- nastavak -
PRVO POGLAVLJE
Bilo je lepo, suncano jutro kada je Milica Živanović stigla u Mali Vlažni Okrug. Posle dugog putovanja vozom vredelo je malo protegnuti noge i,o istom trosku razgledati mesto (u kome ce, uz malo srece, provesti naredne godine svog zivota.)
Milica je bila visoka,vitka crnka vrlo uocljive spoljasnosti. Da je kojim slucajem bila ambicioznija, kako je to njena majka imala obicaj da kaze, setala bi sad po manekenskoj pisti a ne po ulicicama zabitog gradića. No, Milica nije delila mišljenje svoje majke. Osim toga, za svaki drugi pocetak bilo je kasno. Za sobom je ostavila Sivograd, par drugarica iz detinjstva i Blagoja. Ni za cim nije žalila. Ovde ce naći ono o čemu je uvek težila: mir i spokojstvo.
Osvrnu se oko sebe. Nigde zive duse. Postajalo je sve toplije i uskoro nece vise moći da izdrzi teret prtljaga.
Sunce joj je udaralo ravno u oci. Milica je mrzela vrucinu i vec je odustala od upoznavanja grada. Ostavice to za drugi put, ako ovde ima iceg zanimljivog.
" Gospođica Živanović?", trze je dubok glas koji je dopirao iza nje.
Okrenuvsi se, nadje se oci u oci sa tamnoputim muskarcem njene visine.
" Ja sam."
"Ja sam Žika, predsednik opštine . Ovde sam da vas docekam i odvezem vasoj novoj kuci."
" Hvala", s olaksanjem rece Milica. "Strasno je vruce. Kako vi izdrzavate?"
Covek ne rece nista vec preuze kofere i ukrca ih u svoj stari ford. U kolima je bilo
zagusljivo i osecalo se na duvan. "Zaboga, da li ikada otvarate prozore?", uzasnu se
Milica.
" Na zalost, prozori su se zaglavili,kao i brisaci i jos gomila drugih stvari koje ne stizem
da popravim."
" Zar lokalna vlast tako postuje propise?"
" Postovana gospođice Živanović ili kako-se-vec-zovete", nasmeja se Žika, "uskoro cete
videti da smo mi, stanovnici Malog Vlažnog Okruga prilično ležerni. Ovo je malo mesto koje leti zivi od turizma a zimu prespava. Ovde se nista ne dogadja ; nema kradja, silovanja, tek poneka tuca u kafani."
" A ubistva?", prekinu ga Milica.
Žika podize ruke u znak predaje. " Vidim da ste lepo upuceni u mesne dogadjaje.
Priznajem, za poslednjih pedeset godina ukraden je jedan bicikl, razbijena su dva izloga i
ubijena je jedna uciteljica."
Milica oseti kako je preplavljuje bes. "Slucajno sam i ja uciteljica, Žiko ili kako-se-vec-zovete", rece cinicno, "i slucajno treba da se nastanim u istoj kuci u kojoj je moja prethodnica surovo ubijena."
"Zar ste sujevemi?"
"Ne, ali ne volim da zbijam glupe sale o ubijenim uciteljicama."
Razgovor se neugodno prekinuo. Uopste uzev, Milica je smatrala Žiku nesimpaticnim. Za njen ukus bio je prenizak, imao je previse sala oko struka. Zaklopi oci i seti se Blagoja. Jos dugo ce je proganjati...Kao zla kob. Jos dugo ce sve muskarce porediti s njim. Mrznja jos nije prosla a to nije bio dobar znak. Mozda ovde...
"Stigli smo", prenu je Žikin glas. "Evo vase vile."
Pred njom je lezala ruzna kucerina ogradjena gvozdenom ogradom.
Iz kola je mogla da primeti dvoriste zaraslo u korov i oljustenu boju na prozorskim oknima. Kakva razlika u odnosu na njen stan u Sivogradu ! A ipak, ovaj ambijent kao da joj je vise odgovarao. Cudno, kao da je sve ovo vec negde videla i dozivela... Negde u potsvesti blesnu tracak prepoznavanja. Kuca je slicila staroj, porodicnoj kuci njene majke. Dok je bila dete volela je da istrazuje po zapustenim tavanima i udise mirise nekadasnjih vremena. Leti je bio obicaj da se tu skupi cela porodica i to su bili najprijatniji trenuci u njenom detinjstvu.
Iznutra je kuca delovala jos zapustenije. Uz par korekcija mogla bi biti sasvim ugodna.
Krecenje, nove zavese, poneka lampa i slika... Iz dugackog hodnika u kome su se nalazili
mala kuhinja,ostava i podrum, pelo se na sprat gde su bile dve sobe i kupatilo.
" Na zalost, neke stvari vase prethodnice, Gorice, jos uvek su tu",rece Žika.
"Jos uvek nismo stupili u kontakt sa bilo kim od njene rodbine. Nadam se da vam to
nece smetati. Mozete ih ,ako zelite, skloniti u podrum."
Milica je bila zacudjena jer je vrlo malo predmeta odavalo utisak da je tu neko ziveo.Ono malo postojeceg namestaja bilo je bez licnog pecata a raspored je bio strogo funkcionalan. Nigde jastuceta, slike, knjige... Samo par zenskih casopisa. Pomisli kako je cudno da jedna zena nije imala potrebu da svoj kutak ucini prisnim i ugodnim.Prozori su bili veliki i goli, tako da se kroz njih sa ulice mogla videti gotovo citava unutrasnjost kuce.
"Kao da sam u izlogu", pomisli Milica. Svoj intimni zivot nameravala je da zakloni
tamnim zastorima, ako ga uopste bude imala. Posle Blagoja to joj je izgledalo malo
verovatno.
"Razmisljate o nekom?....
"To se vas savrseno ne tice, gospodine Žiko".
"Imate pravo. U znak izvinjenja pozivam vas na veceru."
"Vec?"
"Gospođice , vec pola sata pokusavam da budem ljubazan a vi se ponasate kao da sam
vas neposlusni djak. Pocinjem da gubim strpljenje. Da ili ne?"
Milica se nasmeja u sebi. Nije joj se dopadao … ali večera je možda prilika da preko njega lakše i brže upozna mesto i svoje nove sugrađane. A možda ni Žika nije tako dosadan kao što izgleda.
"Ok, vidimo se na večeri ", kazala je.