Prevencija ili popravak

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Koja je razlika i kako razmišljaju ljudi koji se trude da ne zabrljaju za razliku od onih koji dozvoljavaju sebi da zabrljaju a zatim se uzdaju u popravak onog što su zabrljali...Šta uslovljava razliku u ponašanju ove dvije grupe ljudi ....?

Koja je razlika i kako razmišljaju ljudi koji se trude da ne zabrljaju za razliku od onih koji dozvoljavaju sebi da zabrljaju a zatim se uzdaju u popravak onog što su zabrljali...Šta uslovljava razliku u ponašanju ove dvije grupe ljudi ....?

ima i treca - najgora!
oni koji zabrljaju, na zabrljano im skrenes paznju, a oni umesto da prihvate pocinju da te ubedjuju da nisi u pravu.

Ne mora se neminovno raditi o dve grupe ljudi. Stvar je licnog izbora kod samosvesnih ljudi, i intuicije kod onih nizeg stepena svesti, da li ce se i kada opredeliti za sinusoide uspona i padova, ili pak za ravnu liniju. Ono sto je pak kljucno je dobra procena sopstvenih snaga u razlicitim zivotnim fazama.

A neki nikad ne zabrljaju:lol:mislim da ovi drugi ne razmisljaju o tome niko pametan ne bi sebi dozvolio da zabrlja..a prvo ti je kao sto neko spontano veze pojas u kolima..misli covek glavom

mislim prije sveg strpljenje, smirenost, lijepa, lagana, narav...kojom kontroliše svoje postupke i izjave...i tako izbjegava brljotine

Prvi su skloni anskioznoscu , imaju preduslov, obicno su kolericnog ili melanholicnog temperamenta, drugi su flegmaticcnog temperamenta i bolje barataju zivotnim izazovima....

Otuda i gomila naziva kao menadzerski stres, perfekcionizam i sl....Koliko god te osobine bile pohvalne i socijalno prihvatljive to je lose za dusevni zivot ovih prvih..

Znaci visoki stepen aspiracije velika samokriticnost, perfekcioniza pomesan sa losim uticajima sredine, losim porodicnim odnosima i nekoliko visoko stresnih napada i eto npr moguceg napada panike....

A za ove druge se kaze - "Uh ima da zivis 100 godina" ...Za nih je sve lako, polako, sve sto mozes danas ostavi i za sutra, ja jedno udje na drugo izadje itd...

Znaci bitna razlika po meni je stopa anksioznosti - STREPNJE! Prvi previse strepe i u sladu sa svojim osobinama preduzimaju odr. mere koje prazne psihicku energiju pa se jedinka ne moze izboriti sa svim zivotnim izazovima a ovi drugi NE STREPE UOPSTE, pa je samim tim njihov psihicki zivot mnogo kvalitetniji.

...I da, svaki psihoterapeut prvo sto ce reci vecini pacijenata tj klijenata je - "Ljudskoo si bice, pa pusti sebe i da pogresis, neka se srusi svet, da vidim, pa sta, lako ces popraviti..." To je osnova od koje se pocinje i prvo razresenje konflikata u bilo kojoj licnosti......Osoba koja tezi perfekcionizmu, radu redu i necemo po sablonu kako je ona zamislila MOZE IMATI VEOMA TESKIH MENTALNIH PROBLEMA.

Pocinje se od toga da se naznaci coveku da je on pogresiv, da ne izjeda sebe iznutra zbog neuspeha tenutnog, da kada prihvati rizik mora prihvatiti i cinjenicu i da nece uspeti i da nije nista strasno i ako zabrlja.... Kada se ovo postigne kog pacijenta, otvorena su vrata za snizavanje ostalih simptoma i problema koje more tu licnost.

Nema bas neke velike razlike,nesigurni su u sebe:jedni drhte da ne zabrljaju,drugi drhte sto su zabrljali:)
Kako razmisljaju,stalno su u grcu da nesto ne pogrese.....malo psihoterapije da spoznaju svoje kvalitete,pocnu da veruju u sebe i svoju vrednost:)

Ja sam uvek za prevenciju, pre nego za resocijalizaciju.

Ne smatram da oni koji rade preventivno su perfekcionisti, opsesivni, da mogu da razviju mentalne probleme i slicno, oni su jednostvano zrele i odgovorne licnosti. Ne treba mesati zrelost i odgovornost osobe sa opsesivnom teznjom da se ne napravi greska.

Prvi su skloni anskioznoscu , imaju preduslov, obicno su kolericnog ili melanholicnog temperamenta, drugi su flegmaticcnog temperamenta i bolje barataju zivotnim izazovima....

Otuda i gomila naziva kao menadzerski stres, perfekcionizam i sl....Koliko god te osobine bile pohvalne i socijalno prihvatljive to je lose za dusevni zivot ovih prvih..

Znaci visoki stepen aspiracije velika samokriticnost, perfekcioniza pomesan sa losim uticajima sredine, losim porodicnim odnosima i nekoliko visoko stresnih napada i eto npr moguceg napada panike....

A za ove druge se kaze - "Uh ima da zivis 100 godina" ...Za nih je sve lako, polako, sve sto mozes danas ostavi i za sutra, ja jedno udje na drugo izadje itd...

Znaci bitna razlika po meni je stopa anksioznosti - STREPNJE! Prvi previse strepe i u sladu sa svojim osobinama preduzimaju odr. mere koje prazne psihicku energiju pa se jedinka ne moze izboriti sa svim zivotnim izazovima a ovi drugi NE STREPE UOPSTE, pa je samim tim njihov psihicki zivot mnogo kvalitetniji.

Ja mislim da je obrnuto...

pa nema tu velike razlike, i ljudi koji se trude da ne zabrljaju, opet nekad zabrljaju pa moraju da popravljaju to..
Samo ovi drugi to mozda rade cesce..

Back