Ma koliko se psiholozi upinjali da dokažu kako svakom problemu ima leka kroz uspostavljanje komunikacije pod stručnim nadzorom jednostavno nije tako.
Postoje ljudi na koje je nemoguće uticati jer je u osnovi njihove ličnosti isključiv egoizam neretko praćen iluzijom grandoznosti što je uglavnom uzrokovano čitavim spektrom mentalnih oboljenja u kontekstu.
Ti ljudi veruju da je porodica njihovo vlasništvo čija je jedina svrha da pater familias-u obezbedi паблик имиџ realizovanog porodičnog čoveka. Suštinski takav čovek porodicu smatra besmislenim troškom i teretom.
Medicina za takve pojave ima dijagnoze tipa manija, bipolarni poremećaj ili šizofrenija mada ja mislim da se radi o primitivnim balvanima pate od svega pomenutog zajedno i još mnogo toga za šta verujem da nije još obuhvaćeno sistematikon psihologije.
Žalim svakog ko je morao to da trpi naročito kao dete koje ne može ništa u datim okolnostima da uradi u svoju zaštitu.
Ali kao što i sami možemo da vidimo, žena koja pokuša da napusti takvog balvana neretko nastrada u izlivu njegovog besnila.
A arhiuzrok je primitivizam, neviđen primitivizam.
Decu koja rastu u senci takvog malignog baobaba nema ko da nauči kako se postaviti kada zavise od bolesnog morona jer njemu ništa ne valja i nikada mu neće valjati.
Međutim takav se prima na jednu stvar pouzdano no teško je od detata ili adolescenta očekivati nivo promošljenosti i zrelosti koju takav manevar zahteva.
Dakle ma koliko zapostavljao, maltretirao fizički i psihički, omalovažavao i ponižavao kada nema drugog izbora pred takvim moronom mora se glumiti beskrajno slepo obožavanje.
Jedan moj drug koga smatram apsolutnim genijem posle batina je govorio ocu, hvala ti oče za batine kad odrastem biću čvrst čovek. Kada je odrastao zatekao je jednom oca kako šamara majku i rekao mu: hvala ti oče za sve one batine jer sada mogu sa dva prsta da te polomim.
Otac je utekao na vrata i posle telefonom zvao majku da je pita da li je Nenad otišao negde da bi mogao da se vrati kući.
Od tada je nasilje prestalo u svakom obliku u toj porodici.
Ali je trebalo izdržati.