Препоруке за куповину возила

• Začetnik teme Začetnik teme mvbdb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zanimaju me iskustva vozaca modela 320d e46, zeleo bih odgovore od ljudi koji su vozili ili voze ovaj automobil a ne price od tetke babe druga i sl.

Razmisljam da kupim ovaj model recimo od 2000 - 2003 od 100kw u Crnoj Gori jer restajlng od 110kw jeste bolji ali i skuplji. Ma nije ni to problem, do 2000e vise ali razmisljam bolje mi je uzeti neki bolji model sa 100kw, jeftinije da prodjem pa ako me zabode reparacija turbine ili sl. tih 2000e mogu tu da iskoristim i da dovedem automobil u dobro stanje nego da dam 2 soma vise za 110kw pa jos toliko ako zatreba za neke delove reparacije i sl....

Ono sto mene zanima jesu vasa misljenja tj. mane, potrosnja grad/otovreno(cisto informaciono pitam) voznja...

Svi ste dobrodosli, samo molim one koji nemaju sta pametno i korisno da kazu da zaobidju temu. Hvala!

p.s. Video sam i neke angel farove za e46 sa prstenovima za 240e...to je jedina stvar koji bih zamenio na e46 100kw....

Kakva su vasa misljenja i iskustva ako ih imate u vezi sa ovim autom?

Jedan moj rodjak razmatra ovaj auto za kupovinu , u svrhu porodicnih potreba i pitao me je za misljenje.

O Citroenima znam toliko da su jako udobni za voznju i prave su ladje na putu.... To je ono sto je dobro.

Ono sto im je slaba tacka je kvalitet i pouzdanost nakon sto prevale nekih 150.000 km na satu tada stvari krecu da idu u nepovoljnom pravcu.

Drugo 90% ih stize iz uvoza i problem je naci ih u dobrom stanju.

Sta vi mislite?

Jedan moj rodjak razmatra ovaj auto za kupovinu , u svrhu porodicnih potreba i pitao me je za misljenje.

O Citroenima znam toliko da su jako udobni za voznju i prave su ladje na putu.... To je ono sto je dobro.

Ono sto im je slaba tacka je kvalitet i pouzdanost nakon sto prevale nekih 150.000 km na satu tada stvari krecu da idu u nepovoljnom pravcu.

Sta vi mislite?

dobar auto:ok:

Sta vi mislite?

Izvrstan auto. Pocinkovani lim i izdržljivi motori. Dijelovi jeftiniji nego za pasata. Lično preferiram benzince.

Moja 2 drugara imaju takav i veoma su zadovoljni. Jedan je taksista i samo on je presao 200.000 s njim, a koliko oni pre njega bog sveti zna. Motor nije otvarao Preporucujem benzinac 1,8. Takav i on ima. Plin podnose dobro. Dizeli su takodje dobri, ali veoma osetljivi na nase gorivo, a popravka ubrizgavanja je skupa. Radije kupi limuzinu nego karavan. Poslovicna nepouzdanost drugih modela Citroena nije karakteristika i ovog. Srecno.

P.S.
Preporucuje se restajling model (2004 - )

Koje godiste? Postoje varijante sa hidraulicnim i klasicnim ogibljenjem. Udobnost sa hidraulicnim je neuporedivo bolja, ali s druge strane dolazi nesto skuplje odrzavanje, posebno ako je neka varijanta 2001-2, jer je to 12-13 godina star auto. Fabricka garancija na hidrauliku je valjda 200k km, ali je uslov redovan pregled u ovlascenom servisu. Generalno, dobar auto, s tim sto sam video, tj. cuo kako kod nekoliko njih skripe trapovi, mislim da se radi o klasicnom ogibljenju, verovatno su alu trapovi + guma i to mora da skripi :)

Moja 2 drugara imaju takav i veoma su zadovoljni. Jedan je taksista i samo on je presao 200.000 s njim, a koliko oni pre njega bog sveti zna. Motor nije otvarao Preporucujem benzinac 1,8. Takav i on ima. Plin podnose dobro. Dizeli su takodje dobri, ali veoma osetljivi na nase gorivo, a popravka ubrizgavanja je skupa. Radije kupi limuzinu nego karavan. Poslovicna nepouzdanost drugih modela Citroena nije karakteristika i ovog. Srecno.

