Previranja u Ukrajini i u vezi sa njom - VI deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Givi : ,, Zaplenjene samohodke ,,Pion ,, prebacenje su na zastitu Donjeckka , pomocu njih mi cemo omoguciti ukrima da se urerru na daljinama koje su za nas ranije bile nedostizne ,, . Domet Piona preko 50 km , kalibar 203 mm....

"Гиви":"Мы захватили мощнейшие САУ "Пион" и много БК недавно у ВСУ, теперь эти САУ защищают Донецк, с их помощью мы даем украм просраться на прежде недосягаемых для нас расстояниях".

2С7, - 203мм, вес снаряда за 100 кг, почти 50 км дальность.
Очень серьезное и точное оружие, в умелых руках..

Ja mislim da su morali uzeti Debeljcevo zbog prometne vaznosti, sigurno su znali u kakav rizik se upustaju pa su zato tamo i stacionirali 8500 vojnika i svu onu tehniku (navodno je tamo 1/4 njihovog oklopa i topnistva). E sad pitanje je koliko su te prometnice (zeljeznica i autocesta) stvarno bitne, jer kako vidimo Rusi se savrseno snalaze i bez toga.
Ti si svakako u pravu, ali eto pokusavam dokuciti razloge zbog kojih su Ukri sami sebe doveli u posranu situaciju.
Mozda im je glavni planer neko sa znanjem i logikom Gumice.

KESH, shvati da Huntini oficiri ne odlucuju. Mogu da budu genijalci, a i tamo ima dobrih sovjetskih oficira, ali ako ne odlucuju - dzaba. Odlucuju Amerikanci koji: a) imaju inferiornu strategiju u odnosu na ovaj sukob (danas je bio post o tome iskopiran odnekud), b) imaju sasvim drugu agendu koja uopste nije u skladu sa interesima ljudi na terene, i kojoj je prioritet sto vise ostetiti Ruse, eventualno uvuci Rusiju u rat. Hiljadu Ukrajinaca gore ili dole, njima ne igra uugu u planovima

Pre pola godine sam napisao da je jasno da ce Debaljcevo na kraju biti kotao, da je to pitanje vremena, i da je to jasno svima koji imaju tri ciste :)

Da, da, odlicno se secam. Nekoliko nas je to i pisalo ovde u to vreme. To "vreme koje je bilo u pitanju" se tada zaustavilo samo zahvaljujuci primirju. Ako me pamcenje dobro sluzi, to je bio prodor sa severoistoka duz auto puta, a u isto vreme je isao i prodor sa jugozapada. Ti nesrecnici koji su prodirali sa jugozapada, zaglavili su u dubini DNR i na kraju nestali sa mapa.

Ja mislim da su morali uzeti Debeljcevo zbog prometne vaznosti, sigurno su znali u kakav rizik se upustaju pa su zato tamo i stacionirali 8500 vojnika i svu onu tehniku (navodno je tamo 1/4 njihovog oklopa i topnistva). E sad pitanje je koliko su te prometnice (zeljeznica i autocesta) stvarno bitne, jer kako vidimo Rusi se savrseno snalaze i bez toga.
Ti si svakako u pravu, ali eto pokusavam dokuciti razloge zbog kojih su Ukri sami sebe doveli u posranu situaciju.

- - - - - - - - - -

U pravu si kolega, mene je zbunila ona mapa od jutros koja nije uopce izgledala kako bi trebala.

Када год се дају изјаве новинарима у Доњецку питања су мање више иста.
Али пар пута су питали када се планира заузимање тог битног чворишта железнице у Дебаљцеву и јесу ли укри уништавали нешто.
Такође сам чуо изјаве да је примарни циљ Славјанск и околина јер се горе наводно налазе главни извори воде за Доњецк и Маројуопољ.
Е сада шта је истина стваро нисам сигуран.

Givi : ,, Zaplenjene samohodke ,,Pion ,, prebacenje su na zastitu Donjeckka , pomocu njih mi cemo omoguciti ukrima da se urerru na daljinama koje su za nas ranije bile nedostizne ,, . Domet Piona preko 50 km , kalibar 203 mm....

