Prestolonaslednik?

A šta će biti ako se pojavi neki skriveni potomak Obrenovića, ili nabeđeni potomak Obrenovića pa okupi pristalice? Pa oni su duže vladali Srbijom od Karađorđevića.

... Da. Poznato je da Obrenovica vishe nema ... Neko vreme je bio popularan neki lik iz D.Milanovca koji je tvrdio da je direktan potomak medjutim dokazalo se da je to izmisljotina ... Tako da tesko da ce se to desiti ... Opet s druge strane diskutabilno je i da li uopste Obrenovici imaju prvenstvo u tom pogledu ... ne bih dublje ulazio u to... Medjutim, interesantno je da je DB josh 44. vodila snaznu huskacku politiku pokusavajuci da obezvredi Karadjordjevice i trazivsi da se Petar odrekne svog prava kao i pronalazenjem ostalih u grani Karadjordjevica huskajuci ih jedne protiv drugih ... Tako je dugo vodjen spor od unutar te loze ko ustvari ima vishe prava .... To se proteglo sve do 90-ih kada je i Milosevic konstantno dovodio Tomislava koji zapravo nema nikakvo pravo ... Jedini slucaj u kome je moguce je da Aleksandar umre kao i svi njihovi muski potomci .... Tako da tehnicki Aleksandar je trenutno jedini pravi prestolonaslednik

STNCO ....
... Stvarno nemam namere da pojasnjavam koje su prednosti monarhije tebi jer je ocigledno da si vec formirao svoje misljenje ... Problematika vezana za tu temu je vrlo slozena a i diskutuje se na drugom mestu ... (tema se zove monarhija ili republika cini mi se) ... Meni su savrseno poznate prednosti monarhije .... i itekako postoje ,,,

Ne znam otkud ovakav komentar jedne apsolutne istine. Srbija je republika i to je fakat.
Da li treba da postane Prestolonaslednikova monarhija? Pa ja se iskreno nadam da će neki pametan Srbin ili Srbi da preduhitre Srbende i da odgovore na nekoliko ključnih pitanja pre nego postane monarhija, pa će onda i Srbendama postati neke stvari mnogo jasnije. Ta pitanja u:
-koja je prednost npr. engleske monarhije nad npr. nemačkom republikom?
-kakva je uloga moranha danas u npr. Engleskoj?
-koliko npr. engleski parlament izdvaja sredstava za izdržavanje monarhije?
-ko bi imao više pravo na presto ako se pojavi neki Obrenović?
-da li će ponovo biti deljenja Srba i po tom onsovu?
-da li postoji opasnost nasilne smene dinastija?
Искрено - уопште се нешто ни не проптерећује да ли ће Србија бити република или монархија.
У мом посту поента и није у томе него у нечему сасвим другом.
Поента је да се црвени нешто жесте што је престолонаследник био на бини на протесту, а они су највише и одговорни за губитак Косова, за разлику од Карађорђевића који су Косово вратили у састав српске државе.

Искрено - уопште се нешто ни не проптерећује да ли ће Србија бити република или монархија.
У мом посту поента и није у томе него у нечему сасвим другом.
Поента је да се црвени нешто жесте што је престолонаследник био на бини на протесту, а они су највише и одговорни за губитак Косова, за разлику од Карађорђевића који су Косово вратили у састав српске државе.

...Potpis ... 8-)

Baj D Vej Da kazem i da nisam bash za tu stranu koja propagira Obrenovice ... ne zaboravite da katastrofalna spoljna politika u to vreme kao i niz drugih stvari kao naprimer tajni sporazumi sa Austro-ugarskom Unazadile su Srbiju PRILICNO

STNCO ....
... Stvarno nemam namere da pojasnjavam koje su prednosti monarhije tebi jer je ocigledno da si vec formirao svoje misljenje ... Problematika vezana za tu temu je vrlo slozena a i diskutuje se na drugom mestu ... (tema se zove monarhija ili republika cini mi se) ... Meni su savrseno poznate prednosti monarhije .... i itekako postoje ,,,
Pa zato bi i trebao da mi ih objasniš jer ja nisam zadrti republikanac nego se samo raspitujem. Jedan moj dalji rođak-arhitekta živi u Londonu već desetak godina i pre mesec dana se lepo ispričasmo i jedno pitanje moje je bilo o ulozi kraljice u Engleskoj. On se nasmejao uz tvrdnju da nema nikakvog političkog uticaja, i da mnogo košta uz naglasak i da mnogo zarađuje od turizma, jer su delovi dvora otvoreni za turiste, skoro kao zoološki vrt.
Ali dobro posetiću predloženu temu.

Baj D Vej Da kazem i da nisam bash za tu stranu koja propagira Obrenovice ... ne zaboravite da katastrofalna spoljna politika u to vreme kao i niz drugih stvari kao naprimer tajni sporazumi sa Austro-ugarskom Unazadile su Srbiju PRILICNO

I šta bi radio sa njihovim pristalicama koje nije briga za te greške već razmišljaju o akcijama "Crne ruke", za koje su Karađorđevići sigurno znali.

