Превирања у Украјини

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Miki, neka si u pravu, ali Amerikanci sada imaju vlast nad de fakto celom Ukrajinom tako da to ne ide bas u prilog Rusima. Okej, vreme radi za Ruse to se slazem.
A slazem se i da sa tih 360 aviona ne bi mogli nista da urade, ali ovo sto je Stratfor izjavio je svojevrsna pretnja Rusiji.

Mogli bi jedino da budu oboreni.

Amerikanci trenutno imaju svoje nelegitimne marionete u Ukrajni koje ne mogu nista da odrade i zapravo sve sto imaju je odgovornost, sto bi oni rekli liability. Nemaju nikakvu korist od ukrajne, Putin im je do sad unistio prvih desetinu planova, sad su kod plana Z negde, a planova i vremena ponestaje. Pustice ih Putin sve da probaju, da se istrose maksimalno a onda napustaju pozornicu zauvek.

Amerikanci trenutno imaju svoje nelegitimne marionete u Ukrajni koje ne mogu nista da odrade i zapravo sve sto imaju je odgovornost, sto bi oni rekli liability. Nemaju nikakvu korist od ukrajne, Putin im je do sad unistio prvih desetinu planova, sad su kod plana Z negde, a planova i vremena ponestaje. Pustice ih Putin sve da probaju, da se istrose maksimalno a onda napustaju pozornicu zauvek.

11080968_343121632562953_4012749698626162786_n.jpg

Soros veruje da Rusija stice prednost u Ukrajini.
http://www.nspm.rs/hronika/dzordz-soros-poslednja-sansa-za-ukrajinu-i-evropu.html
Џорџ Сорош: Последња шанса за Украјину и Европу
PDF Штампа Ел. пошта
среда, 01. април 2015.
Џорџ Сорос - Европска унија је на раскрсници. Како ће она изгледати за пет година, биће одлучено у наредних три до пет месеци. Годину за годином, ЕУ се успешно пробијала кроз своје тешкоће. Али сада мора да се суочи са две своје егзистенцијалне кризе, а то су Грчка и Украјина. То би за њу могло бити превише.
Soro%C5%A1(1).jpg

Грчка криза која дуго гноји од почетка је била лоше вођена од свих. Емоције су сада толико јаке да је пробијање кроз њих једино конструктивно решење. Али Украјина је нешто друго. То је црно-бели случај. Русија Владимира Путина је агресор, а Украјина бранећи себе брани вредности и принципе на којима је ЕУ саздана. Ипак, Европа Украјину третира као још једну Грчку. То је погрешан приступ и води лошим резултатима. Путин стиче предност у Украјини, а Европа је толико преокупирана Грчком да на то готово не обраћа пажњу.

Циљ којем Путин у Украјини тежи јесте да тамо изазове финансијски и политички крах за који може да негира сопствену одговорност, а не војна победа којом би дошао у посед дела Украјине за који би био одговоран. То је показао два пута претварајући војну победу у прекид ватре.

Погоршање положаја Украјине између два споразума о прекиду ватре - Минска 1, договореног прошлог септембра, и Минска 2 из фебруара показује величину Путинових успеха. Али тај успех је привремен, а Украјина је сувише драгоцен савезник да би је ЕУ напустила. Нешто је у корену погрешно у политици ЕУ. Како би, иначе, Путинова Русија надмудрила савезнике Украјине који су некада предводили слободни свет?

Проблем је што је Европа Украјину хранила на кашичицу, баш као што је и Грчку. Последица је да Украјина једва преживљава, док Путин има предност повученог првог потеза. Може да бира између хибридног рата и хибридног мира, док се Украјина са својим савезницима бори да дође до одговора.

Погоршање ситуације у Украјини се убрзава. Финансијски крах на који сам упозоравао догодио се у фебруару када је гривна за пар дана потонула за 50 одсто, па је Народна банка Украјине морала да у банкарски систем убризга велике суме новца како би га спасила. Врхунац је био 25. фебруара, када је централна банка увела контроле увоза и повећала каматне стопе на 30 одсто. Од тада су ургенције председника Петра Порошенка девизни курс приближиле нивоу на којем је буџет за 2015. био заснован, али опоравак је крајње несигуран.

Овај привремени колапс уздрмао је поверење јавности и угрозио билансе украјинских банака и компанија које су задужене у чврстој валути. Такође су поткопани прорачуни на којима су засновани програми Украјине са Међународним монетарним фондом. ММФ-ов програм олакшаног финансирања постао је недовољан и пре него што је био одобрен. Али чланице ЕУ које имају сопствена фискална ограничења нису имале воље да размотре додатну билатералну помоћ. Тако Украјина наставља да се клацка на ивици понора.

