Препоруке за куповину возила

• Začetnik teme Začetnik teme mvbdb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja bih jako voleo da je tako ali nije.Pogotovo sto su u poslednje vreme jos poceli da dizu cene zbog goriva.
Tolika cena moze da bude sa same granice Italije ali tu su se kola rasprodala i sad se vec dovoze iz Rima,sa Kalabrije a tu kosta i po 420 eura dovoz na velikom kamionu sa 9-10 automobila.

Пре месец дана превоз из Милана камион са 10 возила 2200 евра плус још неки додатни трошак од 200 евра (не знам тачно за чега). Да ли се у међувремену нешто мењало због горива не знам али и ако јесте није сигурно тако драстично поскупело. Наравно можеш ти да вучеш кола и доле из штикле па ће те изаћи ко зна колико.

@skiza
Volvo je dobar auto ali je skup za odrzavanje i licno sam imao na jednom da promenim plivajuci zamajac na 1,9D motoru i polovan je kostao 250 eura a srecom pa sam uspeo da nadjem jedan iz Mitsubishi-ja jer nose isti motor a cim nije Volvo odmah je jeftiniji.
Eno kolega ga ima na placu i ne moze da ga proda pa ti vidi dali ti je takav auto neophodan pored Focusa,Stila,Megana,Golfova koji nisu nista specijalno ni losiji a ni bolji.

Ja ti se ne razumem bas puno u automobile, ali nisam bas ni nepismen.
Pitanje je i sta je skupo :)
Ja imam Golf 2 za koji realno vise ne moze da se nadje deo.
Nosim se mislju da kad stavis deo koji je 250 evra, on ce i da traje, ako je original.
Ako se odlucim za njega, na sta da obratim paznju prilikom kupovine?

Prvenstveno na motor i menjac jer motor je Renoov a menjac ne znam.Trap ko trap a isto tako i amortizeri i ostali potrosni delovi.
Bitno je da nije lupan a farbarije u 99% slucajeva ima. Obicno im je ako imaju kilometrazu vozacko sediste rasparano po sredini ali po savu i tu treba da pogledas dali je naknadno siveno. Zamajac obavezno proveri kod motora jer taj sto sam ja gledao je polovan a ko zna kolio kosta originalni jer u Luk-u koji ima reparirane delove taj zamajac kosta oko 350 eura.
Na kraj krajeva uvek mozes da uzmes ovako nesto.:D
1,9TDI sa 90 ks koji nema plivajuci zamajac i ima mehanicke dizne a prelaze po 500-600k km bez problema.Ja ovog dajem za 3500 sto je za ovakvo stanje odlicna cena.
1fivsh.jpg

Poslednja izmena:
Prvenstveno na motor i menjac jer motor je Renoov a menjac ne znam.Trap ko trap a isto tako i amortizeri i ostali potrosni delovi.
Bitno je da nije lupan a farbarije u 99% slucajeva ima. Obicno im je ako imaju kilometrazu vozacko sediste rasparano po sredini ali po savu i tu treba da pogledas dali je naknadno siveno. Zamajac obavezno proveri kod motora jer taj sto sam ja gledao je polovan a ko zna kolio kosta originalni jer u Luk-u koji ima reparirane delove taj zamajac kosta oko 350 eura.
Na kraj krajeva uvek mozes da uzmes ovako nesto.:D
1,9TDI sa 90 ks koji nema plivajuci zamajac i ima mehanicke dizne a prelaze po 500-600k km bez problema.Ja ovog dajem za 3500 sto je za ovakvo stanje odlicna cena.
1fivsh.jpg

Mamu mu ebem, al je pala cena. Pre godinu dana si morao bar 4,5k eura da izdvojis za neki ovakav golf.

Poslednja izmena:
Mamu mu ebem, al je pala cena. Pre godinu dana si morao bar 4,5k eura da izdvojis za neki ovakav golf.

pa poolako dace ukupno jos 4 hiljade na odrzavanje za par godina. :P.

