prevara u braku

ma na ovom svijetu je vise sve postalo normalno, nema vise te stavari koja je sveta i posebna. dok nisam pocela dolaziti na ovaj forum nisam ni znala na sto su ljudi sve spremni i sta je sve "normalno" pa sam se pocela pitati da li sam ja luda i zaostala ili oni nisu normalni.

Ma ne funkcionise ni to "normalno" tako idealno kako mi to "nenormalni" vidimo. Te price: dogovorili se da imaju i druge partnere, precutno odobravanja i sl. ide samo do jedne tacke i onda propada...
Znam za jedan par koji su eto mislili da bi bilo interesantno da malo svinguju, znaci niko nikog ne vara, radimo to zajedno pa je dozvoljeno. Nasli su simpatican par i tako su oni sving-sving-sving dok muz nije primetio da se njegovoj zeni pocinje svidjati onaj tudji muz. I onda je krenula ljubomora, njemu se ta varijanta vise nije svidjala a njoj se sve vise svidjala, i na kraju se razvedose.... i jedni i drugi. Da li je supruga br1 ostala sa muzem br2, ne znam, ali ocigledno je da je sve funkcionisalo dok se emocije nisu umesale. Znaci niko to nije smatrao prevarom, jer je takav bio dogovor, dok se neki nisu zaljubiska van braka.
Ovo potvrdjuje moju teoriju da je prava prevara, bila javna ili tajna, ona koja je emotivno obojena.

Gudajoka....

Klasika
Germanke mogu da kontrolisu svoje emocije, srpkinje ne mogu ;)
Svingerstvo je nastalo na zapadu i oni ga dugo vec primenjuju
A sada zaba videla da se konj potkiva pa hoce i ona...hoce da bude "moderna"
Ali ne ide....

Sve ove prica raznih forumasica(i ne cudi me sto su forumasice a ne forumasi) o dozvoljavanju prevare, razumevanju prevare su jedno klasicno podsecanje na srpsku domacicu kojoj su usta puna feminizma a ne vadi ruke iz sudopere.

phenomenon:
Aleksa sta ti je :shock: ?
Sta si opleo srpske domacice?

Aman, slikovito receno
Srpske domacice cenim, kao i svaki drugi sloj ljudi/zena/dece

Podsetilo me na posetu drugarici u KG..ispijam kafu, ona mesi ensto tamo, pere sudove...ma rinta ceo dan..muz u kafani a ona mi objasnjava zasto je feminizam dobar..a do lakta nabila ruke u sudoperu

Bas tako. I kao sto negde rekoh:"
Mislim da nijedna zena ne bi volela da joj se to desi. Znam da sam ja prva. Ali da li nijedna nije u stanju da oprosti nisam bas sigurna. Ajd sada - sta je dobro?- precutati ili slagati istinu da neko ne bi bio povredjen? Po meni bolje slagati. I svi to radimo samo je caka u tome koliki su ulozi u pitanju. Pa ako slazem da mu lepo ide kravata uz tu kosulju( a boli me uvo) onda cemo to staviti u kategoriju malih lazi i prevara i nikom nista. To nije strasno. Ali ako slazem da sam se opalila sa nekim onda je to velika laz i prevara.
SAmo da se zna da laganje stavljam u kategoriju loseg.
Ali je stvarno individualna stvar kako ce neko doziveti prevaru. Da li je nekome nesto crno-belo ili ispravno-neispravno, normalno ili ne. Mnogi su pokazali da je njima neispravno ne ispravno vec nesto sto odgovara ili jednostavno nesto sa cime mogu da zive. SAd je besmisleno pisati o tome zato sto ce svako izneti idealnu sliku svog vidjenja necega, a nikada stvarno ono sto bi smo uradile. Nemam pojma kako bih ja to podnela. Duboko u dusi ja ne bih volela da znam i mozda sam zbog toga najveca kukavica. I jesam. Ali ne bih mogla da podnesem tu neku neizvesnost i morala bih da znam. A kako bih posle reagovala pojma nemam. I znam da bi se po ugledu na srpske zene, a ne domacice Aleksa, verovatno zadrzala pravila vaznija mi je porodica. Sto i sama znam da je glupost, ali znam koja muda trebaju da bi ostavila nekog i da mi imam jednostavno frustracije od takvih siutacija da stvarno na kraju ne bih znala sta da uradim. Ali da se ne uplicem. Sta je nekome dobro, sta je necija istina u to nikako ne mogu da zalazim, naravno ni da menjam, ni na bilo koji nacin da uticem. To je kristalno jasno svima. inace sta je ta prevara umakanje u neku. Sve dok se ne umesaju osecanja to je druga prica, to se odmah vidi i onda samo od sebe sve pocne da puca. MA nemam pojma sta vise pricam. Prati li me neko?? :)

