prepoznajete li ga?

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Искрено се извињавам, на одмору сам, кући, а ту је конекција катастрофа тако да ми потрага за сликама иде доста отежано. Али, пробаћу да вам поставим нови задатак. Не брините, нисам заборавила на вас.

Upravo sam procitala svih 110 prethodnih strana i moram priznati da su mi oci ispale! :shock: Svaka vam cast ljudi (svima vama) na ovako detaljnim predstavljanjima rasa i na fenomenalnim slicicama. :-D Elem, ja sam i dalje pri onome da je ovo Am. lisicar mada mi se cini da je ta rasa mozda vec bila, mada vec sam se skroz izbezumila tako da nisam bas sigurna koje su sve rase bile. :oops: Pozdravcic za sve vas! :wink:

Danica83:
Upravo sam procitala svih 110 prethodnih strana i moram priznati da su mi oci ispale! :shock: Svaka vam cast ljudi (svima vama) na ovako detaljnim predstavljanjima rasa i na fenomenalnim slicicama. :-D Elem, ja sam i dalje pri onome da je ovo Am. lisicar mada mi se cini da je ta rasa mozda vec bila, mada vec sam se skroz izbezumila tako da nisam bas sigurna koje su sve rase bile. :oops: Pozdravcic za sve vas! :wink:

Свака част и теби што си прочитала свих 110 страна! Ја сам још и бележила расе, скоро, читајући стране од почетка!
Хвала ти на комплиментима!
И да, у праву си, јесте амерички лисичар! Ја, у принципу, водим рачуна да увек "преслишавам" расу која није била, али признајем да понекад и оманем, па поновим расу.
Овде је обичај да онај који погоди расу, има "задатак" и да је представи, тј. напише све што може о њој. Уосталом, видела си и сама. Нека то буде више о карактеру самог пса него о изгледу (може о длаци, висини, тежини). Хоћеш ли моћи?
Поздрав и за тебе!

Naravno da cu moci! Sve sto se tice pasa mi ne predstavlja nikakav problem, vec zadovoljstvo. ;)
Temperament: Americki lisicar je simpatican, umiljat, nezan i dobar kod kuce, ali takodje i hrabar i neumoran ratnik u lovu. Odlicni su sa decom i dobro se slazu sa drugim psima zbog svoje proslosti lovaca u coporima, ali im ne treba verovati kada su zajedno sa drugim malim zivotinjama. Prijateljstvo prema strancima veoma varira. Neki su veoma prijateljski, a neki zastitnicki nastrojeni. Ova rasa moze biti malo teza za dresuru. Obratite paznju posto ako je u mogucstvu americki lisicar ce otrcati za bilo kojim interesantnim mirisom. Vole da laju i imaju melodican lavez, cak toliko da su neki tonovi korisceni u nekim popularnim pesmama. Lisicari nisu bas najbolji izbor za kucnog ljubimca, zato sto su kroz istoriju bili korisceni za lov i ziveli u coporima u zajednickim stenarama. Ako se ipak opredelite da ga uzmete kao kucnog ljubimca radje potrazite primerka iz izlozbenih krvnih linija nego iz lovnih.
Visina: 53 - 64 cm ; Tezina: 29 - 34 kg
Zdravlje: Buduci da su prilicno zdrava rasa, americki lisicari nemaju problema sa mnogim genetskim bolestima kao sto su problemi sa kukovima i kostima, koji pogadjaju mnoge druge velike rase pasa. Ne treba preterano hraniti ovu rasu posto su podlozni gojaznosti.
Zivotni uslovi: Americki lisicari nisu preporcljivi za zivot u stanu. Veoma su aktivni i najbolje zive na velikim imanjima.
Vezba: Americkom lisicaru je potrebno veoma puno vezbe jer u suprotnom moze postati nemiran i destruktivan. U stanju je da pretrcava posed od 200 km2 od rano ujutru do kasno uvece i da se vrati kuci jos uvek entuzijastican i zeljan trcanja.
Primer: Americki lisicar po imenu "Mastin's Smiley" je pobedio 2005. godine na takmicenju na otvorenom polju (United States Open field trial). To takmicenje se sastoji u cetvorodnevnom trcanju (po 5 sati svakog dana) i psi se ocenjuju u sposobnostima lova, pracenju traga, brzini i nagonu, i izdrzljivosti.
Zivotni vek: U proseku oko 10 - 12 godina
Velicina legla: Prosecno 5 - 7 stenaca
Nega: Kratka, glatka i ostra dlaka je laka za odrzavanje. Moze biti svih boja. Cetkati tvrdom cetkom za kratkodlake pse i kupati samponom samo kada je neophodno. Ova rasa se prosecno linja.
Poreklo: Oko 1650. godine, britanski odgajivac Bruk (Brooke) iskrcao se u Sjedinjenim Drzavama sa citavim coporom engleskih lisicara i posao u lov na lokalne sive lisice. Od ovih pasa nastao je americi lisicar, kasnije ukrstan sa engleskim i francuskim gonicima kao i sa irskim gonicima. Tako je nastala velika raznovrsnost tipova, cime je pojacano rivalstvo medju vlasnicima copora. Najpoznatiji varijeteti su Vokerov lisicar (Walkerhound) i Trigov lisicar (Trigghound), koji su dobili ime po svojim odgajivacima. Svi tipovi postuju standard americkog lisicara, koji je 1894. priznao americki Kennel Club. U 17. veku ovi psi su se koristili za pronalazenje indijanaca. Kasnije su, medjutim, postali efikasni i neumorni lovci na divlje zivotinje. Americki lisicar ima odlican njuh, i veoma je brz u poteri za plenom. Veoma je izdrzljiv prilikom trcanja i ima melodican lavez. Ova rasa se i dalje primarno koristi kao lovni i takmicarski pas (u coporima ili sam), iako je imao i solidnog uspeha kao pas pratilac. Ovi psi su talentovani za lov, rad na tragu, cuvanje i agility.
Eto toliko od mene, nadam se da je dovoljno. Ko zeli nek pridoda jos informacija. Puno pozdrava i zeljno iscekujemo sledecu rasu za pogadjanje! :grin:

Ајде, да вас више не држим на "танком леду"!

255.jpg

Back