Preterano znojenje (hiperhidroza)

Pozdrav. :) Naravno, pretpostavljate-delim sličan problem sa vama. :( Naime, znoje mi se dlanovi i tabani već jako, jako dugo. Imam 23 godine, a pamtim da je to počelo da mi smeta negde u 6., 7.razredu osnovne škole, iako je bilo prisutno i ranije, ali ne u ovakvom obliku kao sada. Znojim se na dnevnom nivou, svaki dan, bez izuzetka, sa možda par sati smirivanja situacije, ali nikad ne potraje naročito dugo. Vrlo je intezivno i moram konstantno da brišem ruke. Uz to, ne ovisi previše od spoljnih okolnosti-stresa, temperature, straha i vrlo mi smeta u najobičnjim aktivnostima. Primera radi, kad sam vadila ličnu kartu, jedva su mi uzeli otiske( iako sam brisala prst), svaki put je otisak izgledao kao glatka, crna mrlja, bez ikakvih tačkica i neravnina, moram priznati da je bilo jako neprijatno. 20 puta sam valjala prst po onom čudu da bih dobila jedan mali, melecni otisak. A nisam bila ni nervozna, niti postoji bilo kakvo logično objašnjenje za to prekomerno znojenje isključivo na dlanovima i tabanima, nikad na ostalim delovima tela. Anyway, rešila sam da odem na razgovor u Kamenicu da vidim šta mi je činiti. Užasno se plašim mogućih neželjenih efekata, jer se teško nosim i sa znojenjem na dlanovima i tabanima, ne znam kako bih prihvatila da počnem da se cedim i na licu, to bi bio debakl. :( Uskoro završavam fakultet i biće mnogo čupavije kad krenem da tražim posao, cenim da će me ovaj moj hendikep vrlo sputavati. Javljam kako je prošao razgovor. Nadam se najboljem i mislim da sam spremna da riskiram. Sve najbolje, braćo i sestre po znojenju. :((((:

Pozdrav svima,

kao i ostali imam problema sa hiperhidrozom, i najvise mi smeta znojenje lica, prosto kaplje i jako je neprijatno.

Isao sam kod doktora opste prakse da bi uzeo uput medjutim dobio sam informaciju da oni (posto zivim u Beogradu) ne mogu da daju uput za S.Kamenicu.

Onda je doktora izvrtela neke telefona da pita gde da me posalje, i na kraju mi dala uput za KBC Beograd... Kao i tamo rade... Koliko vidim iz vasih postova ova operacija se radi jedino u S.Kamenici.

Da li neko ima vise informacija da li se radi u Beogradu, i kako da dodjem do S.Kamenice i da li ova operacija pomaze i za facijalnu hiperhidrozu (mislim znojim se svuda, ali mi najteze pada znojenje lica).

Od kog lekara mi treba uput,da li je dovoljno od lekara opste prakse ili mi treba uput od neurologa?
Citam komentare i sve vise i vise mislim da to treba da uradim,jer inace,znojim se samo ispod pazuha i to ne stalno,kad sam sama ili sa porodicom u svojoj kuci ne.Kako izadjem napolje,sretnem nekog,ili treba da kontaktiraam sa bilo kojom osobom koja nije iz mog neposrednog okruzenja,tako krene da mi lije znoj,majica se pokvasi,fleke se vide...vec ne mogu da operem stvari koliko su izjedene od znoja i dezodoransa svih vrsta koje sam probala...Mislim da oni samo pogorsavaju stvari..Inace najvise mi smeta to sto se taj miris uvuce u grderobu i ne moze se oprati nikako...Cak ni iskuvavanjem...uzas...
Zelim tu operaciju..>Ako neko zna konkretno od kog lekara da uzmem uput neka pise....Pozz...Ako ucinim,javljam svoje utiske...