Pile _babino, ja te pratim. Ovo si odlicno napisala. I potpuno si u pravu. Narocito ovaj deo:
Ali je stvarno individualna stvar kako ce neko doziveti prevaru. Da li je nekome nesto crno-belo ili ispravno-neispravno, normalno ili ne. Mnogi su pokazali da je njima neispravno ne ispravno vec nesto sto odgovara ili jednostavno nesto sa cime mogu da zive.
I, ovaj:
I znam da bi se po ugledu na srpske zene, a ne domacice Aleksa, verovatno zadrzala pravila vaznija mi je porodica. Sto i sama znam da je glupost, ali znam koja muda trebaju da bi ostavila nekog i da mi imam jednostavno frustracije od takvih siutacija da stvarno na kraju ne bih znala sta da uradim.

Secam se da sam jedno pricala dok se nisam udala: "Boze, da me prevari, odmah bih i ja njega prevarila!" Ali to je bilo sa 20, a sa 30 i kusur, shvatis da nisi ti centar sveta, i da oko sebe imas jos dosta ljudi koje volis. I koji bi isto bili povredjeni kad bi doslo do razvoda.
Sa druge strane, iako se ostane u takvom braku, zarad dece, porodice i prijatelja, opet postoji mogucnost da sami budemo zrtva.... Ne znam, u pravu si Pile_babino.....tesko je dati odgovor. :roll:

Aleksa76:
Gudajoka....

Klasika
Germanke mogu da kontrolisu svoje emocije, srpkinje ne mogu ;)
Svingerstvo je nastalo na zapadu i oni ga dugo vec primenjuju
A sada zaba videla da se konj potkiva pa hoce i ona...hoce da bude "moderna"
Ali ne ide....

Sve ove prica raznih forumasica(i ne cudi me sto su forumasice a ne forumasi) o dozvoljavanju prevare, razumevanju prevare su jedno klasicno podsecanje na srpsku domacicu kojoj su usta puna feminizma a ne vadi ruke iz sudopere.
Jao, sto si surov, prema nama sto peremo sudove! Sto nisi pomogao drugarici da opere sudove, vec je potpaljivao za taj feminizam?

Aleksa76:
Hmmm
Da, to si u pravu
prevara je i ako prvo rkesnes pa tek dodjes kuci i priznas..da..slazem se...
Ali oept vidim razliku od onoga "***** i cutim"
Ja mislim da je gore ako prevaris pa kazes.
Prvo, ono sto ne znam ne moze da me boli, a drugo, sebicno je traziti oprostaj i pricati kako je to bila greska itd.
Ako postujes partnerku, onda je ne varas, a ako je vec varas, bolje cuti.
Vece su kukavice oni koji priznaju, jer to rade zbog sebe (grize ih savest), a ne zbog druge polovine.
Tako bar ja mislim...

И ја!

Ја то доживљавам као:''Не могу да се носим са својом грижом савести и одговорношћу, него ћу лепо теби да увелим своју бригу па ће ми бити лакше, испао сам фини и поштен, а ти сад види шта ћеш. Мени је лакше кад своје брљотине поделим са тобом, пао ми је камен са срца, а ти сад плачи, мучи се размишљајући зашто се то десило, да ли си сама допринела томе, мучи се вагањем да ли да останеш са мном или не, мучи се сумњом да ли ћу опет то урадити, да ли те волим или не....''

Ја то видим као пребацивање свог терета партнеру.

Мислим, ако си имао муда да сам брљаш, сам се и вади и сам сноси последице!

Mислим на грижу савести, на подношење осећаја кривице, на дилему око тога шта урадити, да ли остати да партнером или не, како изаћи из нове шеме, мислим на преиспитивање зашто сам то урадио, ко је допринео томе, како и шта даље...

