Препоруке за куповину возила

• Začetnik teme Začetnik teme mvbdb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Honda je pocetkom osamdesetih razvila prvi put u svetu tako nesto i u pocetku koristila na svojim formulama. Od nastajanja se to kod njih zove V-TEC sistem. U komercijalnu upotrebu je usao 1990. godine i to bas u ovakav Civic kao moj. Nesto kasnije su ovakvu tehnologiju poceli da razvijaju i Toyota (VVTI) i Mitsubishi (MIVEC), a sredinon devedesetih (mislim) da je i BMW video nesto u tome i napravio svoju verziju sistema (VANOS, ako se ne varam je naziv).

Za razliku od Alfinih i Fiatovih varijatora, Hondini i Toyotini gotovo da se uopste ne kvare. Narocito su kod Honde pouzdani zato sto se baziraju vise na mehanici uz manju pomoc elektronike. Dobro, kod novijih Hondi su ovaj sistem doterivali pa je i ucesce elektronike sve vece postajalo s godinama, ali taj sistem i dalje vazi za vrlo pouzdan i ne pravi nikakve probleme.

Citao sam pre par godina da je Honda napravila 15.000.000 motora sa ovakvim sistemom i da je za dvadesetak godina beznacajan broj njih otkazao i to nakon opseznije upotrebe. Pretpostavke su da je to zbog nemara vlasnika (lose odrzavanje) ili zbog raznoraznih budzenja. Bice pre da je ovaj drugi slucaj u pitanju, posto je Honda upravo zbog ovakvih mototra zanimljiva tjunerima.

vd:
varijator = variable valve timing
slično kao kod toyote... honde... = VVT
whats the point?
kod klasičnog motora ventili se pri bilo kojem broju obrtaja otvaraju i zatvaraju na istom položaju klipa.
ti položaji su napravljeni kao kompromis onoga što je motoru potrebno pri različitim obrtajima.
varijator pri srednjem broju obrtaja produžuje vreme otvorenosti ventila i time se dobija bolje "disanje" motora.
efekti su vidljivi na povećanju snage i ravnomernijem obrtnom momentu.
fiatov sistem pomera ugao bregaste mada kod drugih proizvođača postoje i sistemi kod kojih se menja hod ventila.
svi ovi sistemi su mehanički relativno složeni a imaju ograničene mogućnosti pa proizvođači rade na sistemima kod kojih će otvaranjem pojedinačnih ventila upravljati elektronika. slično kao sa diznama za ubrizgavanje.
Hvala :ok:

Honda je pocetkom osamdesetih razvila prvi put u svetu tako nesto i u pocetku koristila na svojim formulama. Od nastajanja se to kod njih zove V-TEC sistem. U komercijalnu upotrebu je usao 1990. godine i to bas u ovakav Civic kao moj. Nesto kasnije su ovakvu tehnologiju poceli da razvijaju i Toyota (VVTI) i Mitsubishi (MIVEC), a sredinon devedesetih (mislim) da je i BMW video nesto u tome i napravio svoju verziju sistema (VANOS, ako se ne varam je naziv).

Za razliku od Alfinih i Fiatovih varijatora, Hondini i Toyotini gotovo da se uopste ne kvare. Narocito su kod Honde pouzdani zato sto se baziraju vise na mehanici uz manju pomoc elektronike. Dobro, kod novijih Hondi su ovaj sistem doterivali pa je i ucesce elektronike sve vece postajalo s godinama, ali taj sistem i dalje vazi za vrlo pouzdan i ne pravi nikakve probleme.

Citao sam pre par godina da je Honda napravila 15.000.000 motora sa ovakvim sistemom i da je za dvadesetak godina beznacajan broj njih otkazao i to nakon opseznije upotrebe. Pretpostavke su da je to zbog nemara vlasnika (lose odrzavanje) ili zbog raznoraznih budzenja. Bice pre da je ovaj drugi slucaj u pitanju, posto je Honda upravo zbog ovakvih mototra zanimljiva tjunerima.

Potpuno netačno.
Alfa Romeo was the first manufacturer to use a variable valve timing system in production cars. The 1980 Alfa Romeo Spider 2.0 L had a mechanical VVT system in SPICA fuel injected cars sold in the United States. Later this was also used in the 1983 Alfetta 2.0 Quadrifoglio Oro models as well as other cars. The system was engineered by Ing Giampaolo Garcea in the 1970s

Potpuno netačno.
Alfa Romeo was the first manufacturer to use a variable valve timing system in production cars. The 1980 Alfa Romeo Spider 2.0 L had a mechanical VVT system in SPICA fuel injected cars sold in the United States. Later this was also used in the 1983 Alfetta 2.0 Quadrifoglio Oro models as well as other cars. The system was engineered by Ing Giampaolo Garcea in the 1970s
Ko zna šta je tačno. Znate li koliko sam puta čuo da je taj i taj Mercedes prvi uveo vazdušni jastuk, kasnije neki drugi model, pa kasnije Volvo... takodje i za mnoge drugi stvari.

Ja sam izneo to sto sam procitao i delom stvari po secanju. Ako nije tacno to sto sam napisao, ja se izvinjavam. Mislim na podatak ko je prvi izmislio ovako neki sistem.

Ali, cinjenica je da V-TEC i slicni sistemi kod japanaca rade vrlo dobro i uopste nisu skloni kvarenju, odnosno natprosecne pouzdanosti, dok se kod italijana to kvari samo tako, bar koliko ja cujem i citam po net-u.

dok dodje on do Banjice, ima se otopi sneg :D Mene sad fino zaneo i nisam uspeo da povratim kontrolu, i pustio sam ga samo. Prebrzo sam ušao u krivinu velikog luka.

sto mi deda uvek prica, za zimu su bitne samo dve stvari, dobre gume i pravilno kocenje..ako nemas abs, seckas ga nogom xD i motorno kocenje
ja sva sreca pa na toyoti imam nove wintere napred..a i da jeocukam nije neka steta xD

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back