Ja sam presekla i bila na operaciji. I dalje nisam svesna šta mi se dešava, prosto mi je neverovatno da mi se dlanovi više NIKAKO ne znoje. Stopala malo, ponekad, ali to mi uopšte i nije bitno...I dešava se, u situacijama u kojima su mi se pojačano znojali dlanovi da mi se sad znoje leđa...Ali je to potpuno zanemarljivo. Mogu bukvalno sve i više me ništa ne sputava. Išla sam ovih dana na razgovore za posao, hm...ranije bi mi to bio pakao...a sad..osećam se kao da ne postoji ništa što ne mogu uraditi. :)
Sama sebi delujem pouzdano i staloženo i sve sjajno. :) Naravno, dobila sam posao. :)
A bila sam i na jednoj svadbi pre par dana..Znate već, rukovanja na izvoz, a meni bilo milina, prosto sam jedva čekala da se pozdravim sa ljudima, a ranije mi je to bila noćna mora...Sve u svemu-ja sam moj život počela tek posle operacije, sve ostalo je bilo životarenje. :) Bolelo je, ali je i vredelo. :D

Dosta sam citala o ovoj temi iz prostog razloga sto moj brat ima ovaj problem. Naime on je 11.11.2010.g. uradio operaciju na VMA. Primljen je 10.novembra, operisan i otpusten iz bolnice 11.novembra. Prva tri dana su bila katastrofa. Imao je tako jake bolove da nije mogao uopste da spava, sedi, lezi. Pio je Diklofen mada to nije imalo nekog posebnog efekta. Bolovi su se nastavili i dalje odnosno i danas posle vise od mesec dana ima bolove ispod pazuha odnosno na mestu gde je i radjena intervencija koji nisu tako jaki ali ih ima a naravno svo vreme pije Diklofen duo, sada je poceo Nimulid. Takodje su mu rane zarasle tek sada odnosno ide na previjanje danas i u petak. Bili smo na redovnoj kontroli posle mesec dana po doktoru koji ga je operisao to je sve normalno da je stepen izdrzljivosti bolova individualna stvar i da ukoliko nemoze da izdrzi pije analgetike za smirenje bolova, uveče nesto za smirenje kao sto je Brufen. Moram da napomenem da moj brata sada kada ide uzbrdo tesko dise sto nije bio slucaj pre operacije, ruke su pocele da mu se tresu neznam zasto, trebao bi da pocne da radi 27.Decembra inace radi kao vatrogasac ceo dan, pa celu noc, na osnovu njegovog stanja mislim da nece moci to da izdrzi a doktor mu je prilikom kontrole dao posle mesec dana predlog za jos samo 15 dana jer prosto nemoze vise za takvu intervenciju. Sto se znojenja tice nije prestalo odnosno sada se znoji nocu i kada sedi a pre operacije se znojio samo kada se krece. Neznam nadam se da ce se sve ove propratne stvari koje ima vremenom srediti i da je to individualno ko kako reaguje, da ce kod njega mozda sve duze trjati. Volela bi da mi mozda neki savet da doktorka koja je takodje radila ovu operaciju mislim da je korisničko ime Dorota ili tako nekako a naravno i svi ostali koji su radili ovu operaciju i imaju nesto novo. Pozdrav, zabrinuta sestra.:think:

Uradila sam torakoskopsku simpatektomiju na klinici u Kamenici, 13.12.2010. (ponedeljak). Pustili su me kući isti dan. Imala sam bolove u grlu (verovatno od cevi za intubaciju) i u predelu grudnog koša. Taj dan sam teže disala, međutim preživela sam nekako pošto sam ga uglavnom prespavala od anstezije. Pila sam Nimulid protiv bolova i već sutra dan mi je bilo bolje, nisam osećala nikave bolove u plućima pa sam u četvrtak počela da radim. Jedino je bol prisutan ispod pazuha dok flasteri potpuno ne otpadnu.
Pošto nisam imala bolove prestala sam da pijem Nimulid, ali su me u subotu počela ponovo boleti pluća i gornji deo leđa. Sad sam se ponovo vratila na Nimulid, a danas me boli samo gornji deo leđa. U sredu idem na kontrolu, pa ću da vidim šta kaže hirurg. Zanimaju me iskustva sa postoperativnim bolovima, da li je to normalno i koliko obično traju bolovi?
Inače, znojili su mi se dlanovi, tabani i ispod pazuha. Od tada je potpuno regulisano znojenje, dlanovi su mi suvi, a ispod pazuha se znojim minimalno. Nadam se da će tako i ostati. Operisao me je Dr Kuhajda.

