niz pogrešnih akcija i na kraju gubi celu porodicu); d) transcendetalno Zlo, tj. ono očito, za koje nemamo nikakvog razumevanja (dela bez romantične fantazije, a u kojima je zlo oličeno u vidu natprirodnog krvoločnog bića, na primer – Fredi Kruger).

OPASNOST: Ili pretnja koja ugrožava egzistenciju pojedinca, grupe ili čitave planete. Ona se ne odnosi samo na rizik po fizičko, tj. telesno postojanje, već podrazumeva tananije psihološke nijanse – opasnost od ludila ili samoće; gubljenja identiteta, vere i ubeđenja; izdaje najbližih članova porodice ili bliskih članova neke društvene grupe.

IZNENAĐENJE I IZMICANJE KONTROLI, tj. HAOS: Neočekivana agresija invazivnih bića iz druge galaksije, najava Armagedona ili neke slične apokaliptične propasti – dakle, pretnja ljudskoj civilizaciji – jeste bitan faktor u hororu. Isto tako, haos može biti u okvirima sub-zajednice, na primer, unutar porodice: ako neko od njenih članova iznenada promeni ponašanje (u negativnom smislu) i poremeti ustaljenu rutinu života. (U američkom horor-filmu „Bakina kuća“, deca otkrivaju da su im baka i deka serijske, sadističke ubice, koje u podrumu čuvaju leševe.)

nastaviće se... :lol:

Ali, i zato sto se rezije prihvatio Kenet Brana, a partner mu je Dzud Lou, koga on izuzetno ceni. Lou igra lik koji je Kejn tumacio ’72.

Заиста! Баш ми је драго, пошто ми се Џуд Лоу највише свиђа од свих ових данашњих фрајера!

А је л' ово доле Фред Астер (који пева на киши)?

(U američkom horor-filmu „Bakina kuća“, deca otkrivaju da su im baka i deka serijske, sadističke ubice, koje u podrumu čuvaju leševe.)

Nema veze sa hororom, ali moja prva asocijacija je bila "fine bakice koje cuvaju leseve u podrumu", odn. ludilo od filma "Arsenik i stare cipke" koji obozavam!

nastaviće se... :lol:

Cekamo... :D

А је л' ово доле Фред Астер (који пева на киши)?

Jeste :)

Kojatkin Gorjanovič se raduje kad Iv Best pristane da ide s njim u bioskop. Trenutno gledaju film Lolita sa Džeremi Ajronsom i Dominik Svejn u glavnim ulogama. Mnogo je to za Iv Best naivno, mada su tema i naslov baš obećavali. I početak je obećavao ali što je film više odmicao, ona mu je sve češće zamerala, čas zbog preterane dramatičnosti, čas zbog preterane neozbiljnosti.

Kojatkin Gorjanovič mnogo voli da ide u bioskop. Lolitu gleda treći put. Za Iv Best ovaj film je potvrda da filmovi nemaju nikakve veze sa stvarnim životom. I uopšte, njoj je u bioskopu odvratno. Ne može da se ispruži, ne sme da zapali cigaretu, da zanemarimo što je Kojatkin Gorjanovič mali rastom i uz to baksuz, pa se ispred njega obavezno nacrta neki košarkaš. Onda je on moli da promene mesta, pošto je ona viša od njega.

Kojatkin Gorjanovič je veliki uživalac filmske umetnosti ali ovog puta je bio prinuđen da na pola filma izađe iz sale. Živci njegove pratilje nisu mogli da izdrže (posetioci te projekcije dugo će pamtiti figuru i eksces devojke koja je užurbano hitala napolje. Njena figura se naizgled mogla provući kroz ušicu igle, a eksces i razlozi za njega komotno mogu stati u jednu rečenicu). Kada je Dominik Svejn u jednoj sceni, labilnom i izbezumljenom Džeremi Ajronsu rekla: "Bila sam sveži cvetak od devojke i pogledaj šta si mi uradio!", Iv Best je mladoj glumici prosto morala da kaže: "E, mala, ne sviraj ku.rcu".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back