"Гиви":"Мы захватили мощнейшие САУ "Пион" и много БК недавно у ВСУ, теперь эти САУ защищают Донецк, с их помощью мы даем украм просраться на прежде недосягаемых для нас расстояниях".

Da dopunim da se opolcenci hvale da su im u delu Nikisina koji je Hunta do skoro kontroliala ostavljeni bogati trofeji, velike kolicine oruzja i opreme.

:)

Украјинске власти су одлучиле да не одобри политички азил у руски Петар Лиубцхенкову познатих фашистичких и анти-руске изјаве, злурадости о трагедији Одесса 2. маја 2014., и покушај да се организује марш за федерализацију на Кубан у августу 2014.

Подсетите се против руске активности "психолог" у Краснодару довело до тога да чак иу 2014. је укључена у савезној листи терориста и екстремиста Росфинмониторинг.

Међутим Лиубцхенкову успео да побегне из руског правосуђа у Украјини (Одесса), где је покушавао да даљински организује "Марш за федерализацију Кубан". Заказана за 17. август, 2014 догађају, међутим, није дошло.

И после дуго времена Лиубцхенкова апликација за статус политичког избеглице у Украјини опала: у Државној миграције службе Украјине осећао да је имао мало основа за стицање статуса избеглице.

Јануар 20 Лубцхенцо добили званичну уредбу која "Тужилаштво је поднело своју причу не одговара критеријуме (за -. Око ур.) Избеглички статус."

Лубцхенцо, који у Русији чека тужилаштва, приморани да користе последњу шансу и поднео тужбу у Одеси Окружног Управног суда, који је заказан за почетком фебруара. Ако одрицање ће остати на снази, он би морао да напусти територију Украјине.

Подсетимо да је након трагедије 2. маја, 2014 Лубцхенцо на свом Фацебоок страници изразио ликују над смрти у Одеси неколико десетина људи (види. Сцреенсхот испод). У том случају, он је касније прокоментарисао ову чињеницу због његове биографије у интервјуу за украјински новинарима: "После 2. маја, објавио сам на страници друштвене мреже у подршци Одесса Маидан, написао да су Патриоте су спасили град од уништења. Ускоро сам био заточен десет дана за наводне административне прекршаје.

Poslednja izmena:
Kao sto ti kaze @Bolna Prostata, izvesno je da se ukrajinski oficiri tu puno ne pitaju, a oni koji se pitaju imaju sasvim drugaciju agendu.
Ti prodori koji su onomad izvrseni i taj autoput koji ide pravcem seveoristok - jugozapad, deli Novorusiju na dva dela (DNR i LNR) i kada bi se taj pravac u potpunosti kontrolisao doslo bi do problema ne samo komunikacije izmedju DNR i LNR, vec bi i DNR ostala odsecena od Rusije. Odnosno, tako je to bilo u ono vreme. Znaci, ideja o tom presecanju je razumna.

Problem je medjutim sto Ukri krenu sa nekom grupom jedinica u prodor po dubini, a ta jedinica iza sebe nema nikakvo obezbedjenje. To nije klin. To po posledici vise lici na vazdusni desant u dubini neprijateljske teritorije. No da bi takav vazdusni desant uspeo, potrebno je obezbediti snabdevanje desantnih trupa iz vazduha i jos svasta nesto. U ovoj prici, koja i nije vazdusni desant, niceg potrebnog nije ni bilo. Imas 7-8000 vojnika u dubini neprijateljske teritorije, bez icega da obezbedi njihove linije komunikacija, njihovu pozadinu. ONi nisu slomljeni ranije samo zbog primirja, a nisu na vreme izvuceni iz zamke u koju su se sami uvukli. Sami su usli u "klesta" i nista nisu uradili da zatvaranje tih klesta sprece.