Evo da vam prenesem moja iskustva,uradila sam čuvenu operaciju u oktobru ove godine na institutu u Sr. Kmanici,posle dosta čekanja,razmišljanja,premišljanja odlučila sam da presečem sebi muke.
Imala sam hiperhidrozu lica,dlanova i pazuha,sada imam kompezatorno znojenje ledja i to samo izmedju lopatica,znoje mi se ponekad i unutrašnja strana kolena i lice ali u manjoj meri nego pre. Kao što vec znate to je individualna stvar kao i bol, pa se nadam da će se vremenom smanjiti.
Što se tiče bolova,trajali su pet dana,već na prvoj kontroli nisam više ništa osetila a i lepak sa rana je otpao. Mada na bol nisam ni mislila,pa ga nisam ni osetila. Ali zato sam se prvih nedelju dana nenormalno znojila po licu,jer je moja najveća briga i bilo lice. Opterećivala sam se danima,molila boga samo da mi lice prestane da se znoji i gle čuda sto sam vise o tome razmišljala više sam se znojila. Psiha je čudo.
U suštini jako sam zadovoljna operacijom,nema više mokrih dlanova i pazuha što je u velikoj meri uticalo na kvalitet mog života. Ali moj je problem u glavi,tako da jesam operisana ali nisam izlečena. U svakom slučaju na osnovu mog iskustva preporučila bi svima sa hiperhidrozom dlanova ili pazuha ovu operaciju,osim kompezatornog znojenja ledja nikakvih posledica nemam,ni bol,ni oziljke,počela sam da vežbam posle dve nedelje i kondicija je bila kao i pre operacije.
Da još jedna stvar,želela bih da pohvalim celokupno osoblje instituta u Kamenici na ljubaznosti i strpljenju,uglavnom mladi ljudi koji rade svoj posao sa osmehom na licu.

E da,što se tiče uputa prvo idete kod svog lekara opšte prakse. Morate im objasniti o čemu se radi i gde se leči tj,operiše hiperhidroza,e onda vam oni daju uput za specijalistu. Tamo opet ista priča iz početka,objasnite im da se operacija radi u Kamenici i koji lekari je rade,ja sam znala za doktora Kuhajdu pa sam im tako i rekla. E onda vam specijalista daje uput za Kamenici kod izabranog hirurga,a pored doktora Kuhajde operaciju radi i doktor Koledin,i na kraju sa tim uputom odlazite u Kamenicu na razgovor gde ukoliko utvrde da se radi o hiperhidrozi stavljaju vas na listu čekanja.
Sve u svemu ima cimanja,ali nije tako strašno,bitmo je samo da znate da objasnite lekarima opšte prakse šta vam treba,jer dosta njih nikad nije čulo da se kod nas izvodi takva operacija. E da i objasnite im koliko vam to smeta,jer su meni postavljali takva pitanja i govorili mi kako je to sasvim normalno,kako to nije ništa strašno,da je to samo pitanje estetike i tako.

Ja sam se odlucila za operaciju. Da li bi neko od onih koji su to vec obavili mogao da mi kaze jednu stvar - ja sam iz beograda i od lekara opste prakse sam dobila sve upute i treba da odem u Nemanjinu da overim uput za bolnicko lecenje. Da li to moze da se overi i pre nego sto se zavrse sve analize ili ne?
Hvala svima na informacijama koje su izneli u forumu
Pozdrav

Поздрав!

