Troubleshooter
Veoma poznat
- Poruka
- 14.019
Па наравно да није иста ситуација. Путин има ресурсе, нуклеарни арсенал и шта све не.
А Слоба је само имао санкције, петоколонаше и несташицу бензина.
Прошло је довољно времена, па ми се чини да могу да сведочим о ономе што сам видео својим очима и где сам лично присуствовао. Деведесет и пета година, санкције СРЈ према РС, НАТО ваздушни и артиљеријски удари по РС, ослобађање Сребренице... Као припадник резервног састава посебних јединица полиције са много колега, наравно и припадника редовног састава, био сам ангажован на појачаном обезбеђењу "границе" на Дрини.
Преко дана патролирање, контакти са "посматрачима" који су имали своје пунктове на прелазима преко Дрине, са наше стране итд. Кратка дигресија - слушао сам њихове разговоре, на енглеском, ништа нису крили. Да ли зато што их је било баш брига, или су мислили да у овој "вукојебини" нико и не зна енглески, није чак много ни битно. Причали су о својим искуствима у Ираку, подсмевали нам се итд. Осећао сам се крајње понижено зато што се са тим плаћеницима не гледам преко нишана, него смо некакви "партнери", а моја држава то од мене захтева.
Не лези враже. С времена на време, добијали смо преко "тужибабе" налог да поставимо увече блокаду на "прелазима" и да никоме не дозвољавамо пролаз. Док сам седео у патролним колима, видео сам конвоје шлепера који су пролазили испред мене. Цистерне су биле прекривене цирадом - можда због сателита. Нигде "посматрача".
Толико о санкцијама. Било ми је много лакше, зато што је чак и Милошевић налазио начина да РС не остане без снабдевања, без обзира на званичне санкције. Могу само да нагађам шта све Путин може да уради.