Истовремено, програм радикалних реформи у Украјини узима маха и полако постаје видљив и украјинској јавности и европским институцијама. Оштар је контраст између погоршања спољне ситуације и напретка у унутрашњим реформама. То ситуацији у Кијеву додаје осећај нестварности.

Један изгледан сценарио је да Путин достигне оптимум својих циљева и да се отпор Украјине сруши. Европа би онда била преплављена избеглицама - два милиона звучи као реалистична процена. Многи људи очекују да би то означило почетак Другог хладног рата. Али вероватнији исход био би да би Путин имао много пријатеља у Европи и да би санкције против Русије почеле да падају.

То је најгори могући исход за Европу која би постала још издељенија и претворена у бојно поље на којем би се за утицај бориле Путинова Русија и Сједињене Државе. ЕУ више не би била утицајна политичка снага у свету (посебно ако би још и Грчка напустила еврозону).

Према изгледнијем сценарију, Европа се пробија хранећи Украјину на кашичицу. Украјина се не би урушила, али олигарси би се поново утврдили, а нова Украјина почела би да личи на стару.

За Путина би ово било готово једнако задовољавајуће као и потпуна пропаст (Украјине). Али његова победа била би мање сигурна, јер би водила Другом хладном рату који би Русија изгубила, као што је Совјетски Савез изгубио први. Путиновој Русији треба нафта од 100 долара по барелу и за две до три године остала би без девизних резерви.

Завршни чин онога што ја зовем "Трагедија Европске уније" јесте да ће ЕУ изгубити нову Украјину. Принципи које Украјина брани - а то су баш они на којима је заснована ЕУ - биће напуштени, а ЕУ ће морати да потроши много више новца на своју одбрану него што би потрошила помажући новој Украјини.

Постоји и решење које пружа више наде. Нова Украјина је још жива и решена да се брани. Иако Украјина сама не може да парира војној моћи Русије, њени савезници могу да учине "шта кошта да кошта" да помогну, али не улазећи у директну војну конфронтацију са Русијом или угрожавајући споразум из Минска. Поступајући тако, Европа не би само помогла Украјини; такође би помогла себи да се врати вредностима и принципима које изгледа да је изгубила.

Није потребно рећи да се залажем за овакво решење.

Аутор је председник Сорос фонда и Фондације за отворено друштво

(Данас)

Ovo sam skinula sa http://www.mycity-military.com, vrlo je interesantno predviđanje:

Борис Рожин, блогер, познатији као colonel cassad, пише сваки дан неколико текстова које обично читам на вк страници посвећеној Стрелкову. Данас сам превео један за све које занима и слабије разумеју руски.
Бивши командант војске НАТО у Европи Весли Кларк изјавио је на тему рокова обнављања интензивних борби у Донбасу. Борбе ће у Донбасу почети између Васкрса и 9. маја. Ми смо већ видели сличне изјаве и прогнозе, међу њима и са стране Stratfor-а, где су се разрађивали већ конкретнији сценарији развитка борби у Укрјаини. Генерал Кларк је увек спадао радикалне јастребове и зато се његове изјаве у духу незаборавног Мекејна, јављају не само делом информационог рата око пребацивања одговорности за ескалацију рата на Русију, него и продужетком линије републиканских јастребова везаној са притиском на Обаму, методологијом антируских дејстава које у великом делу америчког естаблишмента оцењују као недовољну.
Ако обратите пажњу, код свих звучних изјава с наше и противничке стране на тему рока напада, увек врло оштро звучи тема „одговорности“ за почетак рата. С наше стране се окривљују САД и хунта, с друге стране Русија и народне републике. Русији ће се при обнови рата бити врло важно да добије ситуацију сличну ситуацији после пропасти претходних два примирја, када је њој успевало приказати хунту као главног кривца пропасти „примирја“, што је откварало пут за различите форме помоћи и ширило практичан инструментар помоћи Новорусији. Природно, у току припрема за догађаје, који ће се десити после 3-ћег примирја, Русија води у целини исту информациону линију, која ће обезбедити повољне позиције за следеће етапе рата.
САД су у принципу научили лекцију из претходних етапа рата, зато у време 3-ћег примирја, тема „руског напада“, који ће почети чак и без дејства хунте, постаје једна од централних тема антируске пропаганде и регуларно се приписује додатцима око отвореног војног присуства РФ у Новорусији са покушајем да увуче Русију из стања хибридног рата у више директна и отворена дејства, који би дозволили активизацију америчког војног присуство у Украјини. Зато произишли на наше очи рат нерава са међусобним оптужбама, маневрима, покретима трупа и различитим провокацијама, служи и сврси и циљу да испровоцира опонента на нападна дејства првим, да би га после тога окривили за агресију, прикривајући сопствена дејства дипломатском и политичком реториком око „одвраћања агресије“.
Русија на провокације не наседа и недвосмислено предлаже САД и хунти да или нападну (при том јавно наговештавајући, како су војне припреме хунте познате), или да почну преговоре (повољности је на тај рачун је добио Лукашенко). Администрација Обаме, упркос јауцима јастребова, што већ довољно трпи, да треба ратовати, исто не гори од жеље да форсира ситуацију и продужава дејства у оквиру стратегије индиректних дејстава, рачунајући да ће дуготрајни конфликт вероватно довести до победе у време када је ширење војног супротстављања повезано са значајним ризицима. Зато ћемо у оквиру идеолошког дуализма у америчкој спољнополитичкој линији ми и даље гледати у духу речи Веслија Кларка, који су у значајној мери адресирани не русима или укрјинцима, него америчком естаблишменту, који још увек не може да формира консолидовану антируску линију.
PS. Што се тиче рокова, са Кларком се у потпуности можемо сагласити, као и раније рачунам да ће ескалација бојевих дејстава почети у априлу