Дакле, ја сам за могућност операције и решавање овог проблема сазнао пре неких годину дана у новинама и био сам чврсто решен да исту и обавим јер више нисам могао да издржим да живим са тим. Обзиром да ми се појачано знојило лице мој социјални живот је постајао све јаднији из дана у дан, а пошто сам наравно свестан тог знојења, оно је у непријатним ситуацијама постајало све горе и горе.
Упут од моје докторке сам тражио и добио у шестом месецу прошле године али нисам могао да прођем комисију на социјалном јер су они тражили и упут из Каменице. Отишао сам горе и тај сам добио без проблема и стављен сам на листу чекања (неких 200 особа). Позвали су ме пред крај године и обавестили да сам стигао на ред, рекли ми да извадим упут за стационарно лечење, комисијску оверу у социјалном и да се јавим кад то прођем. Онда су ми заказали операцију за 13.01, рекли да дођем дан раније преподне и да извадим налазе које будем могао да добијем без заказивања (EKG, RTG, комплетна крвна слика), а оно што не стигнем вадићу горе.
Оперисан сам 13-ог ујутру, мислим да нисам провео ни 45 минута од изласка из своје собе до повратка у њу. Оперисао ме је доктор Мишел Милошевић. Осећао сам болове у леђима, али више у плућима и то углавном кад бих пробао да се накашљем или кинем. Имам по два минијатурна реза са обе стране грудног коша (зато што ми је доктор за сваки случај спречио и евентуално знојење дланова и пазуха). Резови се лепе, а не шију како сам ја мислио и лепак сам отпадне после пар дана. Таблете за болове нисам пио јер већ сутрадан ме готово ништа није болело. Сестра са којом сам причао на ту тему ми рече да је то индивидуална ствар и да се неко пренемаже три дана, а да други малтене одмах скоче на ноге. Обзиром да сам из централне Србије из болнице сам због дужег пута отпуштен 14-ог.
Био сам на редовној контроли у мом дому здравља после седам дана (опет се снимају плућа) и резултати су супер. Осећај је сјајан, али заиста, ја се нисам покајао ни једног трена. Намерно радим ствари које сам раније избегавао због овога и нема знојења, евентуално некад мало на табанима, али то ми је заиста небитно.
Особље са клинике ја стварно страва, поготово млађе сестре, јако су стрпљиви и љубазни.

Препоручио бих свима, вреди!