Debaljcevski kotao treba do kraja zavrsiti, a tek onda izviditi druge vece operacije,

Predlog: okruzenje Avdjejevke, sa zapadne strane i sa severne strane. Tu imaju relativno puno zive sile :)

Nego, nesto razmisljam, sto se stalno bave Ukro vojskom? Zasto ne bi poslali neki desantni/diverzantski odred od 5-10 hiljada ljudi direktno na Kijev sa ciljem da direktno napadnu vlastodrsce i sruse tamosnju vlast.

Time bi zmiji odsekli glavu. Sada ne znam koliko je izvodljivo, ali kad su mogli "Banderasi" sto ne bi mogli i Novorusi.

KESH, shvati da Huntini oficiri ne odlucuju. Mogu da budu genijalci, a i tamo ima dobrih sovjetskih oficira, ali ako ne odlucuju - dzaba. Odlucuju Amerikanci koji: a) imaju inferiornu strategiju u odnosu na ovaj sukob (danas je bio post o tome iskopiran odnekud), b) imaju sasvim drugu agendu koja uopste nije u skladu sa interesima ljudi na terene, i kojoj je prioritet sto vise ostetiti Ruse, eventualno uvuci Rusiju u rat. Hiljadu Ukrajinaca gore ili dole, njima ne igra uugu u planovima

Sve mi to i nema bas mnogo smisla, kakva im je to taktika sto salju u sigurnu smrt toliko ljudi? I, kako ce tako uvuci Rusiju u rat, odnosno, kako ce ih samoubilacke akcije protivnika ostetiti? Pa to ce Rusiju samo drzati podalje od svega jer separatisti bez problema i sami rjesavaju stvar.
Jasno je da je Ukrajina nesto poput Hrvatske ili federacije BiH, Kosova, gdje je istinski ministar obrane mericki vojni atase, ili mericki ambasador u drzavi, i da oni jedini imaju stvarnu moc u pomenutim drzavama.
Nikakvo logicno rjesenje mi ne pada na pamet, osim mozda da su namjerno htjeli na tom dijelu privuci sto vise Rusa kako bi negdje drugo probili crtu obrane, ali za sada nema nikakvih naznaka toga.

Nego, nesto razmisljam, sto se stalno bave Ukro vojskom? Zasto ne bi poslali neki desantni/diverzantski odred od 5-10 hiljada ljudi direktno na Kijev sa ciljem da direktno napadnu vlastodrsce i sruse tamosnju vlast.

Time bi zmiji odsekli glavu. Sada ne znam koliko je izvodljivo, ali kad su mogli "Banderasi" sto ne bi mogli i Novorusi.

Hmm, pa evo, kako su radili, takve su i rezultate polucili. Ne treba Rusiji da se bakce sa milionima neproduktivnih i neprijateljski nastrijenih individua. Ali ih treba (vojno) kazniti :)

Naravno, naci ce se nacin da sve sto su porusili ponovo izgrade, a i da obestete one koji su stradali zbog njihovog delovanja ;)

Ko to proizvodi? Negde sam pročitala da su se Ukropi hvalili kako im je to poklon od Amera (malo je veliko za poklanjanje :lol: )

Svakim danom sam sve vise i vise ubedjen da ce Rusija problem u Ukrajini resavati dugorocno, ako treba godinama. To sto ti kazes je apsolutno izvodljivo ali u ovom trenutku bi zadalo samo muke Rusiji. Cini mi se da Rusi idu na to da sami Ukrajinci nezadovoljni raspadom sistema, zbace huntu u Kijevu, tako da se Rusija zvanicno ne umesa u konflikt.

Sve mi to i nema bas mnogo smisla, kakva im je to taktika sto salju u sigurnu smrt toliko ljudi? I, kako ce tako uvuci Rusiju u rat, odnosno, kako ce ih samoubilacke akcije protivnika ostetiti? Pa to ce Rusiju samo drzati podalje od svega jer separatisti bez problema i sami rjesavaju stvar.
Jasno je da je Ukrajina nesto poput Hrvatske ili federacije BiH, Kosova, gdje je istinski ministar obrane mericki vojni atase, ili mericki ambasador u drzavi, i da oni jedini imaju stvarnu moc u pomenutim drzavama.
Nikakvo logicno rjesenje mi ne pada na pamet, osim mozda da su namjerno htjeli na tom dijelu privuci sto vise Rusa kako bi negdje drugo probili crtu obrane, ali za sada nema nikakvih naznaka toga.

