Препоруке за куповину возила

• Začetnik teme Začetnik teme mvbdb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ljudi zelim da kupim neki auto do nekih 5000-7000 eura.
Zanima me neki predlog.

Evo sta sam do sad uzeo u obzir

VW Golf 1.9 TDI , 96 kW - Karavan
VW Passat 1.9 TDI, 96 kW - Karavan
Renault Megane 1.9 dCi , 88 kW - Karavan
Volvo S80 2.5 TDI, 103 kW - Limuzina
Ford Mondeo 2.0 16V TDCi, 85 kW - Limuzina

e sad me zanima odrzavanje i isplativost ovih modela kod nas cene rezervnih delova i tako to. z:lol:
Hvala vam unapred!

Heh, nisam neki ekspert, ali imam zdrave logike.
Ajmo vako.
Zavisi šta ti je bitno: održavanje, "lepota" kola ili neki drugi faktor. Vidim ima i limuzina i karavana, tako da... Ajmo redom.

1. Nazovi servise i pitaj koliko košta redovno održavanje, koliko veliki servis i slično za svaki od auta.
2. Pozovi par prodavnica i pitaj kakvo je stanje i kave su cene potrošnih delova (filteri, svećice i ostale krasote)
3. Stavi na papir bukvalno sve - napravi uporednu tabelu, napiši koji auto te koliko košta da kupiš, održavaš, registruješ i koju opremu ćeš dobiti uz njega. Ovde ima dosta ljudi čije mišljenje cenim, ali ti si taj čije su pare i ne možemo mi kupovati kola mesto tebe.
Lična preporuka je VW Passat - lep je kao karavan, registracija nije skupa za tolika kola i jednog dana ćeš lakše moći da ga prodaš dalje. I da - apsolutno najveći prtljažni prostor ima u odnosu na ostatak spiska.

Ako ti je bitno stanje vozila, onda je po logici najbolje uzeti Megan, ako gledamo spisak. Zato sto ces dobiti 5 godina mladji auto nego da kupujes Passat ili Golf.

Evo primera:

http://www.polovniautomobili.com/oglas843294/renault_megane_15dci_restajling/

http://www.polovniautomobili.com/oglas756558/renault_megane_15dci/

http://www.polovniautomobili.com/oglas758021/renault_megane_15_dci/

a sad Golfovi:

http://www.polovniautomobili.com/oglas530318/volkswagen_golf_5_19_tdi/

http://www.polovniautomobili.com/oglas836059/volkswagen_golf_5_tdi/

http://www.polovniautomobili.com/oglas825833/volkswagen_golf_5_tdi/

i do kakvog zakljucka smo dosli? Sve su ovo vozila 2 godine starosti, dakle, sva su u odlicnom stanju (pa, dobro, velika vecina), ista klasa, s tim sto je Megane prostraniji, jeftinija registracija, udobniji i ima dosta veci prtljaznik, a sve to za 2 do 4 hiljade eura manje.

Sig ne vozi VW nego Skodu!
Treba zaobici Megan sa 1,9 Dci motorom jer ima problemcica a znam i po prodaji da ga je bilo drasticno teze prodatri nego 1,5 Dci.
Od svih pomenutih kandidata meni je najbolji Mondeo jer je auto odlican sa veoma dobrim performansama.Jedina mana mu je plivajuci zamajac ali koji kad se zameni miran si 150k km. Ista prica ti je inace i sa Pasatom gde plivajuci kosta kao i kod Mondea s tom ralikom sto kod Pasata imas komplikovan i skup trap za odrzavanje a sam Pasat ces platiti bar 2000 eura vise od Mondea a ista su klasa.

