Ма да, мало су закаснили. Знате, док су снаге Новорусије задавале завршни ударац, надлежани органи у Србији нису радили јер је био викенд, а одмах за њим још два дана државног празника. Огласили су се чим су дошли на посао.
Да, баш је то Порошенко лепо смислио: Мировне снаге УН под вђством ЕУ.

Је л' има и неку музичку жељу ? Ево, председавајући ОЕБС-а може да му је испуни.
Још раније је из изјава представник ДНР и ЛНР на преговорима било јасно да што се њих тиче, трупе УН су добродошле ако су у њима и војници РФ.
Наравно, без обзира колико порошенков захтев био комичан, он је у ствари озбиљан. Наиме, мировњаци УН могу да га спасу, али само ако међу њима нема и војника РФ. У супротном, ено њему наоружаних украјинских националиста у Кијеву да му објасне како је издајник који је дозволио руској чизми да хода светом украјинском земљом и томе слично.
debili sprcali pare za ovo kanalce,Da li iko normalan moze da pomisli da OVO moze zaustaviti Ruse?

Ovo bi bilo kao da cunami zaustavljas puhanjem
Ја сам давно рекао, ономад када је тај предлог одн. одлука објављена, да је то само пројекат да се неки другар омасти ловом из мученог украјинског буџета. Није поента да то задржи Русе, већ да се опљачка државна каса.
Пљас ! Баш непријатна шамарчина.
'Ало, сумњиви, па на шта то личи ?!
Bice ponizenje u neku ruku, definitivno. Sa druge strane, mislim da mu je to jedini nacin da koliko-toliko stabilizuje vlast.
Ono sto mi se ne svidja je sto ce oni u neku ruku ograniciti dalje ofanzivne operacije Novorusije. Jedino realno resenje je da bar trecinu ili polovinu cine Rusi, mada iskreno ne vidim sta od toga mogu imati DNR i LNR, One jos treba da se sire a kada ostvare svoje ambicijie onda se moze pregovarati o UN trupama.
Па сад, могу у Новорусији да имају користи од престанка ратних дејстава. Ако они на тај начин могу да дођу до суштинске аутономије унутар Украјине то би за њих било сјајно. Зауставио би се губитак људских живота, брже би се почело са обновом порушених градова, инфраструктуре и индустрије, а имали би и сигурност у смислу да не стрепе од нове украјинске офанзиве и артиљеријских напада. Ипак тамо у ДНР и ЛНР сахрањују и малу децу свих ових месеци. Верујем да би сви људи тамо волели да то престане.
Они су у ситуацији када могу да обезбеде мировни договор бољи него што га има Република Српска. То значи без страних гувернера који су изнад законе, без глупирања са некаквим трибуналима, а уз снажне везе и гаранције РФ.
Ukropski dobrovoljački bataljoni potpisali memorandum o zajedničkom komandovanju.
Ovaj se Semenčenko prilično ubucio.
Али овим ликовима очигледно није доста ратовања. Убеђени су да могу да победе. Или можда имају неки други план ? Могу ти ликови да се отму контроли, па право на Кијев. Наравно, можемо само да нагађамо, али је свакако све јасније да ти добровољачки одреди све више и све јасније излазе ван институционалних оквира и постају држава у држави.
-----------------
Читао сам претходне постове, многима сам желео да дам репутацију, али авај - каже не може. Видим да се сада поставља питање, а шта ће војска Новорусије даље да ради. Неки предлажу да се крене на Мариупољ. Исто предлаже и амрички командант НАТО у Европи.
Ту међутим има један проблем. Тај амерички генерал на располагању има флоту ратних бродова коју чине носачи авиона, бојни бродови и подморнице који испаљују крстареће ракете; поред носача авиона има и неколико авио база и све заједно коју хиљаду борбених авиона. Уколико се одлучи на копнене операције, поред оне ракетне и ваздушне подршке, на располагању би имао већи број бригада итд... За Мариупољ би могао да одвоји тачно оно што му треба и колико му треба.