Ja nikada necu moci da se slozim da je jedan diesel sa 400.000km bolji od bilo kojeg novog automobila jer to je glupost i to ce svako da ti kaze nemoj uopste da mislis da nece!Ali iskreno mislim da povrsno gledas na jednog polovnjaka sve sto ti je zapalo na oko!!! moze za jako malo novca da se promeni i da se stvori bas takva slika o polovnjaku koju ti imas svaki malo vestiji prodavac ce se za to pobrinuti!
Ti nikada neces znati kakve je havarije taj automobil pretrpeo i na koji nacin je karoserija popravljana zato sto je spolja sve lepo i uredno!Jedini nacin da se to vidi je na crash testu i ako imas vremena pogledaj kakav kolaps dozivi karoserija koja je sklepana i prodata nekom Srbinu za 4.000e od jedne nove Dachie(mogu se pronaci takvi testovi na internetu)!
Tako da se mora malo dublje razmisljati o jednom polovnjaku pre kupovine jer samo dobar volan,papucice,sedista i lepa farba ne znace ama bas nista sve je to macka u dzaku ali ko voli nek izvoli!

Ja bih toplo preporucio da dizele preskocite, osim ako niste 100% sigurni sta kupujete, odnosno neko je proverio i testirao motor i sve ostalo, izduvne gasove, kompresiju itd. takodje, pitajte prodavca kada je auto prosao tehnicki pregled (u nemackoj se to zove TuV i vazi dve godine), pa ako je prosao u zadnjih godinu dana onda vam je to jos jedan znak da je OK, ako se blizi isticanje TuV-a budite oprezni......i da, kola iz italije i francuske bih preskocio, preskocio bih i kola koja su vozena po velikim gradovima itd. pamet u glavu i srecno.
Takodje svi koji sanjaju da je jedan nemac kupio Golfa Tdi ili passata karavana da sa njim ide vikendom u kupovinu taj ima teske probleme!
Trziste polovnjaka u Evropi je vrlo razvijeno i konkurencija je nemilosrdna, problem je ukoliko zelite auto kao i vecina zainteresovanih (recimo u Nemackoj Golf TDi ili nesto slicno), e tada nema nista posebno povoljno ni interesantno. Jednostavno svugde vazi zakon ponude i potraznje!
A u sustini Peki vam je lepo rekao da za mali novac mozete da dobijete samo ono sto niko nece ili ono sto je unisteno tako da zablude koje vladaju kod nasih ljudi da su Nemci toliko bogati da daju dobre automobile jeftino i da samo nas cekaju su besmislica!
Jedna mala sitnica koju mnogi previdjaju. ja sam mehanicar (ne za kola) ali se jako dobro razumem u kola i opravke i znam sta da gledam. da li se i vi razumete do te mere ili se "razumete". najsladje se smejem kad vidim da 95% kola starih 7-10 godina na nasim placevima ima 100.000km plus minus 5.000km. i da ih je zena ili penzioner vozio po autoputu......LOL. a malo se zagledate ispod i vidite napukle manzetne na homokinetickim....kola proizvedena u ovom veku imaju originalne manzetne koje na prednjem pogonu traju 300.000-500.000km zavisno od mnogo cega. to vam je mali detalj po kome se razlikujem ja i meni slicni od vecine pa vi gledajte.....

Poslednja izmena:
Evo ovaj stoji vec vise od mesec dana i za svo to vreme nazvalo 3 coveka da se raspitaju i jedan bio da vidi i kaze da je dobra cena i auto ali ne vadi pare.
Toliko o tome kako narod ceni postenu kilometrazu tako da Kizo sad znas zasto vecina ima oko 120-150k km na satu.
A jos moram da napomenem i pobijem tvoju teoriju da su sklepani od dva vise auta jer to se preko ne radi a ovde se tako jako havarisani automobili uvoze u izuzetno malom broju jer to nije po zakonu tj zakon zahteva da auto udje na svojim tockovima sa celom svetlosnom grupom.Tu npr ulazi onaj Brzvo koji ima farove i tockove a nece biti secen na pola i sastavljan iz dva auta kao sto ti to mislis.
Na kraj krajeva,ljudi voze i takva kola godinama i hvale se kako ih sluzi a primer je jedan auto sa kojim su ljudi dosli kod mene i na kom sam nasao plavu trepnu,zelen zadnji blatobran a auto je siv i ljudi kazu da ih auto godinama odlicno sluzi.
Sto se tice kilometraze Golf koji sam okacio ima 186k km i bio je u servisu na pregledu gde je majstor rekao da je jako retko naci takav auto i da ima ispod 200k km i toplo ga preporucio kupcu,muzu od zenine rodjake ali ja necu da ga dam ispod 3500 a on je misli za manje.