P.S.
Preporucuje se restajling model (2004 - )

Znaci bezati od dizelasa . Takvo sam i ja neko misljenje imao. Neki benzinski motor 1.8 taj npr i tng pride

On razmatra 2007-2008 godiste.

Imao sam dva bmw-a e 46.Jedan od 100 kw (136 ks) a drugi od 150 ks.Skoro da sam siguran da ekonomicniji auto u odnosu na snagu nisam vozio.Ovaj od 150 ks je imao 6 brzina,i u 6-oj brzini pri 110 km/h trosi ispod 4 litara! I stvarno je tako,a u gradu su mi oba trosila do 7,5 lit.Dakle-vrh.
U krivinama se ponasaju direktno,idu kao po sinama,po kisi takodje oslicni,a zimi,...to vec zavisi kakve gume imas.Sa novim Michelin zimskim gumama (Michelin alpin ) ici ce odlicno.
Sto se tice buke u kabini,nije da je nema.Od tog auta sam ocekivao da bude ipak malo tisi.
Pitaj sta te jos zanima :)
A te angel eyes farove od 240e.Bacices pare,jer imas da kupis obruce koje mozes ugraditi u vec postojece farove.Ti angel eyes obruci na bubanj potoku kostaju oko 40e.

Super! Zadovoljan sam tvojim odgovorom.
Reci mi koje si felne koristio,17``? A gume tanje a sire,tipa 255/55/17...?
Ima li neka znatna razlika u voznji izmedju 132 I 150ks?
I ono sto me najvise zanima, ljudi pricaju kako ovaj od 132ks ima problema sa turbinom,diznama itd...dok je 150ks ispeglan sa greskama, a onda mi neki decko kaze kako se presao sto je prodao 132ks jer mu je bio odlican, a sada ga glava boli sa ovim od 150ks...

A znam za prstenove...Ali ovaj far ima i sociva i prstenove...;)

P.s. ovih dana planiram da pazarim jednog, pa da se malo informisem.

Poslednja izmena:
@kalin
Problem je u tome sto ce nas covek pre voziti dizela koji je losiji nego nekog proverenog benzinca. Da me neko ne shvati pogresno ovde ne mislim konkretno na C5 nego uopsteno bilo koji primer da je u pitanju. Jedan od tih primera koji mi odmah pada na pamet je Astra G koja ima fenomenalne i pouzdane benzince, a ljudi opet iz nekog razloga odlepljuju za onaj Isuzuov 1.7 DTI koji nije nista specijalno (2.0 DTI je inace mnogo bolja opcija).
Izvinjavam se za offtopic.

Jedan moj kolega je imao C5 onaj predzadnji model,mislim da je bio 2003-04 godiste i koristio ga kao taksi,secam se da nije bilo lampice koja nije bila upaljena,znam da je imao neku gresku sa ESP-om,tako da se auto mogao prevrnuti u krivini ako pre krivine ne drzis dugme za ESP da bi ostao aktivan.
Kratko receno elektronika je losa strana ovih automobila,zato bih detaljno pregledao dal sve radi i dal ima neka lampica upaljena.

Ako ce ti sta pomoci,vozio sam se oko 300km sa njim u jednom pravcu,kako kroz grad,tako i na autoputu.Masina,ladja,vrhunski auto,bar sto se tice samog utiska u voznji kao suvozac.Kad stisnes,ume da popije,ali normalnom voznjom ne trosi nista znacajno vise od proseka.I mogu ti reci da kad si u bmw-u,drugaciji je osecaj nego kad si u nekom francuzu ili italijanu,tera te da stisnes gas.Svu srecu sa kupovinom! :)

Ovo sam nasao kod Hrvata na forumu. Stvarno je obeshrabrujuce da auto star 4 godine se ovako puno kvari . I to odrzavan redovno u ovlascenom servisu.

Poštovani, FORUMAŠI molim za mišljenje, savjet i odgovor za probleme koje imam sa svojim autom marke CITROEN - C5 II, 1,6 HDI iz 11/2004.god.