Исповедањем партнеру, све те дилеме и проблеме делимо са партнером, па нама буде лакше, а партнеру теже.
- одлуку о даљем току везе тиме препуштамо у руке партнеру (избегавамо да сами одлучимо),
- тиме несвесно уваљујемо партнеру осећај одговорности за наш сопствени поступак (партнер ће почети сам да се преиспитује чиме је допринео, а не може нико други бити одговоран за оно што сами урадимо),
- ми ћемо у партнеровим очима добити ореол ''поштене и искрене особе'' и тиме се штитимо од партнеровог беса (како можеш да се љутиш на мене кад сам ја био тако искрен, видиш како сам диван?)
- нећемо више осећати толику грижу савести, и мучење због свести да смо учинили нешто лоше, себи ћемо олакшати, али партнеру отежати....

И тако даље...
На ТО сам мислила.

Бар ЈА то тако доживљавам, мада знам да већина људи другачије функционише.

Ok. Shvatila. Ti sto osecaju grizu savesti mislim da i shvate sta im je njihovo zenche zlatno. Nego sta je sa onima koji ne osecaju grizu savesti, koji uzivaju? Lepo im je da mu zena kuva i pegla, a ovamo mu je jos lepse da on pegla neku drugu. Kako prepoznati tu skotinu?? To je meni frka. Zamisli naidjes na idiota koji te duplo farba. Takav skot bolje da mi kaze i da nikad nije pored mene.

Ако те толико успешно фарба, да ти ни у једном трнутку не осетиш да нешто није у реду, ако се осећаш вољена, поштована, уважавана, ако осећаш његову бригу, пажњу, ако се истински посвећује теби и породици....а при томе повремено креше секретарицу...онда није скотина, онда таквом човеку треба подићи споменик!

Зезам се, наравно, али ако никако не осећам да ме вара...шта има да лупам главу око тога? Чиме сам ускраћена, ако све то добијам, а приде понешто добије још нека за коју ја не знам и за коју не слутим, и не осећам да постоји?

Горе би ми било да живим са човеком који ми је веран до гроба, а који ме не ферма, злоставља ме, запоставља...или тако нешто....

Оно што не знам и не осећам - не може да ме нервира!

Hellen:
Ако те толико успешно фарба, да ти ни у једном трнутку не осетиш да нешто није у реду, ако се осећаш вољена, поштована, уважавана, ако осећаш његову бригу, пажњу, ако се истински посвећује теби и породици....а при томе повремено креше секретарицу...онда није скотина, онда таквом човеку треба подићи споменик!

ta ni ducic ne bi mogao bolje da kaze :):):):)

Hellen:

Зезам се, наравно, али ако никако не осећам да ме вара...шта има да лупам главу око тога? Чиме сам ускраћена, ако све то добијам, а приде понешто добије још нека за коју ја не знам и за коју не слутим, и не осећам да постоји?

Pa meni se malo cini da idealizujes situciju i mislim da krivis istinu tj. zelis da je iskrivis i sakirjes iz razloga koji se zove povredjivanje ili mozda jednostavno volis da lazes sebe (osecas se voljenom sa njegove strane a on tebe ne voli, cime te postuje... lazju?... uvazavana... eh kako to??). I da se vratim... Mislim u svakom slucaju zena oseca kad nesto ne stima, jel' da??Bio on skotina koja uziva i kome se dizu spomenici:) ili onaj ko oseca grizu savesti.Ni u kom slucaju ne mozes osetiti nista istinsko u tome sem onoga sto on oseca za decu u tom braku. No to je nesto skroz drugo. Vraticu se na ono o cemu ste raspravraljali na drugoj temi. Kako se zove?? A da, druga zena, valjda; MEni je cudno da neko hoce, svesno, da zivi u iluziji (kada bi sve to o cemu pricamo bila istina) i da bi hteo da laze sebe; Ja sam prva rekla da ne bih volela da znam zato sto se plasim odgovora, zato sto se plasim kako bi to moglo da me povredi, zato sto nemam m*uda da ostavim itd. ali sa druge strane bih i htela da znam zato sto ne bih zelela da zivim u prevari i bar bih znala gde smo mi u celoj toj prici. Eto zajedno smo zato sto sada znamo sta mozemo da ocekujemo jedan od drugog i sto smo naucili da zivimo zajedno, zato sto je tako lakse. Ali izmedju nas nema lazi. Bar nismo tolika ljudska nemoc i prljavstina da moramo sebe i druge da lazemo za stvari koje se ticu ljubavi. Znaci jednostavno ti mene volis, ali ja tebe ne. Zavrsena prica.
A da i neko nalazi srecu u tome sto joj je muz veran ali je ne ferma, a neko u tome da se muz krese okolo ali je " postuje" . U svakom slucaju, ni jedna ni duga prica ne pocivaju na ljubavi.
(i htela bih da ga imam taj font cirilice , ali kako do njega(rekoh bolje sad da kazem da ne zaboravim))