Servisne kao sto sam uvek govorio,se i ne falsifikuju jer stizu prazne nego se upisuju naknadno pecati servisi pa narod se oslanja na tu servisnu.
Ali to ne rade svi nego neki a ako se auo odveze do poznatog majstora lako se moze utvrditi dali auto valja ili ne tako da ne bi trebalo praviti famu oko toga dali polovan auto valja ili ne! Svakako da valja ako se uzme dobar primerak a ima ih samo mora da se korektno i plate.

a pre neki dan si ga davao za 3000e?
Ko nije iskoristio priliku sad je kasno!:)
Auto sam dobio u zamenu i isplati mi se da ga dam i za 3000 i vec prvi dan tj u prva 2h mi je bio jedan forumas kome sam rekao 3000 i on se nesto razmisljao da bi mi sutra rekao da bi ga uzeo a ja sam u medjuvremenu dobijao 3200 i skontao sam da ne bi trebao davati dobar primerak za male pare.
U medjuvremenu sam isao i kod majstora koji je rekao da je vanserijski dobar Golf i kad sam to cuo sad necu da ga dam ispod 3500 jer kad se i oglasi pogledaju uglavnom su preko 3500 a treba ih i registrovati i uraditi servis i ko zna sta jos a ovde to nista ne mora.Plus je pitanje kako su sacuvani jer ovaj je bas sacuvan.
Jos kad sam video juce da je trgovac izvadio uvozniku 3300 za Golfa 1,4 16V neregistrovanog onda sam skontao da sam budala ako TDI dam ispod 3500.

Poslednja izmena:
Па шта је то него фалсификат кад узмеш бланко па попуниш по жељи.
To nije falsifikat jer je originalna servisna knjizica ,originalni pecat i moze policija da proverava i ustanovice da nije falsifikat ali....prevara jeste od strane prodavca.
Kod nas ima i jako puno napravljenih servisnih knjizica ali te ne lice na fabricke i to su one sto kazu ljudi"Napravim servisnu za 20 minuta.".

Дуле то је фалсификат. Можемо да дискутујемо о врстама и начинима фалсификовања али никако о чињеници да ли је то фалсификат.

Al si ti nedokazan covek.
Kako ces ti ustanoviti da je to falsifikat? Ajd sad nam lepo objasni!
Pecat je napravljen prema originalnom,upisano je sa vise olovaka od strane vise ljudi zbog razlicitog rukopisa i sad ti dokazi da je falcifikat!
Prevara jeste ali koju ti ne mozes da dokazes kao sa pravljenom servisnom.

Al si ti nedokazan covek.
Kako ces ti ustanoviti da je to falsifikat? Ajd sad nam lepo objasni!
Pecat je napravljen prema originalnom,upisano je sa vise olovaka od strane vise ljudi zbog razlicitog rukopisa i sad ti dokazi da je falcifikat!
Prevara jeste ali koju ti ne mozes da dokazes kao sa pravljenom servisnom.

Нисам ја недоказан него си ти очигледно ограничен па не схваташ шта значи реч фалсификат. Сама чињеница да је печат како сам кажеш направљен према оригиналном довољно говори у прилог томе да је и печат фалсификован. Такво прављење печата је кривично дело.
Друга је ствар што полиција нема интерес да утврђује ту врсту превара и фалсификата. Али лако и ти сам можеш ако ти је у интересу да утврдиш да ли јесте или није фалсификована сервисна. Однесеш је у овлашћени сервис и они провере у систему да ли се подаци из ње поклапају са подацима из њиховог система.
То што је испечатирана оригинална бланко књижица са печатом направљеним на основу оригиналног не мења чињеницу да је фалсификат. Фалсификат као и у свим другим варијантама, постоји добар и лош, онај који провалиш на око и онај који је урађен да изгледа веран оригиналу.