Evo ukratko, moj C5 II upravo je navršio 4 godine i ima 149000 km, sve je bilo savršeno do 140000 km mijenjao sam ulje i filtere svakih 20000 km,
a onda u kolovozu ove godine počinju problemi.U samo 2-3 mjeseca ( kolovoz, rujan, listopad ) događa se slijedeće otkazuje motorić hladnjaka kilera-mora se mijenjati cijeli ventilator, na vrijeme je zamijenjen tako da se motor nikada nije grijao. Ubrzo otkazuje pročistač čestica FAP i mora se mijenjati uz obveznu dopunu aditiva.Nakon par dana blokira vodena pumpa i puca zupčasti remen, sva sreća pri startu tako da motor nije prolupao, nije još gotovo. Nedavno na semaforu ( na Pešćenici ) pri ubacivanju u prvu brzinu puće sajla mjenjača, mora se mijenjati komplet sajli mjenjača a kad je sve dolje skinito, mislim na mjenjač, utvrdilo se da zamašnjaci imaju lufta te da se moraju staviti novi, a to znači potisna ploča,kvačilo,korpa i dr. Ukupan ceh svih ovih zamjena iznosi 4.000,00 eura. Sada auto ide normalno, ali pri kočenju kočnice neugodno škripe, cvile ponekad se čuje zvuk poput metalne pištaljke. Pločice prednje i stražnje su zamjenjene između 80.000 km i 120.000 km i nisu istrošene, diskovi su još dobri.
Još jedna pojava, sada mi se pri ubrzavanju-dodavanju gasa pali na displeju INFO RISK BLOOK OF FILTER i lampica SERVICE opet FAP, motor tada počne nemirno raditi,pomalo podrhtavati i to sve traje dok ne pronađem mogućnost da ujednačeno vozim cca 70 km/h oko 30 minuta, nakon toga upozorenje se gasi i motor normalno funkcionira, danas 10.12. imao sam dva paljenja upozorenja i isto gašenja. Zvao sam CITROEN HRVATSKA i postavio pitanje, da mi nisu "slučajno" na ovlaštenom servisu nešto podvalili, takvu mogućnost oni odbacuju, jer svi rezervni dijelovi avionom preko CITROENA HRVATSKA stižu po narudžbi ovlaštenih citroen servisa u RH. Predložili su mi da napravim dijagnostiku FAP-a u drugom servisu i utvrdim stupanj zasićenja "novog filtera".

MOLIM ODGOVOR, ŠTO SE TO DOGAĐA SA FAP-om? ZAŠTO ŠKRIPE KOČNICE? I ŠTO JE SLIJEDEĆE ( TURBINA, TURBOPUNJAČ I SL. )? ZAR JE MOGUĆE DA C5 KOD 150000 km više nije siguran.Servisiran je u Zagrebu.
SADA SE VOZIM I RAZMIŠLJM O PRODAJI, DA SE RJEŠIM FRANCUZA ?? ILI ME USKORO ČEKA NOVO IZNENAĐENJE, VENTILI??,
Molim za komentar. HVALA.

A što reći osim katastrofa,koda je složen da izdrži točno 150kkm a onda raspad sistema...
Još mogu shvatit da ode lamela,****** to je potrošni dio,ali da ti na uredno servisiranom autu zvizne zupčasti pa to je za popizdit.
Turbina ti je isto tu negdje za laganu reparaturicu tako da ti se praktički u pet godina se nabere 5-6 somova eura troška,koma

Ovo trebaju pročitat oni koji savjetuju rabljeni, par godina star, ali da je neka viša klasa. Kod tih auta problemi upravo počinju na odprilike tim kilometražama. Naravno ne kod svih.

moj gazda je imao dva C5, godišta recimo 2003, 2005, prvi je bio 2.0HDi a drugi karavan 2.2, uglavnom nakon 100.000km počinju problemi s tim autima. Generalno rikava elektronika, njemu se u vožnji palila i gasila cijela kontrolka, a na 120.000km je pukao klip! Drugi je imao slične probleme ali ga se na vrijeme riješio. Kao što možete vidjeti moj gazda je znao napraviti preko 100.000km u godini.
Sad ima mečku i pravi je gazda bez problem

Ko zna mozda su ove novije serije bolje

Poslednja izmena:
Ovom liku iz Zagreba puko zupcasti na C5 na 149.000 km a po servisnoj menja se na 160.000 km. Isto kazu da turbina mora na reparaciju/menjanje kada auto skupi 150-160.000 km

