Prenosni rashladni i klima uređaji

Bila sam u jednom hotelu i u sobi je bio bas ovakav klima uredjaj i mogu ti reci da je sasvim solidno hladio doduse jako malu sobu.Kada je temperatura napolju bila oko 33C to je bilo super ali kada je pocela da raste preko 35C klima je slabije radila kao uostalom i sve druge klime kad je napolju jako toplo.Mana ovog uredjaja je sto se busi zid u velicini creva kao za kuhinjski aspirator i mora se fiksirati na jednom mestu u prostoriji i samo se malo moze pomerati u zavisnosti od duzine tog creva koje se vidi u prostoriji kao i to sto kroz to crevo ide vreo vazduh napolje pa sam imala utisak da taj uredjaj narped hladi prostor a pozadi gde je crevo ga greje kao da si ukljucila grejalicu.Mislim da nije bas srecno resenje dati pare za ovakvu spravicu.Mozda je ipak bolje kupiti klasicnu klimu i kada krenes iz tog stana poneti je sa sobom bas kao i ovu o kojoj ti pricas jer se i ona mora fiksirati crevom u zid tako da nije bas tako mobilna kao sto na prvi pogled izgleda.Prednost klasicne klime je vise u tome sto je otvor za crevo manji nego kod ove o kojoj ti pricas i nema ruznih creva po stanu vec samo onaj deo sto ide na zid i sve lepo izgleda a kao sto rekoh mozes je demontirati sa sve spoljasnjom jedinicom i preneti na drugo mesto to doduse vise kosta ali je bolje.

To crijevo može da se spoji na ventilaciju ili eventualno dimnjak, po meni je bolje da se dogovorite sa gazdama i da vam priznaju dio sredstava za kupovinu klasične klime.

Ok...
Ajd prenosnu klimu smo apsolvirali, al' šta kaže za ovaj mali rashlađivač?
Ajd ako ti nije mrsko, pitaj je, pa mi reci. I meni to treba u maloj prostoriji-12 kv.metara.
Hvala...

Pitala sam je i kaze da je skroz ok.Ima neku posudu sa vodom i u nju se stavi zaledjena patrona,ako sam je dobro razumela,i kad vazduh izlazi napolje,prolazi kroz tu hladnu vodu i tako spusta temperaturu.Kao sto rekoh ona to koristi za manju sobu,mislim da je kao tvoja.Kaze da ne zna kako ce biti kad bude 45 stepeni napolju,ali za sad je sasvim ok

veterinar koji mi leci ljubimce ima je u svojoj ordinaciji.

sa njom rashladjuje samo operacioni blok koji ima svega par m2.

kaze da je to najgora investicija koju je napravio.

slabo rashladjuje, na visokim temperaturama nikako. stvara strahovitu vlagu.
kaze da je bolja za grejanje.

ova jeftina varijanta je u principu kutija velicine omanjeg frizidera sa nekim ventilatorom
i jednim delom u koji stavljas one kutijice sa zaledjenom vodom

naravno kad se otope moras sve to da stavljas u zamrzivac i cekas da se smrzne ( ili kupis duplo)
- to bi ti bio promasaj godine da kupis, ma kakve godine - decenije
znaci -ne- ni pod razno

klime tzv. pingvini, su dobre samo ako ne mozes da uradis fiksnu klimu
to je dakle klima uredjaj koji ima "i vanjsku i unutrasnju" jedinicu u jednoj kutiji koja je unutra
ali ima jedno podebelo fleksibilno crevo koje izbacuje neki vazduh napolje.
da se ne ulazi u sam princip rada klime - to je dobar klima uredjaj
ima par mana:
moras kroz otvoren prozor da izbacis to crevo, sad je jedino problem zatvoriti rupu koja je nastala od otvorenog prozora, mozda neki stolar da nesto iskroji

moras da praznis posudu sa vodom redovno (kondez)

povecan nivo buke u odnosu na klasicne klime ( ne znam koliko dB)

i zauzima prostor - naravno

Puno hvala svima na odgovorima, veoma ste mi pomogli....
Odustali smo od malog rashlađivača definitivno....