П.С.Обично све сервисне печатирају једним евентуално са два печата. Вероватноћа да неки плац има печате свих овлашћених сервиса из једне државе је минимална.

Poslednja izmena:
pa poolako dace ukupno jos 4 hiljade na odrzavanje za par godina. :P.

Ja nikada necu moci da se slozim da je jedan diesel sa 400.000km bolji od bilo kojeg novog automobila jer to je glupost i to ce svako da ti kaze nemoj uopste da mislis da nece!Ali iskreno mislim da povrsno gledas na jednog polovnjaka sve sto ti je zapalo na oko!!! moze za jako malo novca da se promeni i da se stvori bas takva slika o polovnjaku koju ti imas svaki malo vestiji prodavac ce se za to pobrinuti!
Ti nikada neces znati kakve je havarije taj automobil pretrpeo i na koji nacin je karoserija popravljana zato sto je spolja sve lepo i uredno!Jedini nacin da se to vidi je na crash testu i ako imas vremena pogledaj kakav kolaps dozivi karoserija koja je sklepana i prodata nekom Srbinu za 4.000e od jedne nove Dachie(mogu se pronaci takvi testovi na internetu)!
Tako da se mora malo dublje razmisljati o jednom polovnjaku pre kupovine jer samo dobar volan,papucice,sedista i lepa farba ne znace ama bas nista sve je to macka u dzaku ali ko voli nek izvoli!

Ja bih toplo preporucio da dizele preskocite, osim ako niste 100% sigurni sta kupujete, odnosno neko je proverio i testirao motor i sve ostalo, izduvne gasove, kompresiju itd. takodje, pitajte prodavca kada je auto prosao tehnicki pregled (u nemackoj se to zove TuV i vazi dve godine), pa ako je prosao u zadnjih godinu dana onda vam je to jos jedan znak da je OK, ako se blizi isticanje TuV-a budite oprezni......i da, kola iz italije i francuske bih preskocio, preskocio bih i kola koja su vozena po velikim gradovima itd. pamet u glavu i srecno.
Takodje svi koji sanjaju da je jedan nemac kupio Golfa Tdi ili passata karavana da sa njim ide vikendom u kupovinu taj ima teske probleme!
Trziste polovnjaka u Evropi je vrlo razvijeno i konkurencija je nemilosrdna, problem je ukoliko zelite auto kao i vecina zainteresovanih (recimo u Nemackoj Golf TDi ili nesto slicno), e tada nema nista posebno povoljno ni interesantno. Jednostavno svugde vazi zakon ponude i potraznje!
A u sustini Peki vam je lepo rekao da za mali novac mozete da dobijete samo ono sto niko nece ili ono sto je unisteno tako da zablude koje vladaju kod nasih ljudi da su Nemci toliko bogati da daju dobre automobile jeftino i da samo nas cekaju su besmislica!
Jedna mala sitnica koju mnogi previdjaju. ja sam mehanicar (ne za kola) ali se jako dobro razumem u kola i opravke i znam sta da gledam. da li se i vi razumete do te mere ili se "razumete". najsladje se smejem kad vidim da 95% kola starih 7-10 godina na nasim placevima ima 100.000km plus minus 5.000km. i da ih je zena ili penzioner vozio po autoputu......LOL. a malo se zagledate ispod i vidite napukle manzetne na homokinetickim....kola proizvedena u ovom veku imaju originalne manzetne koje na prednjem pogonu traju 300.000-500.000km zavisno od mnogo cega. to vam je mali detalj po kome se razlikujem ja i meni slicni od vecine pa vi gledajte.....

Prvo, niko nije rekao da je ovaj auto presao 400.000. Drugo, nova Dacia ne moze ni da prismrdi ovom Golfu sve i da je presao i pola miliona kilometara. Sto se tice tifa, ako uzmes auto koji ima tif, ne treba da brines!