Treba zaobici Megan sa 1,9 Dci motorom jer ima problemcica a znam i po prodaji da ga je bilo drasticno teze prodatri nego 1,5 Dci.
Od svih pomenutih kandidata meni je najbolji Mondeo jer je auto odlican sa veoma dobrim performansama.Jedina mana mu je plivajuci zamajac ali koji kad se zameni miran si 150k km. Ista prica ti je inace i sa Pasatom gde plivajuci kosta kao i kod Mondea s tom ralikom sto kod Pasata imas komplikovan i skup trap za odrzavanje a sam Pasat ces platiti bar 2000 eura vise od Mondea a ista su klasa.
Niša bez starog dobrog dTI :)))

A osnivac kluba mrzitelja i najistaknutiji protivnik Wagena, Signature 350, vozi upravo VW. Pa ti vidi.
prva stvar signature ne poseduje vw nego skodu, a vec sam objasnio kupovinu skode.
kao druga stvar signature vozi kiu proceed.
sto se tice aktuelnog pitanja:
@ruffrave
evo primera, gde golf kosta 12000e a presao je 130.000km, za 10500 mozes uzeti kiu proceed NOV, pritom za 1300 vise od golfa, mozes uzeti dizela 1,6 sa 115ks. pa sad ako neko misli da je taj golf bolje resenje nego nov auto sa 7god garancije onda.... ne reklamiram kiju, trazis 5-7 hiljada, nego samo kazem koliko je vw vozilo precenjeno Fest.
VW treba da izbegavas zato sto ces ga mnogo vise platiti nego sto on vredi. nije on nesto mnogo ni losiji ni bolji od ostalih kola na trzistu, nije vise 1985. samo je suludo da ga platis toliko. a srpsko/bosansko/crnogorsko trziste d*ka na golfove i to se odrazava na cenu. pritom nije na odmet i cinjenica da se cak i noviji golfovi i pasati najvise i kradu ovde.
kao bivsi vlasnik megana 1.9dTi iz 2001, mogu ti reci da sam prezadovoljan. nije mi prvi reno u kuci bio. sad, nisam imao ovaj novi, ali nisam cuo da se neko zali na njega. potrosnja je niska, ima ih puno, a ako postoji neki kontinuitet u fabrikama onda je sigurno dobar kao sto je i moj megan bio. ja sam ga kupio sa 133k prodao sa 200kkm i nista na njemu nisam radio osim redovnog servisiranja. niti je pokazivao nameru da se pokvari.

@fernando
originalna ideja je bila novi kia sportage. potreban je bio visi automobil od ove kie u kojoj se sedi nisko, zbog fizickih potreba vozaca, pa je izbor bio neki suv ili krosover. ja sam licno bio za dustera :D ali me je upravni odbor ignorisao. elem, kia se ispostavila kao preskupa na kraju, dignuta im je cena za 2-3000 i kako nisu hteli da ugrade gas morao bih uzeti dizelasa koji je jos ohoho bio skuplji.
tada se za manje para nego onaj benzinac pojavljuje 2.0 dizel skoda yeti 4x4 sa 140ks i najvisim nivoom opreme. kako imam odlicna iskustva sa superbom 1.9 i 140ks, izbor nije bio tezak.
tako da ja nisam kupio vw nego skodu, i to ne zato sto je skoda i vw nego odnos cene i dobijenog. prodavac mi je bio smesan, digne haubu i pokazuje oznake vw, evo vidis vw, ovde vw, ovde, sve je vw ... samo sam ga mrko pogledao :lol:

podrzavam brodića. Precenjen autp. Za te pare ima mladji, zdraviji. Mog druga zet vozi taj megan sa dTI motorom i nece da ga menja, jer puno puta dolazi u Srbiju iz Italije i nijednom do sada nije imao problem sa njim i nigde ga nije ostavio. Ima pare za megan II, ali zasto bi ga uzimao, kad ga i ovaj dobro sluzi!
kaki ti to super B sa 140ks 1.9 motor?
superb iz 2008 god, da pogresio sam i on je 2.0
1.9 je imao 130ks

prva stvar signature ne poseduje vw nego skodu, a vec sam objasnio kupovinu skode.