Nick Fallin kaže: Pogledaj post
Reci, veliš da auto ima 149tkm, a da je puknuo zupčasti, kada mu je predviđena zamjena po planu servisa?
Po knjižici na c5 zupčasti se mijenja na 160000.Prilikom redovitog servisa na 140000 u srpnju ove god. tražio sam i zamjenu zupčastog i vodene pumpe, ali su me uvjerili da još vozim 15000 km i onda dođem, sredinom kolovoza zablokirala je vodena pumpa pri startu i puče zupčasti.Sva sreća da nije zablokirala u vožnji.

Sve je to nekako podnošljivo, ali za koju godinu 1-2 biti će servis turbine-turbopunjača, reparacija koja slijedi ???? , 1/3 vrijednosti auta, to više nema smisla, možda nakon svega krene i prijeđe još 100 000 km ili ga sada u vrijeme velikih ponuda zamijeniti za novog benzica megana, ford fokus i sl. ?????????????

Jedan moj kolega je imao C5 onaj predzadnji model,mislim da je bio 2003-04 godiste i koristio ga kao taksi,secam se da nije bilo lampice koja nije bila upaljena,znam da je imao neku gresku sa ESP-om,tako da se auto mogao prevrnuti u krivini ako pre krivine ne drzis dugme za ESP da bi ostao aktivan.
Kratko receno elektronika je losa strana ovih automobila,zato bih detaljno pregledao dal sve radi i dal ima neka lampica upaljena.

evo i ovde slicna iskustva

Starom je isto na oko 150 tkm C5 2.0 HDI počeo radit probleme. Prvo elektronika (parking senzori, putni komp, nije htio otklopit retrovizore...) onda je počeo javljat greške ovog i onog (otklonjeno kompom u servisu), lijeva mlaznica za pranje farova je dva puta mjenjana, na cca 160 tkm je otišla turbina, škripanje kočnica je standardna pojava... Onaj prokleti FAP košta ko jedan manji auto. Uglavnom nepune 4 godine i 170 tkm i auto je praktički zreo za otpad.

Evo i ovde potvrda tvojeg misljenja/iskustva

Uglavnom ovamo Hrvati kukaju ne ove C5 kao sinje kukavice i to sve na dizelase

Cela tema o Citroen C5 ima preko 9 strana i evo je ovde

http://www.forum . hr/showthread.php?t=403156&page=2

Koje godiste? Postoje varijante sa hidraulicnim i klasicnim ogibljenjem. Udobnost sa hidraulicnim je neuporedivo bolja, ali s druge strane dolazi nesto skuplje odrzavanje, posebno ako je neka varijanta 2001-2, jer je to 12-13 godina star auto. Fabricka garancija na hidrauliku je valjda 200k km, ali je uslov redovan pregled u ovlascenom servisu. Generalno, dobar auto, s tim sto sam video, tj. cuo kako kod nekoliko njih skripe trapovi, mislim da se radi o klasicnom ogibljenju, verovatno su alu trapovi + guma i to mora da skripi :)
C5 ne postoji s klasicnim ogibljenjem.

C5 ne postoji s klasicnim ogibljenjem.

Postoji sa klasičnim ogibljenjem. Moj stric ima c5 2.0hdi 2008. exlusive, navigacija ,telefon, hdd, parking senzore, bukvalno sve osim kože, i ogibljenje mu je klasično i opet veoma udobno. Meni je auto prelep, komfor napred je ogroman, ali pozadi sam očekivao mnogo više. Kad se povuče vozačevo sedište skroz pozadi mesta za noge pozadi ima dovoljno samo da uglavis noge izmedju. Što se tiče motora, taj 2.0hdi 136ks mu je mera za normalnu vožnju, ništa specijalno jak za potezanja ali nije ni kilav za preticanja, ne prelazi 6l/100km mešovite vožnje. Ja sam lično vozio taj auto nekih mesec dana i mogu vam reći da je to sledeći auto koji kupujem ali u karavan verziji. Sa njim je pređeno oko 30 000km i za sad nije bilo neočekivanih kvarova, osim što je urađen veliki servis pre 5 000km. Prvi model C5 mi se iskreno ne sviđa na izgled, dok je ovaj drugi sasvim druga priča. U prošlom broju autobilda je bio test C5 2.0hdi druge generacije i po mišljenju nemačkih stručnjaka to je najbolje napravljen citroen ikada što se tiče pouzdanosti. Znači moja preporuka za C5 2.0hdi druge generacije. Pozdrav!

