Preporuci film

christine-dvd-cover.jpg

iz 1983 ali je odlican :D

:ok: .

Edit: Sad vidim onaj post sto mi promeni mod... za linkove. Za posecenost me da prostite zabole. Sve to pisem zbog ljudi koji vole horor film. Lepo sam pitao da li smem da ostavim link da ne kopiram ceo tekst, vi cutite k'o mutavi. Evo ovako onda:

Stigmata 9/10

Stigmate ili stigme predstavljaju oznake na telu, rane ili osećaj bola koji odgovara lokacijama Isusovih rana prilikom raspeća. Vezuje se za Rimokatoličku crkvu a najpoznatiji stigmatici su bili upravo članovi religioznog katoličkog reda. I dalje je neobjašnjivo nastajanje ovih povreda kao i činjenica da se ove otvorene rane nikada ne inficiraju. Velika većina stigmatika (oko 80%) su žene. Postoji dosta tekstova i knjiga napisanih o ovom fenomenu. Ako vas interesuje ova tema proguglaje a ja da se posvetim malo i samom filmu.

Otac Andrew Kiernan (Gabriel Byrne), sveštenik iz Vatikana a po profesiji naučnik, hemičar, poslat je u Sao Paulo da istraži lik Device Marije koji se pojavio na zidu zgrade. Međutim, tamo je čuo za statuu kojoj iz očiju kaplju krvave suze. Otišao je u crkvu da istraži ovaj fenomen i naišao na sahranu sveštenika koji je bio vrlo poštovan u ovom malom selu nadomak Sao Paula. Da li je Devica Marija oplakivala njegovu smrt? Grlice su uzletele, čudan vetar unutar crkve je pogasio sveće koje su se nekoliko trenutaka kasnije same upalile. Brojanicu sa krstom preminulog sveštenika krade dečak i prodaje je na pijaci. Nedugo zatim ona završava u SAD, u rukama Frankie Paige (Patricia Arquette) koja ju je dobila na poklon. Tada počinju da joj se dešavaju čudne stvari. Doktori misle da je epilepsija ali od ove bolesti se ne pojavljuju ulazne i izlazne rane na zglobovima niti tragovi biča na leđima. Otac Andrew Kiernan zna o čemu se radi ali ne može da poveruje da je Frankie stigmata jer se izjasnila kao ateista. Postoji pet stigmi ali ni jedan stigmata ih nije imao više od dve. Šta će se desiti kada Frankie dobije treću oznaku na telu? Zbog čega joj se to dešava? Šta znače slova koja u nesvesnom stanju piše po zidu a šta reči koje izgovara?

Ne znam da li je priča koja se provlači kroz film istinita niti da li je postojanje jevanđelja pominjanog u filmu preneseno u potpunosti ali znam da je Stigmata odličan film koji nosi poruku sa kojom će se mnogi složiti a mnogi, uključujući Vatikan, odbacivati sa gnušanjem. Poruka se nalazi u nekoliko redova jevanđelja iz prvog veka (smisljeno za film ili stvarno postoji ne znam, nisam toliko upućen u materiju niti sam imao vremena da tražim) čiji ćete sadržaj saznati na kraju filma. Od nas imate preporuku da ga pogledate.

Poslednja izmena:

Back