Ono jes, eto npr pod haubom je cuveni Skodin 2.0 TDI. Bas me interesuje sta bi sa onim - uzasno cekicaju, bla bla muda sarma :roll: I sta mislis o sedistima, jesu udobna? Posto ti ne odgovaraju ona u standardnom Volkswagenu, kako li se tek osecas u socijalnoj verziji? :eek:

a srpsko/bosansko/crnogorsko trziste d*ka na golfove i to se odrazava na cenu

I u Nemackoj je Golf skuplji od konkurencije. Cenim da su i oni seljaci, a?

prodavac mi je bio smesan, digne haubu i pokazuje oznake vw, evo vidis vw, ovde vw, ovde, sve je vw ... samo sam ga mrko pogledao :lol:

:lol: Stvarno, sta on zna. To je 100% Skoda!

Ako ti je bitno stanje vozila, onda je po logici najbolje uzeti Megan, ako gledamo spisak. Zato sto ces dobiti 5 godina mladji auto nego da kupujes Passat ili Golf.

Evo primera:

http://www.polovniautomobili.com/oglas843294/renault_megane_15dci_restajling/

http://www.polovniautomobili.com/oglas756558/renault_megane_15dci/

http://www.polovniautomobili.com/oglas758021/renault_megane_15_dci/

a sad Golfovi:

http://www.polovniautomobili.com/oglas530318/volkswagen_golf_5_19_tdi/

http://www.polovniautomobili.com/oglas836059/volkswagen_golf_5_tdi/

http://www.polovniautomobili.com/oglas825833/volkswagen_golf_5_tdi/

i do kakvog zakljucka smo dosli? Sve su ovo vozila 2 godine starosti, dakle, sva su u odlicnom stanju (pa, dobro, velika vecina), ista klasa, s tim sto je Megane prostraniji, jeftinija registracija, udobniji i ima dosta veci prtljaznik, a sve to za 2 do 4 hiljade eura manje.

A ajd mi samo reci jesi ti vozio tog Megana i tog Golfa, pa da ih uporediš iz kabine, a ne ovako iz priče?
I pogledaj koliko opreme ima ovaj Megan, a koliko Golf. O pouzdanosti i ośećaju u vožnji da ne govorim.

A ajd mi samo reci jesi ti vozio tog Megana i tog Golfa, pa da ih uporediš iz kabine, a ne ovako iz priče?
I pogledaj koliko opreme ima ovaj Megan, a koliko Golf. O pouzdanosti i ośećaju u vožnji da ne govorim.

Ove konkretne primerke nisam imao prilike da vozim ili da se vozam, ali u Golfu 5 i Meganu 2 sam se vozio i pored toga sto je stvarno tabla i okolina u Meganu od nekvalitetnije plastike, osecaj u voznji je mnogo bolji. Vozis se ko covek i vidi se da auto ima amortizere, a u Golfu kao u karucama. To sto se u vw vozilima ne cuje lupanje kad predjes preko rupa, ne znaci da su udobni, naprotiv, uzasni su za nase puteve. Pa secam se pre desetak godina kad sam vozio Passata karavana diesel (nemoj da balavis :)), ja sam se zgrozio kako je auto tvrd i to na auto putu, a dodatna glupost je na takvu tvrdocu dodati i onako tvrda sedista. O cemu li su razmisljali...Jel znas da mi je bilo udobnije u Skali 55 na tom istom auto putu nego u Passatu? Al ozbiljno.

Poslednja izmena:
Ove konkretne primerke nisam imao prilike da vozim ili da se vozam, ali u Golfu 5 i Meganu 2 sam se vozio i pored toga sto je stvarno tabla i okolina u Meganu od nekvalitetnije plastike, osecaj u voznji je mnogo bolji. Vozis se ko covek i vidi se da auto ima amortizere, a u Golfu kao u karucama. To sto se u vw vozilima ne cuje lupanje kad predjes preko rupa, ne znaci da su udobni, naprotiv, uzasni su za nase puteve. Pa secam se pre desetak godina kad sam vozio Passata karavana diesel (nemoj da balavis :)), ja sam se zgrozio kako je auto tvrd i to na auto putu, a dodatna glupost je na takvu tvrdocu dodati i onako tvrda sedista. O cemu li su razmisljali...