Operisan sam 23.10.2010. u Sr. Kamenici zbog simptoma hiperhidroze. Od kad znam za sebe znojenje je bilo prekomerno čak i pri vrlo niskim temperaturama a prilikom bilo kakvih fizičkih aktivnosti , pa čak i pri hodanju. Znoj je imao neprijatan miris a ispod pazuha je ostavljao žute fleke na belim košuljama ,noću jastuci su bili mokri.Kako je to uticalo na kvalitet života znaju samo oni koji imaju isti problem. Na tv.- u sam video emisiju u kojoj je gostovao dr. Nikodin , jedan od hirurga i upravnik grudne hirurgije i Željko Samardjić koji je bio gost kao operisani pacijent. Naravno to je za mene bila slamka spasa i uspeo sam posle sedam meseci da dodjem na red za operaciju. Na razgovoru za operaciju dr. Nikodin me je upozorio na moguće posledice u vidu kompenzatornog znojenja a koje se javljaju u 30-tak posto slučajeva u predelu od pupka na dole a koje se vremenom stabilizuje. Dan pre operacije na prijemu u razgovoru sa hirurgom koji će me operisati , dr.Mišel Milošević, obavešten sam da su to veći procenti kompenzatornog znojenja , od 35 - 50 posto i da se javljaju u predelu grudi , ledja i nogu. Pošto su sad to bile druge okolnosti ja sam počeo da se premišljam pa mi je dr. ponudio i opciju da odustanem. Sa obzirom na okolnosti i traume ja sam rešio da rizikujem i verovatno bi pristao i na veči procenat rizika. Operacija i postoperativni tok su prošli super. U 9 pre podne sam operisan a u 16.30 posle vizite sam bio kod kuće ,sav sretan , pre sretan . Ali ta sreća nije dugo trajala jer se pojavilo jako znojanje u predvidjenim delovima koje se i dan danas pojačava 4 meseca posle operacije. Na kontroli snimak pluća je bio uredan i konstatovana je takva reakcija organizma. Načelnik mi je objasnio da ta reakcija ima naj jači efekat 3 meseca posle operacije i da bi trebalo da se smiri posle 6 meseci. Dani prolaze a ja postajem očajan jer je znojanje postalo nepodnošljivo. U grudima i na ledjima kao da imam ugradjene grejače , tako da ne mogu nigde da maknem a da ne ponesem rezervne majce ili košulje.- Pošto vozim autobus u gradskom saobračajnom u ovakvom stanju nisam više sposoban za posao jer sa mene sve " lije". Dok su drugi u zimskim jaknama ja sam u majci kratkih rukava i opet se znojim. Ne isključujem mogučnost da je to malo i zbog nervoze. Ja ovim putem molim osobe kojima je prošlo tih 6 meseci posle operacije a imaju ili su imali iste efekte posle operacije kao i ja da mi jave kakva su njihova iskustva jer ja postajem bukvalno očajan. Preko fejsa sam pokušao da kontaktiram dr. Kuhajdu ali bez uspeha.

pre svega pozdrav svima koji boluju od hiperhidroze!!! ja sa ponosom mogu da kazem da sam ja BOLOVALA od ove, slobodno se moze reci bolesti. Operisana sam 23.marta 2011. u S.Kamenici. Operisao me je doktor Kuhajda. Isti dan sam operisana i oko 16h sam napustila ustanovu. Moj problem je bila generalizovana hiperhidroza dlanova, pazuha i tabana. Oko 50 min je trajala intervencija. E sad individualno je da li cete imati bolove nakon budjenja iz anestezije, u predelu grudnog kosa i ledja. ja sam imala katastrofalne bolove u prvih 2 sata nakon budjenja, ali su se oni postepeno smanjivali i trajali su 2 dana. Sada, 17.dan nakon operacije mogu da kazem da je moje znojenje pazusnih jama i dlanova prestalo, tabani mi se i dalje znoje, ali dosta manje nego ranije, i to me ne opterecuje uopste. Nadam se da ce i ono prestati uskoro jer je organizmu potreban odredjeni vremenski period da se privikne. Inace imam 24 godine, preporucila bih svima koji zaista pate od ovog poremecaja da ga se i rese. Ako neko ima pitanja moze mi pisati na moju e-mail adresu kockadokockice@gmail.com. VELIKI POZDRAV, LJUDI SAMO HRABRO!!!!!

Cao svima. Dosta sam citala o ovoj bolesti jer je i ja nazalost imam. Tek skoro sam saznala da preterano znojenje moze da se izleci tj operise. Mene najvise muci znojenje lica kao i pazuha i dlanova ali znojenje lica mi najteze pada jer sam zensko...i zaista mi stvara neprijatne situacije. Volela bih ako neko moze da mi kaze kako da dodjem do uputa za operaciju i koja je procedura oko svega toga i naravno koliko se ceka da se dodje na red za operaciju? Da li se placa operacija?
Hvala svima u napred na pomoci!

Cao svima. Dosta sam citala o ovoj bolesti jer je i ja nazalost imam. Tek skoro sam saznala da preterano znojenje moze da se izleci tj operise. Mene najvise muci znojenje lica kao i pazuha i dlanova ali znojenje lica mi najteze pada jer sam zensko...i zaista mi stvara neprijatne situacije. Volela bih ako neko moze da mi kaze kako da dodjem do uputa za operaciju i koja je procedura oko svega toga i naravno koliko se ceka da se dodje na red za operaciju? Da li se placa operacija?
Hvala svima u napred na pomoci!