Nekada u zivotu se slozi takva situacija da obican covek moze da vidi vise od onog koji je visoko. U to nema sumnje. Ali ipak, nisam rekao da to jedini razlog, samo kazem da u globalnom masterplanu koji oni imaju to ne igra ulogu. Drugim recima, ako oni misle da bi eventualno mogli dobiti sta hoce, nece se premisljati da "probaju". To je ta doktrina koja se moze prepoznati u mnogo situacija na raznim tackama planete. A to zajedno sa samom tom doktrinom u koja je primenjena i u odnosu na ovaj sukob, za koju sam rekao da je dosta losija od ruske (inferiorna), daje rezultate kakve vidimo.

Uostalom, da se malo odmaknemo od Donbasa... da li ti znas da u kom trenutki su ti veliki stratezi shvatili da s Rusi na Krimu?! :mrgreen: Kad je sve prakticno bilo gotovo.....

Kao sto ti kaze @Bolna Prostata, izvesno je da se ukrajinski oficiri tu puno ne pitaju, a oni koji se pitaju imaju sasvim drugaciju agendu.
Ti prodori koji su onomad izvrseni i taj autoput koji ide pravcem seveoristok - jugozapad, deli Novorusiju na dva dela (DNR i LNR) i kada bi se taj pravac u potpunosti kontrolisao doslo bi do problema ne samo komunikacije izmedju DNR i LNR, vec bi i DNR ostala odsecena od Rusije. Odnosno, tako je to bilo u ono vreme. Znaci, ideja o tom presecanju je razumna.

Problem je medjutim sto Ukri krenu sa nekom grupom jedinica u prodor po dubini, a ta jedinica iza sebe nema nikakvo obezbedjenje. To nije klin. To po posledici vise lici na vazdusni desant u dubini neprijateljske teritorije. No da bi takav vazdusni desant uspeo, potrebno je obezbediti snabdevanje desantnih trupa iz vazduha i jos svasta nesto. U ovoj prici, koja i nije vazdusni desant, niceg potrebnog nije ni bilo. Imas 7-8000 vojnika u dubini neprijateljske teritorije, bez icega da obezbedi njihove linije komunikacija, njihovu pozadinu. ONi nisu slomljeni ranije samo zbog primirja, a nisu na vreme izvuceni iz zamke u koju su se sami uvukli. Sami su usli u "klesta" i nista nisu uradili da zatvaranje tih klesta sprece.

Natovarili su dole brdo tehnike i masu ljudi kako bi sprijecili stvaranje kotla, a na kraju ce krajnji rezultat najvjerojatnije biti poraz od kojeg se Ukri nikad nece oporaviti, a za Ruse gomila naoruzanja koje je ko naruceno za oslobadjanje ostatka Novorusije.
Kad malo razmislis, nije ona izjava ukro casnika o kapitulaciji ni daleko od istine.

Доњецк и Луганск желе излазак на „своје границе” до краја фебруара

23:58 31.01.2015.

ПОРОШЕНКУ ВЕЋ СТИЖУ ЗАХТЕВИ ДА ИЗВЛАЧИ ВОЈСКУ ИЗ „ДЕБАЉЦЕВСКОГ КОТЛА”