E ovako... Ja sam vozio i Golfa i Megana. Po mom mišljenju, taj Megan je pravo auto za ženu. Ko god voli malo življu i bržu vožnju, složiće se sa mnom. Jednostavno, ośećaj kad ti stisneš gas kod Golfa i kod Megana je neuporediv. Da je udobniji, to vjerovatno jeste, jer Golfovi baš i nijesu neka udobnost. Međutim, ko ga vozi malo duže navikne se i to mu ne predstavlja nikakav problem. Isto k'o što ja imam jednog prijatelja koji mi kaže da Lada Niva uopšte nije neudobna, a meni oće bubrezi da ispadnu kad śednem u nju :lol:
Zašto bih balavio za Passatom od prije 10 godina kad imam novog B6 DSG? :mrgreen:

Mozda nisam lepo objasnio: Megan je dovoljno udoban i dovoljno dobro lezi na putu sa svakodnevnu voznju, a Golf samo dovoljno dobro lezi i to je sve. Mislim, ja vozim malu Hondu od pre 20 godina, pa je udobnija od tog Golfa, a veruj mi bolje jo je lezanje na putu. A za osecaj pri stitskanju gasa, necu ni da pricam...

Pa ja kažem, meni je taj Megan za žensko, koje će maksimum 80-100 da ga vozi, i to rijetko da ide van grada, al definitivno to nije auto za osobe kao što sam ja koje su vrlo često na putu i koje brže voze. Zato bih se ja uvijek prije odlučio za Golfa, ili pak, kad već pričaš, za neku Hondu Civic.

Ono jes, eto npr pod haubom je cuveni Skodin 2.0 TDI. Bas me interesuje sta bi sa onim - uzasno cekicaju, bla bla muda sarma :roll: I sta mislis o sedistima, jesu udobna? Posto ti ne odgovaraju ona u standardnom Volkswagenu, kako li se tek osecas u socijalnoj verziji? :eek:
I u Nemackoj je Golf skuplji od konkurencije. Cenim da su i oni seljaci, a?
:lol: Stvarno, sta on zna. To je 100% Skoda!
pa vwov je motor, pa sta? i dalje nisam srpskocrnogorskobosanka budala koja ga je platila 2x vise zbog znacke i prestiza u selu.
sto se soc verzije tice, vidim da se u ovo razumes ko mara u krivi qrazz. materijal u kabini je 20x bolji nego u golfu petici (u sestici se nisam vozio tako da ne znam) koji je teska plastikara,
a sto se sedista tice zapravo su mekana i vrlo udobna. skrnavi golfovi nisu ni blizu. i jeste, i nemci su seljaci i jeremija klarkson je isto seljak, bez obzira sto je zabavan, jer velica vw non stop.
moj megan je daleko udobniji automobil od bilo kojeg u koji sam seo i u kojem sam se vozio. vozio sam se u C5 doduse kratko, i mogu da kazem da je i on kandidat za tu titulu (mozda jer nisam dovoljno proveo vremena u istom, vrv je bolji). preko lezecih policajaca mozete sa casom vode u meganu preci sa 40km/h, sa proceedom bi bilo pozeljno skroz stati pre njih pa polako, sa skodom isto moze brzo ali ipak se u renou to manje oseti, zapravo ni ne oseti se nego se cuje. proceed je jako tvrd auto, sedista su ok ali samo vesanje je tvrdo. kada ste na putu ko ogledalo onda je super, ali kada ste na srpskom default putu, ispadaju plombe ko i u golfu, sa razlikom sto su sedista meksa ovde.
tako da ptico samo se ti tesi kako je skoda socijalni vw... ako ti je tako lakse. svoje neznanje mozes uvek ispraviti ako zapravo probas neki od tih automobila. samo pazi da ti ne bude nesto ako sednes u nesto sto "nije nemac" :zroll:.

Pa ja kažem, meni je taj Megan za žensko, koje će maksimum 80-100 da ga vozi, i to rijetko da ide van grada, al definitivno to nije auto za osobe kao što sam ja koje su vrlo često na putu i koje brže voze. Zato bih se ja uvijek prije odlučio za Golfa, ili pak, kad već pričaš, za neku Hondu Civic.
ja sam isao 180 meganom i nisam video problem u tome?!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back