Sve se slazem Miki, ali bih ipak voleo da vidim neku detaljniju i realniju analizu potencijalnog rusko-americkog sukoba u Ukrajini.
Te price "ma razvalicemo ih" ipak ne bi trebale da se koriste kada su Amerikanci u pitanju. Nisu to Ceceni jbote.

Sve se slazem Miki, ali bih ipak voleo da vidim neku detaljniju i realniju analizu potencijalnog rusko-americkog sukoba u Ukrajini.
Te price "ma razvalicemo ih" ipak ne bi trebale da se koriste kada su Amerikanci u pitanju. Nisu to Ceceni jbote.

.........onda je dovoljan jedan avion i psihijatri po svetu da izleče njihove vojnike od trauma i straha. Da, potrebno je mnogo toalet papira i čistačica da operu palube brodova posle preletanja aviona.

Ti bre blage veze nemaš šta je i kakva je američka vojska. :sad2:

.........onda je dovoljan jedan avion i psihijatri po svetu da izleče njihove vojnike od trauma i straha. Da, potrebno je mnogo toalet papira i čistačica da operu palube brodova posle preletanja aviona.

Ti bre blage veze nemaš šta je i kakva je američka vojska. :sad2:
Cuo sam tu pricu i iako verujem da tu ima neke istine ipak se za to moze reci da je neka mitomanija. Nemojmo zaboraviti ni ko je dobio, a ko izgubio hladni rat. Potcenjivanje neprijatelja nikako nije dobro.

Ja se secam i mitomanskih prica kako su nasi avioni tokom bombardovanja 99-te bombardovali aerodrom u Tuzli ili aerodrom u Tropoji u Albaniji gde je unisteno 30 Apaca koji su bili na zemlji i statijaznam.:roll:

Mitovi sa ciljem da se podigne moral obicnog naroda, a ja sam protiv tih bajki i trazim samo realne stvari.:aha2:

Cuo sam tu pricu i iako verujem da tu ima neke istine ipak se za to moze reci da je neka mitomanija. Nemojmo zaboraviti ni ko je dobio, a ko izgubio hladni rat. Potcenjivanje neprijatelja nikako nije dobro.

Ja se secam i mitomanskih prica kako su nasi avioni tokom bombardovanja 99-te bombardovali aerodrom u Tuzli ili aerodrom u Tropoji u Albaniji gde je unisteno 30 Apaca koji su bili na zemlji i statijaznam.:roll:

Mitovi sa ciljem da se podigne moral obicnog naroda, a ja sam protiv tih bajki i trazim samo realne stvari.:aha2:

Да ово је тачно. За Тузлу ништа нећу да кажем.

:eek: imali smo ovde jednog koji je zločine hrvatske države i proterivanje srba proglasio pobedom

nato je izgubio hladni rat. on i dalje misli da je vojno nasilje po svetu nešto vredno.

vojno nasilje, prevare i postavljanje kvinsliških režima, gmo, pederluk...sve su to bolesti koje će se skupo platiti njeni sledovatelji. hvala bogu da su rusi rekli njet. još kada bi mogli mi.

Да ово је тачно. За Тузлу ништа нећу да кажем.

Reci cu ja - unisteni su avioni NATO na pisti ... 17 aviona i sest spasilackih helijkoptera ....

Odlicno ako je tako, ali meni su neki oficiri Vojske Srbije govorili da je to budalastina.