Званични Доњецк објавио да су украјинске окупационе снаге за последњих 15 дана имале 1.439 погинулих, 129 изгубљених тенкова и 102 друга оклопна возила
Начелник штаба артиљерије армије ЛНР, чије је ратно име „Фомич”, потврдио да је Дебаљцево потпуно окружено. Нагласио је да његове „цеви” држе под пуном контролом пут Дебаљцево-Артјомовск и додао да ће се на њему врло брзо појавити и утврђене контролне тачке
И у Москви и у Доњецку има оних који процењују да је Вашингтон изгубио поверење у Петра Порошенка и да би у Кијеву између 18. и 22. фебруара – када бивши мајдановци буду славили годишњицу своје победе и државног преврата – могло доћи до новог великог метежа и насилне смене власти
Посебно се наглашава да ће се такав метеж сигурно догодити ако украјинска армија у Донбасу дотле претрпи „значајан пораз”
Има и процена да ДНР и ЛНР и Русији не би ишао на руку брзи пад хунте и потпуни хаос у Украјини. Доњецку, Луганску и Москви би – како се упозорава – много више одговарало да се против хунте и западноукрајинских неонациста дигну устанци у Харкову, Запорожју, Николајеву, Одеси...

УКРАЈИНСКА армија спрема нову офанзиву против Донбаса – упозорио је овлашћени преговарач Луганске Републике (са Кијевом) Владислав Дејнего.

Нагласио је да о припреми офанзиве говоре и извиђако-обавештајни подаци и искази заробљених украјинских официра.

„То је додатни разлог што наше снаге чине све да украјинске јединице и ватрене тачке одбаце од наших градова и насеља. Чинимо све што можемо да кијевски казнени одреди више не могу гранатирати и ракетирати наше градове и убијати наше људе” – истакао је Дејнего.

А на фронтовима су се ствари и током данашњег дана погоршавање за кијевски режим.

Начелник штаба артиљерије армије ЛНР, чије је ратно име „Фомич”, потврдио је да је Дебаљцево потпуно окружено. Нагласио је да његове „цеви” држе под пуном контролом пут Дебаљцево-Артјомовск и додао да ће се на њему врло брзо појавити и утврђене контролне тачке.

„Фомич” је уверен да ће украјинске снаге које се налазе у „дебаљцевском котлу” наредних дана бити разбијене.

Овакво стање ствари већ је довело до врења и на русофобском западу Украјине. Један од његових „газда” – тајкун Виктор Балога – поручио је шефу државе петру Порошенку да извлачи опкољене јединице из Дебаљцева „док се још може”. Још му је јавно запретио: „Уследиће оштра реакција ако наши буду тамо побијени. Ако се понови Иловајск! Како сада ствари стоје, наше момке убијају ваши и потези армијског врха. Ви знате да се обруч затвара, а ништа не чините ”.

Балогу је разгневило и то што је батаљон „Донбас” имао велике губитке и у људству и у техници у неуспешном покушају да поврати Угљегорск

Можда још више то што је званични Доњецк објавио да су украјинске окупационе снаге за последњих 15 дана имале и 1.439 погинулих, 129изгубљених тенкова и 102 друга оклопна возила.

Балога је, заправо, само јавно изговорио оно што већ увелико говоре многи изван Украјине. Поготово у Русији.

Јер, московски војни и политички експерти већ увелико прогнозирају да ће Доњецка и Луганска Република до краја фебруара успети да реализују план изласка на границе бивше Доњецке и Луганске области и Кијеву поставити нове услове за преговоре, пошто се Доњецк и Луганс више неће вратити Минску-1.Неки чак саркастично додају: „Ако се тада у Кијеву буде имало са киме преговарати”

Ово „ако се” није случајно. И у Москви и у Доњецку има оних који процењују да је Вашингтон изгубио поверење у Петра Порошенка и да би у Кијеву између 18. и 22. фебруара – када бивши мајдановци буду славили годишњицу своје победе и државног преврата – могло доћи до новог великог метежа и насилне смене власти.

Посебно се наглашава да ће се такав метеж сигурно догодити ако украјинска армија у Донбасу дотле претрпи „значајан пораз”.

Има и процена да ДНР и ЛНР и Русији не би ишао на руку брзи пад хунте и потпуни хаос у Украјини.

Доњецку, Луганску и Москви би – како се упозорава – много више одговарало да се против хунте и западноукрајинских неонациста дигну устанци у Харкову, Запорожју, Николајеву, Одеси...

