Ne govorim o tome što će novorusi raditi, to ne znam, nego o stavu forumaša kako je dozvoljeno ubijati nenaoružanog i zarobljenog vojnika, bio on plaćenik ili ne.
Хајде немој више да тераш мак на конац и да стално тераш причу на воденицу о праву и моралу. То не само да је сувишно, већ је и заморано.
Шта ће бити са заробљеницима само Бог зна. То ти је као једна од оних сцена са краја Другог светског рата: савезнички војници освоје неки конц логор. Швапски војници се предали. Све је ок до савезнички официр не види живе костуре од преживелих и крематоријуме. Онда му падне ролетна, заробљене Немце само построје и стрељају.
Исто је и овде. Када угледају неког унезвереног и испрепаданог дечака ког су мобилисали у регуларну украјинску армију, највероватније га поштеде, осим ако не допадне шака неком човеку коме су убијени жена и дете током гранатирања. Ако налете на неку стрвину са политички некоректним тетоважама, можда га стрељају, а можда га само премлате. Ако наиђу на плаћеника из оне компаније Академи (или како се већ зове, абитно је), можда га поштеде да би га показивали на ТВ, а можда га и убију к'о пса.
Оно што је овде битно да се разуме, да за разлику од неких злочина који су се десили на нашим просторима, неће бити људи које ће пећи савест па ће да проговоре о злочину. Овде ће бити као и са Блајбургом - никога неће пећи савест због евентуалних стрељања.
Суђења за евентуални ратни злочин у том смислу одмах можеш да заборавиш. Неће бити власти која ће сарађивати са било каквим међународним трибуналима.
Шта је од свега тога у реду, а шта није - није наше да судимо, посебно ако нико од нас није изгубио дете, жену, старе родитеље у неком глупом бомбардовању или дивљачком иживљавању. Исто тако, у датим околностима, неумесно је и инсистирати на формално-правној страни приче.
Ко од Украјинаца преживи Дебаљцево и оде кући, нека Богу захваљује и то је то.
Evo, ja sam Hrvat u Srbiji, da li imam pravo na suverenitet, i da li zemlja pripada ljudima koji na njoj žive (tj. meni) ?
Носиоци суверенитета Републике Србије су њени грађани. Према томе, сваки хрват који је грађанин Србије је такође носилац њеног суверенитета. И пре него што се залетиш да томе даш другачије значење, то не значи право на отцепљење, јер нико ту није носилац суверенитета неке нове - друге државе.
У сваком случају, ја те најљубазније молим да избегаваш маратонско цепидлачење и инсистирање на неким формалним теоретисањима. То баш смара и гуши причу, а ти свакако гајиш страст према таквим стварима. У овим горњим примерима и ти сам знаш да ће са заробљенима бити оно што им Бог да, у зависности ко су и коме допадну шака. Исто тако, врло добро знаш ко су носиоци суверенитета у Републици Србији и како то функционише, а верујем да је идентичан концепт и у Републици Хрватској. Хајде онда да не смарамо без потребе.