Pa zato bi i trebao da mi ih objasniš jer ja nisam zadrti republikanac nego se samo raspitujem. Jedan moj dalji rođak-arhitekta živi u Londonu već desetak godina i pre mesec dana se lepo ispričasmo i jedno pitanje moje je bilo o ulozi kraljice u Engleskoj. On se nasmejao uz tvrdnju da nema nikakvog političkog uticaja, i da mnogo košta uz naglasak i da mnogo zarađuje od turizma, jer su delovi dvora otvoreni za turiste, skoro kao zoološki vrt.
Ali dobro posetiću predloženu temu.

Oprosti mislio sam da si ironican ... :| Elem ... Pregledaj prvo link koji sam stavio za dalje informisi se na temi monarhija ili republika posto ne zelim sad da koristim copy paste deluje mi malo nemoralno ;)a ako zelish mogu ti poslati linkove ...

I šta bi radio sa njihovim pristalicama koje nije briga za te greške već razmišljaju o akcijama "Crne ruke", za koje su Karađorđevići sigurno znali.

....Ja ... Nishta .... Sve je jasno ..... Kada saberesh pogubno vodjenje drzave od strane raskalasnog Milosha Obrenovica i Aleksandra sa situacijom koju su proizveli sta od mene ocekujesh da ti kazem ? Tajna zaverenicka organizacija Crna ruka, koju su cinili oficiri, i dalje je bila vrlo aktivna dok je Kralj Petar I Karadjordjevic bio na vlasti. Posle majskog prevrata 1903. godine, ona je osnažila i imala je dosta uticaja na politicki život zemlje. Pod njenim uticajem, kralj Petar se 22. juna 1914. i godine povukao, prenevši vršenje kraljevske vlasti na prestolonaslednika Aleksandra.
U secanju celog svog naroda kralj Petar I Karadjordjevic je ostao zapamcen kao omiljeni i pravedni vladar, koji je zajedno sa svojom vojskom prošao kroz najteža iskušenja Prvog svetskog rata: prelazak preko Albanije i izbeglištvo u Grckoj. Kako je Prvi svetski rat doneo oslobodjenje Slovenima koji su živeli u Austrijskoj monarhiji, kralj Petar je bio prvi kralj Srba, Hrvata i Slovenaca u zajednickoj državi te se s toga i izvlache danashnje teze za prvenstvo u pretendovanju na pr. Dok je Milosh ostao upamcen kao vladar koji je doveo do stagniranja u kulturi i ekonomiji, unishtavanja voske, unistavanja drzavnih finansija, gusenja demokratije i slobodnog mishljenja i sl.

On NIJE PRESTOLONASLEDNIK EJJJJJJJJJJJJJJJJJ....prestolonaslednika imaju KRALJEVINE a mi smo BOGU HVALA REPUBLIKA.............kada ce neko da shvati u ovoj drzavi da on NIJE PRESTOLONASLEDNIK!

Ako ćemo pravo:
Srbija, i ostale novokomp. države su nastale raspadom juge, što se može da tumači kao da je Tito, tj. njegova partija IZGUBILA rat i državu! Ta vlast je bila okupaciona sila na teritoriji Kraljevine, prema tome, okupator je pobeđen, opet imamo Kraljevinu!:D

To mu i ja govorim ali odbija da prihvati ... Elem za one koji zele da razumeju pa i za njega rado pojasnicu ... ;)

.......... :rolleyes: Aleksandar je suvereni nosilac kraljevskog prava i postoji mimo drzave. Kraljevstvo je svojstvo kralja! Apsolutno i neopozivo se prenosi. Sto znaci da i u slucaju abdikacije i smrti prenosi se neopozivo. Aleksandar II ima pravo da sebe naziva tituliranim kraljem. Primera radi .... : Emanuel Filiberto ima titulu prestolonaslednika, Mihailo Rumunski nosi titulu RUMUNSKOG KRALjA iako je Rumunija republika. Grcki kralj iako u izgnanstvu se i dalje titulira kao kralj. Aleksandar II je rodjen u monarhiji a ne u republici koja je kasnije silom nametnuta s toga on jeste kraljevic kao sin kralja tj. princ, ali je prestolonaslednik jer je rodjen kao prestolonaslednik i tu titulu mu niko ne moze oduzeti. Kada su zapadne zemlje ukidale monarhije pre su letele glave nego sto su mogli da im ukinu titule. Cak i u Francuskoj danas postoje i ne mogu se ukinuti razne titule kao sto su titule Markiza , Grofova i sl. Po hriscanskom zakonu on je nosilac tog prava. Koja je ta drzava koja moze da ukine ono sto bog aminuje?! U Ustavu Kraljevskog Doma Karadjordjevica on je i Staresina Kraljevskog doma Karadjordjevica. . Kralj nema drugog znacenja sem u kraljevskoj korespodenciji. Aleksandar II uvazava zvanje prestolonaslednika i ima pravo da se tako zove... Interesantno je reci da Beograd u ustavu se navodi kao PRESTONICA ....

Na sve ovo imam samo jedno pitanje...KOG prestola je naslednik....

Back