БАРОЗО: Украјина има само

недеље на располагању

БИВШИ председник Европске комисије – Португалац Жозе Мануел Барозо – изговорио је:

„Реформе у Украјини нису ни пред стартом, а та земља нема на располагању чак ни месеце. Украјински реформатори су вероватно добри људи са најбољим намерама, али Украјина има на располагању само – недеље”.

Natovarili su dole brdo tehnike i masu ljudi kako bi sprijecili stvaranje kotla, a na kraju ce krajnji rezultat najvjerojatnije biti poraz od kojeg se Ukri nikad nece oporaviti, a za Ruse gomila naoruzanja koje je ko naruceno za oslobadjanje ostatka Novorusije.
Kad malo razmislis, nije ona izjava ukro casnika o kapitulaciji ni daleko od istine.

Izjava uopste nije bezveze.

Nekada u zivotu se slozi takva situacija da obican covek moze da vidi vise od onog koji je visoko. U to nema sumnje. Ali ipak, nisam rekao da to jedini razlog, samo kazem da u globalnom masterplanu koji oni imaju to ne igra ulogu. Drugim recima, ako oni misle da bi eventualno mogli dobiti sta hoce, nece se premisljati da "probaju". To je ta doktrina koja se moze prepoznati u mnogo situacija na raznim tackama planete. A to zajedno sa samom tom doktrinom u koja je primenjena i u odnosu na ovaj sukob, za koju sam rekao da je dosta losija od ruske (inferiorna), daje rezultate kakve vidimo.

Uostalom, da se malo odmaknemo od Donbasa... da li ti znas da u kom trenutki su ti veliki stratezi shvatili da s Rusi na Krimu?! :mrgreen: Kad je sve prakticno bilo gotovo.....

Moj omiljeni dio cijele price, Krim, Hitlerov Blitzkrieg je u odnosu na tu akciju bio kornjaca sa 90%tnom invalidnosti.
Ali zbilja je moguce da su vojne planove Ukra krojili isti oni sto su krojili planove NATO pobjede u Afganistanu, onda sve itekako ima smilsa. :D

Ko to proizvodi? Negde sam pročitala da su se Ukropi hvalili kako im je to poklon od Amera ]

Pa ko bi pravio toliko cudo...
Rusi normalno, to je samohodna artiljerija sa najvecim dometom na svetu, nekih 35 kilometra sa standardnom i cak 55 kilometara sa specijalnom municijom.

Iskreno ne znam kakva mu je preciznost na toj maksimalnoj udaljenosti (to vam je recimo kao da iz Mladenovca tucete po ciljevima u Beogradu) ali da plasi protivnika to je sigurno

Nemojmo zaboraviti da je Ukrajina prepuna ruskih obavestajaca. Ko misli drugacije je obicna budala.

A tek mogu da zamislim koliko ih je u ukrajinskoj vojsci.

Uz to, deo naroda je takodje za Ruse i Rusiju, ako ni zbog cega drugog a ono sto se osecaju Rusima. A koliko sam shvatio, i deo mobilisanih uopste nece da se bori protiv Rusa, stavise imali su primedbe na ukrajinski komandni kadar i uopste odnos Kijeva prema njima (a o cemu citamo redovno i sto se prosto vidi).

Dakle, prosto ni ne vidim kako Ukrajina moze ovde da pobedi.

Nemojmo zaboraviti da je Ukrajina prepuna ruskih obavestajaca. Ko misli drugacije je obicna budala.

A tek mogu da zamislim koliko ih je u ukrajinskoj vojsci.

Uz to, deo naroda je takodje za Ruse i Rusiju, ako ni zbog cega drugog a ono sto se osecaju Rusima. A koliko sam shvatio, i deo mobilisanih uopste nece da se bori protiv Rusa, stavise imali su primedbe na ukrajinski komandni kadar i uopste odnos Kijeva prema njima (a o cemu citamo redovno i sto se prosto vidi).

Dakle, prosto ni ne vidim kako Ukrajina moze ovde da pobedi.

Kako onda dozvolise banderasima da izvedu drzavni udar? To mi nije jasno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back