Не би требала да се плаћа. Мораш да одеш на преглед код дерматолога па да он да препоруку за операцију грудном хирургу. ;)

Не би требала да се плаћа. Мораш да одеш на преглед код дерматолога па да он да препоруку за операцију грудном хирургу. ;)

hvala na informaciji :) da li treba prvo kod lekara opste prakse da se ide pa onda kod dermatologa? ne znam odakle da krenem a volela bih sto pre da to uradim jer ovo znojenje lica postaje nepodnosljivo pogotovu sad jer je leto... :(

Можда би могла и скраћеним путем- прво код др-а опште праксе па да ти он да упут за хирурга. А ако не може тако, онда прво др опште праксе па упут за дерматолога па хирург. ;)

Moj suprug ima pojacano znojenje...ali bas pojacano...on je svaki dan mokar po telu...i lice i ledja i pazuh ..neverovatno. se mnogo znoji... Koliko sam mogla da shvatim, njemu nema pomoci zato sto se u Kamenici operise pojacano znojenje lica, ruku i nogu a kao posledica moze da se javi znojenje ledja i stomaka... ali on se vec znoji na tim mestima...ima 32 godine i jako tesko podnosi sve to, postaje nesigurniji, gde god krenemo nosimo i po dve majice da se presvuce,...nocu jastuk mokar potpuno, carsaf i prekrivac kao da su izvadjeni iz masine za pranje...potpuno mokri... I ko za inat ja se uopste ne znojim, mogu da se ne okupam 5 dana i ne osecam se na znoj...naravno da uredno odrzavam higijenu ali se jednostavno ne znojim...bas kad je jako toplo malo na vratu i celu i to je sve... Kako da mu pomognem??? Ovde niko nije pisao da se znoji toliko po celom telu kao on...molim za pomoc.

Романа,познато је да хиперхидроза може и у том облику да се испољи. Код неких може да се санира, код неких не. Али да би сте знали морате отићи код доктора. ;)

Hiperhidroza celog tela se neleci, na zalost. samo generalizovana hiperhidroza, govorim ovo jer sam pre 3 meseca prosla kroz operaciju i znam sve o tome. Uput se dobija od lekara opste prakse , kakav dermatolog, odakle vam te ideje?!!! Ali uput dobijas tek kada ti se zakaze operacija. Za pregled kod dr. u kamenici ne treba uput nego se zakazuje pregled i to je to. Dakle sve sto vas zanima ovo je mail je moj mail, pitajte slobodno kockadokockice@gmail.com

Hiperhidroza celog tela se neleci, na zalost. samo generalizovana hiperhidroza, govorim ovo jer sam pre 3 meseca prosla kroz operaciju i znam sve o tome. Uput se dobija od lekara opste prakse , kakav dermatolog, odakle vam te ideje?!!! Ali uput dobijas tek kada ti se zakaze operacija. Za pregled kod dr. u kamenici ne treba uput nego se zakazuje pregled i to je to. Dakle sve sto vas zanima ovo je mail je moj mail, pitajte slobodno kockadokockice@gmail.com

Хиперхидроза се јавља у лакшим и тежим облицима. Лакше облике лече и дерматолози.Јер обољења еекриних жлезда спадају у дерматологију.
Знам шта пишем.
Дакле, неко ће отићи код др-а опште праксе и тамо добити упут за дерматолога, а неко ко има тежи облик базиран на претераном раду симпатикуса је за грудног хирурга.
Што се тиче тог прегледа без заказивања (у Каменици) то није уобичајена процедура.
Рецимо, у Бг-у код дерматолога у Џорџа Вашингтона можете отићи без упута, али и КЦС неће хтети ни да вас погледају.
Прогуглајте мало, изненадићете се, хиперхидроза се не лечи искључиво хируршким путем.

Back