No Boro, tebi naravno verujem.:)

Poslednja izmena:
:eek: imali smo ovde jednog koji je zločine hrvatske države i proterivanje srba proglasio pobedom

nato je izgubio hladni rat. on i dalje misli da je vojno nasilje po svetu nešto vredno.

vojno nasilje, prevare i postavljanje kvinsliških režima, gmo, pederluk...sve su to bolesti koje će se skupo platiti njeni sledovatelji. hvala bogu da su rusi rekli njet. još kada bi mogli mi.

Izvini sto cu te ovo pitati, moram, ali da li je srpska vojska pobedila tursku vojsku na Kosovu i da li je carstvo nebesko vrednije od carstva zemaljskog?:deda:

Izvini sto cu te ovo pitati, moram, ali da li je srpska vojska pobedila tursku vojsku na Kosovu i da li je carstvo nebesko vrednije od carstva zemaljskog?:deda:
to nije isto.

nato je privatna vojska rotšildovih i ostalih tlačitelja današnjeg sveta. ta nato aliansa reketira svet ko jso i zemunski klan beogrdjane onomad.i još gore. ekonomsko ropstvo podupiru i demonstriraju potpunim duhovnim mrakom, ustoličenjem pedera i GMO.

inače, u samoj kosovskoj bitci, pobedila je srpska vojska ubivši murata. za to si valjda čuo. to što je turcima trebalo malo vremena i što su imali resurse da se brže oporave to je druga stvar.

u jednoj kasnijoj bitci Srbi su ratujući na turskoj strani uspeli poraziti i evropske vojske. odlučujiući udarac lažnim Hristovim ratnicima zadala je srpska konjica.

bitka se odigrala se 25. septembra 1396. godine, nedaleko od Nikopolja, tvrđave na Dunavu u današnjoj Bugarskoj. nakon bitke je veći deo Balkana definitivno pao pod tursku vlast. u bici su odlučujuću ulogu imali sultanovi vazalni oklopnici, pod vodstvom despota Stefana Lazarevića.

Poslednja izmena:
Nego nesto me zanima onako, da li su vama dojadili clanci od strane ruskih publicista koji govore o tome da se zapravo vodi borba za celu Ukrajinu?
Non stop mantraju jednu istu stvar, "Na Kijev!!:deda:" i slicno, a rade sve suprotno od toga. Naravno, ja sam rusofil i navijam za Rusiju, ali ne volim te paljevinarske govore i fraze.
Okej, druga mogucnost je da se ta borba vodi na nivou tajnih sluzbi, ali opet, Amerikanci vladaju skoro pa celom Ukrajinom i to je sigurno poraz za Rusiju.
Sada Stratfor objavljuje analizu po kojoj bi u slucaju ruskog/ODKB napada na Ukrajinu NATO poslao najmanje 360 aviona i to bi bio direktan rat izmedju NATO i Rusije/ODKB.

Amerikanci sve vise direktno ugrozavaju Rusiju i mene zanima kada ce se desiti trenutak da im Rusi kazu jedno DOSTA.

Po nekom mom misljenju, vreme radi za Rusiju i Kinu te bi za recimo 10 godina Rusi i Kinezi imali dosta bolje sanse, Kinezi bi mogli da izgrade veliku flotu brodova/podmornica sa nuklearnim raketama, a Rusija dodatno da modernizuje svoje strateske nuklearne snage te Amerikancima vise odgovora da napadnu sto je moguce pre.

Koliko je realan scenario kontinentalnog rata u Ukrajini ili cak nuklearnog rata?

Za ovo što pišeš (sem detalja o 350 aviona i direktnog sukoba Ameri-Rusi) u velikoj meri si u pravu , ali takva pozicija je nastala samim pučem u Kijevu i hvatanjem Rusa na spavanju . Dok se to dešavalo Rusi su se zamajavali olimpijadom . Onda je usledio Ruski odgovor odcepljivanjem Krima i Novorusije i faktičkim vojnim porazom Kijevljanja (ne totalnim) , no i pored toga Ruska pozicija u Ukrajini je nepovoljnja jer se Rusiji ne mili potpuno odustajanje od saradnje sa Evropom a veliki antagonizmi unutar Ukrajine ne pružaju mogućnost dogovora i samim tim ponovnim uspostavljanjem ekonomskih odnosa Rusije sa Evropom. Tome naročiti doprinosi pritisak Amera da se rat rasplamsa a cilj je prekid veza Rusije i Evropljana, tj izolacije Rusije. Prema tome jedina realna opcija u Ukrajini jeste nastavak sukoba i ono što se sad tamo dešava jeste prikupljanje snaga obe strane za konačan obračun.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back