Војска Новорусије нема толико ни људства ни технике на располагању. Они немају ни луксуз да расипају људске животе. Могли смо на многим овим снимцима који су приказивали дебакл украјинских трупа да приметимо велики број војника Новорусије који нису баш у цвету младости. Наравно, на овим снимцима смо могли чешће да их виђамо јер они сигурно нису у већем броју на местима најжешћих борби, нису део оних елитних група војске Новорусије, али су ипак ту.
Ситуација са Мариупољем је тренутно пат позиција. Ја не знам колико војника Кијев има у том граду, али колико сам укапирао и ту је већа група. Међутим, они у овом тренутку не могу да напредују далеко ван града, јер ће га оставити слабо брањеног. Оно што би продрло дубље у територију коју контролишу ополченци, не би имало заштиту великог града већ би се нашло на чистини украјинске равнице и вероватно би завршили као они у претходним обручима. Ополченци немају снаге да заузму Мариупољ, бар не без неких огромних губитака. Међутим, ополченци могу да држе разумно малим снагама тај украјински одред везан у граду. У стратешком смислу, та кијевска јединица у Мариупољу је на неки начин неутралисана.
Тој јединици морају да долазе залихе. И ту је део где ополченци њих могу да малтретирају.
Да ли ће армија Новорусије кренути у неку даљу офанзиву, али на неком другом месту или не ? То зависи од неколико фактора. Прво питање је какве су губитке имали ополченци задњих недеља ? Иако ти губици свакако нису катастрофални као у случају украјинских трупа, сигурно постоје. Рањенима ваља да се опораве, да се врате у строј. Сигурно ће бити потребно средити и технику. Ићи на даље ослобађање територије делује примамљиво, али је питање да ли је сврсисходно и колико би то коштало. Поред тога, питање је како би изгледала линија фронта након заузимања одређених позиција ? Да ли би одбрана такве линије захтевала више људства ?
Но, како год било, подсетимо се да је потписано некакво примирје. Оно је за Новорусију добро. За Доњецк и Луганск је од ослобађања нових области још битније да се обезбеди мир у ова два велика града, односно да буду ван домета украјинске артиљерије. Договор из Минска то доноси, уколико се испоштује. Сигуран сам да ће Новорусија са своје стране учинити да тако буде. Проблем је, наравно, што на другој страни има оних који би брже боље поново у борбу. Та чињеница није аргумент да армија Новорусије настави са напредовањем у дубину непријатељске територије, већ управо супротно.
Наиме, као што смо за ових годину дана видели, сви успеси ополченаца су дошли из дефанзивне позиције. Кијев би напао, начинио продор, а онда би ударио у тврд зид. Након тога, јединице које су одмакле далеко у свом продору, биле би ухваћене у обруч и десетковане. Састав снага Новорусије, њихова моћ и опрема им дају далеко веће изгледе када се бране него у нападу. Не заборавимо да они немају никакву авијацију сем она два Су-25 што није довољно за било какав озбиљнији напад. Према томе, Новорусима више одговара да спреме добру одбрану, па ако неко у Кијеву није научио лекцију до сада, да му обнове градиво.
Поред свега тога, сви смо свесни да је тренутна политичка ситуација на кијевској страни никад напетија и никад хаотичнија. Порошенко хода по ивици ножа, многи га вребају. Народу се не иде у војску, а економија је отишла у три лепе. Када се то узме у обзир, за Новорусију је чак и врло корисно да ћути и не предузима офанзивне акције које би биле фактор уједињења украјинске јавности. Уместо тога, фокус народа ће бити на дешавањима у Кијеву и хаос у том граду може да погура народни бунт. Из перспективе ДНР и ЛНР то би се свело на следеће: зашто да гину Новоруси, када се још више може постићи ако само седиш и посматраш непријатеље како се гложе.