A s obzirom na to da se i za mobilnu i za običnu klimu mora bušiti rupa u zidu, a ova mobilna ima više mana, čini mi se da će krajnji izbor pasti na običnu.....s tim da moramo da napravimo neki dogovor sa vlasnicima stana, jer je pitanje koliko ćemo još ostati ovde (oni imaju u planu da prodaju stan, samo što se ne zna da li će to biti u bližoj ili daljoj budućnosti), pa bi bilo lepo kada bismo se, kao i Dismisalovi prijatelji, dogovorili sa vlasnicima da nekako prebijemo troškove...no o tom potom...

Hvala još jednom svim ljubaznim ljudima! :)

Koliko dobro klime greju zimi?! Posto kod mog muza ima samo TA pec, a to je krs... pa se razmisljam da ugradim klimu da se ne bih smrzla... prosle godine vala jesam uz tu glupu pec... :sad2: ili pregreje sobu da ne mogu da disem a cim je iskljucim brzo se rashladi soba, ako je drzim na srednjoj jacini nema neki efekat i tako u krug... :dash:

Koliko dobro klime greju zimi?! Posto kod mog muza ima samo TA pec, a to je krs... pa se razmisljam da ugradim klimu da se ne bih smrzla... prosle godine vala jesam uz tu glupu pec... :sad2: ili pregreje sobu da ne mogu da disem a cim je iskljucim brzo se rashladi soba, ako je drzim na srednjoj jacini nema neki efekat i tako u krug... :dash:

Odlicno greju, i mnooogo manje struje trose nego standardne grejalice...jedino sto moraju da rade skoro non-stop kada si u toj prostoriji, al namestis temperaturu koja ti odgovara (npr.26stepeni) i ona automatski prestaje da greje kada postigne tu temperaturu i naravno sama se ukljuci kada temp. padne ispod zadate...

Pa sto se tice grejanja i klime mislim da nije frka, jedino sto klima isusuje vazduh, al isusuje i centralno grejanje pa mu dodje na isto...jedino vodi racuna da klima ne "bije" direkto u bebu...inace je mnogo "opasnije" hladjenje leti jer dete moze da se prehladi, al tada se trudi da klima radi kada niste u sobi...ustvari najidealnije bi bilo stvaiti je u neki hodnik ispred sobe pa da do vas stize taj topao ili hladan vazduh a da ne duva direktno...medjutim tada bi vam vrata od sobe trebalo stalno da budu otvorena sto nije bas zgodno...Kod nas je recimo ovakav raspored: Klima je u dnevnoj sobi, do spavace ima hodnik i dvoja vrata...kada su bile ove vrucine ili zimus kada je bilo hladno(a grejali smo se iskljucivo na klimu) ostavimo klimu da radi celu noc tako da nam u spavacoj sobi bude bas prijatno...i naravno ostavimo sva vrata izmedju otvorena...al mi zivimo sami, ne znam kakva ce kod vas biti situacija...

E sad, posto cu ja tokom trudnoce ziveti kod Svekrve u Shabcu a muz ce biti u Kini da zaradjuje... znaci ja cu u sobi koja ima nekih 25m2 ugraditi klimu i u njoj cemo biti samo beba i ja... Svekrva i Svekar su u drugom delu kuce! A kad se sa bebom vratim u Kinu tu ce vec beba imati svoju i sobu i sve i tamo imamo ugradjene 2 klime u svakoj sobi, samo nazalost u dnevnoj nemamo... ali meni je bitnije za sad kako cu se ja osecati u trudnoci tamo u sobi i kad beba dodje... a za Kinu cu lako :whistling:

Posto ces se poroditi zimu(u februaru, cini mi se) mislim da slobodno mozes da greje sobu tom klimom, samo redovno peri filtere, jednom u nedelje ili jednom nedeljno posto ce bebce biti u to sobi i samo gledaj kako sam ti preporucila da klima ne duva pravo u krevetac, odnosno mozes ona krilca da podesis da duva direktno u pod ispod klime jer se topao vazduh kao lasi podize tako da je negde u visini kreveta najtoplije dok je kod nogu dosta hladnije(to sam sama osetila posto smo se grejali na klimu prosle zime a moj sin je vecinu vremena proveo na podu), obrnuto vazi za hladjenje, oda ismeri da duva u visini plafona pa ce hladan vazduh kao tezi padati dole...izvini ako ti solim pamet mozda ovo ve znas...:rumenko:

Back