Ovom liku iz Zagreba puko zupcasti na C5 na 149.000 km a po servisnoj menja se na 160.000 km. Isto kazu da turbina mora na reparaciju/menjanje kada auto skupi 150-160.000 km

Dali ti znas za pravilo da se zupcasti kais menja svake 4 godine ili na onoliko koliko je proizvodjac rekao sto je u ovom slucaju 160k km? Dali vidis da mu je pumpa prosvirala jer je nije menjao a sto su ga drugi nagovorili da je ne menja?
I treca stvar koja je jeko losa je sto je menjao ulje na 20k km sto za nase uslove realno nije normalno i treba da se radi ranije.
A sto se tice FAP-a to jeste problem ali koji se resi vecito za 150 eura.
Isto tako ima jedan C5 2.0 HDI koji se redovno odrzavau NS u jedno ovlascenom servisu "Panic" i koji je presao preko 700k km i nista mu ne fali. HDI dizel motor je jedan od najboljih dizel motora na svetu i samo mu se redovno treba menjati ulje a na nekih 300k km treba skinuti glava i ocistiti se i opet se vozis jos toliko bez problema.
Klipovi i stubline na tom motoru su na 500k km u fabrickoj meri ako je redovno odrzavan motor sto govori o kvalitetu.
I to sto je lik rekao da ce mozda raditi i reparaciju turbine ne mora da odmah znaci da ti nama sad das do znanja da to mora da se radi jer taj motor nema problema sa turbinom i moze da predje i preko 400k km a da se ona ne dira.

Dali ti znas za pravilo da se zupcasti kais menja svake 4 godine ili na onoliko koliko je proizvodjac rekao sto je u ovom slucaju 160k km? Dali vidis da mu je pumpa prosvirala jer je nije menjao a sto su ga drugi nagovorili da je ne menja?
I treca stvar koja je jeko losa je sto je menjao ulje na 20k km sto za nase uslove realno nije normalno i treba da se radi ranije.
A sto se tice FAP-a to jeste problem ali koji se resi vecito za 150 eura.
Isto tako ima jedan C5 2.0 HDI koji se redovno odrzavau NS u jedno ovlascenom servisu "Panic" i koji je presao preko 700k km i nista mu ne fali. HDI dizel motor je jedan od najboljih dizel motora na svetu i samo mu se redovno treba menjati ulje a na nekih 300k km treba skinuti glava i ocistiti se i opet se vozis jos toliko bez problema.
Klipovi i stubline na tom motoru su na 500k km u fabrickoj meri ako je redovno odrzavan motor sto govori o kvalitetu.
I to sto je lik rekao da ce mozda raditi i reparaciju turbine ne mora da odmah znaci da ti nama sad das do znanja da to mora da se radi jer taj motor nema problema sa turbinom i moze da predje i preko 400k km a da se ona ne dira.

Nii pazljivo citao. Tamo covek pise da je sam trazio da mu zamene zupcasti i vodenu pumpu na 140.000 km a oni u servisu su mu rekli da vozi jos 15.000 km i da se zupcasti i vodena pumpa menjaju na 160.000 km . Posle toga mu je pukao zupcasti na 149.000 km.

Sto se tice turbine - u nasim uslovima to se veoma veoma retko desava da turbina traje par stotina hiljada kilometara. Ko sto vidimo cak i u Hrvatskoj.

A oni imaju dosta bolje puteve i gorivo od nasih.

Poslednja izmena:
Daj argumente da se to retko desava!
Posto ti volis da argumentujes evo jedva cekamo da nadjes kod nas masovnu pojavu da je taj motor los s tim sto imaj u glavi da se taj motor ugradjuje i u Peugeot 406,206,307,60,807,Partner...Citroen Berlingo,Xsaru,Evasion,Xantiu,C8.... Fiat Ullise,Lanciu Phedru....
Znaci sva ova kola su losa i jer imaju los motor koji predje 150k km i kraj?:hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back