Ko nije iskoristio priliku sad je kasno!:)
Auto sam dobio u zamenu i isplati mi se da ga dam i za 3000 i vec prvi dan tj u prva 2h mi je bio jedan forumas kome sam rekao 3000 i on se nesto razmisljao da bi mi sutra rekao da bi ga uzeo a ja sam u medjuvremenu dobijao 3200 i skontao sam da ne bi trebao davati dobar primerak za male pare.
U medjuvremenu sam isao i kod majstora koji je rekao da je vanserijski dobar Golf i kad sam to cuo sad necu da ga dam ispod 3500 jer kad se i oglasi pogledaju uglavnom su preko 3500 a treba ih i registrovati i uraditi servis i ko zna sta jos a ovde to nista ne mora.Plus je pitanje kako su sacuvani jer ovaj je bas sacuvan.
Jos kad sam video juce da je trgovac izvadio uvozniku 3300 za Golfa 1,4 16V neregistrovanog onda sam skontao da sam budala ako TDI dam ispod 3500.

Da nisam kupio Alfu .............

Нисам ја недоказан него си ти очигледно ограничен па не схваташ шта значи реч фалсификат. Сама чињеница да је печат како сам кажеш направљен према оригиналном довољно говори у прилог томе да је и печат фалсификован. Такво прављење печата је кривично дело.
Друга је ствар што полиција нема интерес да утврђује ту врсту превара и фалсификата. Али лако и ти сам можеш ако ти је у интересу да утврдиш да ли јесте или није фалсификована сервисна. Однесеш је у овлашћени сервис и они провере у систему да ли се подаци из ње поклапају са подацима из њиховог система.
То што је испечатирана оригинална бланко књижица са печатом направљеним на основу оригиналног не мења чињеницу да је фалсификат. Фалсификат као и у свим другим варијантама, постоји добар и лош, онај који провалиш на око и онај који је урађен да изгледа веран оригиналу.

П.С.Обично све сервисне печатирају једним евентуално са два печата. Вероватноћа да неки плац има печате свих овлашћених сервиса из једне државе је минимална.

A sta ako auto nije odrzavan u ovlascenom servisu i nas ovlasceni servis ne moze da proveri servisnu istoriju tog automobila?
Ne mozes da dokazes da je falsifikat i to ti je sto ti je!
Ako si radio i radis sa kolima onda znas koliko servisnih knjizica u automobilu dodje potpuno prazno sto znaci da nikad nije odradjen nijedan servis u ovlascenom servisu i sad ajde dokazi da je falsifikat ta servisna knjizica.Jednostavno i prosto- ne mozes! :per:
Znaci,ja kazem da jeste prevara ali ne mozes da dokazes da je to falsifikat! Kad moram non stop da se ponavljam.

Не Дуле ти си јасно написао да то НИЈЕ фалсификат. Иначе те празне сервисне и кола која никад нису видела овлашћени сервис у највећем броју случајева долазе из Италије, у Немачкој је то ређи случај од невине Словенке :).
У том случају остаје ти да се коцкаш и верујеш трговцу, мада ако мене питаш куповина аута из Италије је права игра за хазардере и ја лично себи не би куповао ауто увежен из исте али добро то је само мој лични став. Евентуално да лично одем и потражим га али овде сигурно не.

Evo ti si kupac i dosao si na neki plac gde ti poturaju servisnu knjizicu i ti vidis da je original i da ima redovno upisane i pecatirane servise.I sta ces sad?
Kako da budes uveren u verodostojnost toga sto pise u knjizici? Vidis na pecatima da je to neki mali servis ali ne pise ime brenda nego Djuzepe i kako mislis da proveris dali je to to a kilometraza je vesto spustena na carobnih 150k km koje ne mozes da proveris na dijagnostici jer je spustena i u motornom kompjuteru?
Dali sam ja imao servisne knjizice kad sam doterao kola iz Nemacke a za koja mi je na granici receno da su satovi vec dirani?
Svuda ima prevara pa ti oci moras da otvaras i u salonu sa novim kolima jer su mozda kola bila ostecena u transportu pa su ofarbali neki deo i sad ti ga takvog prodaju. Jedina je prednost sto imas garanciju ali si je podobro platio jer taj auto imas za mnogo manje para-ali polovan i bez garancije tj sa garancijom jer evo Kum je uzeo jedan auto sa autoplaca i dobio garanciju od godinu dana ali je uslov bio da se odradi servis kod njih.Malo su ga klepili po usima ali ima garanciju za koju ce se ispostaviti tokom vremena dali je prava ili ne.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back