Pa meni se malo cini da idealizujes situciju i mislim da krivis istinu tj. zelis da je iskrivis i sakirjes iz razloga koji se zove povredjivanje ili mozda jednostavno volis da lazes sebe (osecas se voljenom sa njegove strane a on tebe ne voli, cime te postuje... lazju?... uvazavana... eh kako to??).

Е, ај немој да ме психоанализаираш и тумачиш.....
Ја причам о свом принципијелном ставу, а не о својој личној ситуацији.

Није ту у питању преварена особа, него онај ко је преварио.
Ако је имао муда да превари, а да се при томе не консултује са партнером, нек има муда и да се сам избори са тиме! Нек сам донесе одлуку да ли хоће да остане са партнером, а не:''Ја сам ти реко, па ти одлучи!''
Овде се ради о слабости онога ко има муда да превари, али нема муда после да живи са тиме и да сам носи свој терет, него га уваљује другоме!
Да мени партнер дође и каже:''Ја сам на службеном путу креснуо неку цицу, онако успут...Видиш како сам искрен и поштен, хоћу то са тобом да поделим и да будем фер према теби. Ја тебе волим и желим да пређемо преко тога и да све буде као и досад!''
Ја бих му рекла:''Који ми ђаво онда и говориш?''
Ако жели да настави као пре, ако ме воли, онда ће једна авантура остати једна авантура - ја никад не морам да сазнам за њу, јер ако сазнам ја ћу почети да бринем, да страхујем, да се оптерећујем, да сумњам, да га пропитујем....а то није добро ЗА ВЕЗУ....веза ће неминовно почети да шкрипи....

А ако се заљубио па жели да се разиђемо, е, онда нек ми лепо каже па да се разилазимо ко људи!

То је мој став и моје виђење ствари, јер сматрам да свако треба да буде спреман да сноси одговорност за своје поступке.

У праву си када кажеш да је врло ретка ситуација да преварени партнер не осети превару. То може да буде само ако је превара без неких већих емоција...

А да жена осећа да је вољена, а да је партнер не воли - то је једноставно немогуће!
Не може се осећати љубав која не постоји!

Значи, ако сам задовољна, осећам да сам вољена, осећам да је све како треба....шта има да лупам главу о томе да ли ме вара или не? Зар треба цео живот да упропастимо безразложним сумњама и страховима?

A sto ne podnosim likove koji ne citaju tudje postove nego se odmah brane.
Cek jel' trebam da podebljam ono u zagradi u prethodnom postu-(kad bi sve to o cemu pricamo bila istina). Ne cekaj boldiracu ga ovde ili da pocnem da crtam. I Ebo te sto se toliko branis ako ti ne treba psihoanaliza. Sve sto sam rekla u prethodnom postu bilo je u cilju objasnjavanja toga zar treba ceo zivot da upropastimo laganjem samog sebe?? Ko je pricao o strahovima. Ponovila si hiljadu puta tu pricu neka sam snosi posledice svojih dela i shvatili smo je. Niko vise o tome ne prica. Moze li da se ode sa temom dalje od onoga sto ti postavis? I kad kazes da se slazes da je nemoguce da partner ne oseti prevaru sta bi onda znacilo tvoje nerazbijanje glave oko prevare . Zaebi paradoxalna si do bola i sa tobom se ne moze normalno pricati a da ne napadas i branis. Ne mogu da te razumem, a vise i ne zelim. Zamaras me i zamaraju me tvoja objasnjenja kojih cu do daljnjeg da se klonim. Nemoj da se ljutis ponovo molim te. JA sam jednostavno protiv nekih tvojih vidjenja. Ustvari ne mogu da ih skontam mnogo su mi zbrkana, a kao sto rekoh ne zelim vise ni da ih shvatim, zato sto se nalazis uvredjenom, prozvanom itd itd

Back